Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Redzed , zamierzam zrobić szynkę dojrzewającą , peklowanie 2 tygodnie , wędzona olchą 8 godzin w temp. 30*.Teraz leży w lodówce martwi mnie jedynie niska wilgotność.Jak mogę ją zwiększyć?Od razu mówię , że chodzi mi o jakiś sposób bez użycia nawilżacza.Chciałbym ją potrzymać do świąt ale nie wiem czy w tych warunkach ma to sens.
Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250173
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pewnie że tak musi być chłodne i przewiewne

Dziekuje za odp. tez tak wlasnie myslalem , tylko z ta wilgotnoscia nie wiem

temp. jest 12 C a wilgoci nie mam czym zmiezyc nawet nie wiem gdzie to kupic

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250174
Udostępnij na innych stronach

Witaj Redzed , zamierzam zrobić szynkę dojrzewającą , peklowanie 2 tygodnie , wędzona olchą 8 godzin w temp. 30*.Teraz leży w lodówce martwi mnie jedynie niska wilgotność.Jak mogę ją zwiększyć?Od razu mówię , że chodzi mi o jakiś sposób bez użycia nawilżacza.Chciałbym ją potrzymać do świąt ale nie wiem czy w tych warunkach ma to sens.

Slavo, jak wędziłeś w temp 30° to już nie wędzenie na zimno, ale jak dobrze zapeklowałeś, szynka powinna sie przytrzymać. Widzę że masz wilgotność 60%, i gdy byś podniósł do 75% to było by znacznie lepiej. Twoja szynka bez skory i bez osłonki będzie wysychać zbyt szybko. Wstaw pojemnik z 50dk soli i 1 litr wody do lodówki, na pewno zaraz zrobi różnice. Możesz też dać jej za parę tygodni trochę zimnego dymu, ale nie w temperaturze powyżej jak w lodówce.

 

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 23:56 ]

pewnie że tak musi być chłodne i przewiewne

Dziekuje za odp. tez tak wlasnie myslalem , tylko z ta wilgotnoscia nie wiem

temp. jest 12 C a wilgoci nie mam czym zmiezyc nawet nie wiem gdzie to kupic

Jan, 12°C to odpowiednia temperatura. W każdym Canadian Tire czy Home Depot możesz kupic sobie "hygrometer", albo "humidity meter". Ale radził bym tobie zrobić specjalna komorę dojrzewania, i wtedy nie będziesz ryzykował zdrowia albo zepsutego mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250187
Udostępnij na innych stronach

Moja ostania serwolatka według przepisu Mariańskiego w Home Production of Quality Meats and Sausages. 70% wieprz. 30% woł. Wędzona 12 godzin czereśnią, obsuszana 5 dni w temp. 10°, 70% wilgotności. Trochę spieprzyłem bo przepiekłem do 68° zamiast 60°. Za mało też miałem wilgoci w wędzarce bo stworzyła się druga skorka pod sztuczną osłonką Ale w końcu może być.

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090576.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250471
Udostępnij na innych stronach

Ale w końcu może być.

Bardzo ładnie wygląda,zapomniana przez nas wędlina tzn.mało wykonywana a szkoda :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250496
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa była zaszczepiona i fermentowała 36h w temp 28st. i 90% wilgoci.

No, to najistotniejsza informacja a podałeś ją na końcu :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-251072
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kiełbasa polędwicowa wędzona czereśnią. Jakoś nie fajnie nadziałem, ponieważ są kieszonki powietrza ale w końcu, przyjemny, delikatny smak. Najbardziej smakowała tym którzy boją się tłuszczu.

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090568.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090596.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255200
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza breasola. Wołowinę peklowałem na sucho 12 dni, potem dojrzewałem dwa miesiące w temp. 11° i 75-85% wilgotności. Spad wagi był 40%. Jestem zadowolony, tylko następnym razem będę dojrzewał w osłonce.

http://www.pavonique.pl/Produkty/W%C4%99dliny/Inne/Bresaola-Punta-d%60Anca

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090606.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090609.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255291
Udostępnij na innych stronach

redzed, bardzo ładna kielbasa poledwicowa , podaj prosze sposob jej robienia , wedzenia etc. :clap: :grin: Pozdrawiam

Witam Wojciech, Polędwicowa robiona według przepisu znajdującym sie na stronach WD.

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/345-kielbasa-poledwicowa-pieczona

 

Wołowina kutrowana robotem kuchennym Cuisinart. Przyprawy wedlug przepisu, tylko dodałem dwa ząbki czosnku do 5kg mięsa. Wędziłem 3h czereśnią w temp. 55°, ale zamiast pieczenia, dokończyłem parzeniem ok. pól godzinki aby doszła do 66°. Kiełbasa jest wyjątkowo chuda, a bałem się że pieczenie wysuszy niepotrzebnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255428
Udostępnij na innych stronach

redzed, ta kielbasa jest cudowna.Wyglada bardzo chudo ,co zainteresowalo moja corke. Na pewno znajde w nowym roku czas i ja zrobie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255465
Udostępnij na innych stronach

Dostałem od szwagra kilkanaście kg. samych piersi z dzikiej gęsi tz. snow goose czyli śnieżyca duża. Jest ich w obecnie w nadmiar tak ze można zastrzelić 20 sztuk na dzień. Niestety mięso z tych gęsi okropnie zachodzi dziczyzną i śmierdzi jak dno z bagna. Ludzie polują tylko na sport i często w ogolę mięsa nie biorą. Nie lubię marnować i zdecydowałem spróbować zrobić kiełbasę na probe, z 40% gęsi i 60% wieprzowiny. Piersi wymoczyłem w solance przez 24h, i następnie w wodzie jeszcze 24g. Przyprawiłem czarnym pieprzem, kminkiem włoskim, czosnkiem, kolendrą, jałowcem, ostrą papryką, syropem kukurydzianym w postaci stałej, maślanką w proszku, i tez lampką wina czerwonego. Wiem ze to cała perfumeria, ale musiałem. :grin: Wędziłem orzesznikiem. Chociaż trochę przepiekłem, kiełbasa udała sie, pikantny, kompleksowy smak - pasuje do piwka. Następnym razem zwiększę mięso z gęsi do 50 albo nawet 60 proc.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090624.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256392
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bym dał więcej wywaru i skorek, ale taki żona sobie zamówiła.

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090617.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090629.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256566
Udostępnij na innych stronach

taki żona sobie zamówiła.

Salceson super :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256570
Udostępnij na innych stronach

redzed, Bardzo ladny salceson :thumbsup: , zona wiedziala co chciala :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256583
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bym dał więcej wywaru i skorek, ale taki żona sobie zamówiła.

Rewelacja.... :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256584
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza zagrycha. Moje wyroby oprócz tej wiejskiej i salami gotowane. Robił mój 89-cio letni tato.

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/zagrycha.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256932
Udostępnij na innych stronach

Moje wyroby oprócz tej wiejskiej i salami gotowane.

Imponujące :clap: :thumbsup:

Rozumiem, że wiejską i salami robił Twój tato a pozostałe są Twojego autorstwa?

Na zdjęciu salami jest w dwóch gatunkach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256940
Udostępnij na innych stronach

Redzed jestes wielki Moze wstawił byś przepis na servelatkę amerykańską wołową

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256943
Udostępnij na innych stronach

Moje wyroby oprócz tej wiejskiej i salami gotowane.

Imponujące :clap: :thumbsup:

Rozumiem, że wiejską i salami robił Twój tato a pozostałe są Twojego autorstwa?

Na zdjęciu salami jest w dwóch gatunkach.

Dzięki, talerz szybko zniknął ale mam jeszcze dobry zapas na ten wariacki okres świąteczny. Oprócz tych dwóch wszystkie moje wyroby, co chodzi do autorstwa przepisów, to tylko ten z dzikiej gęsi mój oryginalny, chociaz z tym salcesonem trochę tez eksperymentowałem. Reszta według doświadczonych przepisów. Tato wykonał salami gotowane, a salami finocchionna (odrobaczająca przyprawa to kminek włoski), jest surowo dojrzewana, tak jak sopressatta też typ salami, więcej pikantnej.

 

[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 08:50 ]

Redzed jestes wielki Moze wstawił byś przepis na servelatkę amerykańską wołową

Renesi, widzę ze mieszkasz w Londynie to podam ci przepis po angielsku. Znajduję się tutaj

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=4542#4542

Autorem jest Chuckwagon, nasz lider na forum WD angielskim.

 

Z przyjemnością mogę przetłumaczyć jak by to kogoś interesowało.

 

Pozdrow.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-257035
Udostępnij na innych stronach

redzed, przetłumacz prosze , zaznaczyłeś,ze zrobisz to z przyjemnościa , wiec niecierpliwie czekam ,bo wyroby na zdjeciach sa rewelacyjne .Z gory dziekuje za tłumaczenie pozdrawiam . :grin:
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-257156
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.