paweljack Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 12 Marca 2014 to juz jak ten "wol " to ktora czesc? Wołowina kl I lub kl II + 45% wody lub lodu .Oczywiście dopiszę, że może być zastąpiona III kl wp., żeby nie było. Ja robię z wołowiną. No i może trzeba to wszystko przenieść Kostkowi do jakiś rozważań o białej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 12 Marca 2014 Do dzieła, nie kombinuj i rób tą białą wreszcie, chociaż do białej daje się wołowiny Ja wg tego przepisu robiłem już wielokrotnie białą. Dałem go tylko dla przykładu. No dobrze. Dzięki za cierpliwość.Chociaż nie. jeszcze jedno nie daje mi spokoju. Dlaczego Kostek nie użył jako II wp boczku? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 12 Marca 2014 Dlaczego Kostek nie użył jako II wp boczku? Dlatego że generalnie nie używam do wyrobu kiełbas boczku,raz że wolę go uwędzić i jeść osobno a dwa cena jego jest o wiele wyższa niż Kl 2 którą uzyskuję z klasyfikacji mięs potrzebnych do wyrobu kiełbas Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Marca 2014 Aha czyli jest to tylko twój osobisty wybór i generalnie nic nie stoi na przeszkodzie aby boczek wykorzystać jako II wp.? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Marca 2014 i generalnie nic nie stoi na przeszkodzie aby boczek wykorzystać jako II wp.? Generalnie nie, ale całość kl.II w postaci boczku raczej niewskazane... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 13 Marca 2014 Nie chciałbym nadużywać gościnności i cierpliwości Kostka zaśmiecając jego temat. Dziękuje za porady. Mam dosłownie dwa lub trzy pytania i chciałbym przenieść dalszą dyskusję do mojego kącika.Pozdrawiam Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 24 Marca 2014 WitamW sobotę troszke popracowałem. M.in. krarkowska.Kostek na prawdę dziękuje ci za ten przepis. Bardzo smaczny wyrób. Ja wiem, że on może nie jest jakoś mega skomplikowany nie mniej dla mnie to kolejna lekcja. Wg mojej rodzinki udana lekcja.Przy okazji mam pytanie. Nie mam osłonek białkowych i robiłem w osłonce z fibrusa. To chyba nie ma znaczenia? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-342346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 24 Marca 2014 Przy okazji mam pytanie. Nie mam osłonek białkowych i robiłem w osłonce z fibrusa. To chyba nie ma znaczenia? Można w osłonce fibrusowej,bo przeznzczone są one do wędzenia jak i parzenia,tylko się zastanawiam czy nie spowalniają one obsuszania wyrobu ?. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-342362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 24 Marca 2014 zastanawiam czy nie spowalniają one obsuszania wyrobu ?. Hmm co w tym jest. Batony wiszą o soboty - celowo żeby podeschły ale jakoś nie bardzo to im wychodzi. Natomiast czytałem że z osłonkami białkowymi jest troche zabawa. Chodzi mi o to że wrzucając baton do wrzątku np.: 85 0c mogą pęknąć. Należy to robić stopniowo. Przy fibrusie nie ma takich problemów. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-342477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Tylko podsuszyć i będzie super Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-345550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foniu2 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 W jakich przedziałach temp. suszyć i ile dni. Wyrób super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-348827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 temp. suszyć i ile dn W temperaturze 14-16 st około tygodnia,można dłużej,dla mnie tydzień jest ok. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-349187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foniu2 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy po połączeniu składników i wymieszaniu, mogę nabic oslonkii dopiero wtedy niech się pekluja. Czy może peklowanie musi stanowczo odbywać sie poza oslonkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-349370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Maja 2014 mogę nabic oslonkii dopiero wtedy niech się pekluja. Tej metody nie znam,zawsze robię tak jak jest w przepisie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-349480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Odświeżę temat:) Powiedzcie mi moi drodzy zadymiacze-wyjadacze:) jakie proporcje mięska użyć do ok 3kg batonów? Bo tej III kl to mi jakoś tak malutko wychodzi z matematycznego wyliczenia:( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-367838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 wychodzi z matematycznego wyliczenia:( Z matematycznego wyliczenia zrób ,będzie OK,cały pic jest w tym żeby wszystko dobrze wymieszac co skutkuje dobrym sklejeniem farszu w osłonce.Mięso kl.I możesz lekko zbić tłuczkiem co je bardziej uplastyczni . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-367861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 no wlasnie malo III, ale Kostka krakowska to smakowita jest mam juz oslonki jakie potrzeba wiec bede dalej uczyc siejej robic co by byla w polowie tak piekna jak Twoja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-367877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Lutego 2015 Wykon wg.przepisu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Lutego 2015 Wykon wg.przepisu. 001.JPGKostek, przeleciałem przez ten temat tak pobieżnie ( z lenistwa ) Jak piszecie że krakowska wg.przepisu to macie na myśli ten z pierwszej strony czy w środku coś ominąłem? A przy okazji wyrób pierwsza klasa :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Lutego 2015 na myśli ten z pierwszej strony Tak w rzeczy samej. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Lutego 2015 Kostek, ale szczujesz http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,011_Wv_orig.gif JAkbys nie wiedzial, ze to jest jedna z kielbas ktora musze robic , bo jest smaczna http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacakam Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 4 Marca 2015 No i ja się skusiłem na kiełbaskę z Twojego przepisu ale mam jedno pytanie ..... Jak cholera wytrzymać ten tydzień suszenia !!!! To nieludzkie i przypomina tortury Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-409432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 4 Marca 2015 Pięknie, Panie! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-409435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 4 Marca 2015 Jak cholera wytrzymać ten tydzień suszenia !!!! To nieludzkie i przypomina tortury JA Tobie powiem jak. Robisz od razu przynajmniej 7 kielbas i ta siodma ma szanse doczekac tygodnia Wiem, bo robilam u mnie nie doczekala zadna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-409453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacakam Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 4 Marca 2015 ANNAM kurcze teraz to trochę za późno bo zrobiłem 5 .... następnym razem się poprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-409454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.