konar55 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Jak możesz wstaw foto przekrojuJest mi bardzo przykro, ale jak wspominałem rewelka nie ma już co fotografować. co do przypraw ja zawsze sam mielę pieprzWszystkie przyprawy z twojego przepisu sam zmieliłem i nie tak bardzo drobno. Ale pewnie zbbyt drobno po wędzeniu jest wsio okejNo właśnie po uwędzeniu wprz. kl.III zabarwiona przyprawami pozostawiła taki szary kolorek ale tylko w tej klasie mięsa. Smakowo jak dla mnie super, poprostu myślałęm że jakiś błąd zrobiłem.Panowie a powiedzcie mi jeszcze jedno jakiego użyć mięsa Wprz. kl.III aby nie myło tak rozmyte w przekroju? Edytowane 15 Grudnia 2013 przez konar55 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-320857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konar55 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Oto przekrój robionej teraz kilka dni temu.Widać braki doświadczenia:(. Jak dla mnie krakowska robiona z samej szynki zdecydowanie lepsza.ALe wracając do tematu widać wprz. III zabarwiną na szaro przez przyprawy po wędzeniu i podpiekaniu. Jeszcze jedno czy ktoś zna sposób aby dym i ciepło rozchodziły sie równomiernie po wędzarce.. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez konar55 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-323104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jeszcze jedno czy ktoś zna sposób aby dym i ciepło rozchodziły sie równomiernie po wędzarce.. Jeżeli wlot dymu jest wyprowadzony w środku podłogi wędzarni to zamontowanie deflektora powinno rozwiązać problem . Jeżeli wlot dymu jest z boku wędzarni to jedynym rozwiązaniem jest przekładanie kijków z wędzonkami . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-323105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Grudnia 2013 wlot dymu jest z boku wędzarni to jedynym rozwiązaniem jest przekładanie kijków z wędzonkami . To nie temat na to ale myślę , że zrobienie odpowiednio zaprojektowanej tzw. komory dymnej nad wędzonkami w takim przypadku dużo pomoże . Ale czy warto to inna bajka bo chyba łatwiej co jakiś czas przełożyć kije Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-323108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 11 Marca 2014 Witamtemat już lekko zakurzony. Nie wiem czy ktoś to jeszcze przeczyta? Ja już gdzieś pisałem, że klasyfikacja mięsa to mój problem i mam w tej materii wielkie braki. Stąd pytanie jeśli można.Żeby pozyskać 2,5 kg II wp z mięsa szynki to ile jej trzeba kupić żeby jeszcze uzyskać 7 kg I wp? Jak czytałem cały temat to też myślałem że ta II wp to w większości jest boczek ale okazuje się że nie.Czy mogę kupić np 8 kg szynki, uzyskać z niej 7 kg kl I wp a to co wykroiłem połączyć z łopatką?Jeśli plotę bzdury to wybaczcie ale staram sie poukładać to sobie w głowie Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 11 Marca 2014 Kup gotowe mięso. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 11 Marca 2014 Paweł nie rób sobie jaj Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 11 Marca 2014 Paweł nie rób sobie jaj Chcesz porządną II klasę kup ze trzy karkówki, a na pierwszą szynkę i masz po problemie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 11 Marca 2014 No i o to mi chodziło. Krótko i węzłowato No to jeszcze jedno. Jaka jest wydajność golonki jako III kl wp. Tak średnio. Chodzi mi o to ile mięsa pozyskam z dajmy na to 1 kg golonki? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 11 Marca 2014 Mysle ze wydajność to 40/ 60 % lub 50/50 % czykli zgolonki 2 kg uzyskasz 1 kg kosci i 1 kg miesa ,Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Marca 2014 Chodzi mi o to ile mięsa pozyskam z dajmy na to 1 kg golonki? Taniej kupić szynkę kulkę, myszkę czy jak by ją nie nazywał, klei równie dobrze, a golonka wydajność mięska ścięgnistego w granicach 40-50% + robota. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Marca 2014 Pis 67 ma racje , jak sie teraz temu porzyjrzałem to okazuje sie ze golonka wcale nie jest tania .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Paweł nie rób sobie jajNie bardzo rozumiem, szynka to też gotowe mięso, wykrojone, sklasyfikowane, golonka to też gotowe mięso, nie trzeba kupować całej nogi żeby ja wykroić. A czy II z karkówki jest taka porządna to nie wiem ale to też gotowe mięso.Tak, że Michale poradziłem Ci to samo aczkolwiek kl II miałem inną na myśli. Edytowane 11 Marca 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 11 Marca 2014 Temat uzysku mięs z szynki jest opisanyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mies-i-wedzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-btl-i-skory/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Taniej kupić szynkę kulkę, myszkę czy jak by ją nie nazywał, klei równie dobrze, a golonka wydajność mięska ścięgnistegow granicach 40-50% + robota. Możesz podać adres, gdzie szynka jest tańsza od golonki? Bo u mnie golonka po 9 a szynka kulka po 19.Wszyscy macie gdzieś taniej ale info tylko dla siebie, to po co pisać? Edytowane 11 Marca 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Marca 2014 paweljack jak napisał wcześniej Wojtek 50/50 to wychodzi 9zł/kg golonki z tego 1/2 to kość = 18zł za 1kg mięsa, tłuszczu i skóry czyli za samo mięsko będzie ponad 20zł - czy dobrze liczę ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 11 Marca 2014 paweljack jak napisał wcześniej Wojtek 50/50 to wychodzi 9zł/kg golonki z tego 1/2 to kość = 18zł za 1kg mięsa, tłuszczu i skóry czyli za samo mięsko będzie ponad 20zł - czy dobrze liczę ??niech Ci będzie Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 11 Marca 2014 No dobrze. Tylko teraz proszę was nie śmiejcie się i nie kpijcie. Na prawdę staram się nadrobić zaległości z klasyfikacji.1.Co to jest kulka czy myszka? Specjalnie pojechałem dzisiaj do Selgros i faktycznie widziałem kawał mięsa z napisem szynka i okrągłe, niewielkie kawałki też z napisem szynka.2.Jeśli bedę chciał dokładnie zrealizować przepis jak w linku http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowato powinienem kupić:1. I wp - mięso od szynki i dokonać klasyfikacji polegającej na pozyskaniu czystego mięsa2. II wp karkówkę lub łopatkę. do tego powinienem dodać to co zostało po obróbce mięsa z szynki.3. no wiadomo II kl woł lub golonka albo myszka. dobrze kombinuje? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Marca 2014 No dobrze. Tylko teraz proszę was nie śmiejcie się i nie kpijcie. Na prawdę staram się nadrobić zaległości z klasyfikacji.1.Co to jest kulka czy myszka? Specjalnie pojechałem dzisiaj do Selgros i faktycznie widziałem kawał mięsa z napisem szynka i okrągłe, niewielkie kawałki też z napisem szynka. Te niewielkie okrągłe kawałki to właśnie szynka nazywana tutaj kulka czy myszka, w moich stronach nazywają to jeszcze orzech. Jest ciemniejsze bardziej czerwone mięso niż pozostała część szynki znajdująca się bliżej słoninki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 12 Marca 2014 Michał, spytaj o myszki w tym okienku dla hurtowników.W moim selgrosie nie wykładają raczej myszek na regały, trzeba je zamawiać. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 12 Marca 2014 paweljack jak napisał wcześniej Wojtek 50/50 to wychodzi 9zł/kg golonki z tego 1/2 to kość = 18zł za 1kg mięsa, tłuszczu i skóry czyli za samo mięsko będzie ponad 20zł - czy dobrze liczę ??W Kauflandzie co jakiś czas jest mięso z golonek po 11,9. Normalnie golonka jest po ok 8 zł. Myślę, ze takiego mięsa nie "szprycują" na zwiększenie wagi, więc chyba się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 12 Marca 2014 faktycznie widziałem kawał mięsa z napisem szynka i okrągłe, niewielkie kawałki też z napisem szynka. 1. I wp - mięso od szynki i dokonać klasyfikacji polegającej na pozyskaniu czystego mięsaKulka kulką, to na III wp a Ty chociaż masz Michale dwa razy napisane co masz kupić na I kl, czyli to co widziałeś z napisem szynka, koniecznie chcesz kupić pół d..y i klasyfikować chociaż nie umiesz i nie chcesz. Napisał Ci Pis, kup karkówkę, to po co wymyślasz łopatkę? Nie ma u Ciebie w sklepie kulki, kup golonkę.( z resztą zawsze można zapytać obsługi czy jest) Do dzieła, nie kombinuj i rób tą białą wreszcie, chociaż do białej daje się wołowiny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 12 Marca 2014 W selgrosie masz ceny: WpI (pokrojone kawałki ) 17zł, Wp II od 9,7 do 10,90 a Wp III z golonek 17,99zł/kg. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 12 Marca 2014 to juz jak ten "wol " to ktora czesc? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 12 Marca 2014 Ja najczęściej daję takie '' ściepki'' coś jak gulaszowe , ale może być i zrazowe . Zależy co mają i co tańsze , chociaż na załóżmy 6 kg wp , daję 1 kg woł. to tragedii nie ma . Ps. Electra... Polskie znaki ''wcieło'' ? Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/4/#findComment-340312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.