Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jest, ale patent na białą kiełbasę jest jeden - biała musi być szara

I słusznie.

Poświęciłem trochę czasu i przejrzałem razem dr Google przepisy na białą kiełbasę. Znalazłem wypowiedź technologa z zakładu produkcyjnego - zwykła sól.

Jasno wynika z tego przeglądu, że zasadą jest stosowanie zwykłej soli. Wyjątki tylko potwierdzają tę regułę. Wyraźnie powiedziano, że różowy kolor jest ostrzeżeniem przed zastosowanymi konserwntami oraz, że jest to odstępstwo od recepty, tradycji, reguły... jednym słowem - zboczenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256640
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Chyba nie bez powodu ta kiełbasa nazywa się białą a nie różową czy czerwoną - oryginał po prostu jest na samej soli czy się komuś podoba czy nie :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256641
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie bez powodu ta kiełbasa nazywa się białą a nie różową czy czerwoną - oryginał po prostu jest na samej soli czy się komuś podoba czy nie :cool:

To wszystko na ten temat.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256642
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe a gdzie te wielkie roznice ?

Mógłbym cały wsad zważyć, policzyć ilość mieszanki peklującej , odważyć, dodać i wymieszać.

Ale żeby biała była biała musiałem część mięsa oddzielić, osobno zważyć, przeliczyć mieszankę peklującą do pozostałej częśći i policzyć sól do białej.

Później dwie michy, dwa mieszania itd. itp. Czy to trudno sobie wyobrazić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256643
Udostępnij na innych stronach

Co region to inny skład mięsa, inne przyprawy, inny sposób solenia czy peklowania. To kto ma receptę na prawdziwie białą?

Tu masz na myśli chyba obecnie zakłady produkcyjne, kiedyś biała była podobna wszędzie, takie spostrzeżenia i przepraszam, że napiszę - mam przepis na białą prawdziwie kiełbasę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256644
Udostępnij na innych stronach

Produkowanie różowej białej kiełbasy przez zakłady mięsne wynika tylko z pogoni za oszczędnościami, za obniżaniem kosztów produkcji. Dalej zaczyna się dorabianie ideologii. Skuteczne widać dorabianie, skoro już tylu ludziom wmówili, że różowe jest białe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256645
Udostępnij na innych stronach

Nie. Nie ma takiej receptury na iście typowo polską kiełbasę białą. Prócz tego, że powinna być szara po parzeniu. Ot i cały sekret, nie dodawać saletry czy peklosoli. A jak ktoś chce, to będzie miał białą a w środku czerwoną. :grin: Wciąż to będzie "biała, bez wędzenia, tylko parzona".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256646
Udostępnij na innych stronach

A jak ktoś chce, to będzie miał białą a w środku czerwoną. :grin: Wciąż to będzie "biała, bez wędzenia, tylko parzona".

Taka w środku "czerwona" czy różowa, to już nie jest "biała" ale kiełbasa "na biało"...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256647
Udostępnij na innych stronach

Proponuję obejrzeć ten filmik,który rozwieje wszelkie wątpliwości

 

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256656
Udostępnij na innych stronach

Proponuję obejrzeć ten filmik,który rozwieje wszelkie wątpliwości

 

 

Kurna, właśnie szukałem tego filmiku, bo zniknął z głównej. Dzięki :)

A białe to najjaśniejszy odcień szarości.

:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256658
Udostępnij na innych stronach

Nie. Nie ma takiej receptury na iście typowo polską kiełbasę białą. Prócz tego, że powinna być szara po parzeniu. Ot i cały sekret, nie dodawać saletry czy peklosoli. A jak ktoś chce, to będzie miał białą a w środku czerwoną. :grin: Wciąż to będzie "biała, bez wędzenia, tylko parzona".

Jest dokładnie tak jak piszesz Qartz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256676
Udostępnij na innych stronach

Pytanie . Gdy będziecie robić kiełbasy np.wiejską, toruńską, podwawelską itd. Gdy będziecie chcieli zobaczyć czy kiełbasa trzyma czy będzie dobra smakowo to trzeba by było sparzyć z parkę . Jak to słownie wyrazicie . Sparzę toruńską białą , czy sparzę toruńską na biało dla spróbowania. W pierwszym moim zakładzie gdzie pracowało wielu starych fachowców zawsze mówiło się -idź sparz kabanosów ,parówek itd. na biało -nie białych .Jeżeli dla niektórych to to samo to nie mamy o czym dyskutować. Bo dla nich biała to każda kiełbasa nadziana w kiełbaśnicę nie sparzona. Cudotwórcy bo po wędzeniu dopiero u nich, uzyskuje prawdziwą nazwę .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256682
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, ja widziałem i przeżyłem Bogu dzięki, w swoim życiu tych "Jedynie słusznych ortodoksów" a parę latek mam na karku i dziadkiem jestem podobnie jak Ty, i z tych właśnie powodów Twoja argumentacja jest dla mnie całkowicie nieracjonalna i polemizować z nią nie mam zamiaru.

Swoje racje i argumenty przedstawiłem wcześniej i przy nich pozostanę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256687
Udostępnij na innych stronach

I tak każdy temat na naszym forum , jest pod napięciem- poraża lub rozśmiesza
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256688
Udostępnij na innych stronach

Sverige, mam do Ciebie prośbę. Przedstawiłeś swoje racje i na tym zakończmy, gdyż zepsujemy nastepny ciekawy temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256689
Udostępnij na innych stronach

No cóż, zgodnie z prośbą Maxella polemikę przecież zakończyłem, nie mniej argumentację uważam za całkowicie nieprawdziwą i odbiegającą od od stanu faktycznego, w związku z czym wymiana korespondencji na PW, jest również w tym przypadku bezprzedmiotowa.

Jak pisałem, ja i nie tylko ja, mam zdanie odmienne w tej materii i z racji nie przekonujących argumentów adwersarzy, przy nim pozostaję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256703
Udostępnij na innych stronach

Pozostań i zamknijmy w końcu temat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256705
Udostępnij na innych stronach

Produkowanie różowej białej kiełbasy przez zakłady mięsne wynika tylko z pogoni za oszczędnościami, za obniżaniem kosztów produkcji.

Z punktu widzenia zakładu, w tej całej pogoni za sprzedażą w trudnych warunkach ogromnej nadprodukcji , wygląda to tak że przede wszystkim szuka się produktów, których można sprzedać dużo, oczywiście przy określonej rentowności. Jeśli chodzi o kiełbasę białą to zawsze pojawia się dylemat ... czy więcej sprzedamy "na szaro" czy może "na różowo" ???

Duże znaczenie odgrywa tutaj regionalizm i tu dla przykładu : na podlasiu sprzedaje się znacznie więcej "różowej" niż "szarej" ok 70% do 30% a w mazowieckim odwrotnie ....

W całym kraju wygląda to średnio 50 / 50 ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256706
Udostępnij na innych stronach

Emil, Świadczy to o tym, że ludzie już odeszli od tradycji, nie są świadomi co to jest biała kiełbasa. Kupują "różową", bo obawiają się szarości. Cała powyższa dyskusja pokazuje jak nieświadomi są "odbiorcy" kiełbasy. Nic nie wspomniano tu o szkodliwości grilowania "różowej", może to przekonałoby niektórych do "szarej"?

Maxell wybacz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256713
Udostępnij na innych stronach

ja i nie tylko ja, mam zdanie odmienne w tej materii

problem w tym że Ty ("i nie tylko Ty") masz odmienne zdanie praktycznie w każdej innej dziedzinie..... uważając że masz monopol na wiedzę i doświadczenie..... niestety nawet mając słuszny wiek często człowiek bardzo się myli.... jak to w przysłowiu jest mówione : "człowiek całe życie się uczy i głupi umiera....." mam wrażenie że Ciebie nawet rękopisy z poprzednich epok by nie przekonały....... :rolleyes:

 

Sprawę "Białej" dość dobrze wyjaśnił Emil - To zmiany społeczne spowodowane narzuconym przez wytwórców pędem zysku stworzyły takie postrzeganie "Białej"...

sam też sporo w "innych" kręgach rozprawiałem na ten temat i ta wspomniana nieświadomość społeczeństwa jest nader widoczna..... :rolleyes:

kiedyś dyskutowałem ze swoim dostawcą mięska właśnie o "wymaganiach klientów" w stosunku do tego asortymentu.... jednoznacznie stwierdził że ludzie po prostu chcą mieć kiełbachę różową :???:

Tradycyjna kiełbasa "Biała" to kiełbasa z mięsa niepeklowanego i to nie jest wymysł zakładów czy dysydentów :rolleyes: to jest tradycja....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256851
Udostępnij na innych stronach

Mam "swoje lata" (64) i w życiu zjadłem nie jeden kilogram kiełbasy białej! powtarzam białej! i nie chcąc przeciągać niezdrowej dyskusji ( z niereformowanymi się nie dyskutuje) powiem jedno, od dziecka pamiętam, że biała była szara, a MAJSTER, którego podglądałem był mistrzem w nieistniejących już ZM Krotoszyn - coś dodać?

PS.

Istnieje wiwlw regionalnych przepisów, ale biała nie może zawierać peklosoli i podobnych. Amen.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.