Skocz do zawartości

DUCH Production , prezentuje ...


Rekomendowane odpowiedzi

dzisiejsza część produkcji z indyka

w głebi pasztet drobiowy smarowany

post-46791-0-08893100-1388519088_thumb.jpg

a z przodu nowy wyrób bułki jogurtowe z płatkami owsianymi

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-323732
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

a z przodu nowy wyrób bułki jogurtowe z płatkami owsianymi

 

 Duch  witaj   . Żeby nie było że na forum są same ochy i achy  to na jednej bułce nie widzę " przedziałka "

 

 

    Pozdrawiam  jeszcze w starym roku :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-323734
Udostępnij na innych stronach

od samego początku z nią były problemy wychowawcze , na kajzerkę się kurcze modnisia chciała wykreować :) i została pożarta na początku ,, morał z tego taki że nie ma co się wychylać z szeregu tylko trzeba krzyczeć jak " piekarz" krzyczy  :) 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-323738
Udostępnij na innych stronach

 

 

na jednej bułce nie widzę " przedziałka "

A szyneczkę bez "podcieków" za to z przedziałkiem chcesz zobaczyć ? :thumbsup::angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-323751
Udostępnij na innych stronach

Wiem że dzisiaj święto , ale to są własnie takie dni kiedy mogę spokojnie zrobić to co najbardziej lubię :)

Dzisiaj powstały parówki, z wykorzystaniem mięsa z indyka mojego chowu  :D

Efek końcowy jest taki

post-46791-0-84675800-1389033574_thumb.jpg

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-324957
Udostępnij na innych stronach

Wiem że dzisiaj święto , ale to są własnie takie dni kiedy mogę spokojnie zrobić to co najbardziej lubię :)

Dzisiaj powstały parówki, z wykorzystaniem mięsa z indyka mojego chowu  :D

Efek końcowy jest taki

attachicon.gifDSC_1805.JPG

Pięknie Duch, a gdzie przepis na te parówki i proces produkcji opisany ;) Masz kuter? Ja się przymierzam do zrobienia parówek i czytam kto jak robił.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-324967
Udostępnij na innych stronach

Duch a ja gratuluje parowek. :clap: Ty jestes w tak dobrej sytuacji ,ze mieso swojskie zawsze masz , tylko pozazdroscic  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-324993
Udostępnij na innych stronach

pierś z indyka , oczyszczona 1.3 kg , mostek wołowy odkostniony 0,3 kg , wieprzowina z kątów 0,33 kg , podgardle oraz tłuszcz drobiowy 0,7 kg

peklosól 21g /kg zapeklowane na 3 dni .

przyprawy :

pieprz czarny 1g / kg

papryka słodka 0,7g /kg 

gałka muszkatołowa 0,3g /kg

mleko w proszku 1g / kg

zimna woda 25% całości

 

mięso po peklowaniu zostaje rozluźnione w pojemniku aby ściśle do siebie nie przylegało i wstawiam do zamrażalki , nie zamrażalnika w lodówce na 1,5 do 2 godzin .

Nie doprowadzam do mocnego zamrożenia . Maszynka i sitko " 5 " , sprawdzam temperaturę mielonego farszu , jest 4 st C . mięso po zmieleniu wraca ,tym razem do lodówki gdzie jest 5 st C . w między czasie zmieniam sitko na 1,5 -2mm  , i mielę teraz masę miesną na takim sitku z ciągłą kontrolą temperatury u mnie było 6 st C i jeszcze kolejny raz mielę na tym samym sitku , temperatura 8 st C . Po 3 mieleniach , do lodówki a w tym czasie warzę przyprawy i mieszam z lodowatą wodą . Masę mięsną wyjmuję , temperatura 8 - 9 st C , dolewam wodę z przyprawami i staram się dość szybko wymieszać ręką aby nie ogrzewać nad to farszu , Nadziewanie w jelita naturalne ..

Osadzanie do 1h w temperaturze 14 st C , Osuszanie w wędzarni  , wędzenie w temperaturze 50-55 st C , nie za gęstym dymem do jasno brązowego koloru . parzenie w tem 70- 73 st C 15 minut . Z parzenia ,parówki wędrują do wiadra z zimną wodą i tam pozostają przez kolejne 5 minut , później na kije i dalsze studzenie u mnie w pomieszczeniu gdzie wczoraj było 5 st C.. Dla mnie smacznie , choć małe uwagi co do smaku bym miał :) ale to może kwestia przejedzenia :)

 

jeżeli chodzi o mielenie farszu to już wczesniej były próby z blenderem, malakserem , bo oczywiście kutra nie mam , ale to mielenie na sitku 1,5- 2 mm 2 razy i wcześniej raz na 5 mm jest według mnie  bardzo dobre jeżeli chodzi o konsystencję farszu , lecz uciążliwe przy samym mieleniu nad czym popracuję :) Oczywiście sitka i nożyk - żyleta :)

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-325134
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj została pozyskana połowa świnki domowego chowu ( po sąsiedzku ) , taka jeszcze młoda była bo połówka z " podzespołami " 40 kg ważyła ,, mieso stygnie do jutra , a jutro rozbiór i będę się zastanawiał co z niej uczynić .. takie  dobrodziejstwa mieszkania na wsi że wszystko jest pod ręką a sąsiad wszysko karmi własnym zbożem więc mięso czyściutkie bez niespodzianek   :)

post-46791-0-54126100-1391888836_thumb.jpg

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-332545
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy chleb pszenny na kolacje i sniadanie wyszedł całkiem przyzwoity , według mojego osądu :)

Piękny:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-332578
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze ciasto czekoloadowe wg. mojej córci Weroniki 

 ciasto jak ciasto , ale to białe to serek riccota wytworzony przez tatusia w niedzielę :)

post-46791-0-22799700-1392139749_thumb.jpg

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-333052
Udostępnij na innych stronach

Z 20l mleka powstał serek na dojrzewanie . 

post-46791-0-07472700-1392223964_thumb.jpg

wyrób z mleka świeżego , przy 26 st C dodałem łyżeczkę chlorku wapnia , podpuszczka dodana w ilości 5 kropel na litr przy 38 stC , skrzep pocięty na kwadraty , skrzep dogrzewany 2 krotnie pierwszy raz około 15 minut i kolejnym razem 10 minut . Ostatecznie rozdrobniony do ziarna wielkości przenicy , przełozony do sitka , przewracany co 2 godziny . Prasowany ociązeniem około 6 kg przez 12h . Od samego poczatku wydawał mi się zbyt delikatny i mimo prasowania dość luźny i miekki, Dzisiaj po wyjęciu z solanki wierzch jest mazisty i wydaje mi się że jest to nieprawidłowe . Czy można prosić o wskazówkę gdzie jest popełniony błąd .

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-333219
Udostępnij na innych stronach

Duchu, zdolna Twoja Córcia. Jak za dużo tych serduszek się tobie wydaje, to jest dla Ciebie sygnał.

Kup wygodne Adidasy, abyś w razie czego nadmiar wielbicieli mógł ganiać gdzie pieprz rośnie :cool:

 

Mam nadzieję, że znasz sie na humorze ;)

 

Pozdrawiam serdecznie. Pozdrowienia dla Córci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-333398
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza kolacja Walentynkowa wykonana przez moją żonę :)

 

post-46791-0-20827100-1392399129_thumb.jpg

 

jako w miłosnej parówce , drabina do serca z ciasta fracuskiego nadziewana szpinakiem z serem fetą 

 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-333534
Udostępnij na innych stronach

Jajko w .... no trudno nie napisać, że to coś nie jest sugerowane !

Duchu. Wyłącz kompa i do dzieła !  :)

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-333568
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj została pozyskana połowa świnki domowego chowu ( po sąsiedzku ) , taka jeszcze młoda była bo połówka z " podzespołami " 40 kg ważyła ,, mieso stygnie do jutra , a jutro rozbiór i będę się zastanawiał co z niej uczynić .

 Duchu po walentynkach zmęczony pewnie  :laugh: nic tylko gratulować hehehe

..ale napisz Waść co uczyniłeś z tą połóweczką blondyneczką  :cool: Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-333640
Udostępnij na innych stronach

wczorajszy wieczorny chleb . Piekę  dla urozmaicenia , bo młodzieży właśnie taki ostatnio smakuje 

Pszenny na drożdżach 

post-46791-0-00567400-1392630259_thumb.jpg

 

 

ale napisz Waść co uczyniłeś z tą połóweczką blondyneczką 

 

 

 

połóweczka została rozebrana :) część poszła na tz. obiadówkę , z podrobów i tłuszczu zrobiłem wątrobiankę wędzoną i kilka słoików dal studentów , część schabu została wytrybowana i poszło na polędwicę łososiową , boczki , skrawki z szynki i po dokupieniu wołowiny na kiełbasę "wojskową " zmodernizowaną poprzez dodanie świeżo mielonej kolendry , golonki na "golonkę w piwie ,  dwa mięsnie z szynki i kawałek łopatki pekluje się w nastawie na 14 dni i będą wędzonki. .. pewnie zanim dojdą , znowu będę robił kiełbasę bo w tej wojskowej wersji jest wyborna :)

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7384-duch-production-prezentuje/page/4/#findComment-334088
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.