Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule. Chciałbym zapytać czy ktoś eksperymentował może z winem jako dodatek, przy produkcji, do farszu np zamiennik dodawanej wody? Jutro zamierzam część kiełbasy zrobić z dodatkiem wina czerwonego wytrawnego. Ciekawe co wyjdzie ?

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/
Udostępnij na innych stronach

Ja robię sałatki , bigos na winie - Co mi się pod rękę nawinie to do sałatki :wink: lub bigosu.

Ciekawe co wyjdzie ?

Wiem co wyjdzie po zjedzeniu tej kiełbasy.

Południowcy wszystko , lub prawie wszystko robią z dodatkiem wina. Mnie zawsze szkoda , bo to co najlepsze idzie w komin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247274
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zapytać czy ktoś eksperymentował może z winem jako dodatek, przy produkcji, do farszu np zamiennik dodawanej wody? Jutro zamierzam część kiełbasy zrobić z dodatkiem wina czerwonego wytrawnego.

Jacak, ja robiłem kiełbasę palcówkę ale z dodatkiem nalewki truskawkowej i wyszła pyszna. Podejrzewam, że z winem wytrawnym też wyjdzie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247275
Udostępnij na innych stronach

Kiedys ogladalam program o robieniu salami przez wlochow i wlasnie tam dawano i to dosc duze ilosci wina.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247276
Udostępnij na innych stronach

Henio, wiem, że procenty ulecą przez komin :grin: jednak nie chcę by moja kiełbaska nazywała się "pijacka" po zjedzeniu której lepiej nie wsiadać za kierownicę :grin: . To co uleci pozostawi z pewnością jakiś efekt smakowy :thumbsup: . W końcu mieszkam na południu Polski :grin:

 

[ Dodano: Czw 01 Lis, 2012 22:05 ]

Kiedys ogladalam program o robieniu salami przez wlochow i wlasnie tam dawano i to dosc duze ilosci wina.

Obiecuję się pochwalić efektem końcowym

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247277
Udostępnij na innych stronach

Mnie zawsze szkoda , bo to co najlepsze idzie w komin.

teoretycznie moi drodzy z kiełbasy nie powinny :cool:

- przypominam że temperatura wrzenia etanolu to 78,3°C :wink: a obróbka termiczna kiełbasy przebiega w 72-75.... do 68 wewnątrz batonu :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247279
Udostępnij na innych stronach

Mnie zawsze szkoda , bo to co najlepsze idzie w komin.

teoretycznie moi drodzy z kiełbasy nie powinny :cool:

- przypominam że temperatura wrzenia etanolu to 78,3°C :wink: a obróbka termiczna kiełbasy przebiega w 72-75.... do 68 wewnątrz batonu :cool:

Widzisz @Henio wystarczy trzymać się ściśle wskazaniom termometra i będzie ok

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247281
Udostępnij na innych stronach

Gdyby tak dodać nawet 10% wina (+-15% alkoholu) w stosunku do mięsa, to w kilogramie kiełbasy znalazło by się 15ml czystego alkoholu, oczywiście przy założeniu że nic nie odparuje w czasie wędzenia (alkohol wrze w temperaturze 78,3°C, ale paruje w nawet poniżej zera, tylko wolniej). Tłumaczenie "panie władzo ja tylko kiełbaskę jadłem" raczej nam nie grozi :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247282
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zapytać czy ktoś eksperymentował może z winem jako dodatek, przy produkcji, do farszu np zamiennik dodawanej wody?

Na pewno pozostanie ci silny posmak wina w wyrobie. Co, prawda nie wiem jak wpłynie na wiązanie poszczególnych kawałków mięsa. Może doprowadzić do pogorszenia wiązania poprzez częściową denaturację białek miofibrylarnych. Prawdę mówiąc za małe stężenie etanolu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247521
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, Robiłeś wędzonki dla poprawy koloru. O kiełbasie, nie pamiętam.

Tak, na marginesie, dlaczego w procesie produkcji nie ma dodatku wina do kiełbas ( wyjątek - surowe )? Za drogie? Lepiej wypić wino do kolacji?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247527
Udostępnij na innych stronach

Bagno, Nie jest za drogie wręcz przeciwnie gram pieprzu lub czosnku kosztuje więcej. 0,7 wina, około 0,7 kg = 20 zł,a przyprawa? Wino, dodaje kolor i dodaje smak. należy jednak używać z umiarem i dodawać jako namiastki cukru do peklowania. Wędząc wyroby z dodatkiem wina należy zachować szczególnie parametry wędzenia. Inaczej smak będzie mało wyczuwalny. Kiełbasy jak najbardziej - zamiast wody, dodać wina, szczególnie podsuszane są super. Wino nie oznacza wino, nie każde się nadaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247533
Udostępnij na innych stronach

Nie zaszkodzi spróbować i na pewno doda pewny element do smaku. Ja dodawałem czerwonego wina do salami dojrzewającej i kiełbasy białej na włoski styl. Są też przepisy na wyroby węgierskie gdzie dodawany jest tokaj.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247541
Udostępnij na innych stronach

Jak zaplanowałem, tak też zrobiłem... efekt końcowy... no cóż. Spodziewałem się lepszego efektu. @PePe napisał "Nie lej za dużo bo doszukasz się smaku "kiszonki" " i faktycznie miał rację. Do farszu, którego miałem 3,7 kg dodałem 7% wina tj 30cl Cabernet Sauvignon (za 13 zł). Po wędzeniu, trzy godziny w temperaturze 45C , sparzeniu i wystudzeniu daje się wyczuć wyraźny kwaskowy posmak, jak dla mnie negatywne odczucie. Zgadzam się z kolegą @Pepe posmak kiszonki.

Natomiast kolega @Bagno słusznie zauważył; "Może doprowadzić do pogorszenia wiązania poprzez częściową denaturację białek miofibrylarnych". Dokładnie tak jak przewidział "pogorszyło wiązanie "

Ponownie nie zdecyduję się na użycie wina do produkcji :rolleyes: , faktycznie lepiej wypić do kolacji :grin:

Kiełbaska "na winie" nie zmarnuje się, przesmażę i trafi do grochówki oraz bigosu :thumbsup:

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247612
Udostępnij na innych stronach

Jacak, jak ten Cabernet miał "kwaskowy posmak" to bym nie dodawał do niczego, i też bym nie pił. Jak Andy już wyjaśnił, nie każde wino się nadaje do wyrobów, a drugie nie każdy wyrób nadaje się do wina. A może też twoje wino nadaje się do niczego. Ale w końcu jestem zdziwiony że ten eksperyment miał taki ostry efekt.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247682
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.