Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Peklowana 3 tyg. w woreczku strunowym, zaszyta w pęcherzu wieprzowym i dojrzewana 10 miesięcy w 12C, 80% wilgotności. .......  Smak wspaniały, mięciutka, rozpływa się w ustach jak masełko.

 

To jest nagroda za wytrwałość :D

A jak z tłuszczem, po tak długim okresie?

Kolor ma idealny. I jak nabrała wartości !!!

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-576715
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

po peklowaniu wędziłem zimnym dymem 10C 10h.

Jak Twoim zdaniem wplynelo wedzenie na smak? Czy majac mozliwosc - nastepna wedzilbys dluzej, wiecej czy moze zaniechalbys wedzenia? - pytam ze wzgledu na przygotowania wlasnej wersji takiej szynki - ale o tym wkrotce w Poledwicowych doswiadczeniach... 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-576764
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest nagroda za wytrwałość :D A jak z tłuszczem, po tak długim okresie? Kolor ma idealny. I jak nabrała wartości !!!

Dziekuje! Kolor jest OK, ale nie tak intensywny jak chciałem.  Na taka szynkę okres dojrzewania to nie tak długi.  Niektóre enzymy rozpoczynają działalność dopiero po sześciu miesiącach, i 12C to minimalna temperatura do dojrzenia szynek, i więcej czasu potrzeba.  Teraz w porcjach i odpoczywa w próżni, będzie w sam raz na święta.

 

 

 

Jak Twoim zdaniem wplynelo wedzenie na smak? Czy majac mozliwosc - nastepna wedzilbys dluzej, wiecej czy moze zaniechalbys wedzenia? - pytam ze wzgledu na przygotowania wlasnej wersji takiej szynki - ale o tym wkrotce w Poledwicowych doswiadczeniach...

Dym mało wyczuwam, tylko ledziutko odróżnia się od culatello.  Następnym razem dam dodatkowe 10h zimnego dymu, ale nie więcej, ponieważ wędzenie, nawet zimne, obniża zawartość wody która jest potrzebna do dłuższego dojrzewania. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-576776
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wątrobianka z jelenia

 

W przeszłym tygodniu wróciłem z Saskatchewan gdzie mam rodzinę. Akurat trafiłem na sezon łowiecki.  Szwagier i  siostrzeńcy upolowali trzy ładne jelenie. Trochę dziczyzny udało mi się przywieść do domu.  Pierwszy wyrób, wątrobianka wykonana sposobem Arkadiusza grodziskiej, ale skład surowca i przypraw inny. 

 

post-52694-0-39297900-1513030389_thumb.jpg 

post-40040-0-24176900-1513100068_thumb.jpeg

 

Surowiec

Wątroba z jelenia 1kg

Mięso z jelenia, nie klasyfikowane bez tłuszczu, 1kg

Boczek, 1kg

Tłuszcz wieprzowy,  500g

Wieprzowina kl. 3, 500

 

Przyprawy na kg. surowca

Sól, 20g (z dodatkiem odrobiny nitrytu na kolor)

Majeranek 1,5g

Pieprz biały, 3g

Galka, 1g

Ziele, 1g

Imbir, 0,5g

Cebula, 100g

 

post-52694-0-81677600-1513030525_thumb.jpg  post-52694-0-04288900-1513030585_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579389
Udostępnij na innych stronach

Ładne sztuki :thumbsup: , a o wyrobie już nie wspomnę, pierwsza klasa :clap:  :clap:

 

Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt i szczęśliwego Nowego Roku.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579400
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska z łososia z dodatkiem  krewetek. Smaczna, pulchniutka, delikatna i rarytas dla każdego kto lubi smaki owoców morskich. Sugeruję jako akompaniament do szampana na Sylvestra. http://www.sherv.net/cm/emoticons/new-year/champagne-toast.gif

 

 

post-52694-0-43901200-1513236124_thumb.jpg

Ogonki z łososia "sockeye" 1,5kg, brzuszki z łososia "Chinook" 1kg

 

post-52694-0-91370800-1513236657_thumb.jpg

Krewetki grubo pokrojone, 500g

 

post-52694-0-09490500-1513236440_thumb.jpg

Łososie mielone dwa razy przez sitko 3mm.

 

post-52694-0-89319800-1513237038_thumb.jpg

Farsz gotowy do nadziewarki.  Przyprawy na kg. surowca: Sól 14g, Pieprz biały 1,5g, Fenkuł 1,5g, Papryka węgierska słodka 1,5g,

Papryka kalabryjska, 1g, cebula czerwona 20g, cukier 1g, likier Cointreau, 20ml

 

post-52694-0-44277600-1513237785_thumb.jpg

Parzymy 30 minut w wodzie 85C.

 

post-52694-0-06630700-1513237935_thumb.jpg

Smacznego!

post-52694-0-90879800-1513236847_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579713
Udostępnij na innych stronach

Czy kiełbaska jest parzona czy tylko napchana w jelita? wygląda super :D

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579720
Udostępnij na innych stronach

 

 

dawaj zrobimy ją. Ja uwielbiam i łososia i krewetkę.
i do tego sałatke z awocado ;)  :facepalm: ​piszę się do pomocy - mogę zrobić wszystko z łososia , krewetek - przyprawić = wam zostanie nabić i parzyć - mnie jeszcze degustacja - literature tez mam ;) wszak rybka lubi......... :angel: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579758
Udostępnij na innych stronach

Czy kiełbaska jest parzona czy tylko napchana w jelita? wygląda super :D

Dziekuje, jak już podałem, parzona, 85C, 30 minut.  Kiełbasę możemy spożywać na gorąco po szybkim podsmażeniem albo na zimno.  Dla mnie smak się polepszył po jednym dniu w lodowce.

 

Ja mam kolejne pytanie ...W jakiej postaci została dodana cebula do farszu.Oczywiście wypada pogratulować .Bardzo ładny wyrób . :clap:

Cebula krojona w kostkę i mielona dwa razy z rybą

[Dodano: 14 gru 2017 - 09:30]

Zapomniałem wstawić jeden składnik, 15g/kg mleko w proszku odtłuszczone. Tylko musi być nie instant, ponieważ takie mleko w proszku nie trzyma wody.  Moja kiełbasa  jest oparta na przepisach na białe kiełbasy rybne z francuskiej ksiazki zawodowej. Do podobnych wyrobów Francuzi nie stosują mleka w proszku, tylko śmietanę gęstą, w proporcjach 100-150g/kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579776
Udostępnij na innych stronach

Ja pójdę na bogato i będzie śmietana. Ale nie rozumiem różnicy w mleku w proszku instant i nie instant. Jak to jest?

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/24/#findComment-579782
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.