Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie kiełbasy przed wędzeniem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#21 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 lis 2012 - 11:13

Cytat:
O metodzie parzenie a potem wędzenie należy czym prędzej zapomnieć .


A ja powiem że nie koniecznie... przy wyrobie mojej wędliny mogłabym to powtórzyć

Przy formułowaniu tej konkluzji brałam pod uwage nie tylko wygląd ale i smak.
Specjalnie zostawiłam sobie jedną kiełbaskę "na biało" aby mieć bazę do porównań.
Wszystkie kiełbaski były smaczne w swojej klasie: "na biało" smakowała jak biała ze smakiem kminku, wędzona-parzona jak wyborna kminkowa a ta eksperymentalna była najbardziej zbliżona do białej mimo śladowego aromatu wędzenia.
Zatem, jak chcemy "na biało" to nie zawracamy sobie głowy wędzeniem, jak chcemy wędzoną to wędzimy ją przed obróbką cieplną.
Wędzenie kiełbasy sparzonej IMO to strata czasu i drewna z punktu widzenia smaku.

#22 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 01 lis 2012 - 11:59

Zrobiłem kiełbasy w osłonkach białkowych 65 mm i jedną na próbę parzyłem, nie wędziłem i wyszła wspaniała kiełbasa lub raczej konserwa w smaku białej kiełbasy. Kolorystycznie podobna i są mniejsze straty podczas obróbki - parzenia. Jednak wędzone kiełbasy przed parzeniem to całkiem inny temat i inne smaki.
Wędzenie po parzeniu dodaje tylko namiastkę smaku i zmienia kolor osłonki, jednak trwałość pozostaje białej kiełbasy. Nie widzę sensu parzenia i potem wędzenia. :wink:

#23 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 01 lis 2012 - 12:01

I słusznie .

#24 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 lis 2012 - 12:02

Jak widać Twój eksperyment dotyczy kiełbas, ale z innymi wędzonkami to już chyba tak nie jest.Przykład.Słonina faszerowana najpierw parzona potem wędzona ma zdecydowanie lepszy smak nasycenia dymem niż zrobiona odwrotnie.

Arku, słonina to "inna para kaloszy" ( w słoninie nie ma białek które się ścinają dlatego jest ona w stanie przepuścić dym) natomiast "zwykłe"wędzonki zdecydowanie tracą smakowo przy odwrotnej obróbce

#25 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6498 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 lis 2012 - 12:18

Przy formułowaniu tej konkluzji brałam pod uwage nie tylko wygląd ale i smak.
Specjalnie zostawiłam sobie jedną kiełbaskę "na biało" aby mieć bazę do porównań.
Wszystkie kiełbaski były smaczne w swojej klasie: "na biało" smakowała jak biała ze smakiem kminku, wędzona-parzona jak wyborna kminkowa a ta eksperymentalna była najbardziej zbliżona do białej mimo śladowego aromatu wędzenia.


Aniu w zupełności się z Tobą zgadzam.. jak wspominałam wcześniej taką metodą wedlinę zrobiłam jedyny raz , ale spowodowane było to moją nieuwagą.. nie doczytałam po prostu.
Ale.. wędlina była smaczna aczkolwiek troszkę inna w smaku od wędzonej a potem poddanej obróbce cieplnej.

#26 dzzd1

dzzd1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Miejscowośćzach.pom

Napisano 28 lut 2015 - 09:41

Witam

 

Temat trochę starawy ale coś napiszę:

 

Przeprowadziłem dwa wędzenia: podgardle i polędwica wg schematu

 

wędzenie - peklowanie (~7dni) - parzenie

 

Polędwica nastrzyknięta solanką peklującą w której się moczyła ( po kilku godzinach ).

 

Wynik pozytywny

 

dz



#27 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6921 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 28 lut 2015 - 10:10

Wędzenie-peklowanie-parzenie - gratuluję inwencji....  i "pozytywnego" wyniku  :cool:



#28 maciekmlyn

maciekmlyn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćCzyże

Napisano 28 lut 2015 - 10:42

Wędzenie-peklowanie-parzenie - gratuluję inwencji....  i "pozytywnego" wyniku 
 

 

To mamy rozwiązany problem z mało słonymi wędzonkami :)  



#29 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 28 lut 2015 - 10:43

dzzd1

Super kawał !!! ja znam podobny, też wszystko odwrotnie. Siedzi gość w parku na ławce i wpycha kiełbasę do ty...ka. Przechodzień pyta, co pan robi? a gość odpowiada - byłem u dentysty i kazał mi jeść drugą stroną. Ale chyba w temacie dowcipy należy pisać na wesoło. 


Użytkownik Andyandy edytował ten post 28 lut 2015 - 10:43


#30 dzzd1

dzzd1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Miejscowośćzach.pom

Napisano 28 lut 2015 - 11:52

To nie jest kawał...

 

Po prostu w czasie wędzenia miałem w wędzarni odrobinę wolnego miejsca...

 

dz



#31 maciekmlyn

maciekmlyn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćCzyże

Napisano 28 lut 2015 - 12:53

Przeprowadziłem dwa wędzenia: podgardle i polędwica wg schematu

 

Po prostu w czasie wędzenia miałem w wędzarni odrobinę wolnego miejsca..

 

- jakie wymiary ma wędzarnia

- i co z tym wolnym miejscem 



#32 dzzd1

dzzd1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Miejscowośćzach.pom

Napisano 28 lut 2015 - 13:09

A jakie ma to znaczenie?

 

dz



#33 maciekmlyn

maciekmlyn

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćCzyże

Napisano 28 lut 2015 - 14:06

A jakie ma to znaczenie?

 

w świetle Twoich "światłych" wywodów, ma. 



#34 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4117 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 28 lut 2015 - 17:41

dzzd1

Koledzy piszą, że pomyliłeś kolejność wykonanych procesów. Przypuszczam, że peklowałeś, wędziłeś, parzyłeś. Tak.



#35 dzzd1

dzzd1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Miejscowośćzach.pom

Napisano 28 lut 2015 - 21:56

Niczego nie pomyliłem...

A tak klasycznie to wędzę ze 45 lat.

 

dz


Użytkownik dzzd1 edytował ten post 28 lut 2015 - 21:58


#36 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2014 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 28 lut 2015 - 22:05

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm:



#37 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 28 lut 2015 - 23:18

Niczego nie pomyliłem... A tak klasycznie to wędzę ze 45 lat.

 

I cała naułka 

 



#38 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 mar 2015 - 09:09

To tak, jakbyś wpierw urodził a potem zapłodnił :D .



#39 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 01 mar 2015 - 13:39

@dzzd1

 

Zaraz, zaraz.

Może i mam kaca, ale jeszcze czytam ze zrozumieniem..... chyba.

Czy mam rozumieć, że peklowałeś mięso po uwędzeniu, a potem je sparzyłeś ?



#40 dzzd1

dzzd1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 37 postów
  • Miejscowośćzach.pom

Napisano 01 mar 2015 - 20:50

Dobrze kombinujesz, właśnie tak zrobiłem...

 

I twierdzę, że wynik był pozytywny, czy wam się podoba czy nie...

 

dz






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych