Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

No i ja się skusiłem
Ładne wyroby,jak możesz zapodaj foto przekroju krakowskiej,jestem ciekawy jak Ci wyszła,co do podsuszania to tylko silna wola jest wskazana  :tongue:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-409487
Udostępnij na innych stronach

 

 

cwicze silna wole
Powodzenia  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-409652
Udostępnij na innych stronach

Chodzę i  chodzę wącham czasami nawet poliże :D ale ... męczy mnie jedno. Kiełbaska suszy się w spiżarni ale jest tam 20 stopni. Czy to za dużo ??? przenieść ją do garażu (spokojnie nie jeżdżę URSUSEM) więc ropą w nim nie wali tam mam 12 - 14 stopni. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-409715
Udostępnij na innych stronach

Chodzę i  chodzę wącham czasami nawet poliże :D ale ... męczy mnie jedno. Kiełbaska suszy się w spiżarni ale jest tam 20 stopni. Czy to za dużo ??? przenieść ją do garażu (spokojnie nie jeżdżę URSUSEM) więc ropą w nim nie wali tam mam 12 - 14 stopni.

 

Wydaje się idealnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-409717
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska suszy się w spiżarni ale jest tam 20 stopni. Czy to za dużo ???

Nie wiem ile i jak się suszy kiełbasę Kostka ;)  ale krakowską suchą suszy się w pomieszczeniu o temp. 12-18 stopni i wilgotności 75-80%, przez 10-16 dni, do osiągnięcia wydajności 67%, po czym wędzi się ciepłym dymem 24-32 st. przez 2-3 godziny.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-409901
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda moja krakowska po 10 dniach podsuszania w temp około 16-18 st. na zdjęciach jeszcze wędzonka wędzona na zimno też wisiała w takich samych warunkach.


post-41979-0-03509000-1425653652_thumb.jpg

 

post-41979-0-61331500-1425653663_thumb.jpg

 

post-41979-0-12111400-1425653673_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-409927
Udostępnij na innych stronach

 

na zdjęciach jeszcze wędzonka wędzona na zimno

Pyszności.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-409928
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za dobre słowa,cieszę się że podobają się Wam moje wyroby :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-410028
Udostępnij na innych stronach

Brak mi slow http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-410035
Udostępnij na innych stronach

Pieknosci cudo a ja smak juz czuje http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,45_Kp_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-411872
Udostępnij na innych stronach

 

 

były obawy
Super Ci wyszła ,bardzo fajnie wygląda :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-411895
Udostępnij na innych stronach

 

 

info o wynikach degustacji.
Napisz jak ocenili  :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-411907
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie przechodzi przez standardowy lejek masarski do kiełbas
Można kupić o większej srednicy ,ale do maszynek typu zelmer nie widziałem.

 

Czy osłonka białkowa jest mocniejsza niż jelito?
Tak zdecydowanie. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/6/#findComment-411942
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.