Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ściąłem pod koniec sierpnia lub na początku września i przykryłem plandeką

Wychodzi na to co pisałem wyżej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253661
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kwaśne, gorzkie to dla mnie bliskie smaki.

Miałem dwa razy podobny problem z wędzonkami i kosztując czułem posmak gęstego dymu.

Czy to był kwas czy gorycz ciężko powiedzieć, kiszoną kapustą na jechało, ale jeść się nie dało.

Włożyłem wtedy mięso prosto z lodówki do wędzarni, osuszałem około godziny, ale choć na zewnątrz były suche wewnątrz były dalej zimne.

Według mnie Grzegorz miał zimne mięso i dodatkowo potraktował je prawie zimnym dymem.

Ani w domu przy otwartym oknie, ani na działce nie miały możliwości się osuszyć.

 

Samego drewna bym się tak bardzo nie czepiał, gdyż znam takich którzy je moczą przed wędzeniem i kwasu czy goryczy nie mają.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253707
Udostępnij na innych stronach

witam

błędy wędzenia przedstawiają już same fotki,nie ma co

się czepiać drewna do wędzenia,osadzanie jak osuszanie

się kłania ,czas osuszania 50 min załadunku wędzarni 20kg

to żart lub emocje z pośpiechem Cię pogoniły.nie wędzi się

razem ala parmeńskich z wędlinami przeznaczonymi do parzenia.

osadzanie+osuszanie=nieprawidłowe---dym osiada na wilgotne

niedosuszone jeszcze elementy i łączy się z H2O rezultatem tego jest

gorzkawy posmak

3-maj sie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253720
Udostępnij na innych stronach

Miałem ten sam problem, najgorzej że sąsiad też dołożył swoje wyroby, makabra.

Od tamtej pory sąsiad jest kompanem do czytania, wędzi swoje u siebie w beczce.

Dokładnie to wędzi Jego żona, nie próbowałem, ale jej kaszanka jest super.

Po wygrzaniu mojej stacjonarnej wędzarni osuszone wyroby wieszam i suszę przy uchylonych drzwiach.

Rzadki dym uchodzi kominem i górą drzwi, nie śpieszę się, proces jest długi.

Wsad w całości jest w końcu suchy, temperatura jego jest wyrównana w całym przekroju.

Nie ma na nim żadnego osadu ani wilgoci.

Potem przystępuję do właściwego wędzenia, nigdy nie mam gęstego ani wilgotnego dymu.

Deski sufitu altany łapią już piękny kolor wędzonki, podoba to mi się.

Problem pirolizy znikł, atmosfera w domu uspokoiła się. :smile:

Ale to są moje doświadczenia, nie wiem czy na temat...

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253737
Udostępnij na innych stronach

Rzadki dym uchodzi kominem i górą drzwi, nie śpieszę się, proces jest długi.

U mnie podobnie.A przez dwie i pół godziny to można tylko "pcheł nałapać" :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253739
Udostępnij na innych stronach

świadziu,

Kolego, przy następnym pobycie na działce powąchaj sobie to drzewo,które było pod plandeką. Ono zaczęło po prostu gnić a pod korą powinno byč sporo nalotu przypominającego pleśń. Według mnie to jest główną przyczyną smaku twoich wyrobów. Podobne efekty mozna uzyskać przy wędzeniu drewnem spróchniałym. Pozdrawiam:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253747
Udostępnij na innych stronach

Batiar napisał/a:

Rzadki dym uchodzi kominem i górą drzwi, nie śpieszę się, proces jest długi.

 

 

U mnie podobnie.A przez dwie i pół godziny to można tylko "pcheł nałapać" :grin:

Gonzo, chcesz powiedzieć że Ty osuszasz ponad dwie i pół godziny. :question:

 

 

daszek w wędzarni otwierałem co jakieś 30 minut aby sprawdzić czy rosa nie osiadła ale nic takiego nie było

Jak kolega napisał sprawdzał, kontrolował czy nie ma wilgoci na wyrobach. Jeżeli nie było znaczy że były dobrze osuszone i te 50 minut wystarczyło.

Czy wyroby nabierały kolor równomiernie na całej powierzchni?

Czy wewnętrzne ściany wędzarni były suche, czy nie było na nich wilgoci?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253758
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, chcesz powiedzieć że Ty osuszasz ponad dwie i pół godziny. :question:

Ja na ten przykład dziś też będę osuszał, w Borniaku, ze dwie godzinki na pewno, może ciut dłużej, ładnie obeschnie i kolorek będzie ładny po wędzeniu :grin: :grin: Dziadek kiedyś pisał, dobre osuszanie i dopiero dym :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253759
Udostępnij na innych stronach

Kochani ! nie mam zamiaru, tutaj, przy tylu fachowych wypowiedziach, się wymadrzać, ale moim zdaniem (przyznaję się, że też to przerobiłem na własnej skórze) przyczyna jest jedna: przegnite, spleśniałe drewno. Organoleptycznie może jest ono i dobre ale wystarczy, że kora trochę odchodzi i nie ma znaczenia, ze owocowe, czy leśne, kazde drewno dostaje ziemistego zapachu. Jeszcze jedno, wygrzanie wędzarni, która ileś tam dni stoi nieczynna, to czas kilku godzin(szczególnie zas po opadach). Osuszanie po wyjęciu z zalewy też powinno troche potrwać. Reasumując, Popełniłeś kolego kilka błędów, ale którz z nas się nie myli?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253760
Udostępnij na innych stronach

Kwaśne, gorzkie to dla mnie bliskie smaki.

Sama mądrość przez Ciebie przemawia :lol: .Każdy ma inną percepcję smaków i dla jednego będzie to smak ewidentnie kwaśny dla innego gorzkawy.Nie ma więc sensu rozważanie,czy złe osuszenie wędliny,niewłaściwe drewno,wilgoć w wędzarni itp. daje smak kwaśny czy gorzki.Chodzi nam przecież o nieprzyjemny posmak wyrobu i jego przyczyny.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253768
Udostępnij na innych stronach

Czy wyroby nabierały kolor równomiernie na całej powierzchni?

Czy wewnętrzne ściany wędzarni były suche, czy nie było na nich wilgoci?

Ściany wewnętrzne wędzarni były suche a wędliny po wędzeniu wyglądały następująco:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=301476#301476

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253784
Udostępnij na innych stronach

Pozostaje raczej tylko drewno ...

Zrobię remanent swojego drewna, jeżeli coś nie tak to na kociołkowanie.

Pozdrawiam i dziękuję.

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253785
Udostępnij na innych stronach

długo by pisać ale pamiętajcie że posmak kwaśnego i wchodzące w goryczkę daje mokre lub zbyt wilgotne drzewo (drzewo, zrębki, trociny) i to drzewo daje również dużo dymy (bo mnóstwo w nim wilgoci która wraz z dymem odparowuje pod wpływem temperatury) bo pod wpływem spalania nadmiar pary unoszący się z dymem osadza się na naszych wędlinach a mianowicie nadmiernie wilgotne drzewo daje posmak kwaśnego a nadmiar dymu daje posmak gorzkawy i tu też ma wpływ wygrzanie komory wędzarniczej bo jeśli ta nie jest odpowiednio wygrzana to po włożeniu naszych wędlinek wilgoć która w niej jest pod wpływem temperatury zamienia się w parę a ta częściowo odparowuje przez komin ale część z niej osiada na naszych kiełbaskach i wędzonkach. Więcej na ten temat na

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Pozdrawiam

fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy :grin: :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253796
Udostępnij na innych stronach

:clap:

fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy :grin: :grin: :grin:

:clap:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253798
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem do odpowiedniego koloru w temperaturze 50 -60 stopni a trwało to wczoraj 5,5 godziny.

Ściany wewnętrzne wędzarni były suche a wędliny po wędzeniu wyglądały następująco:

http://wedlinydomowe.pl/f...p=301476#301476

a w trakcie wędzenia nabierały równomiernie kolor

 

 

jak na 5,5h wędzenia kolor jest taki sobie, chyba że to wina zdjęcia

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-253927
Udostępnij na innych stronach

Ja wędze suchą olchą z dodatkiem wiśni w proporcjach 2/3 na koniec (około 20 minut przed końcem) dodaje jałowca i po sprawie nigdy nie było gorzkie.pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-254980
Udostępnij na innych stronach

Witam

osobiście wędzę tylko drewnem z drzew owocowych bo innego nie mam . Drewno leży w wiszącej drewutni , przewiewnej ale osłonietej od deszczu. Osłony drewutni są jednocześnie wiatro i oczołapami. W razie potrzeby w trakcie wędzenia część drewna moczę lub używam świeżo ściętego . Tunel i palenisko schowane w ziemi pod chodnikiem .

Wygrzewanie samej wędzarni kilkanaście minut na termometr . Wędliny nigdy nie były gorzkie . Problemem kolegi niestety było raczej źle przechowywane drewno .

U mnie wygląda to tak i :thumbsup:

 

http://imageshack.us/photo/my-images/526/15018826.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/407/59655523.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/854/11352633.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/707/99767964.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/51/48572653.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/706/19467553.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/607/81634308.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/534/67870060.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/541/29469781.jpg/

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-256626
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

drewno owocowe z korą

Drewno owocowe nie wymaga korowania przed użyciem więc raczej przyczyna leży gdzie indziej . Z jakiego gatunku drewno pochodziłoa ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-271864
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Mam troszkę inny problem ale chyba w temacie. 

 

Staram się wędzić wg. przepisów i mam wątpliwości czy moja wędzarka nie wędzi zbyt skutecznie niż standard. Po ostatnim wędzeniu frankfurterek zimnym dymem 8h wszyscy w domu przyznajemy, że są przewędzone. Teraz bym je wędził z 3h. 

 

W przypadku wędzenia kiełbas jest podobnie. Jedynie kiełbasy fi 65 wędzone 3-4 h są bardzo dobre. KIełbasę fi 20-30 chyba zacznę wędzić tylko 2h żeby uzyskać "normalny" nasycenia dymem. Raz porwałem się na parówki wg. przepisu dziadka i po 4 h wędzenia były tak przesycone dymem jak bym je 2 dni wędził. Kompletnie nie jadalne. 

 

Wędzarnia to beczka stalowa przykryta workiem jutowym. Od dołu doprowadzenie dymu kolankiem i rura 60 cm do paleniska. 

 

Osuszanie, ogrzewanie wyrobu opanowałem. Nigdy nie było kwaśnego posmaku czy też gorzkiego. 

 

Dodam jeszcze, że podczas wędzenia często przymykam dopływ powietrza do paleniska na ile mogę żeby zredukować i ustabilizować temperaturę. Czy przy tak zmniejszonym ruchu powietrza dym nie będzie zbyt gęsty i nie przyśpieszy wędzenia ?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614911
Udostępnij na innych stronach

Witaj - po pierwsze pokaż zdjęcie swoich wędlin,  po drugie wędzimy nie na czas tylko na kolor .Tłumienie dymu może mieć niekorzystny wpływ na smak wędzonych produktów  .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614913
Udostępnij na innych stronach

czy moja wędzarka nie wędzi zbyt skutecznie niż standard

Rozumiem, że osuszasz przed dymieniem- może też od kory niektórych drzew - i jeszcze jedno najważniejsze - NIE WĘDZISZ NA CZAS - A DO KOLORU - być może tym parówkom wystarczy 20 -max 40 minut - a frankfurterkom 2 godziny ?

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614929
Udostępnij na innych stronach

 

 

Raz porwałem się na parówki wg. przepisu dziadka i po 4 h wędzenia

Podaj ten przepis proszę.

Parówki wędzi się delikatnie i relatywnie krótko. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614931
Udostępnij na innych stronach

Powodem jest zamykanie dostepu powietrza do paleniska. Przy bardzo minimalnym lub prawie zadnym doplywie tlenu podczas spalania drewna zmieniasz calkowicie parametry dymu co powoduje wyjatkowo mocny zapach wedzonek (nie mowiac juz o zawartosci szkodliwych skladnikow dymu). Doplyw powietrza nalezy regulowac ale nie zamykac szczelnie lub niemal szczelnie paleniska w celu zdlawienia ognia.

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7526-gorzkie-w%C4%99dliny-za-d%C5%82ugo-dymione/page/2/#findComment-614960
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.