SZCZEPAN Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 KIEŁBASA SZCZEPANA Przepis na 10 kg surowca 1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 4kg 2 Boczek 4kg 3 Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg Przyprawy - Peklosól 0,10kg -Sól 0,08kg - Pieprz 0,020 kg - Czosnek św 0,040 kg - Cukier 0,02kg - Majeranek 0,03 kg • Jelita Jelita wieprzowe 26-28 mm Sposób wykonania Mięso chude mielimy przez sitko 10mm boczek 6mm mięso z golonek lub wołowinę 3 mm po tej czynności wyrabiamy tz. Klej z mięsa ścięgnistego przemielonej 3mm Sposób robienia dobrego kleju; Mieszamy mięso dodając szklankę wody dodajemy Sól,cukier, czosnek, i kręcimy przez maszynkę na sitku 5mm 2lub 3 razy W ten sposób otrzymujemy klej dobrze wyrobiony po tej czynności dodajemy pozostałe mięso i przyprawy dokładnie wymieszamy. -Napełnianie w jelita -Osadzanie 2-3h - Wędzenie w ciepłym dymie do jasno brązowego koloru - Parzenie 20m w 72-76st C - Schładzamy w zimnej wodzie do 40 stC i wieszamy na kije, aby dokładnie odparowała. Mięso pekluję 12h wcześnie i odstawiam do chłodno po upływie tego czasu wyciągam mięso 2h przed produkcją - aby podnieś temperaturę do temperatury pokojowej. Zaznaczam, że to jest Mój sposób na kruchą kiełbasę i soczystą.• SMACZNEGO Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 No Szczepan, dla mnie bomba :grin: .Wygląda bardzo smakowicie.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/#findComment-12091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaznaczam, że to jest mój prywatny przepis Kiełbaska zrobiona zgodnie z recepturą jest krucha Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/#findComment-12113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1984 Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 godzin temu Przepis kusi. Mięso zakupione. Po południu będę przerabiał. Jutro wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/#findComment-1028729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) W dniu 29.04.2007 o 12:45, SZCZEPAN napisał(a): Zaznaczam, że to jest Mój sposób na kruchą kiełbasę i soczystą.• Nie to żebym negował Twój autorski przepis , ale po co aż 20% kleju do jak piszesz kiełbasy kruchej.?Jak rozumiem ta wołowina, która zastępuje mięso z golonki też jest ścięgnista np. goleń.? Edytowane 6 godzin temu przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/#findComment-1028763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Nie to żebym negował Twój autorski przepis , ale po co aż 20% kleju do jak piszesz kiełbasy kruchej.?Jak rozumiem ta wołowina, która zastępuje mięso z golonki też jest ścięgnista np. goleń.? Ilość tzw. „kleju” (czyli mięsa ścięgnistego bogatego w kolagen) w przepisie wynika z założenia, że chcemy uzyskać kiełbasę o określonej kruchości i spójności, ale przy zachowaniu właściwej struktury po sparzeniu i wędzeniu. 20% to wartość optymalna przy użyciu wołowiny z części o mniejszej zawartości tkanki łącznej niż golonka wieprzowa – np. goleń wołowa faktycznie jest ścięgnista, ale ma nieco inną proporcję kolagenu do mięśni w porównaniu z golonką. Warto pamiętać, że „krucha” kiełbasa nie oznacza, że ma się rozsypywać i mieć kiepską strukturę. Wręcz przeciwnie – musi być dobrze związana, a jednocześnie delikatna, soczysta i mieć odpowiednią kruchość. Osiągnięcie takiego efektu wymaga właściwego balansu między mięsem chudym a surowcem bogatym w kolagen. Dodam, że w latach 2007 prowadziłem zakład usługowy, gdzie rolnik przywoził własnego świniaka, a często także cielaczka. Dobór surowca w moich recepturach wynikał więc z tego, co faktycznie trafiało na stół rozbiorowy – była to praktyka dopasowana do realiów pracy, a nie sztywne zasady z książki. Jeżeli zastosujemy mięso z wyższą zawartością tkanki łącznej, ilość „kleju” można odpowiednio zmniejszyć, natomiast przy chudszych partiach utrzymanie ok. 20% gwarantuje właściwe związanie farszu, co przekłada się na stabilną strukturę i zapobiega kruszeniu się kiełbasy po obróbce. 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/#findComment-1028783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.