Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piekna rybka :clap:  :clap:  ale ja poprosze o przepis na ten salceson :D

Eli, salceson jest ze strony głównej, http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony/33-salceson-wloski

 

Tylko dodałem paprykę i mięsko gotowałem z dodatkiem nitrytu na kolorek.  Nie peklowałem jak w podanym przepisie.

 

Salceson znika u nas błyskawicznie, ponieważ żona uwielbia :D .  Parę dni temu zrobiłem takich pięc małych batonów, po 0,5kg.  O i jeszcze, tym razem bez tej papryki, bo Pis tej przyprawy nie lubi. :D;)

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120700_zps6c92e963.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382837
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kupilam ozory , golonki , serce i zamierzam zrobic ten salceson , nie wiem tylko czy sece tez sie pekluje??

Nie zaszkodzi;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382848
Udostępnij na innych stronach

Ta panienka wisi teraz w chłodni.  Żywa waga 170 kg (coś jak teściowa).  Polówka przeznaczona dla mnie.

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/wildboar_zpsbea7b811.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382854
Udostępnij na innych stronach

 

 

O i jeszcze, tym razem bez tej papryki, bo Pis tej przyprawy nie lubi.

 

W salcesonie nie wygląda, a tu bez czerewieni zupełnie miły widok dla mego oka. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382954
Udostępnij na innych stronach

Żywa waga 170 kg (coś jak teściowa).

Moja waży trochę mniej. Na szcęście.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-382957
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak rozbierzesz mięso , zrob fotke, by zobaczyć  czy miała duzo tłuszczu .Pozdrawiam 

 

Niestety nie miałem okazji sam rozbierać mięsa.  Farmer zabił i skórował dzika i zawiózł do miejskiego rzeźnika.  Ten rozebrał ale nie według mich instrukcji,  poobrzynał za dużo tłuszczu, zginęły golonki i część łopatki.  Przywiozłem mięso samolotem w walizce.  Ponizej karkówka i to co ma być łopatka. 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120713_zps7e9b6b89.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120714_zps15b944e0.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-384973
Udostępnij na innych stronach

 

 

Farmer zabił i skórował dzika i zawiózł do miejskiego rzeźnika

 

Tłuste te wasze dziki.Choć raz chciałbym takiego dostać na kiełbasę i z takim ładnym białym tłuszczykiem.No chyba ,że to z hodowli.U mnie to jakieś takie wyścigowe.Bez tłuszczu a  jak się trafi taki ponad 100 kg, tłusty to tłuszcz jest żółty do tego trochę specyficznie pachnie i się nie nadaje do przerobu. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-384981
Udostępnij na innych stronach

 

 

Choć raz chciałbym takiego dostać na kiełbasę i z takim ładnym białym tłuszczykiem.
  Spożywany przez zwierzęta pokarm wpływa na barwę tłuszczu. Zwierzęta dzikie w okresie letnim spożywają dużo karotenoidów zawartych w trawie. Dzik jada trawę a ostatnio bardzo dużo kukurydzy. Dlatego barwa tłuszczu żółta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-385053
Udostępnij na innych stronach

Właśnie mięso z dorosłej samicy która z jakiegoś powodu nie miała prosiąt.  Farmer chciał się nią pozbyć i nawet obniżył cenę. Dziki u tego farmera biegają sobie w ogrodzeniu ok 8 ha. Dokarmiane są pszenicą, i to dlatego ten biały tłuszcz. Z dodatkiem 50% wieprzowiny, mięso obecnie pekluje się na kabanosy.  Resztka mięsa musi czekać parę miesięcy w zamrażalce, ponieważ w ciągu tygodnia jadę tam gdzie trochę cieplej. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-385067
Udostępnij na innych stronach

 

Przywiozłem mięso samolotem w walizce.

 

Normalnie szacun po mięso samolotem :thumbsup:

 

 

Jak ktoś ma prywatny odrzutowiec, to poco będzie któregoś z Rolsów z garażu wyciągał :D?

 

He he, żeby tak było.  Przestrzenia us nas wielkie.  Dzik ze stron rodzinnych, 2,100km od mego domu.  Nie miałem chęci gnać Toyotą przez góry o tej porze roku. :D  Ponizej kabanosy 50% dziczyzny i 50% wieprzowiny. 

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120749_zps5321e162.jpg

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120750_zps59d6ea3a.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-386086
Udostępnij na innych stronach

Jakiej wieprzowiny dawałeś - boczek, karkówkę? Bo rozumiem że dziczyzna była tak jak leci tylko bez ścięgnistego?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-386161
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Saucisson sec aux noix de macadamia - Francuska kiełbasa dojrzewająca z orzechami makadamia

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P11207432_zpsf0910ac6.jpg

 

Saucisson sec to francuskie salami.  Zrobiłem według przepisu Lena Poli na Noisette, znaczy na kiełbasę z orzechami laskowymi, ale zastąpiłem orzechami makadamia.  Kiełbasa dojrzewała 6 tygodni, trochę za krotko ale musiałem zamknąć dojrzewalnię.  Zdjąłem osłonki, jedną spróbowałem, a resztę zapakowałem próżniowo.  Będzie gotowa na święta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-388559
Udostępnij na innych stronach

Mistrzu coś pięknego;))powiedz mi proszę jakie masz warunki w dojrzewalni ???osobna szafka??w garażu na dworze??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-389917
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdjąłem osłonki, jedną spróbowałem, a resztę zapakowałem próżniowo.

:)  Redzed ze wszystkich zdjąłeś osłonki?

W jakim celu? Nie można zapakować próżniowo w osłonkach? Dlaczego?

Wyroby ładniutkie :thumbsup:

pozdymiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-389919
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiedziałbym ze jestem zadowolony

 

@redzed, a ta opuncją z ostatniego zdjęcia przegryzasz  ... ?  ;)

 

To żart oczywiscie wygląda Prima -Sort ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-390428
Udostępnij na innych stronach

Mistrzu coś pięknego;))powiedz mi proszę jakie masz warunki w dojrzewalni ???osobna szafka??w garażu na dworze??

 

Do stopnia mistrza jeszcze daleko! :D Co do warunków w których dojrzewam/suszę  możesz zobaczyć więcej tu http://wedlinydomowe...44-redzed-robi/ a zwłaszcza pozycje Nr. 11.  Przerobiłem starą lodówkę. Podłączyłem inną  kontrolę temperatury, ponieważ maksymalny stopień oryginalnej lodówki to 6, a ja potrzebuję 12-13st.  Jest tam także nawilżacz i dodatkowa kontrola. Wilgotność trzymam między 75-85%. Jak nawilżacz się włącza to także mały wiatraczek działa ażeby lepiej wilgotność rozrzucić przez pomieszczenie.  Wymiana powietrza przez wentylatora w suficie lodówki, który działa dwa razy na dzień przez 30min.  Wentylator zrobiłem z wiatraka z komputera, i do tego tez zamontowałem oczyszczacz powietrza, czyli filtr węgłowy. Polędwic w pończochach nie wieszam w sieni. :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/11/#findComment-390589
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.