Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

to juz jak ten "wol " to ktora czesc? 

Wołowina kl I lub kl II  :D + 45% wody lub lodu .Oczywiście dopiszę, że może być zastąpiona III kl wp., żeby nie było. Ja robię z wołowiną. No i może trzeba to wszystko przenieść Kostkowi do jakiś rozważań o białej. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340313
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do dzieła, nie kombinuj i rób tą białą wreszcie, chociaż do białej daje się wołowiny

Ja wg tego przepisu robiłem już wielokrotnie białą. Dałem go tylko dla przykładu.  

No dobrze. Dzięki za cierpliwość.

Chociaż nie. jeszcze jedno nie daje mi spokoju. Dlaczego Kostek nie użył jako II wp boczku?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340347
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego Kostek nie użył jako II wp boczku?
Dlatego że generalnie nie używam do wyrobu kiełbas boczku,raz że wolę go uwędzić i jeść osobno a dwa cena jego jest o wiele wyższa niż Kl 2 którą uzyskuję z klasyfikacji mięs potrzebnych do wyrobu kiełbas  :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340350
Udostępnij na innych stronach

Aha czyli jest to tylko twój osobisty wybór i generalnie nic nie stoi na przeszkodzie aby boczek wykorzystać jako II wp.?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340358
Udostępnij na innych stronach

i generalnie nic nie stoi na przeszkodzie aby boczek wykorzystać jako II wp.?

Generalnie nie, ale całość kl.II w postaci boczku raczej niewskazane... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340359
Udostępnij na innych stronach

Nie chciałbym nadużywać gościnności i cierpliwości Kostka zaśmiecając jego temat. Dziękuje za porady. Mam dosłownie dwa lub trzy pytania i chciałbym przenieść dalszą dyskusję do mojego kącika.

Pozdrawiam

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-340461
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

W sobotę troszke popracowałem. M.in. krarkowska.

Kostek na prawdę dziękuje ci za ten przepis. Bardzo smaczny wyrób. Ja wiem, że on może nie jest jakoś mega skomplikowany nie mniej dla mnie to kolejna lekcja. Wg mojej rodzinki udana lekcja.

Przy okazji mam pytanie. Nie mam osłonek białkowych i robiłem w osłonce z fibrusa. To chyba nie ma znaczenia?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-342346
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy okazji mam pytanie. Nie mam osłonek białkowych i robiłem w osłonce z fibrusa. To chyba nie ma znaczenia?
Można w osłonce fibrusowej,bo przeznzczone są one do wędzenia jak i parzenia,tylko się zastanawiam czy nie spowalniają one obsuszania wyrobu ?. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-342362
Udostępnij na innych stronach

 

 

zastanawiam czy nie spowalniają one obsuszania wyrobu ?. 

Hmm co w tym jest. Batony wiszą o soboty - celowo  żeby podeschły ale jakoś nie bardzo to im wychodzi.  


Natomiast czytałem że z osłonkami białkowymi jest troche zabawa. Chodzi mi o to że wrzucając baton do wrzątku np.: 85 0c mogą pęknąć. Należy to robić stopniowo. Przy fibrusie nie ma takich problemów.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-342477
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tylko podsuszyć i będzie super :)

 

post-41979-0-32290900-1397151385_thumb.jpg

 

post-41979-0-56562100-1397151395_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-345550
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

temp. suszyć i ile dn
W temperaturze 14-16 st około tygodnia,można dłużej,dla mnie tydzień jest ok. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-349187
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy po połączeniu składników i wymieszaniu, mogę nabic oslonkii dopiero wtedy niech się pekluja. Czy może peklowanie musi stanowczo odbywać sie poza oslonkami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-349370
Udostępnij na innych stronach

 

 

mogę nabic oslonkii dopiero wtedy niech się pekluja.
Tej metody nie znam,zawsze robię tak jak jest w przepisie  :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-349480
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Odświeżę temat:) Powiedzcie mi moi drodzy zadymiacze-wyjadacze:) jakie proporcje mięska użyć do ok 3kg batonów? Bo tej III kl to mi jakoś tak malutko wychodzi z matematycznego wyliczenia:(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-367838
Udostępnij na innych stronach

 

 

wychodzi z matematycznego wyliczenia:(
Z matematycznego wyliczenia zrób ,będzie OK,cały pic jest w tym żeby wszystko dobrze wymieszac co skutkuje dobrym sklejeniem  farszu w osłonce.Mięso kl.I możesz lekko zbić tłuczkiem co je bardziej uplastyczni . 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-367861
Udostępnij na innych stronach

no wlasnie malo  III, ale Kostka krakowska to smakowita jest  :)

mam juz oslonki jakie potrzeba wiec bede dalej uczyc siejej robic co by byla w polowie tak piekna jak Twoja :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-367877
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Wykon wg.przepisu.

 

post-41979-0-56445000-1424430230_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405837
Udostępnij na innych stronach

Wykon wg.przepisu.

 

attachicon.gif001.JPG

Kostek, przeleciałem przez ten temat tak pobieżnie ( z lenistwa  :blush:

Jak piszecie  że krakowska wg.przepisu to macie na myśli ten z pierwszej strony czy w środku coś ominąłem? :facepalm:

A przy okazji wyrób pierwsza klasa :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405855
Udostępnij na innych stronach

 

 

na myśli ten z pierwszej strony
Tak w rzeczy samej. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405915
Udostępnij na innych stronach

Kostek, ale szczujesz http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,011_Wv_orig.gif JAkbys nie wiedzial, ze to jest jedna z kielbas ktora musze robic , bo jest smaczna http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-405965
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

:thumbsup:   :clap:   :thumbsup:

Pięknie, Panie!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-409435
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak cholera wytrzymać ten tydzień suszenia  !!!! To nieludzkie i przypomina tortury  
 

 JA Tobie powiem jak. Robisz od razu przynajmniej 7 kielbas i ta siodma ma szanse doczekac tygodnia  :tongue:  :D  Wiem, bo robilam u mnie nie doczekala zadna :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/5/#findComment-409453
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.