morfeusz300 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robił????Coś pięknego???????? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-464848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legnicki Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Morfi, Anna, Sasza, dziękuje za miłe słowa. Życzę wesołych świat!Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-464918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robiłCoś pięknego Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Trzeba zaczynać, a to Krzysiek już klonuje się... Morfi, Anna, Sasza, dziękuje za miłe słowa. Życzę wesołych świat!Krzysiek Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-464924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Spaniata Romana Kolekcjonuję Twoje przepisy.Spaniaty wśród nich nie ma Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-465235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 27 Grudnia 2015 EAnno tu jest dokładny opis ale myślę ,że redzed przetłumaczy go na potrzeby naszego forumhttp://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7652&highlight=spaniata+romana Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-465238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Dziękuję Ci Olgo, nie przyszło mi do głowy aby poszukać na forum "za miedzą" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-465239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Kolezanki I Koledzy - w rownym stopniu sledze I czytuje I ogladam poczynania Redzeda/Krzysztofa. Podziwiam jego wiedze I checi robienia rzeczy na ktorych wzorujemy sie, czy jego rady (czasami wrecz zalecenia) ktore niektorzy z nas stosuja. W tym tez miejscu musze stwierdzic ze jestem jednym z tych szczesliwcow ktorzy maja okazje nie tylko ogladac dokonania Krzysztofa na zdjeciach, mam takze okazje sprobowac jego wyrobow.Sam nie wiem w jaki sposob zasluzylem sobie na az tak wielka przychylnosc Krzysztof ale jeszcze raz - tym razem publicznie chcialbym podziekowac Ci za mozliwosc degustacji Twych wyrobow.Otzrymalem od Krzysztofa przesylke z 6 (szescioma) jego wyrobami w okresie Swiateczno-Noworocznym. Ani ja, ani zaden ze znajomych ktorzy mieli okazje degustacji (wydzielane pod nadzorem po plasterku) nie odwazy sie na wskazanie co jest najlepsze a co gorsze - wszystko jest wspaniale, znakomite, swoiste w swoim rodzaju.W zalaczeniu kilka fotek. Na zdjeciu pierwszym:Gorny rzad od lewej - Orange+fennel Salami, Lomo Embuchado, Saucisson SecDolny radz od lewej - Kindziuk, Spaniata Romana, CulatelloDwa ostatnie zdjecia - to tylko dodatek do Wspanialosci Krzysztofa w postaci kilku moich wyrobow. Krzysztof - jeszcze raz -Bardzo Dziekuje. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Piekne wyroby , Pozdrawiam , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Stefan dziękuję za mile słowa, ale trochę przesadzasz. Ciesze się ze mój pierwszy eksport do USA miał powodzenie. Pozdrow. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Stefan dziękuję za mile słowa, ale trochę przesadzasz. Krzysiu nic, a nic nie przesadza. Po prostu jesteś bardzo skromny. Wyroby (jak zresztą wszystkie Twoje) pierwsza klasa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Stefan dziękuję za mile słowa, ale trochę przesadzasz.Krzysiu nic, a nic nie przesadza. Po prostu jesteś bardzo skromny. Wyroby (jak zresztą wszystkie Twoje) pierwsza klasa. Jejku, aż się zaczerwieniłem! http://www.sherv.net/cm/emoticons/embarrassed/blushing.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Krzysiek BRAWO TY !!! Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Krzysiek, że nowego w Rajskich miejscach? Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Sasza wybierasz sie na nasza wyspę? Serdecznie zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Salami di Sativa Czasami trzeba poeksperymentować. W Kanadzie według nowego rządu, legalizacja marihuany w celach rekreacyjnych ma nastąpić w 2016r. Obecnie marihuana jest to nabycia w celach medycznych, i samym mieście Vancouver jest przeszło sto sklepów gdzie można kupić surową marihuanę oleje, herbaty, ciastka, i cukierki. Ale salami przyprawione marihuaną jeszcze nigdzie się nie pokazało. Wybrałem odmianę marihuany która ma ostry zapach pieprzu i zrobiłem proste salami surowo dojrzewające. Dodałem 2g/kg marihuany, czosnku w proszku, pieprzu i gałki. Zaszczepiłem kulturą starterową i obecnie salami się fermentuje. Zobaczymy za sześc tygodni co z tego będzie. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140493_zps9g1nug8i.jpg3kg Salami di Sativa http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140485_zpsma5iguw7.jpgSurowa marihuana medyczna wysokiej jakości http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140487_zps4hlcsdke.jpgPrzed dodatkiem do farszu, marihuanę zmieliłem i wstawiłem do piekarnika na 20m w temp 135. Surowa marihuana ma okropny smak i nie jest psychoaktywna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Nas by za to zamknęli Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Krzysztofie, w polowie roku to bedziecie mieli juz od nas . http://www.theguardian.com/society/2015/may/20/australias-norfolk-island-to-export-high-grade-medicinal-cannabis-to-canada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wyroby pierwsza liga;)Podziwiam Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Spaniata RomanaKolekcjonuję Twoje przepisy.Spaniaty wśród nich nie ma Aniu jestem powolny w pisowni w języku polskim, ale w przyszłym tygodniu wstawię przepis. Spaniata miala pwodzenie w okresie świątecznym i wczoraj zrobiłem następną, tym razem 6kg w jednej kątnicy wołowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 10 Stycznia 2016 wczoraj zrobiłem następną, tym razem 6kg w jednej kątnicy wołowej. O kurcze to jaką miała średnicę, albo długośc Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Ciekawe jakby taką salami wysłać do PL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Sasza wybierasz sie na nasza wyspę? Serdecznie zapraszam! Krzysiek, na żal nie był. Lecz drogi Boga nikomu są nie znane. A raptem? Dziękuje za zaprosiny. Rzeczywiście rajskie miejsca. Przyroda bajeczna, bogaty świat zwierzęcy, grzyby, łowienie ryb. Że jeszcze trzeba człowiekowi żeby spotkać starość?. Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Ciekawe jakby taką salami wysłać do PL Do Moniek na 100% nie dojdzie bo tam listonosz nie dociera Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Spaniata RomanaKolekcjonuję Twoje przepisy.Spaniaty wśród nich nie ma Proszę bardzo: Spaniata RomanaPrzepis na 1 kg. Surowiec750g wieprz. kl. I50g wieprz. kl. II200g twardego tłuszczu Przyprawy24g sol morska2,5g amerykańskiej soli peklującej nr. 2 (6,25% azotyn sodu, 4,0% azotan sodu, 89,75% soli).2g czosnek w proszku2,5g pikantne chili w płatkach2,5g kopru włoskiego2g grubo zmielonego pieprzu0,5g pyłek kopru włoskiego3-5g dekstrozy0,5g izoaskorbinian sodu25ml wino, białe wytrawneKultura starterowa Bactoferm B-LC-007, 0,25g (do mniejszych ilości mięsa sugeruję większej dawki kultur.) Z kultur firmy Clerici Sacco, najlepiej stosować Lyocarni SBM-52, SBL-48Kątnica wołowa, 110-120mm 1. Mięso i słoninę pokroić w kostkę 3-4cm i peklować 48h (sól, peklosól, izoaskorbinian, dekstroza)2. Przed mieleniem włożyć do zamrażalki na 2-3h.3. Odżywić kulturę starterową w malej ilości wody i odrobiną glukozy.4. Wieprzowinę kl. II i słoninę zemleć na sitku 6mm. Wieprzowinę kl. I zemleć na sitku 10mm. Mięso musi być o temp 0-4C, tłuszcz najlepiej przymrożony. 5. Dodać przyprawy, kulturę i dobrze wymieszać, uważając ażeby nie zmiażdżyć tlusczu.7. Napełnić kątnice i liberalnie poprzebijać igłą. 8. Następnie fermentować przez ok. 48h w temp 22C, 95% wilgotności, do spadku pH do ok. 5,2. ale nie poniżej 5. 9. Kiełbasę przyciskać ok 24h. Zawiązać sznurkiem albo założyć siatkę.9. Zaszczepić pleśnią P. nalgiovense10. Dojrzewać ok 12 tygodni w temp 12-13C i 80% wilgotności Przeszłym tygodniu zrobiłem następna spaniate. Tym razem jeszcze większa. 5,6kg! http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140498_zpseqiuci9u.jpgPo fermentacji i przyciśnięciu. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140503_zpsgpifbahf.jpgBehemot! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-469272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Spaniata Romana Przepis na 1 kg. Bardzo dziękuję za następny przepis.Zrobiłam polędwicę Lonzino wg podanego przez Ciebie przepisu.Powinna jeszcze wisieć z tydzień ale dzisiaj nie wytrzymałam i ukroiłam kawałek.Oczywiście, na kawałku się nie skończyło. Są u mnie wnuki na feriach zimowych. Tak w zasadzie, to z pierwszej polędwicy został ogonek Zrobiłam wersję z pieprzem. Ocena: równomiernie obsuszona, bez ciemnej obrączki, bardzo miękka i delikatna, smak jest wynikiem fermentacji i dojrzewania w pleśni - dla mnie wspaniały.O niebo lepsza niż a'la parmeńska.Robiłam w osłonce kolagenowej, pleśń Penicillium candidum z sera.Drugą polędwicę rozkroję "w terminie". Jak warunki pozwolą to zrobię fotkę przekroju. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-469769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.