Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak "markierowi intelektualiści",

Generalnie trybię co piszesz, tym razem proszę o podpowiedź, czy chodzi o markietowych?

Oczywiście o "intelektualistów markietowych" :clap: :grin:

 

Coraz częściej robię "literówki" i zwykłe BYKI ortograficzne. :wink: :cool:

 

BTW

Starość to nie radość! :tongue: :lol: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249133
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

No dobrze... poczytałam sobie wątek gdzie jest mowa o stabilizatorze... i chyba wychodzi na to, że lepiej kupić chińską nadziewarkę... Poproszę o Wasze opinie na ten temat.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249148
Udostępnij na innych stronach

Do nadziewanie przy takich maszynkach stosuje się tylko stabilizator ślimaka, bez żadnego noża i sitka koleżanko .

A stabilizator wygląda tak :grin:

 

Awers i rewers a może odwrotnie :grin:

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249168
Udostępnij na innych stronach

padło na białą

Wg jakiego przepisu robiłaś?

Wygląda mi na nie związaną.

Jeżeli interesuje Cię ocena technologiczna to daj znać, opisz dokładnie jak robiłaś a koledzy z pewnością wskażą ew. konieczne poprawki (w drodze do mistrzostwa oczywiście :grin: ).

Smak pierwszej kiełbasy samodzielnie zrobionej na zawsze pozostaje w pamięci :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249175
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz, dzięki !

Pis, wiem, że taka za 3 stówki byłaby najlepsza, ale na razie za dużo wydatków na raz, więc jeśli w tej chwili będę coś kupować, to pewnie raczej chińszczyznę.

 

Anno, robiłam z takich proporcji:

2,20 łopatki

0,80 boczku

0,50 pręgi.

Wody dodawałam w proporcjach takich jakie są podane w przepisie Maxwella na stronie gł.

Co to oznacza, że kiełbasa nie jest związana ? Źle wyrobiona, za krótko mieszana ? Mieszaliśmy ją ręcznie, najpierw oddzielnie wołowinę, potem wieprzowinę, na koniec wymieszaliśmy wszystko razem.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249225
Udostępnij na innych stronach

Co to oznacza, że kiełbasa nie jest związana

Brak jej po prostu kleju i jeszcze to rozdrobnienie powoduje, że kiełbasa wygląda na mało związaną, ma strukturę granulatu.

 

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 20:05 ]

Anno, robiłam z takich proporcji:

2,20 łopatki

0,80 boczku

0,50 pręgi.

Jak widzę to masz jeszcze kłopot z klasyfikacja mięsa.Z tego co piszesz to widzę ,że robiłaś tą kiełbasę z elementów półtuszy wieprzowej a z tego kiełbasy nie da się zrobić bo są z kością.Musisz jeszcze trochę poczytać a szczególnie Akademię Dziadka i myślę ,że dasz sobie radę. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249230
Udostępnij na innych stronach

A jak oceniasz mój skład ?

Trudno mi ocenić bo brak mi klasyfikacji, ale ogólnie nie jest tak źle.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249241
Udostępnij na innych stronach

Na razie nie umiem jeszcze klasyfikować

A mnie jest trudno miarodajnie ocenić bo łopatka ma przynajmniej cztery klas mięsa a na upartego nawet pięć jeśli podzielimy dwójkę na IIa i IIb i policzymy grube ścięgna jako IV.Moim zdaniem klasyfikacja to elementarz naszego hobby.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249250
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249253
Udostępnij na innych stronach

Trza się brać do nauki !

I to pilnie :grin:.Powodzenia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249256
Udostępnij na innych stronach

Aluzjiu paniała :grin: Trza się brać do nauki !

gatita ucz się ucz bo masz dobrego opiekuna :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249257
Udostępnij na innych stronach

Anno, robiłam z takich proporcji:

 

2,20 łopatki

 

0,80 boczku

 

0,50 pręgi.

A jak to rozdrabniałaś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249287
Udostępnij na innych stronach

No dobrze... poczytałam sobie wątek gdzie jest mowa o stabilizatorze... i chyba wychodzi na to, że lepiej kupić chińską nadziewarkę... Poproszę o Wasze opinie na ten temat.

/.../

wiem, że taka za 3 stówki byłaby najlepsza, ale na razie za dużo wydatków na raz, więc jeśli w tej chwili będę coś kupować, to pewnie raczej chińszczyznę

Jest jeszcze jedna opcja. Popytaj wśród rodziny o stare poczciwe ręczne maszynki alfa, najlepiej nr 8 lub 10. Po wejściu na rynek maszynek elektrycznych najczęściej wylądowały w piwnicach. Jeżeli nie robisz większych ilości to nadziewanie ręczną w porównaniu do elektrycznej to bajka Ja najczęściej robię jednorazowo 3 - 6 kg i ręczna maszynka sprawdza się doskonale. Jedynym mankamentem jest niezbędna pomoc "trzeciej ręki", ale to chyba nie jest problem. Zaczynałem od "Diany" ("8"), wszystko byłoby cacy gdyby właśnie nie nadziewanie, w czeluściach rodzinnych piwnic odnalazłem alfę nr 8 a potem nr 10. Teraz chyba zdecyduję się dokupić sitka do 10-ki i będzie służyła także do mielenia niewielkich ilości.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249353
Udostępnij na innych stronach

A jak to rozdrabniałaś?

Rozdrabniałam na 8, tak jak wyczytałam u Mira. Potem niestety, tak jak pisałam, mąż pomylił sitka i kiełbasę nadzeiwaliśmy przez mniejsze sito, dlatego wyszła taka drobna :devil:

 

Pepe, porozglądam się, popytam. Nie zamierzamy robić większych ilości, tylko tak dla siebie. Robimy razem z mężem, więc z 3-cią reką nie będzie problemu.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249355
Udostępnij na innych stronach

gatita, mi bardzo pomógł film o klasyfikacji mięsa przez kol. Bagno (dziekuję juz któryś raz za pokaz i udostepnienie), samo czytanie nie pomoże, trzeba to zobaczyć. Po prostu nie wiedziałem o czym mówią, dopiero lekcja poglądowa pomogła. Serdecznie polecam!

Poproś Maxela o linki i hasło.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249358
Udostępnij na innych stronach

Rozdrabniałam na 8

Następnym razem zrób białą z przepisu ze strony głównej:

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

Jest to bazowy przepis, który uczy jak zrobić kiełbasę z klejem.

Klasyfikacja mięsa na przykładzie łopatki jest tutaj:

http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

Zdjęcia pokazują czarno na białym o co chodzi w tej klasyfikacji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249371
Udostępnij na innych stronach

Ok, tak zrobię. Czasami od nadmiaru zróżnicowanych informacji początkujący ginie jak Andzia w Czechach :grin:

 

Szukałam tego stabilziatora ślimaka w necie, nic nie znalazłam :cry:

A jak zadzwoniłam do części zamiennych Zelmera, to było baaardzo zdziwieni o co mi chodzi :shocki

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249396
Udostępnij na innych stronach

Takie coś, zakłada się na ślimak zamiast sitka między lejek a ślimak:

 

http://czesciagd.pl/zelmer-wkladka-dystansowa-861005-p-206059.html

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249419
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem zrób białą z przepisu ze strony głównej:

I owszem tylko ja bym dał sobie spokój z wołowiną a zastąpił ją mięsem z golonki.Będzie łatwiej i taniej a efekt porównywalny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249427
Udostępnij na innych stronach

I owszem tylko ja bym dał sobie spokój z wołowiną a zastąpił ją mięsem z golonki.Będzie łatwiej i taniej a efekt porównywalny.

Zamiast golonki można dodać udźca indyka, efekt też będzie porównywalny - ale co do smaku, będzie porównywalny :rolleyes: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249447
Udostępnij na innych stronach

No i co ja mam teraz, panowie zrobić ? :lol: Z golonka czy z indykiem ? :tongue:

Ale na marginesie: mąż wyrychtował beczkę, w sobotę będzie pierwsze próbne wędzenie :thumbsup: Co polecacie zrobić na pierwszy raz, żeby za bardzo czegoś nie schrzanić ? :mrgreen

Chyba, że wyciągnę z zamrażalnika szynkę z jelenia :question:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/2/#findComment-249491
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.