Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

salceson kupny i nazywa się "włoski" sam go nie zrobię

A to dlaczego?

Przepis na stronce jest :grin:

Robiony bywał na zlotach ogólnopolskich :thumbsup:

Zakup żołądki i do dzieła :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-276527
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepis na stronce jest

zaraz zabieram się za szukanie przepisu :)

dawno mnie tu nie było więc dołączę kilka fotek z mojego weekendowego wędzenia:

http://img443.imageshack.us/img443/884/dscf2185s.jpg

http://img441.imageshack.us/img441/1636/dscf2190p.jpg

http://img811.imageshack.us/img811/7886/dscf2193p.jpg

Wędlinki peklowane 8 dni wg. tabeli Dziadka, wędzone w temp. 45-55* przez 5 godzin na zrębkach buk-olcha.

Serki białe kupne sklepowe, ale i tak wyszły mega pysznie, a najpyszniej ser typu włoskiego, chudy jakoś mi się słabo uwędził i troszkę się rozpadał, ale w smaku również pyszota :thumbsup:

Zdążyłem strzelić foto przekroju zanim pożarła je moja LP :wink: troszkę za mało słone bo zrobiłem zalewę z 85gr. Soli na 1 litr wody, ale następnym razem (już w ten weekend) zrobię mocniejszą

http://img687.imageshack.us/img687/2607/dscf2196qh.jpg

Pierwszy raz wędziłem sery białe ale wiem już że na stałe wchodzą do mojego jadłospisu.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-280897
Udostępnij na innych stronach

Serki białe kupne sklepowe

osid, ja na sobotę planuję serki zrobić, ostatnio jeden :blush: na próbę robiłem i wyszedł za...y :grin: też teraz ciut więcej

 

Ładne wędzonki :clap: :thumbsup:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-280907
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

witam,

dawno nie zamieszczałem zdjęć bo i czasu jakoś nie mam, albo aparatu pod ręką, chociaż zadymiam średnio raz na 3-4 tygodnie, głównie dla siebie, ale jak się rodzinka zjedzie i przywiezie swoje mięsiwo to zadymiamy razem... tak rodzinnie :)

oto efekt sobotniego wędzenia (zdjęcia robione telefonem) :

post-54427-0-26714700-1380655398_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
usunięcie zdublowanego zdjęcia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-304419
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

moja ostatnia "Małgośka" ;)

post-54427-0-74942100-1381433824_thumb.jpg

a tu torcik Maksa na 3 urodzinki :) :) "dzidziak ma kjin" :)

post-54427-0-03465400-1381433870_thumb.jpg

zainspirowany tuszonką wieprzową popełniłem 4 wersje (przyprawy jak w oryginale) +50ml. wody bo zależało mi na galaretce :D :

I - karkówka

II - łopatka + warkocz

III - łopatka

IV - karkówka + łopatka + warkocz (czyli to co zostało z pozostałych słoików)

post-54427-0-58749700-1381433978_thumb.jpg

post-54427-0-31447400-1381434013_thumb.jpg

a tu troszkę starsza produkcja kabanosów inspirowana przepisem Halusi, odchudzona na mój smaczek (mniej podgardla), i kiełbasa...nie pamiętam niestety z jakiego przepisu :blush:

post-54427-0-42634200-1381434128_thumb.jpg

post-54427-0-54784000-1381434147_thumb.jpg

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306237
Udostępnij na innych stronach

z ostatniego formowania szynek i schabów do wędzenia zostało mi sporo ścinek (1,65kg.) sklasyfikowanych jako II które zamroziłem, a że naszło mnie na kiełbasę to dokupiłem do tego 1,35kg. szynki i ok 750gr. podgardla, postanowiłem zrobić z tego 1kg. czegoś na kształt kabanosów ciut odchudzonych :), oraz 2 kg. kiełbasy piernej, która nie wyszła bo za mało pieprzu dałem :( no nic, następnym razem...

soli do wszystkiego dałem 18gr./kg, w składzie 30%-peklo, 70% niejodowana.

kabanosy:

I - 400gr./8

II - 400gr./8

podgardle - 200gr./6

 

przyprawy na 1kg.:

pieprz - 2 gr.

czosnek - 2 gr.

gałka muszkatołowa - 0,5 gr.

 

kiełbasa:

I - 900gr./8

II - 800 gr./8

podgardle 300gr./6

 

przyprawy:

pieprz - 5gr.

czosnek - 3gr.

majeranek - 2gr.

woda 50ml.

 

słoiki:

to co zostało z powyższych, czyli:

I - 50gr./4

II - 450/4

podgardle - 250gr./4

 

przyprawy

pieprz kolorowy - 3gr.

czosnek - 3 gr.

majeranek 1 gr.

ziele angielskie 0,5 gr.

woda 100 ml. bo lubię galaretkę :tongue:

 

mięsa peklowały się 3 dni w samej mieszance soli i peklo, wczoraj wieczorem zmieliłem poczciwym zelmerkiem, sitka mogłem dobrać inne ale z lenistwa nie chciało mi się brudzić alfy  :blush:

post-54427-0-89743700-1381684140_thumb.jpg

dodałem wodę i przyprawy, i wraz z popychaczem nadziałem chińczykiem w jelita baranie i wieprzowe

post-54427-0-86040600-1381684171_thumb.jpg

oraz upchałem w słoiki, parzyłem wczoraj przez 1 godzinę,

post-54427-0-09916400-1381684231_thumb.jpg

pokrywki ładnie się zassały ale galaretki chyba nie będzie :( widać jak bomble powietrza się przemieszczają w jednym słoju, zaraz startuje druga pasteryzacja, kabanosy i kiełbasy wisiały przez noc w temp. ok 8* a rano o godz. 6 z hakiem wygrzałem komorę, potem godzinka osuszania, odpaliłem DG i poszły w dym ok. 8 rano, dokładnie nie wiem ile się wędziły bo pojechałem z synkiem na 11 do kina, i jak wróciłem to zastałem taki widok:

post-54427-0-98539400-1381684024_thumb.jpg

post-54427-0-63960900-1381684267_thumb.jpg

zapomniałem dodać że dorzuciłem jeszcze kilka pilosków dla mojej LP :) :)

kabanosy i kiełbasę parzyłem w 80-85* do uzyskania wewnątrz 72*

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306669
Udostępnij na innych stronach

zainspirowany tuszonką wieprzową popełniłem 4 wersje (przyprawy jak w oryginale) +50ml. wody bo zależało mi na galaretce : I - karkówka II - łopatka + warkocz III - łopatka IV - karkówka + łopatka + warkocz (czyli to co zostało z pozostałych słoików)

 

post-54427-0-31447400-1381434013_thumb.j

 

W oryginalnym przepisie na tuszonkę podanym przez Maxella jest napisane, że tuszonka może zawierać max 6% tłuszczu. Tutaj, jak widać, jest jego dużo więcej. 

Robiłem tą tuszonkę wg oryginału i tłuszczu w słoiku prawie nie widać. Stoi u mnie w piwnicy od pół roku jeszcze kilka słoików i z każdym miesiącem smak jest coraz lepszy. Jedynie prawie nie ma w nich galaretki ale łatwo się rozsmarowuje a zapach po otwarciu słoika jest niesamowity.

Edytowane przez Bandolini
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306734
Udostępnij na innych stronach

Bandolini, ja mam podobnie. Przypatrz się uważnie zdjęciu (najlepiej widać w słoiku skrajnym prawym) że ta tłuszczowa warstewka to taki niezbyt gruby wianek dookoła ale nie na powierzchni. Moim zdaniem nawet mniej niż owe 6%.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306737
Udostępnij na innych stronach

post-54427-0-58749700-1381433978_thumb.j

 

Po mojemu to tutaj widać więcej niż 6% tłuszczu. Jak ja przygotowywałem swoje to wycinałem wszystko co tłuste, zostawały nieliczne tłuste fragmenty. Teraz przygotowuję się do zrobienia prawdziwej tuszonki według starodawnego przepisu. czyli wcześniej gotowane przez 6 godzin chude mięso i dopiero potem do słoików.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306740
Udostępnij na innych stronach

Ale to chyba są zdjęcia przed gotowaniem??

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306747
Udostępnij na innych stronach

Ale to chyba są zdjęcia przed gotowaniem??

 No właśnie, tutaj widać ile jest tłuszczu.

Ale ja się nie czepiam, tylko opisuję jak powinna być robiona prawdziwa tuszonka. Czasem kombinuję i zmieniam przepisy i co ciekawe, takie zmiany zazwyczaj wychodzą in plus. Co pewnie zauważył Osid w swoich wyrobach słoikowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306756
Udostępnij na innych stronach

Nie no, pokaż zdjęcie po obróbce cieplnej. Bo przed to żadne odniesienie....  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306758
Udostępnij na innych stronach

ależ Bandolini rzeźbisz w ..........ie

6 godzin gotowane mięso - sitkiem wyciągane , a woda gdzie - do kanału?

Armia Radziecka w grobie się przewraca

Maxell podał 3 lata temu przepis orginalny

 

zapodaj lepiej zdjątka tych słoików po tyndalizacji jak pisze tusiaczek

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306760
Udostępnij na innych stronach

Jutro zrobię fotkę i pokażę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306762
Udostępnij na innych stronach

 

 

W oryginalnym przepisie na tuszonkę podanym przez Maxella jest napisane, że tuszonka może zawierać max 6% tłuszczu
w opisie jest błąd - widać to na załączonej tam fotografii oryginalnego rosyjskiego opisu.... - jest tam fragment mówiący o zakresie do 14%...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/011e67da8ef649b6.html

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306764
Udostępnij na innych stronach

To pewnie dlatego nie uzyskałem galaretki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306765
Udostępnij na innych stronach

 

 

kabanosy i kiełbasę parzyłem w 80-85* do uzyskania wewnątrz 72*

 

Tuszonka ok,. a tutaj dałeś trochę ciepła...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306766
Udostępnij na innych stronach

Czy którys z kolegów ma link do orginalej strony rosyjskiej z przepisem na tuszonkę  ? jes;li tak to poprosze o pokazanie go w poscie.Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306768
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz przygotowuję się do zrobienia prawdziwej tuszonki według starodawnego przepisu. czyli wcześniej gotowane przez 6 godzin chude mięso i dopiero potem do słoików.

Nowa technologia  gratulowac naszej stronie że takie glupoty za pomoca jej można wysyłać w swiat

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306772
Udostępnij na innych stronach

Говяжья тушенка в домашних условиях (оригинальный рецепт).pdf

Bandolini dziekuje za link juz mam zapisane w pdf orginalny przepis ,ze wstepnego czytania , recepta orginalna rekomendowana takze dla dzieci , wiec zobaczymy ,Dziekuje Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306776
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bandolini dziekuje za link juz mam zapisane w pdf orginalny przepis
nie ciesz się na zapas..... ten przepis to "jakaś tam wersja" ale z pewnością nie będąca tym "właściwym" oryginałem
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306778
Udostępnij na innych stronach

Abratku , moze masz racje to tak jak zprzepisami w Polsce  kazdy jedyny zalezny od regionu w kltoreym jest realizowany .Jak masz orginalny z Armii Czerwonej to podeslij .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306780
Udostępnij na innych stronach

Sześć godzin gotowania mięsa,  póżniej dalsze gotowanie w słojach ze dwie czy trzy godziny dla zawekowania . Co z niego zostanie Podejrzewam ze kora z drzewa będzie bardziej wartosciowa .Myślcie racjonalnie, Nie dajcie się wprowadzać na MANOWCE

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/2/#findComment-306782
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.