pis67 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 21 Listopada 2015 0,5 izoaskorbinian sodu A ten izo - po co w kiełbasce parzonej? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-457827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 21 Listopada 2015 0,5 izoaskorbinian soduA ten izo - po co w kiełbasce parzonej? też się zastanawiałem - jak nie surowa, a parzona to po jaką walić chemię? ale może tam inna ta chemia? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-457832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 22 Listopada 2015 (edytowane) https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_erythorbate&prev=search się nie ma co bojeć Edytowane 22 Listopada 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-457992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 23 Listopada 2015 Pis i Kurp, jest to nawet dobre pytanie i sam się zastanawiałem czy dodać izoaskorbinian czy nie. Jak pisałem wyżej, jest to receptura przemysłowa gdzie wyroby muszą być wykonane jak najszybciej. Mięso w zakładach nie zawsze jest peklowane i izoaskorbinian przyspiesza działalność azotynu który jest dodawany razem z przyprawami przed mieleniem i nadziewaniem. Ja peklowałem mięso 24h, to może nie musiałem dodawać, ale jak w informacji z Wiki, izoaskorbinian pomaga utrzymaniu koloru i działa także jako przeciwutleniacz. 0,5g na kg tez jest mala dawka i mało się różni od witaminy C. I w końcu zdecydowałem ze wcale nie zaszkodzi. Jedno co jest źle przetłumaczone w opisie podanym przez kol. ziezielony, powinno pisać w której "azotyn redukuje się" a nie "w której azotan redukuje się" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 23 Listopada 2015 redzed ... jak zwykle mistrzowskie wyroby :clap: , patrze na ostatni przepis i mi sie podoba , tylko gdzie kupic to izo...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 23 Listopada 2015 To sznurek do Wikipedii... ''samo'' się jakoś przetłumaczyło. Dobrze, że ktoś czuwa Szkodliwość związku żadna lub śladowa, to raczej delikatny tuning z kategorii zwiększenia bezpieczeństwa.... i zdrowotności Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 23 Listopada 2015 redzed ... jak zwykle mistrzowskie wyroby :clap: , patrze na ostatni przepis i mi sie podoba , tylko gdzie kupic to izo...? Dziękuję Eli. To izo nie jest obowiązkowy. Szkodliwość związku żadna lub śladowa, to raczej delikatny tuning z kategorii zwiększenia bezpieczeństwa.... i zdrowotności Co jeszcze można dodać, ze pewne badania wykazały, że przyspieszacze tj. izoaskorbinian mają właściwości przeciwbakteryjne , zwłaszcza w przypadku nowo powstających patogenów , takich jak E. coli O157 : H7 i Listeria monocytogenes. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 23 Listopada 2015 Kiedyś kolega ....PiS (???) wspomniał mi o takim związku chemicznym... trochę się pointeresowałem...dziękuję Redzed jeszcze można dodać, że dzięki Tobie widzę jak wygląda w przekroju gorczyca w proporcji 3gr/kg.... Wartościowa to dla mnie wiadomość i skwapliwie, przy możliwie bliskiej okazji zastosuję wymienioną zależność.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 25 Listopada 2015 Nareszcie uwędziłem kilka łososi. Temp. 7C, 18h, olcha. Ogony i brzuszki były wędzone gorącym dymem. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140336_zpsbe9kol9q.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140344_zpsquwfhs2q.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 5 Grudnia 2015 We wrześniu spędziłem trzy tygodnie na wycieczce rowerowej nad rzeką Loire. Miałem okazję kosztować wiele wyrobów wędliniarskich (charcuterie). Francuskie wyroby surowo dojrzewające, i kilka salcesonów dla mnie były bardzo smaczne. Podjąłem nauczyć się więcej o tradycyjnych francuskich wyrobach. Udało mi się kupić kilka książek przetłumaczonych na angielski, i mam na zamówieniu jedną francuską. Mój francuski kiepski chociaż kiedyś uczyłem się kilka lat, ale z przepisami dam sobie radę. Na razie zrobiłem zwykłą kiełbasę suszona, saucisson sec. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140356_zpsmfuddpgy.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Misc/Cottenceau-347x450_zpsbiqtdclo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-460570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) W przeszłym miesiącu dostałem ok 10kg sarniny i nareszcie znalazłem trochę czasu na przerób. Zrobiłem kiełbasę prawie według przepisu kol. Bagno https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/. Kiełbasa mocno przyprawiona i smaczna, tak ze mało już zostało na święta. Drugi wyrób to wątrobianka z sarniną, podobna do Paweljacka luksusowej, ale z dodatkiem imbiru i goździków i wędzona lekko 2h. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140454_zps5i7j6pg5.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140452_zpssw1xkokj.jpg Edytowane 22 Grudnia 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Tutaj juz slow nie potrzeba , wystarczy popwtrzec i powzdychac :clap: :clap: :clap: , przy okazji przesylam serdeczne zyczenia swiateczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Krzysztof oglądam zawsze z wielka przyjemnością Twoje wyroby , gratulacje , zdjęcia mogą słuzyć za reklamę . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Dziękuję Elli i Wojciech! Moja cala przyjemność w tej zabawie przy mięchu to więcej nauka, doświadczenie technologii i wykonanie. Konsumpcja ostatnia. Życzę miłych dni w tym okresie świątecznym. http://www.sherv.net/cm/emo/christmas/santa-dance.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Spaniata Romana dojrzała akurat na święta! Poczatkowa waga 4,6kg. Po 11-stu tygodniach 2,85kkg. Opad wagi 38%. Spaniata dojrzewała 11 tygodni w temp. 12C, i wilgotności 80%. Następne 8 tygodni w próżniowym opakowaniu w lodówce. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130761_zpstrpld3dk.jpg8 sierpień, 2015, 4,6kg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140221_zpsckjempmg.jpg5 październik, 2015, 2,85kg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140448_zps5pzbfzbs.jpg 22 grudzien, 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Poklon to za malo za te twoje wyrobi Redzed Moje dziewczyny sa zachwycone , one przepadaja za nimi a ja jeszcze boje sie zaczac. Zawsze sobie obiecuje ze wzimie , a tutaj teraz lato u mnie. Pozdrawiam serdecznie i zycze Zdrowych i wesolych Swiat dla ciebie i calej rodziny Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Spaniata Romana dojrzała akurat na święta! Poczatkowa waga 4,6kg. Po 11-stu tygodniach 2,85kkg. Opad wagi 38%. Spaniata dojrzewała 11 tygodni w temp. 12C, i wilgotności 80%. Następne 8 tygodni w próżniowym opakowaniu w lodówce. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130761_zpstrpld3dk.jpg8 sierpień, 2015, 4,6kg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140221_zpsckjempmg.jpg5 październik, 2015, 2,85kg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140448_zps5pzbfzbs.jpg 22 grudzien, 2015http://kartinki-vernisazh.ru/_ph/93/2/242411431.gif?1450897205 Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robił????Coś pięknego???????? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Legnicki Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Morfi, Anna, Sasza, dziękuje za miłe słowa. Życzę wesołych świat!Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 24 Grudnia 2015 Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robiłCoś pięknego Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Trzeba zaczynać, a to Krzysiek już klonuje się... Morfi, Anna, Sasza, dziękuje za miłe słowa. Życzę wesołych świat!Krzysiek Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Spaniata Romana Kolekcjonuję Twoje przepisy.Spaniaty wśród nich nie ma Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-465235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 27 Grudnia 2015 EAnno tu jest dokładny opis ale myślę ,że redzed przetłumaczy go na potrzeby naszego forumhttp://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7652&highlight=spaniata+romana Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-465238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Dziękuję Ci Olgo, nie przyszło mi do głowy aby poszukać na forum "za miedzą" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-465239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Kolezanki I Koledzy - w rownym stopniu sledze I czytuje I ogladam poczynania Redzeda/Krzysztofa. Podziwiam jego wiedze I checi robienia rzeczy na ktorych wzorujemy sie, czy jego rady (czasami wrecz zalecenia) ktore niektorzy z nas stosuja. W tym tez miejscu musze stwierdzic ze jestem jednym z tych szczesliwcow ktorzy maja okazje nie tylko ogladac dokonania Krzysztofa na zdjeciach, mam takze okazje sprobowac jego wyrobow.Sam nie wiem w jaki sposob zasluzylem sobie na az tak wielka przychylnosc Krzysztof ale jeszcze raz - tym razem publicznie chcialbym podziekowac Ci za mozliwosc degustacji Twych wyrobow.Otzrymalem od Krzysztofa przesylke z 6 (szescioma) jego wyrobami w okresie Swiateczno-Noworocznym. Ani ja, ani zaden ze znajomych ktorzy mieli okazje degustacji (wydzielane pod nadzorem po plasterku) nie odwazy sie na wskazanie co jest najlepsze a co gorsze - wszystko jest wspaniale, znakomite, swoiste w swoim rodzaju.W zalaczeniu kilka fotek. Na zdjeciu pierwszym:Gorny rzad od lewej - Orange+fennel Salami, Lomo Embuchado, Saucisson SecDolny radz od lewej - Kindziuk, Spaniata Romana, CulatelloDwa ostatnie zdjecia - to tylko dodatek do Wspanialosci Krzysztofa w postaci kilku moich wyrobow. Krzysztof - jeszcze raz -Bardzo Dziekuje. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-466342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Piekne wyroby , Pozdrawiam , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-466366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.