kostek61 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Grudnia 2012 ściąłem pod koniec sierpnia lub na początku września i przykryłem plandekąWychodzi na to co pisałem wyżej. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surom6 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Grudnia 2012 co jest powodem ze jelito niechce łatwo odchdzic od kiełbasy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Kwaśne, gorzkie to dla mnie bliskie smaki.Miałem dwa razy podobny problem z wędzonkami i kosztując czułem posmak gęstego dymu.Czy to był kwas czy gorycz ciężko powiedzieć, kiszoną kapustą na jechało, ale jeść się nie dało.Włożyłem wtedy mięso prosto z lodówki do wędzarni, osuszałem około godziny, ale choć na zewnątrz były suche wewnątrz były dalej zimne.Według mnie Grzegorz miał zimne mięso i dodatkowo potraktował je prawie zimnym dymem.Ani w domu przy otwartym oknie, ani na działce nie miały możliwości się osuszyć. Samego drewna bym się tak bardzo nie czepiał, gdyż znam takich którzy je moczą przed wędzeniem i kwasu czy goryczy nie mają. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Grudnia 2012 witambłędy wędzenia przedstawiają już same fotki,nie ma cosię czepiać drewna do wędzenia,osadzanie jak osuszaniesię kłania ,czas osuszania 50 min załadunku wędzarni 20kgto żart lub emocje z pośpiechem Cię pogoniły.nie wędzi sięrazem ala parmeńskich z wędlinami przeznaczonymi do parzenia.osadzanie+osuszanie=nieprawidłowe---dym osiada na wilgotneniedosuszone jeszcze elementy i łączy się z H2O rezultatem tego jestgorzkawy posmak3-maj sie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Miałem ten sam problem, najgorzej że sąsiad też dołożył swoje wyroby, makabra. Od tamtej pory sąsiad jest kompanem do czytania, wędzi swoje u siebie w beczce. Dokładnie to wędzi Jego żona, nie próbowałem, ale jej kaszanka jest super. Po wygrzaniu mojej stacjonarnej wędzarni osuszone wyroby wieszam i suszę przy uchylonych drzwiach. Rzadki dym uchodzi kominem i górą drzwi, nie śpieszę się, proces jest długi. Wsad w całości jest w końcu suchy, temperatura jego jest wyrównana w całym przekroju. Nie ma na nim żadnego osadu ani wilgoci. Potem przystępuję do właściwego wędzenia, nigdy nie mam gęstego ani wilgotnego dymu. Deski sufitu altany łapią już piękny kolor wędzonki, podoba to mi się. Problem pirolizy znikł, atmosfera w domu uspokoiła się. :smile: Ale to są moje doświadczenia, nie wiem czy na temat... Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Rzadki dym uchodzi kominem i górą drzwi, nie śpieszę się, proces jest długi. U mnie podobnie.A przez dwie i pół godziny to można tylko "pcheł nałapać" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Grudnia 2012 świadziu, Kolego, przy następnym pobycie na działce powąchaj sobie to drzewo,które było pod plandeką. Ono zaczęło po prostu gnić a pod korą powinno byč sporo nalotu przypominającego pleśń. Według mnie to jest główną przyczyną smaku twoich wyrobów. Podobne efekty mozna uzyskać przy wędzeniu drewnem spróchniałym. Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Batiar napisał/a: Rzadki dym uchodzi kominem i górą drzwi, nie śpieszę się, proces jest długi. U mnie podobnie.A przez dwie i pół godziny to można tylko "pcheł nałapać" :grin: Gonzo, chcesz powiedzieć że Ty osuszasz ponad dwie i pół godziny. :question: daszek w wędzarni otwierałem co jakieś 30 minut aby sprawdzić czy rosa nie osiadła ale nic takiego nie było Jak kolega napisał sprawdzał, kontrolował czy nie ma wilgoci na wyrobach. Jeżeli nie było znaczy że były dobrze osuszone i te 50 minut wystarczyło. Czy wyroby nabierały kolor równomiernie na całej powierzchni? Czy wewnętrzne ściany wędzarni były suche, czy nie było na nich wilgoci? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Gonzo, chcesz powiedzieć że Ty osuszasz ponad dwie i pół godziny. :question:Ja na ten przykład dziś też będę osuszał, w Borniaku, ze dwie godzinki na pewno, może ciut dłużej, ładnie obeschnie i kolorek będzie ładny po wędzeniu :grin: :grin: Dziadek kiedyś pisał, dobre osuszanie i dopiero dym Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Kochani ! nie mam zamiaru, tutaj, przy tylu fachowych wypowiedziach, się wymadrzać, ale moim zdaniem (przyznaję się, że też to przerobiłem na własnej skórze) przyczyna jest jedna: przegnite, spleśniałe drewno. Organoleptycznie może jest ono i dobre ale wystarczy, że kora trochę odchodzi i nie ma znaczenia, ze owocowe, czy leśne, kazde drewno dostaje ziemistego zapachu. Jeszcze jedno, wygrzanie wędzarni, która ileś tam dni stoi nieczynna, to czas kilku godzin(szczególnie zas po opadach). Osuszanie po wyjęciu z zalewy też powinno troche potrwać. Reasumując, Popełniłeś kolego kilka błędów, ale którz z nas się nie myli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Kwaśne, gorzkie to dla mnie bliskie smaki.Sama mądrość przez Ciebie przemawia :lol: .Każdy ma inną percepcję smaków i dla jednego będzie to smak ewidentnie kwaśny dla innego gorzkawy.Nie ma więc sensu rozważanie,czy złe osuszenie wędliny,niewłaściwe drewno,wilgoć w wędzarni itp. daje smak kwaśny czy gorzki.Chodzi nam przecież o nieprzyjemny posmak wyrobu i jego przyczyny. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Czy wyroby nabierały kolor równomiernie na całej powierzchni? Czy wewnętrzne ściany wędzarni były suche, czy nie było na nich wilgoci? Ściany wewnętrzne wędzarni były suche a wędliny po wędzeniu wyglądały następująco: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=301476#301476 Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Pozostaje raczej tylko drewno ... Zrobię remanent swojego drewna, jeżeli coś nie tak to na kociołkowanie. Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Grudnia 2012 długo by pisać ale pamiętajcie że posmak kwaśnego i wchodzące w goryczkę daje mokre lub zbyt wilgotne drzewo (drzewo, zrębki, trociny) i to drzewo daje również dużo dymy (bo mnóstwo w nim wilgoci która wraz z dymem odparowuje pod wpływem temperatury) bo pod wpływem spalania nadmiar pary unoszący się z dymem osadza się na naszych wędlinach a mianowicie nadmiernie wilgotne drzewo daje posmak kwaśnego a nadmiar dymu daje posmak gorzkawy i tu też ma wpływ wygrzanie komory wędzarniczej bo jeśli ta nie jest odpowiednio wygrzana to po włożeniu naszych wędlinek wilgoć która w niej jest pod wpływem temperatury zamienia się w parę a ta częściowo odparowuje przez komin ale część z niej osiada na naszych kiełbaskach i wędzonkach. Więcej na ten temat nahttp://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniuPozdrawiamfajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy :grin: :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Grudnia 2012 :clap: fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy :grin: :grin: :grin: :clap: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Wędziłem do odpowiedniego koloru w temperaturze 50 -60 stopni a trwało to wczoraj 5,5 godziny. Ściany wewnętrzne wędzarni były suche a wędliny po wędzeniu wyglądały następująco: http://wedlinydomowe.pl/f...p=301476#301476 a w trakcie wędzenia nabierały równomiernie kolor jak na 5,5h wędzenia kolor jest taki sobie, chyba że to wina zdjęcia Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Ja wędze suchą olchą z dodatkiem wiśni w proporcjach 2/3 na koniec (około 20 minut przed końcem) dodaje jałowca i po sprawie nigdy nie było gorzkie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-254980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witamosobiście wędzę tylko drewnem z drzew owocowych bo innego nie mam . Drewno leży w wiszącej drewutni , przewiewnej ale osłonietej od deszczu. Osłony drewutni są jednocześnie wiatro i oczołapami. W razie potrzeby w trakcie wędzenia część drewna moczę lub używam świeżo ściętego . Tunel i palenisko schowane w ziemi pod chodnikiem .Wygrzewanie samej wędzarni kilkanaście minut na termometr . Wędliny nigdy nie były gorzkie . Problemem kolegi niestety było raczej źle przechowywane drewno .U mnie wygląda to tak i :thumbsup: http://imageshack.us/photo/my-images/526/15018826.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/407/59655523.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/854/11352633.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/707/99767964.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/51/48572653.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/706/19467553.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/607/81634308.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/534/67870060.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/541/29469781.jpg/ Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-256626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rom_an Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Marca 2013 Kiedyś miałem gorzkie, przyczyną było drewno owocowe z korą i dołożyłem jeszcze kawałek korzenia;( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-271862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Marca 2013 drewno owocowe z korąDrewno owocowe nie wymaga korowania przed użyciem więc raczej przyczyna leży gdzie indziej . Z jakiego gatunku drewno pochodziłoa ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-271864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boncalski Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Listopada 2018 Mam troszkę inny problem ale chyba w temacie. Staram się wędzić wg. przepisów i mam wątpliwości czy moja wędzarka nie wędzi zbyt skutecznie niż standard. Po ostatnim wędzeniu frankfurterek zimnym dymem 8h wszyscy w domu przyznajemy, że są przewędzone. Teraz bym je wędził z 3h. W przypadku wędzenia kiełbas jest podobnie. Jedynie kiełbasy fi 65 wędzone 3-4 h są bardzo dobre. KIełbasę fi 20-30 chyba zacznę wędzić tylko 2h żeby uzyskać "normalny" nasycenia dymem. Raz porwałem się na parówki wg. przepisu dziadka i po 4 h wędzenia były tak przesycone dymem jak bym je 2 dni wędził. Kompletnie nie jadalne. Wędzarnia to beczka stalowa przykryta workiem jutowym. Od dołu doprowadzenie dymu kolankiem i rura 60 cm do paleniska. Osuszanie, ogrzewanie wyrobu opanowałem. Nigdy nie było kwaśnego posmaku czy też gorzkiego. Dodam jeszcze, że podczas wędzenia często przymykam dopływ powietrza do paleniska na ile mogę żeby zredukować i ustabilizować temperaturę. Czy przy tak zmniejszonym ruchu powietrza dym nie będzie zbyt gęsty i nie przyśpieszy wędzenia ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Listopada 2018 Witaj - po pierwsze pokaż zdjęcie swoich wędlin, po drugie wędzimy nie na czas tylko na kolor .Tłumienie dymu może mieć niekorzystny wpływ na smak wędzonych produktów . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) czy moja wędzarka nie wędzi zbyt skutecznie niż standardRozumiem, że osuszasz przed dymieniem- może też od kory niektórych drzew - i jeszcze jedno najważniejsze - NIE WĘDZISZ NA CZAS - A DO KOLORU - być może tym parówkom wystarczy 20 -max 40 minut - a frankfurterkom 2 godziny ? Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Raz porwałem się na parówki wg. przepisu dziadka i po 4 h wędzenia Podaj ten przepis proszę.Parówki wędzi się delikatnie i relatywnie krótko. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Powodem jest zamykanie dostepu powietrza do paleniska. Przy bardzo minimalnym lub prawie zadnym doplywie tlenu podczas spalania drewna zmieniasz calkowicie parametry dymu co powoduje wyjatkowo mocny zapach wedzonek (nie mowiac juz o zawartosci szkodliwych skladnikow dymu). Doplyw powietrza nalezy regulowac ale nie zamykac szczelnie lub niemal szczelnie paleniska w celu zdlawienia ognia. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.