Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne. :D Gregtom dokup słoniny i zrób extra smalczyk z cebulką.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237495
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić sobie susz cebulowy.Jak znalazł do naszych wyrobów .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237499
Udostępnij na innych stronach

Jasne. :D Gregtom dokup słoniny i zrób extra smalczyk z cebulką.

Taaa, albo 300 jaj i zrobić jajecznicę.. :tongue:

 

Teraz poważnie. Myślałem aby ją "poszatkować" i uprażyć na blaszce w piekarniku jako dodatek przy wypieku chleba, albo zasypać cukrem i odlać powstały syrop. (Na przeziębienie), ale taki syropik jest nie trwały.

 

A jakoś zamarynować tego nie idzie.? :rolleyes:

 

[ Dodano: Pią 14 Wrz, 2012 16:38 ]

Możesz zrobić sobie susz cebulowy.Jak znalazł do naszych wyrobów .

Tak tak.. :smile:
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237503
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz dobrze radzi.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237506
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, dżem z cebuli :) taki ajvar :lol: tylko, że chyba pochodzi z Włoch..

Cebulę poszatkowaną w piórka się 'morduje' na patelni jak to mówią nony :) trwa to 3 dni, ale co do szczegółów nie jestem pewien - ogólnie jeżeli chodzi o uzyskanie podobnego efektu można to zrobić na zdrowy rozsądek.. czyli smażyć duża ilość cebuli na dużej ilości oliwy z oliwek, podlewając lekko wodą, dając wodzie wyparować, podsmażyć się cebuli i znowu dolać wody (LUB WINA), często mieszając :)

Karmelizujące się cukry zapewniają temu głęboki smak i słodycz.. funkcjonuje to także jako sos do makaronu na niedzielne obiady :) oczywiście tylko u nonny, bo kto inny w rodzinie miałby czas 3 dni stać nad cebulą hehe

 

Inna opcja to smarowidło hindusko-brytyjskie czyli uwielbiany tam chutney z cebuli :) ogólnie rzecz sprowadza się tez do 'destrukcji' cebuli, tylko że bardziej agresywnie i z dużą ilością wyrazistych przypraw :) często uzupełnia się to o inne warzywo czy owoc.. np chutney z cebuli i kabaczka, lub cebuli i mango.. można puścić wodze fantazji ^^

 

Pysznym dodatkiem do wypieków jest obtoczona w mące cebula, usmażona w głębokim tłuszczu i wysuszona.. często używać, choć kupnej.. własnej nigdy nie robiłem, ale skoro cebula tania to może warto :)

 

albo zasypać cukrem i odlać powstały syrop. (Na przeziębienie), ale taki syropik jest nie trwały.

babcia zawsze mówiła, że potrzeba do tego świeżej cebuli :) często mi coś takiego robiła a i ja przedłużam tradycję podając mamie na przeziębienie syrop z cebuli i kanapkę z masłem i surowym czosnkiem :lol: Pozdrawiam

 

Edit: ew. pikle z cebuli jako zaczątek do dressingów..

posiekać na drobno i gotować w dużej ilości czerwonego octu winnego aż odparuje o połowę, doprawić solą i cukrem i buch do słoików :) na takich wynalazkach najlepiej wychodzą dressingi do sałaty..

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237509
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli cebula jest dobrze zasuszona (cieniutki ogonek) to bardzo długo się przechowuje w chłodnym, przewiewnym miejscu.

Jednak 10kg to dość dużo, jeżeli takich warunków nie ma.

Dlatego najlepiej wykorzystać ją na kilka sposobów:

1. zostawić do bieżącego spożycia - 4kg

2. Ususzyć - 3kg

3. usmażyć na smalcu 3kg

Tę usmażoną zwinąć w folię spożywczą w wałki i do zamrażarki. Jest to gotowy półprodukt do jajecznicy, pierogów ruskich, farszów i mięs wszelkich. Odcinasz z wałka potrzebny kawałek i resztę z powrotem do zamrażarki.

W ten ostatni sposób dobrze jest mrozić różne natki i koperki ale już pokrojone.

Można oczywiście poporcjowac do małych woreczków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237515
Udostępnij na innych stronach

Z czerwonej, polecam konfiturę:

 

na 1 kg cebuli, 300 ml wina (najlepiej czerwone, ja ostatnio robię na słodkim Porto), 100 ml octu balsamicznego, 3-5 łyżek cukru brązowego (zależy od rodzaju użytego wina), 3-4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku.

 

Cebule kroimy w piórka i szklimy na oliwie z kwadrans, później dodajemy resztę, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, częściowego rozpadu i karmelizacji 40-60 minut.

 

 

W takiej wersji smakuje mi najbardziej, a zajadam z pieczeniami, pasztetami a nawet z samym chlebem lub do karkówki z grilla.

 

Robiłem tez z białej (zwykłej i cukrowej) ale z czerwoną na mój smak jest najlepsza.

 

Można wkładać w słoiki i pasteryzować oczywiście.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237549
Udostępnij na innych stronach

witam, u mnie dość dobrze w tym roku cebula obrodziła w ogrodzie. jest tego 2 czubate duże kosze gospodarskie, wiecie te duże plastikowe.

 

 

całość leży zasuszona i tak do wiosny, w chłodnym. normalne że jest zawsze świeża.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237556
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli cebula jest dobrze zasuszona (cieniutki ogonek) to bardzo długo się przechowuje w chłodnym, przewiewnym miejscu.

Jednak 10kg to dość dużo, jeżeli takich warunków nie ma.

Dlatego najlepiej wykorzystać ją na kilka sposobów:

1. zostawić do bieżącego spożycia - 4kg

2. Ususzyć - 3kg

3. usmażyć na smalcu 3kg

Tę usmażoną zwinąć w folię spożywczą w wałki i do zamrażarki. Jest to gotowy półprodukt do jajecznicy, pierogów ruskich, farszów i mięs wszelkich. Odcinasz z wałka potrzebny kawałek i resztę z powrotem do zamrażarki.

W ten ostatni sposób dobrze jest mrozić różne natki i koperki ale już pokrojone.

Można oczywiście poporcjowac do małych woreczków.

EAnno, masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237567
Udostępnij na innych stronach

masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi?

a widziałeś jak się roluje sushi? :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237570
Udostępnij na innych stronach

masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi?

a widziałeś jak się roluje sushi? :cool:

Widziałem :-) Ale chyba od tego jest forum, żeby się zapytać i uzyskać poradę. Bo jeśli nie do tego służy forum, to przypomina mi to sytuację ze znanego dowcipu, który poniżej.

 

Do pociągu IC relacji Kraków - Warszawa wsiada ksiądz. Wchodzi do przedziału i widzi, że w przedziale siedzi dwóch rabinów.

- Ohoho.... Myśli ksiądz. - Teraz to ja usłysze na własne uszy, jak wyglądają te słynne dyskusje rabinackie.

Pociąg ruszył. Rabini milczą. Minęła godzina, rabini nadal milczą. Pociąg dojeżdża do Warszawy Zachodniej, rabini nadal milczą. Ksiądz nie wytrzymał i odzywa się w te słowa:

- Przepraszam szanownych Panów, ale ja wsiadając do tego przedziału miałem nadzieję, że na własne uszy usłyszę te słynne rabinackie dyskusje, a Panowie milczą i milczą....

Rabini popatrzyli się na siebie i starzy odpowiada:

- Proszę księdza. Ja wiem wszystko, on wie wszystko. O czym tu gadać?

 

Mam nadzieję, że nasze forum nie dojdzie to powyższej sytuacji :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237572
Udostępnij na innych stronach

e no kolego cebula to chyba najtanszy zakup przez caly rok srednio place za cebule siatka 5kg okolo 2 F

na dzien dzisiejszy zona podpowiada ze za 1F bierze

wiec po co magazynowac ?

i sobie klopot robic ????

Zawsze mozemy kupic tone soli na zapas , ale czy to ma sens ?? :???:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237573
Udostępnij na innych stronach

Ale chyba od tego jest forum, żeby się zapytać i uzyskać poradę.

dlatego podałem chyba bardzo "obrazowy" przykład :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237575
Udostępnij na innych stronach

Ale chyba od tego jest forum, żeby się zapytać i uzyskać poradę.

dlatego podałem chyba bardzo "obrazowy" przykład :wink:

A robiłeś taki wałek wg przepisu EAnny? Bo ja robiłem sushi i średnio sobie wyobrażam, że na tej podstawie już wiem, jak przysmażoną cebulę zwinąć w matę od sushi. Oczekiwałbym dobrej porady, w czym to zawijać, czy najpierw poczekac aż stężeje, czy zawijać na gorąco czy na zimno? Zwykłe pytania. A mój dowcip zacytowany powyżej uważam za nadal aktualny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237578
Udostępnij na innych stronach

...robiłem sushi i średnio sobie wyobrażam, że na tej podstawie już wiem, jak przysmażoną cebulę zwinąć w matę od sushi. O

a czy robiłeś uramaki? :cool: to jest to o czym mówię, tylko folia na macie nie może być "na stałe"... :cool:

czy zimne czy gorące to raczej można przyjąć za oczywiste - wszak wystudzona masa będzie "gęsta" , bardziej plastyczna...

można iść dalej i taką masę równo rozłożyć na blaszce a następnie wychłodzić w lodówce czy nawet podmrozić i dopiero pokroić w "batony"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237582
Udostępnij na innych stronach

W kwestii "rolowania" cebuli teoretyzuję bo nidby tego nie robiłem, jednak mając jakiś tam bagaż doświadczeń czy to zawodowych czy hobbystycznych miałem w życiu styczność z podobnymi konsystencją masami, więc uważam że mam jakieś tam prawo sobie poteoretyzować :cool:

oczywiście czy skorzystasz z tej teorii Twoja wola - z pewnością EAnna da niebawem wykład z rolowania i sprawa szczęśliwie dotrze do mety :smile:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237588
Udostępnij na innych stronach

masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi?

Zdjęć nie posiadam co prawda ale w zamrażarce jakieś koperki i natki.

Robię często farsze z mięsa rosołowego i w ten sposób je zamrażam z zamiarem wykorzystania do klusek śląskich lub pierogów. Jest to wygodne zarówno w przechowywaniu jak i wykorzystywaniu. Odcinam z takiego wałka farsz na 8 klusek a reszta pozostaje na przyszłość.

Folię rozwijam wewnątrz łódkowatej keksówki, co ułatwia zawijanie.

średnica zależy od produktu: zieleninę robię w wałeczkach o przekroju ok. 2cm, nadzienia w grubszych, 4-6cm. To przecież jest wszystko zależne od uznania.

Gdybym mroziła smażoną cebulę to przede wszystkim zostałaby schlodzona, aby uzyskać odpowiednią gęstość masy. Końcówki folii skręcam jak cukierek.

Pisząc o tym sposobie przechowywania półproduktu, jakim jest smażona cebula, miałam na celu łatwe jego wykorzystanie do różnych zastosowań w nie przewidywalnej przyszłości :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237597
Udostępnij na innych stronach

JA co jakis czas ( jakmam nadmiar cebuli) susze ja pokrojona w piorka. Nauczyla mnie moja starsza znajoma. Mozna ja dodawac do roznych potraw. TAk samo smazona na tluszczu, osuszona z niego i dosuszana.

Teraz wiosna to nie robie. LAtem zrobie; najlepej suszy sie na sloncu( kiedy powietrze jest gorace) jednak trzeba dosuszyc w piekarniku, aby byc pewnym ,ze nie ma w sobie wilgoci ( nie ma nic gorszego jak niedosuszona cebula zamknieta w sloiku- po otwarciu smrod niesamowity).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237601
Udostępnij na innych stronach

Teraz wiosna to nie robie

...przenieś tą wiosnę do Polski :grin: :grin: :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237603
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.