EAnna Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Marca 2013 salceson kupny i nazywa się "włoski" sam go nie zrobięA to dlaczego? Przepis na stronce jest :grin: Robiony bywał na zlotach ogólnopolskich :thumbsup: Zakup żołądki i do dzieła Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-276527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Przepis na stronce jest zaraz zabieram się za szukanie przepisu dawno mnie tu nie było więc dołączę kilka fotek z mojego weekendowego wędzenia: http://img443.imageshack.us/img443/884/dscf2185s.jpg http://img441.imageshack.us/img441/1636/dscf2190p.jpg http://img811.imageshack.us/img811/7886/dscf2193p.jpg Wędlinki peklowane 8 dni wg. tabeli Dziadka, wędzone w temp. 45-55* przez 5 godzin na zrębkach buk-olcha. Serki białe kupne sklepowe, ale i tak wyszły mega pysznie, a najpyszniej ser typu włoskiego, chudy jakoś mi się słabo uwędził i troszkę się rozpadał, ale w smaku również pyszota :thumbsup: Zdążyłem strzelić foto przekroju zanim pożarła je moja LP :wink: troszkę za mało słone bo zrobiłem zalewę z 85gr. Soli na 1 litr wody, ale następnym razem (już w ten weekend) zrobię mocniejszą http://img687.imageshack.us/img687/2607/dscf2196qh.jpg Pierwszy raz wędziłem sery białe ale wiem już że na stałe wchodzą do mojego jadłospisu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-280897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Serki białe kupne sklepowe osid, ja na sobotę planuję serki zrobić, ostatnio jeden :blush: na próbę robiłem i wyszedł za...y :grin: też teraz ciut więcej Ładne wędzonki :clap: :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-280907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 1 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) witam,dawno nie zamieszczałem zdjęć bo i czasu jakoś nie mam, albo aparatu pod ręką, chociaż zadymiam średnio raz na 3-4 tygodnie, głównie dla siebie, ale jak się rodzinka zjedzie i przywiezie swoje mięsiwo to zadymiamy razem... tak rodzinnie oto efekt sobotniego wędzenia (zdjęcia robione telefonem) : Edytowane 7 Października 2013 przez EAnna usunięcie zdublowanego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-304419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 10 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Października 2013 (edytowane) moja ostatnia "Małgośka" a tu torcik Maksa na 3 urodzinki :) "dzidziak ma kjin" zainspirowany tuszonką wieprzową popełniłem 4 wersje (przyprawy jak w oryginale) +50ml. wody bo zależało mi na galaretce :I - karkówkaII - łopatka + warkoczIII - łopatkaIV - karkówka + łopatka + warkocz (czyli to co zostało z pozostałych słoików)a tu troszkę starsza produkcja kabanosów inspirowana przepisem Halusi, odchudzona na mój smaczek (mniej podgardla), i kiełbasa...nie pamiętam niestety z jakiego przepisu Edytowane 10 Października 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Października 2013 Same pychotki! O której mam się pojawić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Października 2013 z ostatniego formowania szynek i schabów do wędzenia zostało mi sporo ścinek (1,65kg.) sklasyfikowanych jako II które zamroziłem, a że naszło mnie na kiełbasę to dokupiłem do tego 1,35kg. szynki i ok 750gr. podgardla, postanowiłem zrobić z tego 1kg. czegoś na kształt kabanosów ciut odchudzonych , oraz 2 kg. kiełbasy piernej, która nie wyszła bo za mało pieprzu dałem no nic, następnym razem...soli do wszystkiego dałem 18gr./kg, w składzie 30%-peklo, 70% niejodowana.kabanosy:I - 400gr./8II - 400gr./8podgardle - 200gr./6 przyprawy na 1kg.:pieprz - 2 gr.czosnek - 2 gr.gałka muszkatołowa - 0,5 gr. kiełbasa:I - 900gr./8II - 800 gr./8podgardle 300gr./6 przyprawy:pieprz - 5gr.czosnek - 3gr.majeranek - 2gr.woda 50ml. słoiki:to co zostało z powyższych, czyli:I - 50gr./4II - 450/4podgardle - 250gr./4 przyprawypieprz kolorowy - 3gr.czosnek - 3 gr.majeranek 1 gr.ziele angielskie 0,5 gr.woda 100 ml. bo lubię galaretkę mięsa peklowały się 3 dni w samej mieszance soli i peklo, wczoraj wieczorem zmieliłem poczciwym zelmerkiem, sitka mogłem dobrać inne ale z lenistwa nie chciało mi się brudzić alfy dodałem wodę i przyprawy, i wraz z popychaczem nadziałem chińczykiem w jelita baranie i wieprzoweoraz upchałem w słoiki, parzyłem wczoraj przez 1 godzinę,pokrywki ładnie się zassały ale galaretki chyba nie będzie widać jak bomble powietrza się przemieszczają w jednym słoju, zaraz startuje druga pasteryzacja, kabanosy i kiełbasy wisiały przez noc w temp. ok 8* a rano o godz. 6 z hakiem wygrzałem komorę, potem godzinka osuszania, odpaliłem DG i poszły w dym ok. 8 rano, dokładnie nie wiem ile się wędziły bo pojechałem z synkiem na 11 do kina, i jak wróciłem to zastałem taki widok:zapomniałem dodać że dorzuciłem jeszcze kilka pilosków dla mojej LP :)kabanosy i kiełbasę parzyłem w 80-85* do uzyskania wewnątrz 72* Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) zainspirowany tuszonką wieprzową popełniłem 4 wersje (przyprawy jak w oryginale) +50ml. wody bo zależało mi na galaretce : I - karkówka II - łopatka + warkocz III - łopatka IV - karkówka + łopatka + warkocz (czyli to co zostało z pozostałych słoików) W oryginalnym przepisie na tuszonkę podanym przez Maxella jest napisane, że tuszonka może zawierać max 6% tłuszczu. Tutaj, jak widać, jest jego dużo więcej. Robiłem tą tuszonkę wg oryginału i tłuszczu w słoiku prawie nie widać. Stoi u mnie w piwnicy od pół roku jeszcze kilka słoików i z każdym miesiącem smak jest coraz lepszy. Jedynie prawie nie ma w nich galaretki ale łatwo się rozsmarowuje a zapach po otwarciu słoika jest niesamowity. Edytowane 13 Października 2013 przez Bandolini Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Października 2013 Bandolini, ja mam podobnie. Przypatrz się uważnie zdjęciu (najlepiej widać w słoiku skrajnym prawym) że ta tłuszczowa warstewka to taki niezbyt gruby wianek dookoła ale nie na powierzchni. Moim zdaniem nawet mniej niż owe 6%. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Października 2013 Po mojemu to tutaj widać więcej niż 6% tłuszczu. Jak ja przygotowywałem swoje to wycinałem wszystko co tłuste, zostawały nieliczne tłuste fragmenty. Teraz przygotowuję się do zrobienia prawdziwej tuszonki według starodawnego przepisu. czyli wcześniej gotowane przez 6 godzin chude mięso i dopiero potem do słoików. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Października 2013 Ale to chyba są zdjęcia przed gotowaniem?? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Października 2013 Ale to chyba są zdjęcia przed gotowaniem?? No właśnie, tutaj widać ile jest tłuszczu.Ale ja się nie czepiam, tylko opisuję jak powinna być robiona prawdziwa tuszonka. Czasem kombinuję i zmieniam przepisy i co ciekawe, takie zmiany zazwyczaj wychodzą in plus. Co pewnie zauważył Osid w swoich wyrobach słoikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Października 2013 Nie no, pokaż zdjęcie po obróbce cieplnej. Bo przed to żadne odniesienie.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Października 2013 ależ Bandolini rzeźbisz w ..........ie6 godzin gotowane mięso - sitkiem wyciągane , a woda gdzie - do kanału?Armia Radziecka w grobie się przewracaMaxell podał 3 lata temu przepis orginalny zapodaj lepiej zdjątka tych słoików po tyndalizacji jak pisze tusiaczek Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Października 2013 Jutro zrobię fotkę i pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Października 2013 W oryginalnym przepisie na tuszonkę podanym przez Maxella jest napisane, że tuszonka może zawierać max 6% tłuszczu w opisie jest błąd - widać to na załączonej tam fotografii oryginalnego rosyjskiego opisu.... - jest tam fragment mówiący o zakresie do 14%...http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/011e67da8ef649b6.html Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Października 2013 To pewnie dlatego nie uzyskałem galaretki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Października 2013 kabanosy i kiełbasę parzyłem w 80-85* do uzyskania wewnątrz 72* Tuszonka ok,. a tutaj dałeś trochę ciepła... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Czy którys z kolegów ma link do orginalej strony rosyjskiej z przepisem na tuszonkę ? jes;li tak to poprosze o pokazanie go w poscie.Pozdrawiam Edytowane 13 Października 2013 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Października 2013 http://482ua.com/index.php/2012-09-30-17-21-05/2012-09-30-17-36-30/728-1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Października 2013 Teraz przygotowuję się do zrobienia prawdziwej tuszonki według starodawnego przepisu. czyli wcześniej gotowane przez 6 godzin chude mięso i dopiero potem do słoików. Nowa technologia gratulowac naszej stronie że takie glupoty za pomoca jej można wysyłać w swiat Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Говяжья тушенка в домашних условиях (оригинальный рецепт).pdfBandolini dziekuje za link juz mam zapisane w pdf orginalny przepis ,ze wstepnego czytania , recepta orginalna rekomendowana takze dla dzieci , wiec zobaczymy ,Dziekuje Pozdrawiam Edytowane 13 Października 2013 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Października 2013 Bandolini dziekuje za link juz mam zapisane w pdf orginalny przepis nie ciesz się na zapas..... ten przepis to "jakaś tam wersja" ale z pewnością nie będąca tym "właściwym" oryginałem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Października 2013 Abratku , moze masz racje to tak jak zprzepisami w Polsce kazdy jedyny zalezny od regionu w kltoreym jest realizowany .Jak masz orginalny z Armii Czerwonej to podeslij .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Października 2013 Sześć godzin gotowania mięsa, póżniej dalsze gotowanie w słojach ze dwie czy trzy godziny dla zawekowania . Co z niego zostanie Podejrzewam ze kora z drzewa będzie bardziej wartosciowa .Myślcie racjonalnie, Nie dajcie się wprowadzać na MANOWCE Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.