Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robił????Coś pięknego????????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-464848
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robiłCoś pięknego

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

:) Trzeba zaczynać, a to Krzysiek już klonuje się... :angel:

 

Morfi, Anna, Sasza, dziękuje za miłe słowa.  Życzę wesołych świat!

Krzysiek

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-464924
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spaniata Romana

Kolekcjonuję Twoje przepisy.

Spaniaty wśród nich nie ma :(  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-465235
Udostępnij na innych stronach

EAnno  tu jest dokładny opis ale myślę ,że  redzed przetłumaczy go na potrzeby naszego  forum

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7652&highlight=spaniata+romana

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-465238
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci Olgo, nie przyszło mi do głowy aby poszukać na forum "za miedzą" :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-465239
Udostępnij na innych stronach

Kolezanki I Koledzy - w rownym stopniu sledze I czytuje I ogladam poczynania Redzeda/Krzysztofa. Podziwiam jego wiedze I checi robienia rzeczy na ktorych wzorujemy sie, czy jego rady (czasami wrecz zalecenia) ktore niektorzy z nas stosuja. W tym tez miejscu musze stwierdzic ze jestem jednym z tych szczesliwcow ktorzy maja okazje nie tylko ogladac dokonania Krzysztofa na zdjeciach, mam takze okazje sprobowac jego wyrobow.

Sam nie wiem w jaki sposob zasluzylem sobie na az tak wielka przychylnosc Krzysztof ale jeszcze raz - tym razem publicznie chcialbym podziekowac Ci za mozliwosc degustacji Twych wyrobow.

Otzrymalem od Krzysztofa przesylke z 6 (szescioma) jego wyrobami w okresie Swiateczno-Noworocznym. Ani ja, ani zaden ze znajomych ktorzy mieli okazje degustacji (wydzielane pod nadzorem po plasterku) nie odwazy sie na wskazanie co jest najlepsze a co gorsze - wszystko jest wspaniale, znakomite, swoiste w swoim rodzaju.

W zalaczeniu kilka fotek. Na zdjeciu pierwszym:

Gorny rzad od lewej - Orange+fennel Salami, Lomo Embuchado, Saucisson Sec

Dolny radz od lewej - Kindziuk, Spaniata Romana, Culatello

Dwa ostatnie zdjecia - to tylko dodatek do Wspanialosci Krzysztofa w postaci kilku moich wyrobow.

 

Krzysztof - jeszcze raz -Bardzo Dziekuje.

post-65748-0-56900900-1451937385_thumb.jpg

post-65748-0-93985500-1451937394_thumb.jpg

post-65748-0-55621200-1451937404_thumb.jpg

post-65748-0-32305800-1451937414_thumb.jpg

post-65748-0-89676800-1451937423_thumb.jpg

post-65748-0-45415200-1451937433_thumb.jpg

post-65748-0-40439200-1451937443_thumb.jpg

post-65748-0-71278800-1451937878_thumb.jpg

post-65748-0-79491000-1451937887_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466342
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stefan dziękuję za mile słowa, ale trochę przesadzasz.

Krzysiu nic, a nic nie przesadza. Po prostu jesteś bardzo skromny.  :clap:  Wyroby (jak zresztą wszystkie Twoje) pierwsza klasa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466416
Udostępnij na innych stronach

 

Stefan dziękuję za mile słowa, ale trochę przesadzasz.

Krzysiu nic, a nic nie przesadza. Po prostu jesteś bardzo skromny.  :clap:  Wyroby (jak zresztą wszystkie Twoje) pierwsza klasa.

 

Jejku, aż się zaczerwieniłem! http://www.sherv.net/cm/emoticons/embarrassed/blushing.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-466506
Udostępnij na innych stronach

Salami di Sativa

 

Czasami trzeba poeksperymentować.  W Kanadzie według nowego rządu, legalizacja marihuany w celach rekreacyjnych ma nastąpić w 2016r.  Obecnie marihuana jest to nabycia w celach medycznych, i samym mieście Vancouver jest przeszło sto sklepów gdzie można kupić surową  marihuanę  oleje, herbaty, ciastka, i cukierki.   Ale salami przyprawione marihuaną jeszcze nigdzie się nie pokazało. Wybrałem odmianę marihuany która ma ostry zapach pieprzu i zrobiłem proste salami surowo dojrzewające.  Dodałem 2g/kg marihuany, czosnku w proszku, pieprzu i gałki. Zaszczepiłem kulturą starterową i obecnie salami się fermentuje.  Zobaczymy za sześc tygodni co z tego będzie.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140493_zps9g1nug8i.jpg

3kg Salami di Sativa

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140485_zpsma5iguw7.jpg

Surowa marihuana medyczna wysokiej jakości

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140487_zps4hlcsdke.jpg

Przed dodatkiem do farszu, marihuanę zmieliłem i wstawiłem do piekarnika na 20m w temp 135.  Surowa marihuana ma okropny smak i nie jest psychoaktywna. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467575
Udostępnij na innych stronach

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467580
Udostępnij na innych stronach

Wyroby pierwsza liga;)Podziwiam

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467594
Udostępnij na innych stronach

 

Spaniata Romana

Kolekcjonuję Twoje przepisy.

Spaniaty wśród nich nie ma :(  

 

Aniu jestem powolny w pisowni w języku polskim, ale w przyszłym tygodniu wstawię przepis.  Spaniata miala pwodzenie w okresie świątecznym i wczoraj zrobiłem następną, tym razem 6kg w jednej kątnicy wołowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467644
Udostępnij na innych stronach

Sasza wybierasz sie na nasza wyspę?

 

Serdecznie zapraszam! :)

Krzysiek, na żal nie był. Lecz drogi Boga nikomu są nie znane. A raptem?
 Dziękuje za zaprosiny. Rzeczywiście rajskie miejsca.  Przyroda bajeczna, bogaty świat zwierzęcy, grzyby, łowienie ryb.  Że jeszcze trzeba człowiekowi żeby spotkać starość?. :tongue:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-467648
Udostępnij na innych stronach

 

Spaniata Romana

Kolekcjonuję Twoje przepisy.

Spaniaty wśród nich nie ma :(  

 

Proszę bardzo:

 

Spaniata Romana

Przepis na 1 kg.

 

Surowiec

750g wieprz.  kl. I

50g wieprz. kl. II

200g twardego tłuszczu

 

Przyprawy

24g sol morska

2,5g amerykańskiej soli peklującej nr. 2 (6,25% azotyn sodu, 4,0% azotan sodu, 89,75% soli).

2g czosnek w proszku

2,5g pikantne chili w płatkach

2,5g kopru włoskiego

2g grubo zmielonego pieprzu

0,5g pyłek kopru włoskiego

3-5g dekstrozy

0,5g izoaskorbinian sodu

25ml wino, białe wytrawne

Kultura starterowa Bactoferm B-LC-007, 0,25g  (do mniejszych ilości mięsa sugeruję większej dawki kultur.) Z kultur firmy Clerici Sacco, najlepiej stosować Lyocarni SBM-52, SBL-48

Kątnica wołowa, 110-120mm

 

1. Mięso i słoninę pokroić w kostkę 3-4cm i peklować 48h (sól, peklosól,  izoaskorbinian, dekstroza)

2. Przed mieleniem włożyć do zamrażalki na 2-3h.

3. Odżywić kulturę starterową w malej ilości wody i odrobiną glukozy.

4. Wieprzowinę kl. II i słoninę zemleć na sitku 6mm.  Wieprzowinę kl. I zemleć na sitku 10mm.  Mięso musi być o temp 0-4C, tłuszcz najlepiej przymrożony. 

5. Dodać przyprawy, kulturę i dobrze wymieszać, uważając ażeby nie zmiażdżyć  tlusczu.

7. Napełnić kątnice i liberalnie poprzebijać igłą. 

8. Następnie fermentować przez ok. 48h w temp 22C, 95% wilgotności, do spadku pH do ok. 5,2.  ale nie poniżej 5. 

9. Kiełbasę przyciskać ok 24h. Zawiązać sznurkiem albo założyć siatkę.

9. Zaszczepić pleśnią P. nalgiovense

10. Dojrzewać ok 12 tygodni w temp 12-13C i 80% wilgotności

 

Przeszłym tygodniu zrobiłem następna spaniate.  Tym razem jeszcze większa. 5,6kg! 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140498_zpseqiuci9u.jpg

Po fermentacji i przyciśnięciu.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140503_zpsgpifbahf.jpg

Behemot!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-469272
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spaniata Romana Przepis na 1 kg.

Bardzo dziękuję za następny przepis.

Zrobiłam polędwicę Lonzino wg podanego przez Ciebie przepisu.

Powinna jeszcze wisieć z tydzień ale dzisiaj nie wytrzymałam i ukroiłam kawałek.

Oczywiście, na kawałku się nie skończyło. Są u mnie wnuki na feriach zimowych. Tak w zasadzie, to z pierwszej polędwicy został ogonek :facepalm: 

Zrobiłam wersję z pieprzem. 

Ocena: równomiernie obsuszona, bez ciemnej obrączki, bardzo miękka i delikatna, smak jest wynikiem fermentacji i dojrzewania w pleśni - dla mnie wspaniały.

O niebo lepsza niż a'la parmeńska.

Robiłam w osłonce kolagenowej, pleśń Penicillium candidum z sera.

Drugą polędwicę rozkroję "w terminie". Jak warunki pozwolą to zrobię fotkę przekroju.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/16/#findComment-469769
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.