Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

0,5 izoaskorbinian sodu

A ten izo - po co w kiełbasce parzonej? :cool:

 

też się zastanawiałem - jak nie surowa, a parzona to po jaką walić chemię? ale może tam inna ta chemia? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-457832
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-457992
Udostępnij na innych stronach

Pis i Kurp, jest to nawet dobre pytanie i sam się zastanawiałem czy dodać izoaskorbinian czy nie.  Jak pisałem wyżej, jest to receptura przemysłowa gdzie wyroby muszą być wykonane jak najszybciej.  Mięso w zakładach nie zawsze jest peklowane i izoaskorbinian  przyspiesza działalność azotynu który jest dodawany razem z przyprawami przed mieleniem i nadziewaniem.  Ja peklowałem mięso 24h, to może nie musiałem dodawać, ale jak w informacji z Wiki, izoaskorbinian pomaga utrzymaniu koloru i działa także jako przeciwutleniacz.  0,5g na kg tez jest mala dawka i mało się różni od witaminy C.  I w końcu zdecydowałem ze wcale nie zaszkodzi.

 

Jedno co jest źle przetłumaczone w opisie podanym przez kol. ziezielony, powinno pisać w której "azotyn redukuje się" a nie "w której azotan redukuje się"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458095
Udostępnij na innych stronach

:) To sznurek do Wikipedii... ''samo'' się jakoś przetłumaczyło. Dobrze, że ktoś czuwa :)

Szkodliwość związku żadna lub śladowa, to raczej delikatny tuning z kategorii zwiększenia bezpieczeństwa.... i zdrowotności :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458125
Udostępnij na innych stronach

 

 

redzed ... jak zwykle mistrzowskie wyroby :clap: :clap: :clap: , patrze na ostatni przepis i mi sie podoba , tylko gdzie kupic to izo...?

 

Dziękuję Eli.  To izo nie jest obowiązkowy.

 

 

 

Szkodliwość związku żadna lub śladowa, to raczej delikatny tuning z kategorii zwiększenia bezpieczeństwa.... i zdrowotności :)

 

Co jeszcze można dodać, ze pewne badania wykazały, że przyspieszacze tj.  izoaskorbinian mają właściwości przeciwbakteryjne , zwłaszcza w przypadku nowo powstających patogenów , takich jak E. coli O157 : H7 i Listeria monocytogenes.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458181
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś kolega ....PiS (???) wspomniał mi o takim związku chemicznym... trochę się pointeresowałem...dziękuję :thumbsup:

:) Redzed jeszcze można dodać, że dzięki Tobie widzę jak wygląda w przekroju gorczyca w proporcji 3gr/kg.... :D

Wartościowa to dla mnie wiadomość i skwapliwie, przy możliwie bliskiej okazji zastosuję wymienioną zależność.... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458228
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-458548
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

We wrześniu spędziłem trzy tygodnie na wycieczce rowerowej nad rzeką Loire.  Miałem okazję kosztować wiele wyrobów wędliniarskich (charcuterie).  Francuskie wyroby surowo dojrzewające, i kilka salcesonów dla mnie były bardzo smaczne.  Podjąłem nauczyć się więcej o tradycyjnych francuskich wyrobach.  Udało mi się kupić kilka książek przetłumaczonych na angielski, i mam na zamówieniu jedną francuską.  Mój francuski kiepski chociaż kiedyś uczyłem się kilka lat, ale z przepisami dam sobie radę.  Na razie zrobiłem zwykłą kiełbasę suszona, saucisson sec.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140356_zpsmfuddpgy.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/Misc/Cottenceau-347x450_zpsbiqtdclo.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-460570
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W przeszłym miesiącu dostałem ok 10kg sarniny i nareszcie znalazłem trochę czasu na przerób. Zrobiłem kiełbasę prawie według przepisu kol. Bagno https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/. Kiełbasa mocno przyprawiona i smaczna, tak ze mało już zostało na święta. Drugi wyrób to wątrobianka z sarniną,  podobna do Paweljacka luksusowej, ale z dodatkiem imbiru i goździków i wędzona lekko 2h.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140454_zps5i7j6pg5.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140452_zpssw1xkokj.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464465
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Elli i Wojciech! :)   Moja cala przyjemność w tej zabawie przy mięchu to więcej nauka, doświadczenie technologii i wykonanie. Konsumpcja ostatnia. :D Życzę miłych dni w tym okresie świątecznym. http://www.sherv.net/cm/emo/christmas/santa-dance.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464760
Udostępnij na innych stronach

Spaniata Romana dojrzała akurat na święta!  Poczatkowa waga 4,6kg.  Po 11-stu tygodniach 2,85kkg.  Opad wagi 38%.  Spaniata dojrzewała 11 tygodni w temp. 12C, i wilgotności 80%.  Następne 8 tygodni w próżniowym opakowaniu w lodówce.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130761_zpstrpld3dk.jpg

8 sierpień, 2015,   4,6kg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140221_zpsckjempmg.jpg

5 październik, 2015, 2,85kg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140448_zps5pzbfzbs.jpg

 

22 grudzien, 2015

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464798
Udostępnij na innych stronach

Poklon to za malo za te twoje wyrobi Redzed :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

 Moje dziewczyny sa zachwycone , one przepadaja za nimi a ja jeszcze boje sie zaczac. Zawsze sobie obiecuje ze wzimie , a tutaj teraz lato u mnie.

 Pozdrawiam serdecznie i zycze Zdrowych i wesolych Swiat dla ciebie i calej rodziny 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464803
Udostępnij na innych stronach

Spaniata Romana dojrzała akurat na święta!  Poczatkowa waga 4,6kg.  Po 11-stu tygodniach 2,85kkg.  Opad wagi 38%.  Spaniata dojrzewała 11 tygodni w temp. 12C, i wilgotności 80%.  Następne 8 tygodni w próżniowym opakowaniu w lodówce.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130761_zpstrpld3dk.jpg

8 sierpień, 2015,   4,6kg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140221_zpsckjempmg.jpg

5 październik, 2015, 2,85kg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140448_zps5pzbfzbs.jpg

 

22 grudzien, 2015

http://kartinki-vernisazh.ru/_ph/93/2/242411431.gif?1450897205

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464806
Udostępnij na innych stronach

Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robił????Coś pięknego????????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464848
Udostępnij na innych stronach

Kurde mol kiedy ja takie cuda byda robiłCoś pięknego

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

 

:) Trzeba zaczynać, a to Krzysiek już klonuje się... :angel:

 

Morfi, Anna, Sasza, dziękuje za miłe słowa.  Życzę wesołych świat!

Krzysiek

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-464924
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spaniata Romana

Kolekcjonuję Twoje przepisy.

Spaniaty wśród nich nie ma :(  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-465235
Udostępnij na innych stronach

EAnno  tu jest dokładny opis ale myślę ,że  redzed przetłumaczy go na potrzeby naszego  forum

http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7652&highlight=spaniata+romana

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-465238
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Ci Olgo, nie przyszło mi do głowy aby poszukać na forum "za miedzą" :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-465239
Udostępnij na innych stronach

Kolezanki I Koledzy - w rownym stopniu sledze I czytuje I ogladam poczynania Redzeda/Krzysztofa. Podziwiam jego wiedze I checi robienia rzeczy na ktorych wzorujemy sie, czy jego rady (czasami wrecz zalecenia) ktore niektorzy z nas stosuja. W tym tez miejscu musze stwierdzic ze jestem jednym z tych szczesliwcow ktorzy maja okazje nie tylko ogladac dokonania Krzysztofa na zdjeciach, mam takze okazje sprobowac jego wyrobow.

Sam nie wiem w jaki sposob zasluzylem sobie na az tak wielka przychylnosc Krzysztof ale jeszcze raz - tym razem publicznie chcialbym podziekowac Ci za mozliwosc degustacji Twych wyrobow.

Otzrymalem od Krzysztofa przesylke z 6 (szescioma) jego wyrobami w okresie Swiateczno-Noworocznym. Ani ja, ani zaden ze znajomych ktorzy mieli okazje degustacji (wydzielane pod nadzorem po plasterku) nie odwazy sie na wskazanie co jest najlepsze a co gorsze - wszystko jest wspaniale, znakomite, swoiste w swoim rodzaju.

W zalaczeniu kilka fotek. Na zdjeciu pierwszym:

Gorny rzad od lewej - Orange+fennel Salami, Lomo Embuchado, Saucisson Sec

Dolny radz od lewej - Kindziuk, Spaniata Romana, Culatello

Dwa ostatnie zdjecia - to tylko dodatek do Wspanialosci Krzysztofa w postaci kilku moich wyrobow.

 

Krzysztof - jeszcze raz -Bardzo Dziekuje.

post-65748-0-56900900-1451937385_thumb.jpg

post-65748-0-93985500-1451937394_thumb.jpg

post-65748-0-55621200-1451937404_thumb.jpg

post-65748-0-32305800-1451937414_thumb.jpg

post-65748-0-89676800-1451937423_thumb.jpg

post-65748-0-45415200-1451937433_thumb.jpg

post-65748-0-40439200-1451937443_thumb.jpg

post-65748-0-71278800-1451937878_thumb.jpg

post-65748-0-79491000-1451937887_thumb.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/15/#findComment-466342
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.