Gregtom Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2012 W Dortmundowie 5 kg. worek cebuli kosztuje ok 6 zł.Czy można z niej zrobić jakieś przetwory.? pozdrawiam :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2012 Jasne. Gregtom dokup słoniny i zrób extra smalczyk z cebulką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2012 Możesz zrobić sobie susz cebulowy.Jak znalazł do naszych wyrobów . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2012 Jasne. Gregtom dokup słoniny i zrób extra smalczyk z cebulką.Taaa, albo 300 jaj i zrobić jajecznicę.. :tongue: Teraz poważnie. Myślałem aby ją "poszatkować" i uprażyć na blaszce w piekarniku jako dodatek przy wypieku chleba, albo zasypać cukrem i odlać powstały syrop. (Na przeziębienie), ale taki syropik jest nie trwały. A jakoś zamarynować tego nie idzie.? :rolleyes: [ Dodano: Pią 14 Wrz, 2012 16:38 ]Możesz zrobić sobie susz cebulowy.Jak znalazł do naszych wyrobów .Tak tak.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2012 Arkadiusz dobrze radzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janboczek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2012 Możesz zrobić dżem z cebuli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2012 Gregtom, dżem z cebuli taki ajvar :lol: tylko, że chyba pochodzi z Włoch.. Cebulę poszatkowaną w piórka się 'morduje' na patelni jak to mówią nony trwa to 3 dni, ale co do szczegółów nie jestem pewien - ogólnie jeżeli chodzi o uzyskanie podobnego efektu można to zrobić na zdrowy rozsądek.. czyli smażyć duża ilość cebuli na dużej ilości oliwy z oliwek, podlewając lekko wodą, dając wodzie wyparować, podsmażyć się cebuli i znowu dolać wody (LUB WINA), często mieszając Karmelizujące się cukry zapewniają temu głęboki smak i słodycz.. funkcjonuje to także jako sos do makaronu na niedzielne obiady oczywiście tylko u nonny, bo kto inny w rodzinie miałby czas 3 dni stać nad cebulą hehe Inna opcja to smarowidło hindusko-brytyjskie czyli uwielbiany tam chutney z cebuli ogólnie rzecz sprowadza się tez do 'destrukcji' cebuli, tylko że bardziej agresywnie i z dużą ilością wyrazistych przypraw często uzupełnia się to o inne warzywo czy owoc.. np chutney z cebuli i kabaczka, lub cebuli i mango.. można puścić wodze fantazji ^^ Pysznym dodatkiem do wypieków jest obtoczona w mące cebula, usmażona w głębokim tłuszczu i wysuszona.. często używać, choć kupnej.. własnej nigdy nie robiłem, ale skoro cebula tania to może warto albo zasypać cukrem i odlać powstały syrop. (Na przeziębienie), ale taki syropik jest nie trwały.babcia zawsze mówiła, że potrzeba do tego świeżej cebuli często mi coś takiego robiła a i ja przedłużam tradycję podając mamie na przeziębienie syrop z cebuli i kanapkę z masłem i surowym czosnkiem :lol: Pozdrawiam Edit: ew. pikle z cebuli jako zaczątek do dressingów.. posiekać na drobno i gotować w dużej ilości czerwonego octu winnego aż odparuje o połowę, doprawić solą i cukrem i buch do słoików na takich wynalazkach najlepiej wychodzą dressingi do sałaty.. Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2012 proponuję dostarczyć na grzybozlot na pewno się nie zmarnuje :grin: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janboczek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2012 dżem z cebuli taki ajvar :lol: tylko, że chyba pochodzi z Włoch.. Kiedyś taki dżem robiono w górach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2012 Jeżeli cebula jest dobrze zasuszona (cieniutki ogonek) to bardzo długo się przechowuje w chłodnym, przewiewnym miejscu.Jednak 10kg to dość dużo, jeżeli takich warunków nie ma.Dlatego najlepiej wykorzystać ją na kilka sposobów:1. zostawić do bieżącego spożycia - 4kg2. Ususzyć - 3kg3. usmażyć na smalcu 3kgTę usmażoną zwinąć w folię spożywczą w wałki i do zamrażarki. Jest to gotowy półprodukt do jajecznicy, pierogów ruskich, farszów i mięs wszelkich. Odcinasz z wałka potrzebny kawałek i resztę z powrotem do zamrażarki. W ten ostatni sposób dobrze jest mrozić różne natki i koperki ale już pokrojone.Można oczywiście poporcjowac do małych woreczków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Września 2012 Z czerwonej, polecam konfiturę: na 1 kg cebuli, 300 ml wina (najlepiej czerwone, ja ostatnio robię na słodkim Porto), 100 ml octu balsamicznego, 3-5 łyżek cukru brązowego (zależy od rodzaju użytego wina), 3-4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oliwie z kwadrans, później dodajemy resztę, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, częściowego rozpadu i karmelizacji 40-60 minut. W takiej wersji smakuje mi najbardziej, a zajadam z pieczeniami, pasztetami a nawet z samym chlebem lub do karkówki z grilla. Robiłem tez z białej (zwykłej i cukrowej) ale z czerwoną na mój smak jest najlepsza. Można wkładać w słoiki i pasteryzować oczywiście. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2012 witam, u mnie dość dobrze w tym roku cebula obrodziła w ogrodzie. jest tego 2 czubate duże kosze gospodarskie, wiecie te duże plastikowe. całość leży zasuszona i tak do wiosny, w chłodnym. normalne że jest zawsze świeża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Września 2012 Jeżeli cebula jest dobrze zasuszona (cieniutki ogonek) to bardzo długo się przechowuje w chłodnym, przewiewnym miejscu. Jednak 10kg to dość dużo, jeżeli takich warunków nie ma. Dlatego najlepiej wykorzystać ją na kilka sposobów: 1. zostawić do bieżącego spożycia - 4kg 2. Ususzyć - 3kg 3. usmażyć na smalcu 3kg Tę usmażoną zwinąć w folię spożywczą w wałki i do zamrażarki. Jest to gotowy półprodukt do jajecznicy, pierogów ruskich, farszów i mięs wszelkich. Odcinasz z wałka potrzebny kawałek i resztę z powrotem do zamrażarki. W ten ostatni sposób dobrze jest mrozić różne natki i koperki ale już pokrojone. Można oczywiście poporcjowac do małych woreczków. EAnno, masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Września 2012 masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi?a widziałeś jak się roluje sushi? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Września 2012 masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi?a widziałeś jak się roluje sushi? Widziałem :-) Ale chyba od tego jest forum, żeby się zapytać i uzyskać poradę. Bo jeśli nie do tego służy forum, to przypomina mi to sytuację ze znanego dowcipu, który poniżej. Do pociągu IC relacji Kraków - Warszawa wsiada ksiądz. Wchodzi do przedziału i widzi, że w przedziale siedzi dwóch rabinów. - Ohoho.... Myśli ksiądz. - Teraz to ja usłysze na własne uszy, jak wyglądają te słynne dyskusje rabinackie. Pociąg ruszył. Rabini milczą. Minęła godzina, rabini nadal milczą. Pociąg dojeżdża do Warszawy Zachodniej, rabini nadal milczą. Ksiądz nie wytrzymał i odzywa się w te słowa: - Przepraszam szanownych Panów, ale ja wsiadając do tego przedziału miałem nadzieję, że na własne uszy usłyszę te słynne rabinackie dyskusje, a Panowie milczą i milczą.... Rabini popatrzyli się na siebie i starzy odpowiada: - Proszę księdza. Ja wiem wszystko, on wie wszystko. O czym tu gadać? Mam nadzieję, że nasze forum nie dojdzie to powyższej sytuacji :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Września 2012 e no kolego cebula to chyba najtanszy zakup przez caly rok srednio place za cebule siatka 5kg okolo 2 F na dzien dzisiejszy zona podpowiada ze za 1F bierze wiec po co magazynowac ? i sobie klopot robic ????Zawsze mozemy kupic tone soli na zapas , ale czy to ma sens ?? :???: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Września 2012 Ale chyba od tego jest forum, żeby się zapytać i uzyskać poradę.dlatego podałem chyba bardzo "obrazowy" przykład :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Września 2012 Ale chyba od tego jest forum, żeby się zapytać i uzyskać poradę.dlatego podałem chyba bardzo "obrazowy" przykład :wink: A robiłeś taki wałek wg przepisu EAnny? Bo ja robiłem sushi i średnio sobie wyobrażam, że na tej podstawie już wiem, jak przysmażoną cebulę zwinąć w matę od sushi. Oczekiwałbym dobrej porady, w czym to zawijać, czy najpierw poczekac aż stężeje, czy zawijać na gorąco czy na zimno? Zwykłe pytania. A mój dowcip zacytowany powyżej uważam za nadal aktualny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Września 2012 ...robiłem sushi i średnio sobie wyobrażam, że na tej podstawie już wiem, jak przysmażoną cebulę zwinąć w matę od sushi. Oa czy robiłeś uramaki? to jest to o czym mówię, tylko folia na macie nie może być "na stałe"... czy zimne czy gorące to raczej można przyjąć za oczywiste - wszak wystudzona masa będzie "gęsta" , bardziej plastyczna... można iść dalej i taką masę równo rozłożyć na blaszce a następnie wychłodzić w lodówce czy nawet podmrozić i dopiero pokroić w "batony" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Września 2012 Ponowię pytanie, robiłeś czy teoretyzujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Września 2012 W kwestii "rolowania" cebuli teoretyzuję bo nidby tego nie robiłem, jednak mając jakiś tam bagaż doświadczeń czy to zawodowych czy hobbystycznych miałem w życiu styczność z podobnymi konsystencją masami, więc uważam że mam jakieś tam prawo sobie poteoretyzować oczywiście czy skorzystasz z tej teorii Twoja wola - z pewnością EAnna da niebawem wykład z rolowania i sprawa szczęśliwie dotrze do mety :smile: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Września 2012 .... z pewnością EAnna da niebawem wykład z rolowania i sprawa szczęśliwie dotrze do mety :smile: Na to właśnie liczę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Września 2012 masz jakieś zdjęcia poglądowe (albo opis) jak się takie wałki robi?Zdjęć nie posiadam co prawda ale w zamrażarce jakieś koperki i natki. Robię często farsze z mięsa rosołowego i w ten sposób je zamrażam z zamiarem wykorzystania do klusek śląskich lub pierogów. Jest to wygodne zarówno w przechowywaniu jak i wykorzystywaniu. Odcinam z takiego wałka farsz na 8 klusek a reszta pozostaje na przyszłość. Folię rozwijam wewnątrz łódkowatej keksówki, co ułatwia zawijanie. średnica zależy od produktu: zieleninę robię w wałeczkach o przekroju ok. 2cm, nadzienia w grubszych, 4-6cm. To przecież jest wszystko zależne od uznania. Gdybym mroziła smażoną cebulę to przede wszystkim zostałaby schlodzona, aby uzyskać odpowiednią gęstość masy. Końcówki folii skręcam jak cukierek. Pisząc o tym sposobie przechowywania półproduktu, jakim jest smażona cebula, miałam na celu łatwe jego wykorzystanie do różnych zastosowań w nie przewidywalnej przyszłości :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Września 2012 JA co jakis czas ( jakmam nadmiar cebuli) susze ja pokrojona w piorka. Nauczyla mnie moja starsza znajoma. Mozna ja dodawac do roznych potraw. TAk samo smazona na tluszczu, osuszona z niego i dosuszana. Teraz wiosna to nie robie. LAtem zrobie; najlepej suszy sie na sloncu( kiedy powietrze jest gorace) jednak trzeba dosuszyc w piekarniku, aby byc pewnym ,ze nie ma w sobie wilgoci ( nie ma nic gorszego jak niedosuszona cebula zamknieta w sloiku- po otwarciu smrod niesamowity). Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Września 2012 Teraz wiosna to nie robie...przenieś tą wiosnę do Polski :grin: :grin: :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7268-jak-zagospodarowa%C4%87-10-kg-cebuli/#findComment-237603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.