jacak Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2012 Jak w tytule. Chciałbym zapytać czy ktoś eksperymentował może z winem jako dodatek, przy produkcji, do farszu np zamiennik dodawanej wody? Jutro zamierzam część kiełbasy zrobić z dodatkiem wina czerwonego wytrawnego. Ciekawe co wyjdzie ? Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2012 Ja robię sałatki , bigos na winie - Co mi się pod rękę nawinie to do sałatki :wink: lub bigosu. Ciekawe co wyjdzie ?Wiem co wyjdzie po zjedzeniu tej kiełbasy. Południowcy wszystko , lub prawie wszystko robią z dodatkiem wina. Mnie zawsze szkoda , bo to co najlepsze idzie w komin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Listopada 2012 Chciałbym zapytać czy ktoś eksperymentował może z winem jako dodatek, przy produkcji, do farszu np zamiennik dodawanej wody? Jutro zamierzam część kiełbasy zrobić z dodatkiem wina czerwonego wytrawnego.Jacak, ja robiłem kiełbasę palcówkę ale z dodatkiem nalewki truskawkowej i wyszła pyszna. Podejrzewam, że z winem wytrawnym też wyjdzie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2012 Kiedys ogladalam program o robieniu salami przez wlochow i wlasnie tam dawano i to dosc duze ilosci wina. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2012 Henio, wiem, że procenty ulecą przez komin :grin: jednak nie chcę by moja kiełbaska nazywała się "pijacka" po zjedzeniu której lepiej nie wsiadać za kierownicę :grin: . To co uleci pozostawi z pewnością jakiś efekt smakowy :thumbsup: . W końcu mieszkam na południu Polski :grin: [ Dodano: Czw 01 Lis, 2012 22:05 ]Kiedys ogladalam program o robieniu salami przez wlochow i wlasnie tam dawano i to dosc duze ilosci wina.Obiecuję się pochwalić efektem końcowym Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Listopada 2012 Nie lej za dużo bo doszukasz się smaku "kiszonki" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Listopada 2012 Mnie zawsze szkoda , bo to co najlepsze idzie w komin.teoretycznie moi drodzy z kiełbasy nie powinny - przypominam że temperatura wrzenia etanolu to 78,3°C :wink: a obróbka termiczna kiełbasy przebiega w 72-75.... do 68 wewnątrz batonu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Listopada 2012 Mnie zawsze szkoda , bo to co najlepsze idzie w komin.teoretycznie moi drodzy z kiełbasy nie powinny - przypominam że temperatura wrzenia etanolu to 78,3°C :wink: a obróbka termiczna kiełbasy przebiega w 72-75.... do 68 wewnątrz batonu Widzisz @Henio wystarczy trzymać się ściśle wskazaniom termometra i będzie ok Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Listopada 2012 Gdyby tak dodać nawet 10% wina (+-15% alkoholu) w stosunku do mięsa, to w kilogramie kiełbasy znalazło by się 15ml czystego alkoholu, oczywiście przy założeniu że nic nie odparuje w czasie wędzenia (alkohol wrze w temperaturze 78,3°C, ale paruje w nawet poniżej zera, tylko wolniej). Tłumaczenie "panie władzo ja tylko kiełbaskę jadłem" raczej nam nie grozi :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2012 Chciałbym zapytać czy ktoś eksperymentował może z winem jako dodatek, przy produkcji, do farszu np zamiennik dodawanej wody? Na pewno pozostanie ci silny posmak wina w wyrobie. Co, prawda nie wiem jak wpłynie na wiązanie poszczególnych kawałków mięsa. Może doprowadzić do pogorszenia wiązania poprzez częściową denaturację białek miofibrylarnych. Prawdę mówiąc za małe stężenie etanolu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Listopada 2012 Bagno, Robiłem często wyroby z peklowaniem na ( dodatkiem ) winie półwytrawnym "Kadarka" Bułgarskie. Doskonały smak i kolor lecz nie wpływ na inne właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2012 Andyandy, Robiłeś wędzonki dla poprawy koloru. O kiełbasie, nie pamiętam. Tak, na marginesie, dlaczego w procesie produkcji nie ma dodatku wina do kiełbas ( wyjątek - surowe )? Za drogie? Lepiej wypić wino do kolacji? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2012 Bagno, Nie jest za drogie wręcz przeciwnie gram pieprzu lub czosnku kosztuje więcej. 0,7 wina, około 0,7 kg = 20 zł,a przyprawa? Wino, dodaje kolor i dodaje smak. należy jednak używać z umiarem i dodawać jako namiastki cukru do peklowania. Wędząc wyroby z dodatkiem wina należy zachować szczególnie parametry wędzenia. Inaczej smak będzie mało wyczuwalny. Kiełbasy jak najbardziej - zamiast wody, dodać wina, szczególnie podsuszane są super. Wino nie oznacza wino, nie każde się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Listopada 2012 Nie zaszkodzi spróbować i na pewno doda pewny element do smaku. Ja dodawałem czerwonego wina do salami dojrzewającej i kiełbasy białej na włoski styl. Są też przepisy na wyroby węgierskie gdzie dodawany jest tokaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacak Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Listopada 2012 Jak zaplanowałem, tak też zrobiłem... efekt końcowy... no cóż. Spodziewałem się lepszego efektu. @PePe napisał "Nie lej za dużo bo doszukasz się smaku "kiszonki" " i faktycznie miał rację. Do farszu, którego miałem 3,7 kg dodałem 7% wina tj 30cl Cabernet Sauvignon (za 13 zł). Po wędzeniu, trzy godziny w temperaturze 45C , sparzeniu i wystudzeniu daje się wyczuć wyraźny kwaskowy posmak, jak dla mnie negatywne odczucie. Zgadzam się z kolegą @Pepe posmak kiszonki. Natomiast kolega @Bagno słusznie zauważył; "Może doprowadzić do pogorszenia wiązania poprzez częściową denaturację białek miofibrylarnych". Dokładnie tak jak przewidział "pogorszyło wiązanie "Ponownie nie zdecyduję się na użycie wina do produkcji :rolleyes: , faktycznie lepiej wypić do kolacji :grin: Kiełbaska "na winie" nie zmarnuje się, przesmażę i trafi do grochówki oraz bigosu :thumbsup: Cytuj Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einsteinwww.multiplikator.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Listopada 2012 Jacak, jak ten Cabernet miał "kwaskowy posmak" to bym nie dodawał do niczego, i też bym nie pił. Jak Andy już wyjaśnił, nie każde wino się nadaje do wyrobów, a drugie nie każdy wyrób nadaje się do wina. A może też twoje wino nadaje się do niczego. Ale w końcu jestem zdziwiony że ten eksperyment miał taki ostry efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7420-na-winie/#findComment-247682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.