Skocz do zawartości

Ser ricotta - co z niego zrobić ?


Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie zamierzam zrobić "ala" oscypki i podczas tej produkcji wyjdzie mi trochę ricotty - na co mogę przeznaczyć ten ser ?

Ostatnio ( jedyny raz ) był on w postaci bardzo wodnistej i nie miałem zielonego pojęcia co z nim zrobić więc wylądował w koszu.

Serki robiłem według poniższego przepisu:

 

10 litrów mleka

 

5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka

 

Podpuszczkę ( w tym przypadku 50 kropli ) wlewam do 50 ml zimnej przegotowanej wody i dokładnie mieszam.

 

Mleko wlewam do garnka do niego dolewam wodę wymieszaną z podpuszczką i podgrzewam do temperatury 35 stopni – NIE MOGĘ TEJ TEMPERATURY PRZEKROCZYĆ !!

 

Jak mleko osiągnie tą temperaturę wyłączam gaz, przykrywam pokrywką garnek i owijam kocami lub ręcznikami.

 

Po godzinie odwijam z garnka koce i ręczniki oraz ściągam pokrywkę.

 

Powstały skrzep kroję na kwadraty o boku około 5 mm.

 

Po przecięciu skrzepu na kawałki garnek z całą zawartością podgrzewam do temperatury 45 stopni aż ser zacznie się kleić.

 

Ser ugniatam w dłoniach nad garnkiem i formuję z niego kształt ala „jajko”.

 

Ugnieciony ser wkładam do siatki

 

Solanka na 3 litry wody daję 150 gramów soli i trzymam w niej sery przez około 20 godzin

 

Następnie suszę przez około 12 godzin

 

Wędzenie:

 

- wędzarnię wygrzewam w temperaturze 40 – 50 stopni przez około 40 minut

 

- osuszam serki w temperaturze 30 – 37 stopni

 

- serki wędzę przez okres około 4 – 5 godzin w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni

 

Ricotta:

Serwatkę, a więc to co pozostało w garnku po zrobieniu serków podgrzewam do temperatury 85 stopni i wsypuję 10 gramów kwasku cytrynowego – kwasek wsypuję do serwatki gdy uzyska 85 stopni.

 

Serwatkę wraz z kwaskiem cytrynowym mieszam około 1,5 minuty, przykrywam pokrywką, owijam ręcznikiem, kocami i odstawiam na 24 godziny.

 

Po 24 godzinach wężem spuszczam serwatkę przez „ROŻEK” .

 

To co zostanie w garnku a więc tą gęsta ricottę nabieram chochelką i również wlewam do rożka.

 

Rożek odstawiam na 16 godzin do ocieknięcia w temperaturze pokojowej ( 20 stopni ) i mam gotową ricottę.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

:grin: 50 kropli podpuszczki na 10 l mleka :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

 

daję 12-15 kropli na 10l mleka i po 30-40 min już mam skrzep :grin:

 

A skąd ten przepis :grin: chyba,że masz stara podpuszczkę.

 

Ricottę zbieram po 6-8h i garnka nie owijam.

 

Dzisiaj kąpiel w serwatce (20l) :grin:

 

Jutro robię spaghetti z ricottą i szpinakiem.

 

Naleśniki z ricottą,sernik na ciepło i zimno :thumbsup:

 

Używam ricotty zamiast masła do smarowania na kanapki. :thumbsup:

 

Wędzę serki nie dłużej jak 1,5h a poco wygrzewać wędzarnię,wkładasz i wędzisz.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252313
Udostępnij na innych stronach

Ricottę wymieszać z konfiturą z płatków róży i podawać w pucharkach jako deser.

Śledzie marynowane pokroić w drobną kostkę wymieszać z ricottą i podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach (a`la gzik).

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252361
Udostępnij na innych stronach

:grin: 50 kropli podpuszczki na 10 l mleka :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

 

daję 12-15 kropli na 10l mleka i po 30-40 min już mam skrzep :grin:

 

A skąd ten przepis :grin: chyba,że masz stara podpuszczkę.

 

 

Miesiąc temu kupiłem tą podpuszczkę:

 

http://www.zdrowodomowo.pl/Produkt/PODPUSZCZKA%C2%A0W%C2%A0P%C5%81YNIE%C2%A050ML%C2%A0NA%C2%A0OK%C2%A01500L%C2%A0MLEKA%C2%A0/190/1/

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252441
Udostępnij na innych stronach

Ricottę posłodzić, dodać wanilię i otrzymujemy pyszny serek waniliowy. Dzieci przeważnie to lubią.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252588
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

z ricotty polecam cacyki

 

wlasnie skonsumowalem ...

 

5-6 lyzek ricotty

sol - ile komu trzeba

1 ogorek kiszony ztarty na tarce - duze oczka

kawalek ogorka zielonego - tarka duze oczka

1 duzy zabek czosnku - tarka male oczka

jak dla mnie opcjonalnie pieprz mozna dodac ja akurat nie dodawalem bo czosnek mam szatanski...czytaj polski, nie chinski a wiec moc jest z nim

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-279539
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłem ser z tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Ser-suwalski-z-czosnkiem.html

Wyszedł Ok.

Z pozostałej serwatki chciałem zrobić rocottę, i niestety nie powstał skrzep. :sad: A podobno ricotta zawsze wychodzi. Co mogłem zepsuć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296243
Udostępnij na innych stronach

A podobno ricotta zawsze wychodzi. Co mogłem zepsuć?

Nie wiem, gdzie popełniłeś błąd.

Napisz jak wykonywałeś ser typu ricotta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296246
Udostępnij na innych stronach

podobno ricotta zawsze wychodzi.

Jak widać, nie zawsze :sad:

Napisz, jak ją robiłeś.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296247
Udostępnij na innych stronach

Podgrzałem serwatkę, koło 2.5 litra, do temp. około 90-95C, następnie dodałem sok z cytryny zmieszany z octem, około 100 ml, mieszałem to około 5 min podtrzymując temp., skrzep nie powstawał. Odstawiłem i po około 1 godz. nadal nie było skrzepu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296249
Udostępnij na innych stronach

Przy ostatniej produkcji serków też zrobiłem ricotte, na 10 l serwatki dałem 10g kwasku cytrynowego. Podgrzałem do 85 st. Gorący garnek omotałem kołdrą. Rano (czyli po 7 godzinach) skrzep był. Może 1 godzina to za krótki czas, żeby skrzep powstał ? Niech specjaliści się wypowiedzą :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296259
Udostępnij na innych stronach

Podgrzałem serwatkę, koło 2.5 litra, do temp. około 90-95C, następnie dodałem sok z cytryny zmieszany z octem, około 100 ml,

 

Moim zdaniem nie powstał skrzep , ponieważ został przekwaszony .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296270
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem nie powstał skrzep , ponieważ został przekwaszony .

Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka posiada kwasowość o pH 6,0 – 6,5.

Ricotta to serek z białek albuminowych i globulinowych. Nie dają one takiego skrzepu jak podpuszczkowy bądź kwasowy kazeiny, ale luźne, delikatne strzępki. Odcedzenie takiego skrzepu wymaga pewnej wprawy.

Zarówno niedokwaszona jak i przekwaszona serwatka nie daje prawidłowego precypitatu.

Można zatem zrobić ricottę również z serwatki twarogowej, byle nie była przekwaszona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296273
Udostępnij na innych stronach

:grin: tak miałem ostatnim razem,robiłem sery w dwóch garnkach i do jednego nasypałem za dużo kwasku :sad: i ricotty nie było (pierwszy raz :grin: ) :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296283
Udostępnij na innych stronach

nasypałem za dużo kwasku :sad: i ricotty nie było (pierwszy raz :grin: ) :grin:

 

Mogłeś alkalizować serwatkę miałbyś ricottę . :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296290
Udostępnij na innych stronach

A jak taki proces się przeprowadza?

 

 

Np. sodą oczyszczoną.

 

 

Właśnie :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296304
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.