grizzly Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Listopada 2012 jak "markierowi intelektualiści", Generalnie trybię co piszesz, tym razem proszę o podpowiedź, czy chodzi o markietowych?Oczywiście o "intelektualistów markietowych" :clap: :grin: Coraz częściej robię "literówki" i zwykłe BYKI ortograficzne. :wink: BTW Starość to nie radość! :tongue: :lol: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Listopada 2012 No dobrze... poczytałam sobie wątek gdzie jest mowa o stabilizatorze... i chyba wychodzi na to, że lepiej kupić chińską nadziewarkę... Poproszę o Wasze opinie na ten temat. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Listopada 2012 Do nadziewanie przy takich maszynkach stosuje się tylko stabilizator ślimaka, bez żadnego noża i sitka koleżanko . A stabilizator wygląda tak :grin: Awers i rewers a może odwrotnie :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Listopada 2012 padło na białąWg jakiego przepisu robiłaś? Wygląda mi na nie związaną. Jeżeli interesuje Cię ocena technologiczna to daj znać, opisz dokładnie jak robiłaś a koledzy z pewnością wskażą ew. konieczne poprawki (w drodze do mistrzostwa oczywiście :grin: ). Smak pierwszej kiełbasy samodzielnie zrobionej na zawsze pozostaje w pamięci :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Listopada 2012 Arkadiusz, dzięki ! Pis, wiem, że taka za 3 stówki byłaby najlepsza, ale na razie za dużo wydatków na raz, więc jeśli w tej chwili będę coś kupować, to pewnie raczej chińszczyznę. Anno, robiłam z takich proporcji: 2,20 łopatki 0,80 boczku 0,50 pręgi. Wody dodawałam w proporcjach takich jakie są podane w przepisie Maxwella na stronie gł. Co to oznacza, że kiełbasa nie jest związana ? Źle wyrobiona, za krótko mieszana ? Mieszaliśmy ją ręcznie, najpierw oddzielnie wołowinę, potem wieprzowinę, na koniec wymieszaliśmy wszystko razem. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Listopada 2012 Co to oznacza, że kiełbasa nie jest związanaBrak jej po prostu kleju i jeszcze to rozdrobnienie powoduje, że kiełbasa wygląda na mało związaną, ma strukturę granulatu. [ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 20:05 ]Anno, robiłam z takich proporcji: 2,20 łopatki 0,80 boczku 0,50 pręgi.Jak widzę to masz jeszcze kłopot z klasyfikacja mięsa.Z tego co piszesz to widzę ,że robiłaś tą kiełbasę z elementów półtuszy wieprzowej a z tego kiełbasy nie da się zrobić bo są z kością.Musisz jeszcze trochę poczytać a szczególnie Akademię Dziadka i myślę ,że dasz sobie radę. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Listopada 2012 Rozumiem. A jak oceniasz mój skład ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Listopada 2012 A jak oceniasz mój skład ? Trudno mi ocenić bo brak mi klasyfikacji, ale ogólnie nie jest tak źle. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Listopada 2012 Na razie nie umiem jeszcze klasyfikować, taki mi jakoś łatwiej :blush: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Listopada 2012 Na razie nie umiem jeszcze klasyfikować A mnie jest trudno miarodajnie ocenić bo łopatka ma przynajmniej cztery klas mięsa a na upartego nawet pięć jeśli podzielimy dwójkę na IIa i IIb i policzymy grube ścięgna jako IV.Moim zdaniem klasyfikacja to elementarz naszego hobby. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Listopada 2012 Na razie nie umiem jeszcze klasyfikowaćhttp://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Listopada 2012 Aluzjiu paniała :grin: Trza się brać do nauki ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Listopada 2012 Trza się brać do nauki ! I to pilnie :grin:.Powodzenia Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Listopada 2012 Aluzjiu paniała :grin: Trza się brać do nauki ! gatita ucz się ucz bo masz dobrego opiekuna :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Listopada 2012 :blush: No to nie mam innego wyjścia ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Listopada 2012 Anno, robiłam z takich proporcji: 2,20 łopatki 0,80 boczku 0,50 pręgi.A jak to rozdrabniałaś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Listopada 2012 No dobrze... poczytałam sobie wątek gdzie jest mowa o stabilizatorze... i chyba wychodzi na to, że lepiej kupić chińską nadziewarkę... Poproszę o Wasze opinie na ten temat. /.../ wiem, że taka za 3 stówki byłaby najlepsza, ale na razie za dużo wydatków na raz, więc jeśli w tej chwili będę coś kupować, to pewnie raczej chińszczyznęJest jeszcze jedna opcja. Popytaj wśród rodziny o stare poczciwe ręczne maszynki alfa, najlepiej nr 8 lub 10. Po wejściu na rynek maszynek elektrycznych najczęściej wylądowały w piwnicach. Jeżeli nie robisz większych ilości to nadziewanie ręczną w porównaniu do elektrycznej to bajka Ja najczęściej robię jednorazowo 3 - 6 kg i ręczna maszynka sprawdza się doskonale. Jedynym mankamentem jest niezbędna pomoc "trzeciej ręki", ale to chyba nie jest problem. Zaczynałem od "Diany" ("8"), wszystko byłoby cacy gdyby właśnie nie nadziewanie, w czeluściach rodzinnych piwnic odnalazłem alfę nr 8 a potem nr 10. Teraz chyba zdecyduję się dokupić sitka do 10-ki i będzie służyła także do mielenia niewielkich ilości. Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Listopada 2012 A jak to rozdrabniałaś? Rozdrabniałam na 8, tak jak wyczytałam u Mira. Potem niestety, tak jak pisałam, mąż pomylił sitka i kiełbasę nadzeiwaliśmy przez mniejsze sito, dlatego wyszła taka drobna :devil: Pepe, porozglądam się, popytam. Nie zamierzamy robić większych ilości, tylko tak dla siebie. Robimy razem z mężem, więc z 3-cią reką nie będzie problemu. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Listopada 2012 gatita, mi bardzo pomógł film o klasyfikacji mięsa przez kol. Bagno (dziekuję juz któryś raz za pokaz i udostepnienie), samo czytanie nie pomoże, trzeba to zobaczyć. Po prostu nie wiedziałem o czym mówią, dopiero lekcja poglądowa pomogła. Serdecznie polecam! Poproś Maxela o linki i hasło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Listopada 2012 Rozdrabniałam na 8Następnym razem zrób białą z przepisu ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Jest to bazowy przepis, który uczy jak zrobić kiełbasę z klejem. Klasyfikacja mięsa na przykładzie łopatki jest tutaj: http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Zdjęcia pokazują czarno na białym o co chodzi w tej klasyfikacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Listopada 2012 Ok, tak zrobię. Czasami od nadmiaru zróżnicowanych informacji początkujący ginie jak Andzia w Czechach :grin: Szukałam tego stabilziatora ślimaka w necie, nic nie znalazłam A jak zadzwoniłam do części zamiennych Zelmera, to było baaardzo zdziwieni o co mi chodzi :shocki Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Listopada 2012 Takie coś, zakłada się na ślimak zamiast sitka między lejek a ślimak: http://czesciagd.pl/zelmer-wkladka-dystansowa-861005-p-206059.html Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Listopada 2012 Następnym razem zrób białą z przepisu ze strony głównej: I owszem tylko ja bym dał sobie spokój z wołowiną a zastąpił ją mięsem z golonki.Będzie łatwiej i taniej a efekt porównywalny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Listopada 2012 I owszem tylko ja bym dał sobie spokój z wołowiną a zastąpił ją mięsem z golonki.Będzie łatwiej i taniej a efekt porównywalny. Zamiast golonki można dodać udźca indyka, efekt też będzie porównywalny - ale co do smaku, będzie porównywalny :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Listopada 2012 No i co ja mam teraz, panowie zrobić ? :lol: Z golonka czy z indykiem ? :tongue: Ale na marginesie: mąż wyrychtował beczkę, w sobotę będzie pierwsze próbne wędzenie :thumbsup: Co polecacie zrobić na pierwszy raz, żeby za bardzo czegoś nie schrzanić ? :mrgreenChyba, że wyciągnę z zamrażalnika szynkę z jelenia :question: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.