slavo67 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witaj Redzed , zamierzam zrobić szynkę dojrzewającą , peklowanie 2 tygodnie , wędzona olchą 8 godzin w temp. 30*.Teraz leży w lodówce martwi mnie jedynie niska wilgotność.Jak mogę ją zwiększyć?Od razu mówię , że chodzi mi o jakiś sposób bez użycia nawilżacza.Chciałbym ją potrzymać do świąt ale nie wiem czy w tych warunkach ma to sens. Cytuj Nie bójmy się snów,najstraszniejszy sen jest niczym wobec życia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Gromada Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Listopada 2012 pewnie że tak musi być chłodne i przewiewne Dziekuje za odp. tez tak wlasnie myslalem , tylko z ta wilgotnoscia nie wiem temp. jest 12 C a wilgoci nie mam czym zmiezyc nawet nie wiem gdzie to kupic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witaj Redzed , zamierzam zrobić szynkę dojrzewającą , peklowanie 2 tygodnie , wędzona olchą 8 godzin w temp. 30*.Teraz leży w lodówce martwi mnie jedynie niska wilgotność.Jak mogę ją zwiększyć?Od razu mówię , że chodzi mi o jakiś sposób bez użycia nawilżacza.Chciałbym ją potrzymać do świąt ale nie wiem czy w tych warunkach ma to sens.Slavo, jak wędziłeś w temp 30° to już nie wędzenie na zimno, ale jak dobrze zapeklowałeś, szynka powinna sie przytrzymać. Widzę że masz wilgotność 60%, i gdy byś podniósł do 75% to było by znacznie lepiej. Twoja szynka bez skory i bez osłonki będzie wysychać zbyt szybko. Wstaw pojemnik z 50dk soli i 1 litr wody do lodówki, na pewno zaraz zrobi różnice. Możesz też dać jej za parę tygodni trochę zimnego dymu, ale nie w temperaturze powyżej jak w lodówce. [ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 23:56 ]pewnie że tak musi być chłodne i przewiewneDziekuje za odp. tez tak wlasnie myslalem , tylko z ta wilgotnoscia nie wiemtemp. jest 12 C a wilgoci nie mam czym zmiezyc nawet nie wiem gdzie to kupicJan, 12°C to odpowiednia temperatura. W każdym Canadian Tire czy Home Depot możesz kupic sobie "hygrometer", albo "humidity meter". Ale radził bym tobie zrobić specjalna komorę dojrzewania, i wtedy nie będziesz ryzykował zdrowia albo zepsutego mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Listopada 2012 Moja ostania serwolatka według przepisu Mariańskiego w Home Production of Quality Meats and Sausages. 70% wieprz. 30% woł. Wędzona 12 godzin czereśnią, obsuszana 5 dni w temp. 10°, 70% wilgotności. Trochę spieprzyłem bo przepiekłem do 68° zamiast 60°. Za mało też miałem wilgoci w wędzarce bo stworzyła się druga skorka pod sztuczną osłonką Ale w końcu może być. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090576.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Listopada 2012 Ale w końcu może być.Bardzo ładnie wygląda,zapomniana przez nas wędlina tzn.mało wykonywana a szkoda :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Listopada 2012 Co jeszcze muszę dodać, kiełbasa była zaszczepiona i fermentowała 36h w temp 28st. i 90% wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-250514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Listopada 2012 kiełbasa była zaszczepiona i fermentowała 36h w temp 28st. i 90% wilgoci.No, to najistotniejsza informacja a podałeś ją na końcu :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-251072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Kiełbasa polędwicowa wędzona czereśnią. Jakoś nie fajnie nadziałem, ponieważ są kieszonki powietrza ale w końcu, przyjemny, delikatny smak. Najbardziej smakowała tym którzy boją się tłuszczu. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090568.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090596.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Moja pierwsza breasola. Wołowinę peklowałem na sucho 12 dni, potem dojrzewałem dwa miesiące w temp. 11° i 75-85% wilgotności. Spad wagi był 40%. Jestem zadowolony, tylko następnym razem będę dojrzewał w osłonce. http://www.pavonique.pl/Produkty/W%C4%99dliny/Inne/Bresaola-Punta-d%60Anca http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090606.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090609.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Grudnia 2012 redzed, bardzo ładna kielbasa poledwicowa , podaj prosze sposob jej robienia , wedzenia etc. :clap: :grin: Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Grudnia 2012 redzed, bardzo ładna kielbasa poledwicowa , podaj prosze sposob jej robienia , wedzenia etc. :clap: :grin: Pozdrawiam Witam Wojciech, Polędwicowa robiona według przepisu znajdującym sie na stronach WD. http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/345-kielbasa-poledwicowa-pieczona Wołowina kutrowana robotem kuchennym Cuisinart. Przyprawy wedlug przepisu, tylko dodałem dwa ząbki czosnku do 5kg mięsa. Wędziłem 3h czereśnią w temp. 55°, ale zamiast pieczenia, dokończyłem parzeniem ok. pól godzinki aby doszła do 66°. Kiełbasa jest wyjątkowo chuda, a bałem się że pieczenie wysuszy niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Grudnia 2012 redzed, ta kielbasa jest cudowna.Wyglada bardzo chudo ,co zainteresowalo moja corke. Na pewno znajde w nowym roku czas i ja zrobie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Grudnia 2012 redzed, dziekuje juz szukam przepis i wklejam do mojego pliku . :clap: :grin: Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-255497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Dostałem od szwagra kilkanaście kg. samych piersi z dzikiej gęsi tz. snow goose czyli śnieżyca duża. Jest ich w obecnie w nadmiar tak ze można zastrzelić 20 sztuk na dzień. Niestety mięso z tych gęsi okropnie zachodzi dziczyzną i śmierdzi jak dno z bagna. Ludzie polują tylko na sport i często w ogolę mięsa nie biorą. Nie lubię marnować i zdecydowałem spróbować zrobić kiełbasę na probe, z 40% gęsi i 60% wieprzowiny. Piersi wymoczyłem w solance przez 24h, i następnie w wodzie jeszcze 24g. Przyprawiłem czarnym pieprzem, kminkiem włoskim, czosnkiem, kolendrą, jałowcem, ostrą papryką, syropem kukurydzianym w postaci stałej, maślanką w proszku, i tez lampką wina czerwonego. Wiem ze to cała perfumeria, ale musiałem. :grin: Wędziłem orzesznikiem. Chociaż trochę przepiekłem, kiełbasa udała sie, pikantny, kompleksowy smak - pasuje do piwka. Następnym razem zwiększę mięso z gęsi do 50 albo nawet 60 proc. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090624.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Osobiście bym dał więcej wywaru i skorek, ale taki żona sobie zamówiła. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090617.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/P1090629.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Grudnia 2012 taki żona sobie zamówiła.Salceson super :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Grudnia 2012 redzed, Bardzo ladny salceson :thumbsup: , zona wiedziala co chciala :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Osobiście bym dał więcej wywaru i skorek, ale taki żona sobie zamówiła.Rewelacja.... :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Dzisiejsza zagrycha. Moje wyroby oprócz tej wiejskiej i salami gotowane. Robił mój 89-cio letni tato. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Sausage%20and%20more/zagrycha.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Tylko pozazdrościć takiego taty :clap: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Moje wyroby oprócz tej wiejskiej i salami gotowane.Imponujące :clap: :thumbsup: Rozumiem, że wiejską i salami robił Twój tato a pozostałe są Twojego autorstwa? Na zdjęciu salami jest w dwóch gatunkach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Redzed jestes wielki Moze wstawił byś przepis na servelatkę amerykańską wołową Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Full wypas, jak to mawia mlodzież ! :thumbsup: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-256993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Moje wyroby oprócz tej wiejskiej i salami gotowane.Imponujące :clap: :thumbsup: Rozumiem, że wiejską i salami robił Twój tato a pozostałe są Twojego autorstwa?Na zdjęciu salami jest w dwóch gatunkach.Dzięki, talerz szybko zniknął ale mam jeszcze dobry zapas na ten wariacki okres świąteczny. Oprócz tych dwóch wszystkie moje wyroby, co chodzi do autorstwa przepisów, to tylko ten z dzikiej gęsi mój oryginalny, chociaz z tym salcesonem trochę tez eksperymentowałem. Reszta według doświadczonych przepisów. Tato wykonał salami gotowane, a salami finocchionna (odrobaczająca przyprawa to kminek włoski), jest surowo dojrzewana, tak jak sopressatta też typ salami, więcej pikantnej. [ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 08:50 ]Redzed jestes wielki Moze wstawił byś przepis na servelatkę amerykańską wołowąRenesi, widzę ze mieszkasz w Londynie to podam ci przepis po angielsku. Znajduję się tutajhttp://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=4542#4542Autorem jest Chuckwagon, nasz lider na forum WD angielskim. Z przyjemnością mogę przetłumaczyć jak by to kogoś interesowało. Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-257035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Grudnia 2012 redzed, przetłumacz prosze , zaznaczyłeś,ze zrobisz to z przyjemnościa , wiec niecierpliwie czekam ,bo wyroby na zdjeciach sa rewelacyjne .Z gory dziekuje za tłumaczenie pozdrawiam . :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/2/#findComment-257156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.