redzed Opublikowano 26 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Szynki świąteczne http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140205_zpsciufkoww.jpgCulatello. 8 miesięcy dojrzewania. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140659_zpsbm75bddz.jpgSchinkenspeck. 3 tygodnie peklowania na sucho, 40h zimnego dymu, 5 tygodni dojrzewania http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140662_zpsd4e9pgdv.jpgWędzona wczoraj Edytowane 26 Marca 2016 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-487790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 28 Marca 2016 Jak zwykle pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-488077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 29 Marca 2016 Dobrze zrobione . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-488089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Szynki świąteczne Culatello. 8 miesięcy dojrzewania. .O ile nic się nie stanie nieprzewidzianego to moje Culatello będzie na święta w grudniu. Edytowane 29 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-488158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 8 Maja 2016 Spaniata Romana. 3,5 miesięcy dojrzewania. Waga początkowa 5,640kg, końcowa 3,610. Smak bardzo dobry, wygląd taki sobie. Poprzednia była po prostu ładniejsza. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140498_zpseqiuci9u.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140503_zpsgpifbahf.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140683_zpsyaicgyyq.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140680_zpsleojbqtb.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140729_zpsqsrbdhd8.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140733_zpshsym7akg.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140738_zpssa0pph0n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-495432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 8 Maja 2016 W przekroju wyglad identyczny (porownanie poprzedniej(kilka plasterkow jeszcze jest) z obecna(zdjecia). Smak napewno znakomity. Pozdrawiam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-495497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Słoneczko, piwko i kiełbaski na grillu. http://www.sherv.net/cm/emoticons/eating/smelling-bbq.gifBratwurst niemiecki i Merguez w stylu francuskim. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140810_zpsm0jxnhje.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140814_zpsjhfsk2dg.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140818_zpshmcp29ep.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1140821_zpst7skgngm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-502926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 18 Czerwca 2016 Słoneczko, piwko i kiełbaski na grillu. A że jeszcze trzeba dla szczęścia? Brawo Krzysiek! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-502945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Milego wypoczynku przy piwku i grillu Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-502954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Krzysiek czy marguez to ta wąska długa kiełbaska? Możesz coś więcej o niej napisać i podać recepturę z opisem wykonania. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-502981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Dziękuje Sasza i Karolu. Pozdrowienia! JaGra, wstawię przepisy jak przetłumaczę. W między czasie możesz zobaczyć na ang. stronie WD. http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34529#34529 http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=34564#34564 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 19 Czerwca 2016 http://www.seriouseats.com/recipes/2013/08/homemade-merguez-sausage-recipe.html Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Dzięki. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) cześć ja mam taki przepis na kiełbaski Marquez -chyba zdobyłem go na forum ? jeśli odpowiada to proszę skorzystać .kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.dockiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.doc Edytowane 20 Czerwca 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 20 Czerwca 2016 marguez to ta wąska długa kiełbaskaTeż robiłem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12933-kie%C5%82baski-jagni%C4%99ce-na-grilla-produkcji-paw%C5%82a/?do=findComment&comment=349166 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-503186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 14 Lipca 2016 Po raz kolejny pragnę nadszarpnąć trochę Twojej wiedzy i doświadczenia, Mistrzu.Jestem w trakcie wykonywania namiastki coppa, culatello, oraz lonzino. Tak, nawiasem mówiąc, drugie podejście do tematu po dłuższej przerwie, ale za to w nowej dojrzewalni.Pamiętam, że pakując poprzednie wyroby w kątnicę wołową, już przy jej napełnianiu, zapach jej mi nie do końca pasował.Kątnica kupiona w hermetycznym opakowaniu, krótko przechowywana i wyglądała na normalną. Ale zapach trudny dla mnie.Gdzieś wydaje mi się, że słyszałem (a może przeczytałem), aby wymoczyć tą kątnicę w wodzie z dodatkiem jednej łyżki octu na litr. Czy to ma sens i jak długo tą kątnicę moczyć?Może Ty masz tu jakieś pomocne uwagi? Druga rzecz to to, że bardzo trudno było mi potem usunąć tą kątnicę z mięsa (zdjąć ubranko), ponieważ ta kątnica przykleiła się do niego i odchodziła razem z mięsem.Jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-506694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Witaj Trombek! Niektórzy forumowicze na angielskim forum właśnie moczą kątnice w wodzie z dodatkiem octu lub soku cytrynowego. Podobno pomaga z tym zapachem. Osobiście tego nie robię, ponieważ zapach wcale mi nie przeszkadza. Spróbuj dobrze wymoczyć kątnice, nawet przez kilka dni w lodowce, i często wymieniać wodę. Po nadziewaniu i krótkim czasie w dojrzewalni zapach zginie. Culatello tradycyjnie dojrzewa się w pęcherzu. Co do usunięcia kątnicy nigdy nie miałem tego problemu. Moze być to efekt przesuszania i za niskiej wilgotności w dojrzewalni. Trzymaj wilgotność ok 80%. Możesz także włożyć wyrób do plastikowej torebki i wstawić do lodówki na 24h i skórka powinna się odłączyć łatwo od mięsa. Podaj nam dane o twojej nowej dojrzewalni. Na pewno pomoże innym. Edytowane 18 Lipca 2016 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-507180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trombek Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 26 Lipca 2016 Witaj Redzed, Dziękuję za, jak zwykle, cenne i pożyteczne rady. Kątnica już po paru dniach obróbki w wodzie z octem jabłkowym, towar w nią nadziany i powieszony w dojrzewalni. Przymierzam się do zapakowania w pęcherz mojego culatello i fiocco. Moim problemem staje się temperatura, bo w tej chwili wynosi ok. 18OC. Spróbuję zbić ją lodem, co wyjdzie zobaczymy.Trzymam to wszystko w piwnicy, gdzie w najgorętsze lato temperatura max to 19OC, a niestety teraz mamy na zewnątrz trochę gorąco.Poza latem temperatura jest ok. 14OC.Wilgotność mam jaką chcę dzięki zastosowaniu nawilżacza ultradźwiękowego. Jeśli chodzi o dojrzewalnię, za bardzo niedługo opiszę swoje doświadczenia, dam zdjęcia, rysunki i pierwsze wnioski po początkowych obserwacjach jak to działa w praktyce. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-508031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 23 Listopada 2016 Znów zachciało mi się salcesonu i zrobiłem coś podobnego na szybko z tego co miałem. Wszystkie przyprawy na oko, gałka, ziele, czosnek, kminek, pieprz. Łyżka kanadyjskiej peklosoli do rosołu na kolor. Godzinę parzenia w osłonce barierowej. Wyszło trochę więcej jak 4kg, i chociaż bez głowizny, nawet może być! http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150493_zps0esw5xeu.jpghttp://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150496_zpsv6tr3mdb.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1150503_zpsjb3vmgpr.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 24 Listopada 2016 Bez głowizny też jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 24 Listopada 2016 Bez głowizny też jest dobry. Ale z głowizną lepszy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 24 Listopada 2016 Ale z głowizną lepszy. To tak jak z babą.Z babą żle a bez baby jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 24 Listopada 2016 Z babą żle a bez baby jeszcze gorzej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 24 Listopada 2016 chociaż bez głowizny Robię podobnie fajny Ci wyszedł Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 24 Listopada 2016 Piękny.... ja również robię bez głowy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/19/#findComment-527986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.