Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co polecacie zrobić na pierwszy raz, żeby za bardzo czegoś nie schrzanić ? :

 

Może być kawałek boczku , albo jak jadasz drób to mogą być wędzone nogi kurczaka .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249495
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Z golonka

Zrób z golonką .Niech Gonzo nie miesza Ci w głowie.Na wyroby z drobiu lub z jego dodatkiem masz jeszcze czas.Takie jest moje zdanie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249499
Udostępnij na innych stronach

Zrób z golonką .Niech Gonzo nie miesza Ci w głowie

Zrób z wołowiną.Niech Arkadiusz nie miesza Ci w głowie.Na początek zrób jak jest w oryginale.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249510
Udostępnij na innych stronach

Zrób z golonką .Niech Gonzo nie miesza Ci w głowie

Zrób z wołowiną.Niech Arkadiusz nie miesza Ci w głowie.Na początek zrób jak jest w oryginale.

 

Pozdrawiam :wink:

Gatita Gonzo ma racje, rob na poczatek zawsze z oryginalnego przepisu, kiedy nabierzesz wprawe mozesz zmieniac.Kiedy robisz oryginalna recepoture wiesz jaki smak ma miec dany wyrob, a pozniej zmieniaj do swojego maku.

Pozdrawiam,

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249518
Udostępnij na innych stronach

Skoro w sobotę będzie dym to odpuść sobie tym razem białą i zrób normalną wędzoną i parzoną. Czasu niewiele na zapeklowanie wędzonek, chyba że już coś przygotowałaś?, ale spokojnie możesz uwędzić boczek (koniecznie!), żeberka. Gdybyś jutro zakupiła schab b/k to i polędwicę za 2 dni można zapeklować z nastrzykiem. Zdarzało się że awaryjnie (2 dni w zalewie z nastrzykiem) peklowałem małe szynki, baleron i wychodziły super. Możesz zrobić więc wszytko i wierzę że będzie dobrze. Nie myśl o tym, że to pierwszy raz, Pilnuj osuszania, temperatury i patrz na kolor, ale musisz uzbroić się w cierpliwość, wybarwiać nie zacznie się od razu, spokojnie zadymiaj. Potem obróbka w parzeniu. Nie ma prawa się nie udać!

W razie jakichkolwiek problemów czy wątpliwości pisz na forum, będziesz miała wsparcie online!

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249519
Udostępnij na innych stronach

Na początek zrób jak jest w oryginale.

Moim skromnym zdaniem smak kiełbasy z wołowiną jest lepszy niż z samej wieprzowiny.

Ten przepis ze strony głównej jest b. dobry.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249525
Udostępnij na innych stronach

Zdarzało się że awaryjnie (2 dni w zalewie z nastrzykiem) peklowałem małe szynki, baleron i wychodziły super.

To jakieś ekspresowe peklowanie.Nie polecam.To nie zakład produkcyjny.Proponuję kurczaka wędzonego wg.Dziadka

 

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobiowe/899-weekendowy-kurczak-aromatyczny-dziadka-czesc-i

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249529
Udostępnij na innych stronach

No dobrze... ile osób tyle opinii :grin: To w takim razie mam takie przemyślenia: będzie kurczak i zwykła kiełbasa, jeśli uda mi się zdobyć śmigiełko :lol:

Szynka z jelenia rozmrożona, więc zapekluję ją i zostawię do następnego.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249632
Udostępnij na innych stronach

No dobrze... ile osób tyle opinii :grin:

:grin: :grin: :grin: się śmieję z samego siebie, pamiętam moje początki i mętlik w głowie, też było ile osób tyle opinii, ale te opinie duuuużo pomogły, najważniejsza cierpliwość :D

Powodzenia w dalszych wyrobach :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249645
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, ulżyło mi... bo właśnie jestem świeżo po lekurze wątku o peklowaniu na mokro... :rolleyes: i juz nic nie wiem i napisałam, że zapekluję "po mojemu" :grin:

Tak, cierpliwość z pewnością i selektywne czytanie :grin:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249675
Udostępnij na innych stronach

że zapekluję "po mojemu"

A jak to jest po Twojemu można wiedzieć? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-249728
Udostępnij na innych stronach

Żartowałam oczywiście :grin:, po dłuższym czytaniu różnych wątków, bo niektóre rady są lekko rozbieżne. Na razie nie mam doświadczenia, więc słucham uwag "starszych", ale żem z natury przekorna (jak to baba- powiedziałby mój mąż) :tongue: , to na pewno za jakiś czas będę troszkę kombinować po swojemu, na ile się da oczywiście :wink:.

Szynkę z jelenia zapeklowałam wg tabeli dziadka. Moczy się od wczoraj.

Moczy się też kurczak wg przepisu dziadka.

 

Jeszcze jedno: zamroziłam surową białą kiełbasę. Chciałabym ją uwędzić w sobotę. Kiedy mam ją rozmrozić... dziś, jutro ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250101
Udostępnij na innych stronach

Rozmrażaj w lodówce.Kiełbasa powinna rozmrozić się przez 12h

 

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 21:26 ]

to na pewno za jakiś czas będę troszkę kombinować po swojemu, na ile się da oczywiście

Ja na razie bym na Twoim miejscu nie kombinował :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250116
Udostępnij na innych stronach

Dobra, to już wiem co z kiełbaską.

Arkadiuszu, toć przeca napisałam, że na razie nie będę :wink:

Strasznie jestem ciekawa co nam z tego wędzenia wyjdzie. Nie omieszkam się podzielić z Wami moimi wrażeniami :smile:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250190
Udostępnij na innych stronach

20 kg kapusty ugniecione i od wczoraj się kisi. Młodsze dziecko miało dużo radochy :smile:

 

 

http://img28.imageshack.us/img28/2016/dsc06696e.jpg

 

Zobaczymy czy z kapustą się nam uda, bo... z wędzeniem nie wyszło :cry:

Wędziliśmy ok 5 godzin.

Wędzonki wyszły b. ciemne, skórka lekko gorzka, bo jej zdjęciu kiełbasa w smaku ok.

Okazało się, że termometr, który kupiliśmy "do wędzarni" nadaje sie tylko do sprawdzania temperatury w mięsie. Jego zakres zaczyna się od 60 stopni, więc wędziliśmy trochę na oko, co na pierwszy raz nie jest dobre...

Drewno kupiliśmy jako olchę, ale nie wiem czy to nie był dąb. :devil:

Nasz błąd: myślę, że za wysoka temperatura, nie mamy jeszcze doświadczenia i jak mąż dokładał to skakała, potem ją obniżaliśmy, etc.

Nie wiem czy termometr nie za nisko ?

 

http://img801.imageshack.us/img801/9664/dsc06700m.jpg

 

Poza tym, moim zdaniem za dużo drewna dokładał na raz.

Zapach wędzonki jest wg. mnie zbyt intensywny...

Oto nieszczęsna kiełbasa biała uwędzona na murzyna...

 

http://img201.imageshack.us/img201/4725/dsc06707d.jpg

 

[ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 13:29 ]

20 kg kapusty ugniecione i od wczoraj się kisi. Młodsze dziecko miało dużo radochy :smile:

 

 

http://img28.imageshack.us/img28/2016/dsc06696e.jpg

 

Zobaczymy czy z kapustą się nam uda, bo... z wędzeniem nie wyszło :cry:

Wędziliśmy ok 5 godzin.

Wędzonki wyszły b. ciemne, skórka lekko gorzka, bo jej zdjęciu kiełbasa w smaku ok.

Okazało się, że termometr, który kupiliśmy "do wędzarni" nadaje sie tylko do sprawdzania temperatury w mięsie. Jego zakres zaczyna się od 60 stopni, więc wędziliśmy trochę na oko, co na pierwszy raz nie jest dobre...

Drewno kupiliśmy jako olchę, ale nie wiem czy to nie był dąb. :devil:

Nasz błąd: myślę, że za wysoka temperatura, nie mamy jeszcze doświadczenia i jak mąż dokładał to skakała, potem ją obniżaliśmy, etc.

Nie wiem czy termometr nie za nisko ?

 

http://img801.imageshack.us/img801/9664/dsc06700m.jpg

 

Poza tym, moim zdaniem za dużo drewna dokładał na raz.

Zapach wędzonki jest wg. mnie zbyt intensywny...

Oto nieszczęsna kiełbasa biała uwędzona na murzyna...

 

http://img201.imageshack.us/img201/4725/dsc06707d.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250644
Udostępnij na innych stronach

Oto nieszczęsna kiełbasa biała uwędzona na murzyna...

Od czegoś trzeba zacząć, ma parę drobnych wad,ale jest dobrze wyrobiona. Intensywność zapachu z czasem zmaleje, a na temat jak to zrobić (wędzenie) może za chwilę rozgorzeć dyskusja, od siebie dodam, że na sprzęcie jaki widzę na focie, da się to zrobić bezproblemowo. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250658
Udostępnij na innych stronach

uwędzona na murzyna...

:rolleyes: :rolleyes: dawno nie widziałem takiego koloru oj dawno, ze trzy lata już minęły :grin: :grin: :cool:

Ale nic to gatita, się nie martw tylko ćwicz wędzenie tak jak ćwiczył ten co przed Tobą wędził kiedyś na takie kolory :D :D

 

[ Dodano: Nie 18 Lis, 2012 14:43 ]

może za chwilę rozgorzeć dyskusja

Mam nadzieję, że nie rozgorzeje, jeszcze nam dziewczynę zestresują :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250659
Udostępnij na innych stronach

Oto nieszczęsna kiełbasa biała uwędzona na murzyna...

O taka jak moja zanim tu trafiłem :grin:

Sprzęt jest ok.Trzeba trochę potrenować i będzie dobrze. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250660
Udostępnij na innych stronach

O taka jak moja zanim tu trafiłem :grin:

Oooo :rolleyes: :rolleyes: to ci ciekawostka, Arek wędził po mojemu, znaczy się po staremu jak ja :rolleyes: :rolleyes: fju jfu :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250664
Udostępnij na innych stronach

Nie stresujcie mnie za bardzo, bo się zamknę w sobie i co wtedy ? :grin:

Każda uwaga mile widziana, podpowiedzcie gdzie na Wasze oko tkwi problem ?

Temperatura, drewno czy ki czort ? :smile:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250665
Udostępnij na innych stronach

gdzie na Wasze oko tkwi problem ?

:rolleyes: :rolleyes: za mało lub wcale nie osuszane w wędzarni :grin:

Gęsty gorący dym :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250666
Udostępnij na innych stronach

Arek wędził po mojemu, znaczy się po staremu jak ja

Wiele razy pisałem , że tylko mój pies wiedział ile kiełbasy zmarnowałem :grin:

.Widać nie doczytałeś :grin:.

 

Każda uwaga mile widziana, podpowiedzcie gdzie na Wasze oko tkwi problem

 

Przyczyn może być kilka.Mokre drewno, za wysoka temperatura wędzenia, brak ruchu powietrza w wędzarni, źle osuszone przed wędzeniem.W Twoim przypadku z praktyki :wink: stawiam na za wysoką temperaturę wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250669
Udostępnij na innych stronach

Na przekroju widać wyraźnie suchy pierścień pod osłonką, za sucho, za gorąco, brak stabilności temperatury i być może za szczelnie. Czy sprawdzałaś w pierwszej godzinie wędzenia czy kiełbaski nie są wilgotne? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250670
Udostępnij na innych stronach

na moje

1. termometr mógł Cie robić w balona, rozważ zakup elektronicznego. ten z ikei to wydatek 26 pln (jak nie masz ikei w pobliżu zostaje alegro, zawsze jakieś pomysły są)

2. co do drewna-na pewno nie jest wina tego że mogli Ci dać dąb a miała być olcha.

ostatnie 2 wędzenia wędziłem dębem, i jest ok (ojciec stolarz, robił komuś schody i odpadków trochę dostał)

 

dodam jeszcze takie z mojego doświadczenia-kupiłem taki termometr do pieca co2, zamontowałem w drzwiczkach wędzarni, niby pokazywał 40 stopni...

jakoś mu nie wierzyłem i kupiłem ten z ikei elektroniczny.

ikea pokazuje 90, ten od co2 35-40..a właściwie to ten od co2 pokazuje co chce :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250675
Udostępnij na innych stronach

gens, muszę poprzeć wypowiedz kolegi termometr zamontowany w twojej wędzarni nie wskazuje dobrej temperatury sam osobiście się o tym przekonałem :cry:

I kopiłem sobie elektroniczny z IKEA różnica temperatury pomiędzy nimi jest spora nie do wiary

:grin:

pierwsze koty za ploty tez za pierwszym razem zrobiłem kabanosy na murzyna :blush: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/3/#findComment-250688
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.