Grzewlod Opublikowano wczoraj o 18:41 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano wczoraj o 18:41 (edytowane) 46 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): Postanowiłem poprosić ChatGPT Podziwiam Twoją determinację 👍, napiszę to po raz ostatni żeby korzystać z rozwoju techniki najpierw trzeba posiadać odpowiednią wiedzę w danym temacie. Dokładnie to samo dzieje się w mediach społecznościowych YT, FB i innych. Dlatego bezmyślne wklejanie tekstów ktorych się nie rozumie skutkuje tym, że ludzie robią sami sobie krzywdę. Proszę uszanuj moją prośbę i pozostaw mój wpis bez jakiegokolwiek komentarza jest on ogólnym wpisem bez żadnych personalnych wycieczek. Edytowane wczoraj o 19:01 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano wczoraj o 18:55 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano wczoraj o 18:55 35 minut temu, Pacan Wojciech napisał(a): Wnioski : Szczepan fajnie ze korzystasz z tych podpowiedzi , analiza twoich postów oraz wyników pracy ChatGPT wskazuje na wiele zbieżności . Pocieszające jest to, ze jednak modyfikujesz te podpowiedzi przed wstawieniem . Nie mogę ocenić z własnej praktyki wszystkich aspektów ,które opisujesz , wędzę jako amator i raczej ,nie mam możliwości rozciągania tego procesu na drobne Jestem ciekawy, do czego jeszcze się posuniesz i co jeszcze zrobisz, żeby pisać w tak zaczepnym tonie. Nawet gdybyś chciał posługiwać się ChatGPT, to i tak musisz znać temat i wiedzieć, o czym piszesz. 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano wczoraj o 18:59 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano wczoraj o 18:59 (edytowane) W dniu 18.10.2025 o 20:16, Leonsl napisał(a): Kiełbasa w smaku dobra, ale jak dla mnie zbyt zwarta, zbita. Myślę, że zdecydowanie za dużo golonki. Zobaczcie co się zadziało jeden wpis "zapalnik". 6 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Ostrzegałem, ale co ja tam maluczki wiem. Reakcja Panowie uspokójcie się przestańcie się szarpać jes to uwłaczające. Ponadto jestem pierwszy do pomocy Waldkowi który zrobi parówki z paluszków. Naprawdę lubię twardą merytoryczną rozmowę na poziomie. Takie podejście do tematu jest chore i spowoduje zamknięcie tematu przez Mirak. Arek szanuję Ciebie i zasób Twojej wiedzy weź pod uwagę, że Krzysztof ma za sobą 30-40 letnią praktykę zawodową. Naprawdę warto nieraz posłuchać i czegoś nowego się nauczyć ponieważ na tym polega rozwój. Ja ze swojej strony kończę nie zamierzam więcej brać udziału w tym temacie w którym kl III wywoluje tyle negatywnych emicji. Edytowane wczoraj o 19:14 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano wczoraj o 19:44 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano wczoraj o 19:44 W dniu 18.10.2025 o 20:16, Leonsl napisał(a): Kiełbasa w smaku dobra, ale jak dla mnie zbyt zwarta, zbita. Myślę, że zdecydowanie za dużo golonki. Na podstawie zdjęcia mam wątpliwości, czy cały proces został wykonany prawidłowo. Wędzenie pozostawia wiele do życzenia, a wyrób wygląda raczej tak, jakbyś go upiekł w wędzarni, a nie sparzył. Czy możesz opisać dokładnie, jak przebiegał u Ciebie proces wędzenia i parzenia? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano wczoraj o 19:51 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano wczoraj o 19:51 1 godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): Ale spokojnie – To spokojnie.To pokaż swoje z początku kariery cwaniaczku. Co się czepiasz moich parówek jak nawet nie wiesz jak odróżnić 80/20 od 20/80. Przypominam ,że piszemy teraz nie o parówkach a o Twoim przepisie na Twoją kruchą kiełbasę. Nie odwracaj kota ogonem . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano wczoraj o 19:55 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano wczoraj o 19:55 (edytowane) Grzewold , to nie jest zaczepka , a konsekwencja w dyskusji . Prosiłem Szczepana, by ujawniał źródło swojej wiedzy, nie sprawdzałem w programach do sprawdzania pod względem korzystania z AI , wierzę ,że Szczepan jest praktykiem i tą wiedzę posiada . Jedynie zadałem pytania dotyczące stwierdzeń które zostały użyte w wypowiedziach. Ciekawa dyskusja Szczepana z Arkadiuszem, podbita z jego strony lekko ironicznym tonem , stara się być rzeczowy, ale jednocześnie z dystansem nie wdaje się dalej w dyskusję z Arkadiuszem. Nie jest to z mojej strony obrona Arkadiusza on sam się broni doskonale opisując kto i dlaczego korzysta z tego forum a jednocześnie wskazuje proszę do "tematu ". Edytowane wczoraj o 19:57 przez Pacan Wojciech 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano wczoraj o 20:10 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano wczoraj o 20:10 (edytowane) Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Arek szanuję Ciebie i zasób Twojej wiedzy weź pod uwagę, że Krzysztof ma za sobą 30-40 letnią praktykę zawodową. Ja Twoją również .Wziąłem pod uwagę jego lata praktyki i dlatego próbuję mu wytłumaczyć ,że nie jest na stronie dla praktyków z wieloletnim stażem tylko na stronie dla amatorów i jakoś nie może to do niego dotrzeć.Też troche lat na to poświęciłem to jako takie pojęcia mam jaki wyrób wyjdzie z podanego przepisu jak go się zastosuje literalnie.Wpis kolegi o policyjnej pale to tylko potwierdził. I nie przekonają mnie tłumaczenia ,że cyt: 26 minut temu, SZCZEPAN napisał(a): Na podstawie zdjęcia mam wątpliwości, czy cały proces został wykonany prawidłowo. Wędzenie pozostawia wiele do życzenia, a wyrób wygląda raczej tak, jakbyś go upiekł w wędzarni, a nie sparzył. Czy możesz opisać dokładnie, jak przebiegał u Ciebie proces wędzenia i parzenia? To jest typowy przykład jak napisany przepis nie przystaje do poziomu wiedzy większości uczestników tej strony i tylko na to zwróciłem uwagę, ale do autora to jakoś nie dociera. Edytowane wczoraj o 20:12 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano wczoraj o 20:14 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano wczoraj o 20:14 Czy Wy się szaleju najedliście, czy ta golonka Wam zaszkodziła? 2 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano wczoraj o 20:23 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano wczoraj o 20:23 27 minut temu, arkadiusz napisał(a): ...To pokaż swoje z początku kariery cwaniaczku..... Nie mogę uwierzyć, że takie określenia padają na tak szacownym forum Nerwy puszczają, czy co? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano wczoraj o 21:20 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano wczoraj o 21:20 Godzinę temu, Maxell napisał(a): Czy Wy się szaleju najedliście, czy ta golonka Wam zaszkodziła? Chyba działają w myśl poniższego humorystycznego cytatu.... Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!". 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 godzin temu 9 godzin temu, Maxell napisał(a): Czy Wy się szaleju najedliście, czy ta golonka Wam zaszkodziła? Proszę moderatorów o usunięcie postów odbiegających od tematu. Obecna wymiana zdań zeszła na tory bezsensownej retoryki, która nie wnosi nic konstruktywnego do dyskusji. Dla zachowania porządku i merytorycznego charakteru wątku proszę o interwencję. 3 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 godzin temu 10 godzin temu, Maxell napisał(a): Czy Wy się szaleju najedliście, czy ta golonka Wam zaszkodziła? Coś mocniejszego było do golonki😁 1 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 godzin temu 2 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Proszę moderatorów o usunięcie postów odbiegających od tematu. Całkowicie popieram, ale tylko to co nie dotyczy "Kiełbasy Szczepana" 11 godzin temu, wawaldek11 napisał(a): Nerwy puszczają, czy co? Nic nie puszcza tylko Szczepan zastosował typowy chwyt psychologiczny. Najpierw przejść do innego tematu ( parówki) a później zdyskredytować swojego rozmówcę cyt: takich bym się wstydził pokazać .Stąd moje określenie "cwamiaczka", ale jeśli Szczepan czuje się obrażony to go jestem gotów przeprosić. 54 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Coś mocniejszego było do golonki Może to dla Ciebie nie będzie normalne , ale ja jestem abstynentem a do golonki to lubię chlebek i musztardę.😏 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 godzin temu 3 minuty temu, arkadiusz napisał(a): Może to dla Ciebie nie będzie normalne , ale ja jestem abstynentem a do golonki to lubię chlebek i musztardę.😏 Każdy je i pije to co lubi 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 13 godzin temu 13 godzin temu, arkadiusz napisał(a): że Krzysztof ma za sobą 30-40 letnią praktykę zawodową. No Krzychu , 40 lat praktyki - toż to młody chłopak jest... A wracając do kiełbasy Szczepana, gdyby eksperymentalnie robiło ją pięciu amatorów z tego przepisu, zapewne wyszło by pięć różnych kiełbas.... o tej samej nazwie i teoretycznie oo tym samym składzie surowcowym. 1 1 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 godzin temu 39 minut temu, pis67 napisał(a): A wracając do kiełbasy Szczepana, gdyby eksperymentalnie robiło ją pięciu amatorów z tego przepisu, zapewne wyszło by pięć różnych kiełbas.... o tej samej nazwie i teoretycznie o tym samym składzie surowcowym. I to jest cała prawda. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 godzin temu Tu mamy skład surowcowy kiełbasy. 1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 4kg 2 Boczek 4kg 3 Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg\\ A tu teoretyczne wariacje na temat składu: 1 Mięso wieprzowe od szynki lub łopatki chude 4kg I tak możemy użyć: -Od szynki : może być dolna zrazowa, kulka, górna zrazowa, mogą być różnie sklasyfikowane w zależności od fachowca - łopatki i tu może być ładnie sklasyfikowane chude nieścięgniste lub łopatka pokrojona bez usuwania "żydów" 2 Boczek 4kg Tu może być boczek chudziutki z młodej sztuki lub tłusty 3 Mięso ścięgniste z golonek lub wołowina 2kg Tu teoretycznie mamy dwie możliwości. Podsumowując można zrobić kilka kombinacji surowcowych, a przepis ciągle na jedną kiełbasę Szczepana. Tak, że nie ma co kopii kruszyć jaka ona będzie, wszystko zależy jak i z czego się zrobi. U mnie nie ma z tym problemu, jedynkę i dwójkę chudą uzyskujemy tylko z szynki górnej zrazowej bez dekla, czyli surowiec jest zawsze taki sam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 godzin temu Godzinę temu, pis67 napisał(a): U mnie nie ma z tym problemu Podaj Piotrze proszę dokładny przepis z klasyfikacją mięśni na jakąś dobrą prostą kiełbasę, z konkretem przypraw i technologią wykonania . Taką dla tych co to będą robić pierwszy raz i się zachwycą. 3 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1042986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonsl Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 4 godziny temu 23 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a): Na podstawie zdjęcia mam wątpliwości, czy cały proces został wykonany prawidłowo. Wędzenie pozostawia wiele do życzenia, a wyrób wygląda raczej tak, jakbyś go upiekł w wędzarni, a nie sparzył. Czy możesz opisać dokładnie, jak przebiegał u Ciebie proces wędzenia i parzenia? Wędzenie ok. 4h 50-70 stopni. Nie była upieczona, bo zostawiłem kawałek bez parzenia żeby sprawdzić. Parzenie 15 minut w wodzie 79-83 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1043098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonsl Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 4 godziny temu Szczerze, to miałem wątpliwości, czy ktokolwiek przeczyta mój wpis, a tu widzę, że nie tylko ktoś przeczytał, ale również wywiązała się dyskusja i to mnie bardzo cieszy, że forum i tematy sprzed nastu lat dalej żyją. Oczywiście nie lubię obelg i wpisów niekoniecznie merytorycznych, bo tacy nowicjusze jak ja szukają konkretów, a nie dyskusji kto wie lepiej, kto ma większe doświadczenie. Sztuką jest połączyć doświadczenie z postępem i dokładać coś według własnych preferencji. W temacie wędliniarstwa jestem zielony, ale ogólnie parę dobrych lat gotuję, piekę chleb, robię piwo i inne domowe wyroby "niekoniecznie do opisywania tutaj😁" i wiem, że takie grupy to źródło zroznicowanej wiedzy, doświadczeń i zdań. Niejeden zawodowy kucharz pytał mnie jak robię takie dobre schabowe. A ja po prostu robię tak jak mnie mama nauczyła i dodałem coś od siebie i pod siebie. To taki przykład, że nie zawsze warto trzymać się starej i sprawdzonej wiedzy, ale warto na niej bazować. Kiełbasa mi nie wyszła, a była to moja pierwsza w życiu. Za to szynki, boczki, udka, schaby rewelacja. Cała wiedza stąd plus własne przemyślenia. Podsumowując Dzielmy się wiedzą i doświadczeniem, również błędami, a obelgi i frustrację niczego nie wnoszą, bo nawet nie chce się tego czytać 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1043110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 godziny temu 2 minuty temu, Leonsl napisał(a): Niejeden zawodowy kucharz pytał mnie jak robię takie dobre schabowe. A ja po prostu robię tak jak mnie mama nauczyła i dodałem coś od siebie i pod siebie 3 minuty temu, Leonsl napisał(a): Dzielmy się wiedzą i doświadczeniem, również błędami, Coś na temat tych schabowych raczył byś pan coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/746-kie%C5%82basa-szczepana/page/3/#findComment-1043114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.