sokoz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Tak jest, ale patent na białą kiełbasę jest jeden - biała musi być szaraI słusznie. Poświęciłem trochę czasu i przejrzałem razem dr Google przepisy na białą kiełbasę. Znalazłem wypowiedź technologa z zakładu produkcyjnego - zwykła sól. Jasno wynika z tego przeglądu, że zasadą jest stosowanie zwykłej soli. Wyjątki tylko potwierdzają tę regułę. Wyraźnie powiedziano, że różowy kolor jest ostrzeżeniem przed zastosowanymi konserwntami oraz, że jest to odstępstwo od recepty, tradycji, reguły... jednym słowem - zboczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Chyba nie bez powodu ta kiełbasa nazywa się białą a nie różową czy czerwoną - oryginał po prostu jest na samej soli czy się komuś podoba czy nie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Chyba nie bez powodu ta kiełbasa nazywa się białą a nie różową czy czerwoną - oryginał po prostu jest na samej soli czy się komuś podoba czy nie To wszystko na ten temat. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ciekawe a gdzie te wielkie roznice ?Mógłbym cały wsad zważyć, policzyć ilość mieszanki peklującej , odważyć, dodać i wymieszać. Ale żeby biała była biała musiałem część mięsa oddzielić, osobno zważyć, przeliczyć mieszankę peklującą do pozostałej częśći i policzyć sól do białej. Później dwie michy, dwa mieszania itd. itp. Czy to trudno sobie wyobrazić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Co region to inny skład mięsa, inne przyprawy, inny sposób solenia czy peklowania. To kto ma receptę na prawdziwie białą? Tu masz na myśli chyba obecnie zakłady produkcyjne, kiedyś biała była podobna wszędzie, takie spostrzeżenia i przepraszam, że napiszę - mam przepis na białą prawdziwie kiełbasę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Produkowanie różowej białej kiełbasy przez zakłady mięsne wynika tylko z pogoni za oszczędnościami, za obniżaniem kosztów produkcji. Dalej zaczyna się dorabianie ideologii. Skuteczne widać dorabianie, skoro już tylu ludziom wmówili, że różowe jest białe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Nie. Nie ma takiej receptury na iście typowo polską kiełbasę białą. Prócz tego, że powinna być szara po parzeniu. Ot i cały sekret, nie dodawać saletry czy peklosoli. A jak ktoś chce, to będzie miał białą a w środku czerwoną. :grin: Wciąż to będzie "biała, bez wędzenia, tylko parzona". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Grudnia 2012 A jak ktoś chce, to będzie miał białą a w środku czerwoną. :grin: Wciąż to będzie "biała, bez wędzenia, tylko parzona".Taka w środku "czerwona" czy różowa, to już nie jest "biała" ale kiełbasa "na biało"... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Grudnia 2012 A zewnątrz biała. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Proponuję obejrzeć ten filmik,który rozwieje wszelkie wątpliwości Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Gonzo, już poprawiłem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Proponuję obejrzeć ten filmik,który rozwieje wszelkie wątpliwości Kurna, właśnie szukałem tego filmiku, bo zniknął z głównej. Dzięki A białe to najjaśniejszy odcień szarości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Nie. Nie ma takiej receptury na iście typowo polską kiełbasę białą. Prócz tego, że powinna być szara po parzeniu. Ot i cały sekret, nie dodawać saletry czy peklosoli. A jak ktoś chce, to będzie miał białą a w środku czerwoną. :grin: Wciąż to będzie "biała, bez wędzenia, tylko parzona".Jest dokładnie tak jak piszesz Qartz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Pytanie . Gdy będziecie robić kiełbasy np.wiejską, toruńską, podwawelską itd. Gdy będziecie chcieli zobaczyć czy kiełbasa trzyma czy będzie dobra smakowo to trzeba by było sparzyć z parkę . Jak to słownie wyrazicie . Sparzę toruńską białą , czy sparzę toruńską na biało dla spróbowania. W pierwszym moim zakładzie gdzie pracowało wielu starych fachowców zawsze mówiło się -idź sparz kabanosów ,parówek itd. na biało -nie białych .Jeżeli dla niektórych to to samo to nie mamy o czym dyskutować. Bo dla nich biała to każda kiełbasa nadziana w kiełbaśnicę nie sparzona. Cudotwórcy bo po wędzeniu dopiero u nich, uzyskuje prawdziwą nazwę . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Dziadku, ja widziałem i przeżyłem Bogu dzięki, w swoim życiu tych "Jedynie słusznych ortodoksów" a parę latek mam na karku i dziadkiem jestem podobnie jak Ty, i z tych właśnie powodów Twoja argumentacja jest dla mnie całkowicie nieracjonalna i polemizować z nią nie mam zamiaru.Swoje racje i argumenty przedstawiłem wcześniej i przy nich pozostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Grudnia 2012 I tak każdy temat na naszym forum , jest pod napięciem- poraża lub rozśmiesza Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Sverige, mam do Ciebie prośbę. Przedstawiłeś swoje racje i na tym zakończmy, gdyż zepsujemy nastepny ciekawy temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Grudnia 2012 OK. Maxell. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Grudnia 2012 No cóż, zgodnie z prośbą Maxella polemikę przecież zakończyłem, nie mniej argumentację uważam za całkowicie nieprawdziwą i odbiegającą od od stanu faktycznego, w związku z czym wymiana korespondencji na PW, jest również w tym przypadku bezprzedmiotowa.Jak pisałem, ja i nie tylko ja, mam zdanie odmienne w tej materii i z racji nie przekonujących argumentów adwersarzy, przy nim pozostaję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Pozostań i zamknijmy w końcu temat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Produkowanie różowej białej kiełbasy przez zakłady mięsne wynika tylko z pogoni za oszczędnościami, za obniżaniem kosztów produkcji. Z punktu widzenia zakładu, w tej całej pogoni za sprzedażą w trudnych warunkach ogromnej nadprodukcji , wygląda to tak że przede wszystkim szuka się produktów, których można sprzedać dużo, oczywiście przy określonej rentowności. Jeśli chodzi o kiełbasę białą to zawsze pojawia się dylemat ... czy więcej sprzedamy "na szaro" czy może "na różowo" ??? Duże znaczenie odgrywa tutaj regionalizm i tu dla przykładu : na podlasiu sprzedaje się znacznie więcej "różowej" niż "szarej" ok 70% do 30% a w mazowieckim odwrotnie .... W całym kraju wygląda to średnio 50 / 50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Emil, Świadczy to o tym, że ludzie już odeszli od tradycji, nie są świadomi co to jest biała kiełbasa. Kupują "różową", bo obawiają się szarości. Cała powyższa dyskusja pokazuje jak nieświadomi są "odbiorcy" kiełbasy. Nic nie wspomniano tu o szkodliwości grilowania "różowej", może to przekonałoby niektórych do "szarej"? Maxell wybacz! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Grudnia 2012 ja i nie tylko ja, mam zdanie odmienne w tej materiiproblem w tym że Ty ("i nie tylko Ty") masz odmienne zdanie praktycznie w każdej innej dziedzinie..... uważając że masz monopol na wiedzę i doświadczenie..... niestety nawet mając słuszny wiek często człowiek bardzo się myli.... jak to w przysłowiu jest mówione : "człowiek całe życie się uczy i głupi umiera....." mam wrażenie że Ciebie nawet rękopisy z poprzednich epok by nie przekonały....... :rolleyes: Sprawę "Białej" dość dobrze wyjaśnił Emil - To zmiany społeczne spowodowane narzuconym przez wytwórców pędem zysku stworzyły takie postrzeganie "Białej"... sam też sporo w "innych" kręgach rozprawiałem na ten temat i ta wspomniana nieświadomość społeczeństwa jest nader widoczna..... :rolleyes: kiedyś dyskutowałem ze swoim dostawcą mięska właśnie o "wymaganiach klientów" w stosunku do tego asortymentu.... jednoznacznie stwierdził że ludzie po prostu chcą mieć kiełbachę różową :???: Tradycyjna kiełbasa "Biała" to kiełbasa z mięsa niepeklowanego i to nie jest wymysł zakładów czy dysydentów :rolleyes: to jest tradycja.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Mam "swoje lata" (64) i w życiu zjadłem nie jeden kilogram kiełbasy białej! powtarzam białej! i nie chcąc przeciągać niezdrowej dyskusji ( z niereformowanymi się nie dyskutuje) powiem jedno, od dziecka pamiętam, że biała była szara, a MAJSTER, którego podglądałem był mistrzem w nieistniejących już ZM Krotoszyn - coś dodać? PS. Istnieje wiwlw regionalnych przepisów, ale biała nie może zawierać peklosoli i podobnych. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Grudnia 2012 \ biała nie może zawierać peklosoli i podobnych. Amen. :clap: :clap: :clap: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-256869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.