Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak możesz wstaw foto przekroju

Jest mi bardzo przykro, ale jak wspominałem rewelka nie ma już co fotografować.

 

co do przypraw ja zawsze sam mielę pieprz

Wszystkie przyprawy z twojego przepisu sam zmieliłem i nie tak bardzo drobno. Ale pewnie zbbyt drobno ;)

 

po wędzeniu jest wsio okej

No właśnie po uwędzeniu wprz. kl.III zabarwiona przyprawami pozostawiła taki szary kolorek ale tylko w tej klasie mięsa. Smakowo jak dla mnie super, poprostu myślałęm że jakiś błąd zrobiłem.

Panowie a powiedzcie mi jeszcze jedno jakiego użyć mięsa Wprz. kl.III aby nie myło tak rozmyte w przekroju?

Edytowane przez konar55
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-320857
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Oto przekrój robionej teraz kilka dni temu.

post-51125-0-94073200-1388217145_thumb.jpg

Widać braki doświadczenia:(. Jak dla mnie krakowska robiona z samej szynki zdecydowanie lepsza.

ALe wracając do tematu widać wprz. III zabarwiną na szaro przez przyprawy po wędzeniu i podpiekaniu.

 

Jeszcze jedno czy ktoś zna sposób aby dym i ciepło rozchodziły sie równomiernie po wędzarce..

Edytowane przez konar55
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-323104
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze jedno czy ktoś zna sposób aby dym i ciepło rozchodziły sie równomiernie po wędzarce..

 

 Jeżeli wlot dymu jest wyprowadzony w środku podłogi wędzarni to zamontowanie deflektora powinno rozwiązać problem . Jeżeli wlot dymu jest z boku wędzarni to jedynym rozwiązaniem jest przekładanie kijków  z wędzonkami .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-323105
Udostępnij na innych stronach

 

 

wlot dymu jest z boku wędzarni to jedynym rozwiązaniem jest przekładanie kijków z wędzonkami .

 

To nie temat na to ale myślę , że zrobienie odpowiednio zaprojektowanej tzw. komory dymnej nad wędzonkami w takim przypadku dużo pomoże :) . Ale czy warto to inna bajka bo chyba łatwiej co jakiś czas przełożyć kije :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-323108
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

temat już lekko zakurzony. Nie wiem czy ktoś to jeszcze przeczyta? :mellow:

Ja już gdzieś pisałem, że klasyfikacja mięsa to mój problem i mam w tej materii wielkie braki. Stąd pytanie jeśli można.

Żeby pozyskać 2,5 kg II wp z mięsa szynki  to ile jej trzeba kupić żeby jeszcze uzyskać 7 kg I wp? Jak czytałem cały temat to też myślałem że ta II wp to w większości jest boczek ale okazuje się że nie.

Czy mogę kupić np 8 kg szynki, uzyskać z niej 7 kg kl I wp a to co wykroiłem połączyć z łopatką?

Jeśli plotę bzdury to wybaczcie ale staram sie poukładać to sobie w głowie

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340134
Udostępnij na innych stronach

Kup gotowe mięso.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340135
Udostępnij na innych stronach

Paweł nie rób sobie jaj

Chcesz porządną II klasę kup ze trzy karkówki, a na pierwszą szynkę i masz po problemie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340143
Udostępnij na innych stronach

No i o to mi chodziło. Krótko i węzłowato :clap:  :)

No to jeszcze jedno. Jaka jest wydajność golonki jako III kl wp. Tak średnio. Chodzi mi o to ile mięsa pozyskam z dajmy na to 1 kg golonki?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340146
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o to ile mięsa pozyskam z dajmy na to 1 kg golonki?

Taniej kupić szynkę kulkę, myszkę czy jak by ją nie nazywał, klei równie dobrze, a golonka wydajność mięska ścięgnistego

w granicach 40-50% + robota. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340149
Udostępnij na innych stronach

Paweł nie rób sobie jaj

Nie bardzo rozumiem, szynka to też gotowe mięso, wykrojone, sklasyfikowane, golonka to też gotowe mięso, nie trzeba kupować całej nogi żeby ja wykroić. A czy II z karkówki jest taka porządna to nie wiem ale to też gotowe mięso.

Tak, że Michale poradziłem Ci to samo aczkolwiek kl II miałem inną na myśli.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340154
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340155
Udostępnij na innych stronach

Taniej kupić szynkę kulkę, myszkę czy jak by ją nie nazywał, klei równie dobrze, a golonka wydajność mięska ścięgnistego

w granicach 40-50% + robota. :cool:

 

Możesz podać adres, gdzie szynka jest tańsza od golonki? Bo u mnie golonka po 9 a szynka kulka po 19.

Wszyscy macie gdzieś taniej ale info tylko dla siebie, to po co pisać?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340156
Udostępnij na innych stronach

paweljack jak napisał wcześniej Wojtek 50/50 to wychodzi 9zł/kg golonki z tego 1/2 to kość = 18zł za 1kg mięsa, tłuszczu i skóry czyli za samo mięsko będzie ponad 20zł - czy dobrze liczę ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340161
Udostępnij na innych stronach

paweljack jak napisał wcześniej Wojtek 50/50 to wychodzi 9zł/kg golonki z tego 1/2 to kość = 18zł za 1kg mięsa, tłuszczu i skóry czyli za samo mięsko będzie ponad 20zł - czy dobrze liczę ??

niech Ci będzie  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340167
Udostępnij na innych stronach

No dobrze. Tylko teraz proszę was nie śmiejcie się  i nie kpijcie. Na prawdę staram się nadrobić zaległości z klasyfikacji.

1.Co to jest kulka czy myszka? Specjalnie pojechałem dzisiaj do Selgros i faktycznie widziałem kawał mięsa z napisem szynka i okrągłe, niewielkie kawałki też z napisem szynka.

2.Jeśli bedę chciał dokładnie zrealizować przepis jak w linku 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

to powinienem kupić:

1. I wp - mięso od szynki i dokonać klasyfikacji polegającej na pozyskaniu czystego mięsa

2. II wp karkówkę lub łopatkę. do tego powinienem dodać to co zostało po obróbce mięsa z szynki.

3. no wiadomo II kl woł lub golonka albo myszka. 

dobrze kombinuje?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340211
Udostępnij na innych stronach

No dobrze. Tylko teraz proszę was nie śmiejcie się  i nie kpijcie. Na prawdę staram się nadrobić zaległości z klasyfikacji.

1.Co to jest kulka czy myszka? Specjalnie pojechałem dzisiaj do Selgros i faktycznie widziałem kawał mięsa z napisem szynka i okrągłe, niewielkie kawałki też z napisem szynka.

 

 

Te niewielkie okrągłe kawałki to właśnie szynka nazywana tutaj kulka czy myszka, w moich stronach nazywają to jeszcze orzech. Jest ciemniejsze bardziej czerwone mięso niż pozostała część szynki znajdująca się bliżej słoninki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340231
Udostępnij na innych stronach

Michał, spytaj o myszki w tym okienku dla hurtowników.

W moim selgrosie nie wykładają raczej myszek na regały, trzeba je zamawiać.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340267
Udostępnij na innych stronach

paweljack jak napisał wcześniej Wojtek 50/50 to wychodzi 9zł/kg golonki z tego 1/2 to kość = 18zł za 1kg mięsa, tłuszczu i skóry czyli za samo mięsko będzie ponad 20zł - czy dobrze liczę ??

W Kauflandzie co jakiś czas jest mięso z golonek po 11,9. Normalnie golonka jest po ok 8 zł. Myślę, ze takiego mięsa nie "szprycują" na zwiększenie wagi, więc chyba się opłaci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340273
Udostępnij na innych stronach

faktycznie widziałem kawał mięsa z napisem szynka i okrągłe, niewielkie kawałki też z napisem szynka.

 

1. I wp - mięso od szynki i dokonać klasyfikacji polegającej na pozyskaniu czystego mięsa

Kulka kulką, to na III wp a Ty chociaż masz Michale dwa razy napisane co masz kupić na I kl, czyli to co widziałeś z napisem szynka, koniecznie chcesz kupić pół d..y i klasyfikować chociaż nie umiesz i nie chcesz. Napisał Ci Pis, kup karkówkę, to po co wymyślasz łopatkę? Nie ma u Ciebie w sklepie kulki, kup golonkę.( z resztą zawsze można zapytać obsługi czy jest) Do dzieła, nie kombinuj i rób tą białą wreszcie, chociaż do białej daje się wołowiny.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340290
Udostępnij na innych stronach

W selgrosie masz ceny: WpI (pokrojone kawałki ) 17zł, Wp II od 9,7 do 10,90 a Wp III z golonek 17,99zł/kg. :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340304
Udostępnij na innych stronach

to juz jak ten "wol " to ktora czesc? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340306
Udostępnij na innych stronach

Ja najczęściej daję takie '' ściepki'' coś jak gulaszowe , ale może być i zrazowe . Zależy co mają i co tańsze , chociaż na załóżmy 6 kg wp , daję 1 kg woł. to tragedii nie ma . :)  Ps. Electra... Polskie znaki ''wcieło'' ? :);):) Pozdrawiam!

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340312
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.