sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Grudnia 2012 problem w tym że Ty ("i nie tylko Ty") masz odmienne zdanie praktycznie w każdej innej dziedzinie..... uważając że masz monopol na wiedzę i doświadczenie..... niestetyDokładnie tak samo jak Ty Aabratku i kilka jeszcze innych osób. Tu się z tobą całkowicie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-256871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Czytam wasze wypowiedzi i już zaczynam się czerwienić ze stydu :blush: :blush: bo też pekluję białą ale moje panie wolą białe jak jest różowe . Myślę że jest to tylko sprawa współczesnych upodobań a tradycja powinna pozostać tradycją . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-262540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Marca 2013 Ja dzisiaj, oczywiście z myślą o świętach, wykonałem troszkę ( 0.9 kg) białej kiełbaski. :grin: Wykonałem ją z 30 dag schabu, 20 dag szynki i 40 dag gulaszowego. Z przypraw dałem: sól w ilości 18 gr, pieprz 2 gr, majeranek 1 gr i czosnek 2.5 gr. Dodałem także około 90 ml zimnej wody. :grin: Tak wygląda po nadzianiu w osłonki: A tak, w przekroju, po sparzeniu testowego kawałka: W smaku ok. :grin: Szefowa (żona), zatwierdziła i dopuściła do użytku. :grin: Jak dla mnie, może trochę za drobno zmielone. Mieliłem lepsze mięso przez sitko 8 mm, a gorsze i tłuszczyk, dwa razy, przez 4 mm. Nastepnym razem, lepsze zmielę przez sitko 13 mm. Parzona przez 35 min w temp. 75-80°C. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Marca 2013 Todek, jak dla mnie to trochę za chuda ale o gustach i smakach się nie dyskutuje. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Marca 2013 Oj coś mi się zdaje, że czas naostrzyć nożyk i siatki :wink: jeśli połowa mięska była zmielona na 8-mce, powinna być lepiej widoczna struktura. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Marca 2013 Ale naostrzenie chyba nie za wiele da w tle widać elektryczną 5-ę małe maszynki mocno gniotą farsz stąd efekt "drobnego mielenia" ale kiełbasa jak najbardziej biała może troszkę więcej tłuszczu następnym razem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Marca 2013 w tle widać elektryczną 5-ęTo akurat jest 8. :grin: Chyba wszystko jest OK. Może więcej mięsa było zmielone na drobnym, a powinno być odwrotnie. Następnym razem się poprawię. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 27 Marca 2013 Parzona przez 35 min w temp. 75-80°C. Za długo i w za wysokiej temperaturze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 27 Marca 2013 Parzona przez 35 min w temp. 75-80°C. Za długo i w za wysokiej temperaturze. Oj tam, oj tam. :grin: W smaku, konsystencji, miękkości i w ogóle, wyszła dobrze, to chyba nie było tak źle. :grin: Ale następnym razem obniżę temp. o kilka stopni. Tak dla eksperymentu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 27 Marca 2013 Tak dla eksperymentu. To żaden eksperyment.To co Ty zrobiłeś to eksperyment, ale jak lubicie przeparzoną kiełbasę to .............. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 27 Marca 2013 Arek czy możesz podać w jaki sposób parzysz białą Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-277893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 28 Marca 2013 Ja parzę w 70 - 72 °C na termometr , przez ok. 20 minut i w/g mnie jest ok. ale niech powiedzą coś bardziej doświadczeni . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-278010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 28 Marca 2013 Raczej nie jest to efekt przeparzonej kiełbasy jeśli tak jak piszesz nie przekroczyłeś 80C.Problem tkwi w użytych sitkach do mielenia i jak dla mnie małej ilości tłuszczu.Osobiście wolę białą z tłuszczykiem w przekroju, ale każdy ma swoje wymagania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-278039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 30 Marca 2013 Tak dla eksperymentu. To żaden eksperyment.To co Ty zrobiłeś to eksperyment, ale jak lubicie przeparzoną kiełbasę to ..............No to tak jak napisałem, dzisiaj dla eksperymentu, parzyłem pozostałą kiełbasę białą, w temp. 73-75°C przez około 25 min. I powiem tak, jak dla mnie, żadnej różnicy w smaku i wyglądzie z tą parzoną w temp. 75-80°C i przez 35 min nie ma. No chyba, że ja jestem za głupi żeby to wyczuć. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-278448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 30 Marca 2013 Ja tam wedzoną tak jak i białą parze w wodzie 75 st. do osiągnięcia wewnątrz 69 st. czas zależny od tem.kiełbas przed parzeniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7605-rozwa%C5%BCania-na-temat-bia%C5%82ej-kie%C5%82basy/page/3/#findComment-278456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.