EAnna Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Peklowana 3 tyg. w woreczku strunowym, zaszyta w pęcherzu wieprzowym i dojrzewana 10 miesięcy w 12C, 80% wilgotności. ....... Smak wspaniały, mięciutka, rozpływa się w ustach jak masełko. To jest nagroda za wytrwałość A jak z tłuszczem, po tak długim okresie?Kolor ma idealny. I jak nabrała wartości !!! Edytowane 23 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-576715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 23 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 23 Listopada 2017 po peklowaniu wędziłem zimnym dymem 10C 10h. Jak Twoim zdaniem wplynelo wedzenie na smak? Czy majac mozliwosc - nastepna wedzilbys dluzej, wiecej czy moze zaniechalbys wedzenia? - pytam ze wzgledu na przygotowania wlasnej wersji takiej szynki - ale o tym wkrotce w Poledwicowych doswiadczeniach... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-576764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 23 Listopada 2017 To jest nagroda za wytrwałość A jak z tłuszczem, po tak długim okresie? Kolor ma idealny. I jak nabrała wartości !!! Dziekuje! Kolor jest OK, ale nie tak intensywny jak chciałem. Na taka szynkę okres dojrzewania to nie tak długi. Niektóre enzymy rozpoczynają działalność dopiero po sześciu miesiącach, i 12C to minimalna temperatura do dojrzenia szynek, i więcej czasu potrzeba. Teraz w porcjach i odpoczywa w próżni, będzie w sam raz na święta. Jak Twoim zdaniem wplynelo wedzenie na smak? Czy majac mozliwosc - nastepna wedzilbys dluzej, wiecej czy moze zaniechalbys wedzenia? - pytam ze wzgledu na przygotowania wlasnej wersji takiej szynki - ale o tym wkrotce w Poledwicowych doswiadczeniach... Dym mało wyczuwam, tylko ledziutko odróżnia się od culatello. Następnym razem dam dodatkowe 10h zimnego dymu, ale nie więcej, ponieważ wędzenie, nawet zimne, obniża zawartość wody która jest potrzebna do dłuższego dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-576776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 30 Listopada 2017 Redzed, czy baleron był peklowany w woreczkach, bez nastrzyku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-577739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Redzed, czy baleron był peklowany w woreczkach, bez nastrzyku W próżniowym, bez nastrzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-577788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Wątrobianka z jelenia W przeszłym tygodniu wróciłem z Saskatchewan gdzie mam rodzinę. Akurat trafiłem na sezon łowiecki. Szwagier i siostrzeńcy upolowali trzy ładne jelenie. Trochę dziczyzny udało mi się przywieść do domu. Pierwszy wyrób, wątrobianka wykonana sposobem Arkadiusza grodziskiej, ale skład surowca i przypraw inny. SurowiecWątroba z jelenia 1kgMięso z jelenia, nie klasyfikowane bez tłuszczu, 1kgBoczek, 1kgTłuszcz wieprzowy, 500gWieprzowina kl. 3, 500 Przyprawy na kg. surowcaSól, 20g (z dodatkiem odrobiny nitrytu na kolor)Majeranek 1,5gPieprz biały, 3gGalka, 1gZiele, 1gImbir, 0,5gCebula, 100g Edytowane 12 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Bardzo ladnie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Trochę dziczyzny udało mi się przywieść do domu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ładne sztuki , a o wyrobie już nie wspomnę, pierwsza klasa Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt i szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ładne jelenie i wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Kiełbaska z łososia z dodatkiem krewetek. Smaczna, pulchniutka, delikatna i rarytas dla każdego kto lubi smaki owoców morskich. Sugeruję jako akompaniament do szampana na Sylvestra. http://www.sherv.net/cm/emoticons/new-year/champagne-toast.gif Ogonki z łososia "sockeye" 1,5kg, brzuszki z łososia "Chinook" 1kg Krewetki grubo pokrojone, 500g Łososie mielone dwa razy przez sitko 3mm. Farsz gotowy do nadziewarki. Przyprawy na kg. surowca: Sól 14g, Pieprz biały 1,5g, Fenkuł 1,5g, Papryka węgierska słodka 1,5g,Papryka kalabryjska, 1g, cebula czerwona 20g, cukier 1g, likier Cointreau, 20ml Parzymy 30 minut w wodzie 85C. Smacznego! Edytowane 14 Grudnia 2017 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Dla mnie bomba. Muszę poczynić uwielbiam ryby i owoce morza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Czy kiełbaska jest parzona czy tylko napchana w jelita? wygląda super Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Ja mam kolejne pytanie ...W jakiej postaci została dodana cebula do farszu.Oczywiście wypada pogratulować .Bardzo ładny wyrób . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 14 Grudnia 2017 SEBA - Ty nie lubisz wynalazków ŚLUNZAKI nie jedzą robali z morza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Mimo, że Śląsk nie ma dostępu do morza to jedzą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 14 Grudnia 2017 No to dawaj zrobimy ją. Ja uwielbiam i łososia i krewetkę. Ale chyba bym lekko podwędził a potem sparzył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 14 Grudnia 2017 dawaj zrobimy ją. Ja uwielbiam i łososia i krewetkę. i do tego sałatke z awocado piszę się do pomocy - mogę zrobić wszystko z łososia , krewetek - przyprawić = wam zostanie nabić i parzyć - mnie jeszcze degustacja - literature tez mam wszak rybka lubi......... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 14 Grudnia 2017 No to chętni są... Szkoda że tak rozsiani po PL Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 14 Grudnia 2017 że tak rozsiani po PL no ja w centrum Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 14 Grudnia 2017 No to chętni są... Szkoda że tak rozsiani po PL no ja w centrum Jak dobrze pamiętam z geografii Katowice pośrodku waszych mieścin ,wiec robimy u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Katowice pośrodku waszych mieścin No właśnie gdzieś koło połowy lutego mam w kalendarzu Katowice Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Mogę podjechać drobiu masz pod dostatkiem... Będzie co jeść Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Czy kiełbaska jest parzona czy tylko napchana w jelita? wygląda super Dziekuje, jak już podałem, parzona, 85C, 30 minut. Kiełbasę możemy spożywać na gorąco po szybkim podsmażeniem albo na zimno. Dla mnie smak się polepszył po jednym dniu w lodowce. Ja mam kolejne pytanie ...W jakiej postaci została dodana cebula do farszu.Oczywiście wypada pogratulować .Bardzo ładny wyrób . Cebula krojona w kostkę i mielona dwa razy z rybą[Dodano: 14 gru 2017 - 09:30]Zapomniałem wstawić jeden składnik, 15g/kg mleko w proszku odtłuszczone. Tylko musi być nie instant, ponieważ takie mleko w proszku nie trzyma wody. Moja kiełbasa jest oparta na przepisach na białe kiełbasy rybne z francuskiej ksiazki zawodowej. Do podobnych wyrobów Francuzi nie stosują mleka w proszku, tylko śmietanę gęstą, w proporcjach 100-150g/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Ja pójdę na bogato i będzie śmietana. Ale nie rozumiem różnicy w mleku w proszku instant i nie instant. Jak to jest? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.