morfeusz300 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 8 Listopada 2014 Pysznie wygląda;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 11 Listopada 2014 Piekna rybka ale ja poprosze o przepis na ten salceson Eli, salceson jest ze strony głównej, http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony/33-salceson-wloski Tylko dodałem paprykę i mięsko gotowałem z dodatkiem nitrytu na kolorek. Nie peklowałem jak w podanym przepisie. Salceson znika u nas błyskawicznie, ponieważ żona uwielbia . Parę dni temu zrobiłem takich pięc małych batonów, po 0,5kg. O i jeszcze, tym razem bez tej papryki, bo Pis tej przyprawy nie lubi. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120700_zps6c92e963.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 11 Listopada 2014 Dzisiaj kupilam ozory , golonki , serce i zamierzam zrobic ten salceson , nie wiem tylko czy sece tez sie pekluje?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 11 Listopada 2014 Dzisiaj kupilam ozory , golonki , serce i zamierzam zrobic ten salceson , nie wiem tylko czy sece tez sie pekluje??Nie zaszkodzi;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 11 Listopada 2014 Dzieki morfeusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 11 Listopada 2014 Ta panienka wisi teraz w chłodni. Żywa waga 170 kg (coś jak teściowa). Polówka przeznaczona dla mnie. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/wildboar_zpsbea7b811.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 11 Listopada 2014 Oj będzie się działo;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 11 Listopada 2014 O i jeszcze, tym razem bez tej papryki, bo Pis tej przyprawy nie lubi. W salcesonie nie wygląda, a tu bez czerewieni zupełnie miły widok dla mego oka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 11 Listopada 2014 Żywa waga 170 kg (coś jak teściowa).Moja waży trochę mniej. Na szcęście. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 12 Listopada 2014 Jak rozbierzesz mięso , zrob fotke, by zobaczyć czy miała duzo tłuszczu .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Jak rozbierzesz mięso , zrob fotke, by zobaczyć czy miała duzo tłuszczu .Pozdrawiam Niestety nie miałem okazji sam rozbierać mięsa. Farmer zabił i skórował dzika i zawiózł do miejskiego rzeźnika. Ten rozebrał ale nie według mich instrukcji, poobrzynał za dużo tłuszczu, zginęły golonki i część łopatki. Przywiozłem mięso samolotem w walizce. Ponizej karkówka i to co ma być łopatka. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120713_zps7e9b6b89.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120714_zps15b944e0.jpg Edytowane 22 Listopada 2014 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-384973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 22 Listopada 2014 Farmer zabił i skórował dzika i zawiózł do miejskiego rzeźnika Tłuste te wasze dziki.Choć raz chciałbym takiego dostać na kiełbasę i z takim ładnym białym tłuszczykiem.No chyba ,że to z hodowli.U mnie to jakieś takie wyścigowe.Bez tłuszczu a jak się trafi taki ponad 100 kg, tłusty to tłuszcz jest żółty do tego trochę specyficznie pachnie i się nie nadaje do przerobu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-384981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 22 Listopada 2014 Choć raz chciałbym takiego dostać na kiełbasę i z takim ładnym białym tłuszczykiem. Spożywany przez zwierzęta pokarm wpływa na barwę tłuszczu. Zwierzęta dzikie w okresie letnim spożywają dużo karotenoidów zawartych w trawie. Dzik jada trawę a ostatnio bardzo dużo kukurydzy. Dlatego barwa tłuszczu żółta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-385053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 22 Listopada 2014 Właśnie mięso z dorosłej samicy która z jakiegoś powodu nie miała prosiąt. Farmer chciał się nią pozbyć i nawet obniżył cenę. Dziki u tego farmera biegają sobie w ogrodzeniu ok 8 ha. Dokarmiane są pszenicą, i to dlatego ten biały tłuszcz. Z dodatkiem 50% wieprzowiny, mięso obecnie pekluje się na kabanosy. Resztka mięsa musi czekać parę miesięcy w zamrażalce, ponieważ w ciągu tygodnia jadę tam gdzie trochę cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-385067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 23 Listopada 2014 Przywiozłem mięso samolotem w walizce. Normalnie szacun po mięso samolotem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-385136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 23 Listopada 2014 Jak ktoś ma prywatny odrzutowiec, to poco będzie któregoś z Rolsów z garażu wyciągał ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-385143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 26 Listopada 2014 Przywiozłem mięso samolotem w walizce. Normalnie szacun po mięso samolotem Jak ktoś ma prywatny odrzutowiec, to poco będzie któregoś z Rolsów z garażu wyciągał ? He he, żeby tak było. Przestrzenia us nas wielkie. Dzik ze stron rodzinnych, 2,100km od mego domu. Nie miałem chęci gnać Toyotą przez góry o tej porze roku. Ponizej kabanosy 50% dziczyzny i 50% wieprzowiny. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120749_zps5321e162.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120750_zps59d6ea3a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-386086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 26 Listopada 2014 Jakiej wieprzowiny dawałeś - boczek, karkówkę? Bo rozumiem że dziczyzna była tak jak leci tylko bez ścięgnistego? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-386161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 27 Listopada 2014 Dodałem, co miałem, dużą, polędwicę i słoniny twardej, tz. 50% dziczyzny, 35% kl. I i 15% słoniny. Kabanosy są OK, ale nie najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-386162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Saucisson sec aux noix de macadamia - Francuska kiełbasa dojrzewająca z orzechami makadamia http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P11207432_zpsf0910ac6.jpg Saucisson sec to francuskie salami. Zrobiłem według przepisu Lena Poli na Noisette, znaczy na kiełbasę z orzechami laskowymi, ale zastąpiłem orzechami makadamia. Kiełbasa dojrzewała 6 tygodni, trochę za krotko ale musiałem zamknąć dojrzewalnię. Zdjąłem osłonki, jedną spróbowałem, a resztę zapakowałem próżniowo. Będzie gotowa na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-388559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Lukanka bułgarska. Fermentowana długo działającą kulturą, dojrzewała dwa miesiące. Powiedziałbym ze jestem zadowolony. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120738_zps25a50f63.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120739_zpsdbb6caf6.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120785_zpsff997561.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-389888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Mistrzu coś pięknego;))powiedz mi proszę jakie masz warunki w dojrzewalni ???osobna szafka??w garażu na dworze?? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-389917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zdjąłem osłonki, jedną spróbowałem, a resztę zapakowałem próżniowo. Redzed ze wszystkich zdjąłeś osłonki?W jakim celu? Nie można zapakować próżniowo w osłonkach? Dlaczego?Wyroby ładniutkie pozdymiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-389919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Powiedziałbym ze jestem zadowolony @redzed, a ta opuncją z ostatniego zdjęcia przegryzasz ... ? To żart oczywiscie wygląda Prima -Sort Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-390428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Mistrzu coś pięknego;))powiedz mi proszę jakie masz warunki w dojrzewalni ???osobna szafka??w garażu na dworze?? Do stopnia mistrza jeszcze daleko! Co do warunków w których dojrzewam/suszę możesz zobaczyć więcej tu http://wedlinydomowe...44-redzed-robi/ a zwłaszcza pozycje Nr. 11. Przerobiłem starą lodówkę. Podłączyłem inną kontrolę temperatury, ponieważ maksymalny stopień oryginalnej lodówki to 6, a ja potrzebuję 12-13st. Jest tam także nawilżacz i dodatkowa kontrola. Wilgotność trzymam między 75-85%. Jak nawilżacz się włącza to także mały wiatraczek działa ażeby lepiej wilgotność rozrzucić przez pomieszczenie. Wymiana powietrza przez wentylatora w suficie lodówki, który działa dwa razy na dzień przez 30min. Wentylator zrobiłem z wiatraka z komputera, i do tego tez zamontowałem oczyszczacz powietrza, czyli filtr węgłowy. Polędwic w pończochach nie wieszam w sieni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-390589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.