Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

problem w tym że Ty ("i nie tylko Ty") masz odmienne zdanie praktycznie w każdej innej dziedzinie..... uważając że masz monopol na wiedzę i doświadczenie..... niestety

Dokładnie tak samo jak Ty Aabratku i kilka jeszcze innych osób. Tu się z tobą całkowicie zgadzam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-256871
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czytam wasze wypowiedzi i już zaczynam się czerwienić ze stydu :blush: :blush: bo też pekluję białą ale moje panie wolą białe jak jest różowe . Myślę że jest to tylko sprawa współczesnych upodobań a tradycja powinna pozostać tradycją .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-262540
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ja dzisiaj, oczywiście z myślą o świętach, wykonałem troszkę ( 0.9 kg) białej kiełbaski. :grin:

Wykonałem ją z 30 dag schabu, 20 dag szynki i 40 dag gulaszowego. Z przypraw dałem: sól w ilości 18 gr, pieprz 2 gr, majeranek 1 gr i czosnek 2.5 gr. Dodałem także około 90 ml zimnej wody. :grin:

Tak wygląda po nadzianiu w osłonki:

Dołączona grafika

 

A tak, w przekroju, po sparzeniu testowego kawałka:

Dołączona grafika

 

W smaku ok. :grin: Szefowa (żona), zatwierdziła i dopuściła do użytku. :grin:

Jak dla mnie, może trochę za drobno zmielone. Mieliłem lepsze mięso przez sitko 8 mm, a gorsze i tłuszczyk, dwa razy, przez 4 mm. Nastepnym razem, lepsze zmielę przez sitko 13 mm. Parzona przez 35 min w temp. 75-80°C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277633
Udostępnij na innych stronach

Todek, jak dla mnie to trochę za chuda ale o gustach i smakach się nie dyskutuje.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277713
Udostępnij na innych stronach

Ale naostrzenie chyba nie za wiele da :( w tle widać elektryczną 5-ę małe maszynki mocno gniotą farsz stąd efekt "drobnego mielenia" ale kiełbasa jak najbardziej biała może troszkę więcej tłuszczu następnym razem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277729
Udostępnij na innych stronach

w tle widać elektryczną 5-ę

To akurat jest 8. :grin:

Chyba wszystko jest OK. Może więcej mięsa było zmielone na drobnym, a powinno być odwrotnie. Następnym razem się poprawię. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277794
Udostępnij na innych stronach

Parzona przez 35 min w temp. 75-80°C.

Za długo i w za wysokiej temperaturze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277795
Udostępnij na innych stronach

Parzona przez 35 min w temp. 75-80°C.

Za długo i w za wysokiej temperaturze.

Oj tam, oj tam. :grin: W smaku, konsystencji, miękkości i w ogóle, wyszła dobrze, to chyba nie było tak źle. :grin:

Ale następnym razem obniżę temp. o kilka stopni. Tak dla eksperymentu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277825
Udostępnij na innych stronach

Tak dla eksperymentu.

To żaden eksperyment.To co Ty zrobiłeś to eksperyment, ale jak lubicie przeparzoną kiełbasę to ..............

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277826
Udostępnij na innych stronach

Arek czy możesz podać w jaki sposób parzysz białą

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277893
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę w 70 - 72 °C na termometr , przez ok. 20 minut i w/g mnie jest ok. ale niech powiedzą coś bardziej doświadczeni .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-278010
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie jest to efekt przeparzonej kiełbasy jeśli tak jak piszesz nie przekroczyłeś 80C.

Problem tkwi w użytych sitkach do mielenia i jak dla mnie małej ilości tłuszczu.

Osobiście wolę białą z tłuszczykiem w przekroju, ale każdy ma swoje wymagania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-278039
Udostępnij na innych stronach

Tak dla eksperymentu.

To żaden eksperyment.To co Ty zrobiłeś to eksperyment, ale jak lubicie przeparzoną kiełbasę to ..............

No to tak jak napisałem, dzisiaj dla eksperymentu, parzyłem pozostałą kiełbasę białą, w temp. 73-75°C przez około 25 min. I powiem tak, jak dla mnie, żadnej różnicy w smaku i wyglądzie z tą parzoną w temp. 75-80°C i przez 35 min nie ma. No chyba, że ja jestem za głupi żeby to wyczuć. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-278448
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.