świadziu Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Listopada 2012 W najbliższym czasie zamierzam zrobić "ala" oscypki i podczas tej produkcji wyjdzie mi trochę ricotty - na co mogę przeznaczyć ten ser ? Ostatnio ( jedyny raz ) był on w postaci bardzo wodnistej i nie miałem zielonego pojęcia co z nim zrobić więc wylądował w koszu. Serki robiłem według poniższego przepisu: 10 litrów mleka 5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka Podpuszczkę ( w tym przypadku 50 kropli ) wlewam do 50 ml zimnej przegotowanej wody i dokładnie mieszam. Mleko wlewam do garnka do niego dolewam wodę wymieszaną z podpuszczką i podgrzewam do temperatury 35 stopni – NIE MOGĘ TEJ TEMPERATURY PRZEKROCZYĆ !! Jak mleko osiągnie tą temperaturę wyłączam gaz, przykrywam pokrywką garnek i owijam kocami lub ręcznikami. Po godzinie odwijam z garnka koce i ręczniki oraz ściągam pokrywkę. Powstały skrzep kroję na kwadraty o boku około 5 mm. Po przecięciu skrzepu na kawałki garnek z całą zawartością podgrzewam do temperatury 45 stopni aż ser zacznie się kleić. Ser ugniatam w dłoniach nad garnkiem i formuję z niego kształt ala „jajko”. Ugnieciony ser wkładam do siatki Solanka na 3 litry wody daję 150 gramów soli i trzymam w niej sery przez około 20 godzin Następnie suszę przez około 12 godzin Wędzenie: - wędzarnię wygrzewam w temperaturze 40 – 50 stopni przez około 40 minut - osuszam serki w temperaturze 30 – 37 stopni - serki wędzę przez okres około 4 – 5 godzin w temperaturze nie przekraczającej 38 stopni Ricotta: Serwatkę, a więc to co pozostało w garnku po zrobieniu serków podgrzewam do temperatury 85 stopni i wsypuję 10 gramów kwasku cytrynowego – kwasek wsypuję do serwatki gdy uzyska 85 stopni. Serwatkę wraz z kwaskiem cytrynowym mieszam około 1,5 minuty, przykrywam pokrywką, owijam ręcznikiem, kocami i odstawiam na 24 godziny. Po 24 godzinach wężem spuszczam serwatkę przez „ROŻEK” . To co zostanie w garnku a więc tą gęsta ricottę nabieram chochelką i również wlewam do rożka. Rożek odstawiam na 16 godzin do ocieknięcia w temperaturze pokojowej ( 20 stopni ) i mam gotową ricottę. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zamiast twarogu do pierogów ruskich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Listopada 2012 :grin: 50 kropli podpuszczki na 10 l mleka :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: daję 12-15 kropli na 10l mleka i po 30-40 min już mam skrzep :grin: A skąd ten przepis :grin: chyba,że masz stara podpuszczkę. Ricottę zbieram po 6-8h i garnka nie owijam. Dzisiaj kąpiel w serwatce (20l) :grin: Jutro robię spaghetti z ricottą i szpinakiem. Naleśniki z ricottą,sernik na ciepło i zimno :thumbsup: Używam ricotty zamiast masła do smarowania na kanapki. :thumbsup: Wędzę serki nie dłużej jak 1,5h a poco wygrzewać wędzarnię,wkładasz i wędzisz. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Listopada 2012 Z ricotty są przepyszne desery,serniki na zimno ( agarowy) i pieczone. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2012 Ricottę wymieszać z konfiturą z płatków róży i podawać w pucharkach jako deser.Śledzie marynowane pokroić w drobną kostkę wymieszać z ricottą i podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach (a`la gzik). Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Listopada 2012 Można zrobić bardzo prosty sernik. Przepis u mnie: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9377&postdays=0&postorder=asc&start=75 Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Listopada 2012 :grin: 50 kropli podpuszczki na 10 l mleka :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: daję 12-15 kropli na 10l mleka i po 30-40 min już mam skrzep :grin: A skąd ten przepis :grin: chyba,że masz stara podpuszczkę. Miesiąc temu kupiłem tą podpuszczkę: http://www.zdrowodomowo.pl/Produkt/PODPUSZCZKA%C2%A0W%C2%A0P%C5%81YNIE%C2%A050ML%C2%A0NA%C2%A0OK%C2%A01500L%C2%A0MLEKA%C2%A0/190/1/ Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Listopada 2012 Ricottę posłodzić, dodać wanilię i otrzymujemy pyszny serek waniliowy. Dzieci przeważnie to lubią. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-252588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 z ricotty polecam cacyki wlasnie skonsumowalem ... 5-6 lyzek ricottysol - ile komu trzeba1 ogorek kiszony ztarty na tarce - duze oczkakawalek ogorka zielonego - tarka duze oczka1 duzy zabek czosnku - tarka male oczkajak dla mnie opcjonalnie pieprz mozna dodac ja akurat nie dodawalem bo czosnek mam szatanski...czytaj polski, nie chinski a wiec moc jest z nim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-279539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Czerwca 2013 jarek79kk, Dobry pomysł z cacyk'ami, muszę wypróbować. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-290082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zrobiłem ser z tego przepisu:http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Ser-suwalski-z-czosnkiem.htmlWyszedł Ok.Z pozostałej serwatki chciałem zrobić rocottę, i niestety nie powstał skrzep. :sad: A podobno ricotta zawsze wychodzi. Co mogłem zepsuć? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A podobno ricotta zawsze wychodzi. Co mogłem zepsuć? Nie wiem, gdzie popełniłeś błąd. Napisz jak wykonywałeś ser typu ricotta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 podobno ricotta zawsze wychodzi.Jak widać, nie zawsze :sad: Napisz, jak ją robiłeś. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Podgrzałem serwatkę, koło 2.5 litra, do temp. około 90-95C, następnie dodałem sok z cytryny zmieszany z octem, około 100 ml, mieszałem to około 5 min podtrzymując temp., skrzep nie powstawał. Odstawiłem i po około 1 godz. nadal nie było skrzepu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Przy ostatniej produkcji serków też zrobiłem ricotte, na 10 l serwatki dałem 10g kwasku cytrynowego. Podgrzałem do 85 st. Gorący garnek omotałem kołdrą. Rano (czyli po 7 godzinach) skrzep był. Może 1 godzina to za krótki czas, żeby skrzep powstał ? Niech specjaliści się wypowiedzą :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Podgrzałem serwatkę, koło 2.5 litra, do temp. około 90-95C, następnie dodałem sok z cytryny zmieszany z octem, około 100 ml, Moim zdaniem nie powstał skrzep , ponieważ został przekwaszony . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Moim zdaniem nie powstał skrzep , ponieważ został przekwaszony .Prawidłowo, czyli optymalnie zakwaszona serwatka posiada kwasowość o pH 6,0 – 6,5. Ricotta to serek z białek albuminowych i globulinowych. Nie dają one takiego skrzepu jak podpuszczkowy bądź kwasowy kazeiny, ale luźne, delikatne strzępki. Odcedzenie takiego skrzepu wymaga pewnej wprawy. Zarówno niedokwaszona jak i przekwaszona serwatka nie daje prawidłowego precypitatu. Można zatem zrobić ricottę również z serwatki twarogowej, byle nie była przekwaszona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 :grin: tak miałem ostatnim razem,robiłem sery w dwóch garnkach i do jednego nasypałem za dużo kwasku :sad: i ricotty nie było (pierwszy raz :grin: ) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 nasypałem za dużo kwasku :sad: i ricotty nie było (pierwszy raz :grin: ) :grin: Mogłeś alkalizować serwatkę miałbyś ricottę . :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Mogłeś alkalizowaćA jak taki proces się przeprowadza? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Trzeba dodać jakiegoś odczynnika o ph lekko zasadowym i zobojętniać, aż do pożądanego ph.Np. sodą oczyszczoną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 A jak taki proces się przeprowadza? Np. sodą oczyszczoną. Właśnie :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Warto także zakupić paski do mierzenia ph przydadzą się także do mozzarelli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7514-ser-ricotta-co-z-niego-zrobi%C4%87/#findComment-296315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.