L.Przemek Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Stycznia 2013 chleb na zaczynie...a zaczyn z jakiej mąki jeśli można wiedzieć :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zaczynem u mnie jest ciasto z poprzedniego wypieku - nie bawię się w oddzielne zaczyny pszenne czy żytnie ani w metody trójfazowe . Ponieważ najczęściej piekę chleby pszenno -żytnie to użyty w tym wypadku przeze mnie zaczyn był własnie takowym ale przy następnym wypieku użyję tego co odłożyłam obecnie czyli będzie w 100% żytni :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Olgapróbowałaś ziarno zalać wrzącą wodą, poczekać, aż wchłoną wodę i ostygną, a potem dodawać do ciasta? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Stycznia 2013 pszenno -żytnie...dziękuję :grin: piękne chlebki :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Stycznia 2013 próbowałaś ziarno zalać wrzącą wodą, poczekać, aż wchłoną wodę i ostygną, a potem dodawać do ciasta?Nie próbowałam , a jaki efekt daję takie postępowanie bo dawniej robiłam rzecz będącą przeciwieństwem moczenia czyli prażyłam ziarna :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Stycznia 2013 próbowałaś ziarno zalać wrzącą wodą, poczekać, aż wchłoną wodę i ostygną, a potem dodawać do ciasta?Nie próbowałam , a jaki efekt daję takie postępowanie bo dawniej robiłam rzecz będącą przeciwieństwem moczenia czyli prażyłam ziarna :grin: Wg mnie ziarna są smaczniejsze , nie są suche. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Hmmm u mnie nie są ale mogę kiedyś spróbować "namoczyć" i zrewidować swoje odczucia :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Stycznia 2013 W zeszły piątek miałam dwa dziczki do rozebrania . z tłuszczy zrobiłam smarowidło http://imageshack.us/a/img96/2084/dzik045.jpg a ze ścinków mięsnych i wieprzowego podgardla 5 kg kabanosów http://imageshack.us/a/img203/9208/dzik055.jpg http://imageshack.us/a/img90/5273/dzik056.jpg Reszta mięsa poporcjowana spoczęła w zamrażarce. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 20 Stycznia 2013 kabanoski wyglądają Ok :clap: czy Szanowna Koleżanka może napisać coś więcej na temat smarowidła? Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Stycznia 2013 MIRKONIE jeśli chodzi o smarowidło to po obróbce dziczków miałam trochę tłuszczu twardego, i trochę tłuszczu wewnętrznego (nie znam fachowej nazwy :oops:) i trochę obrzynków z boczków. Zmieliłam sitkiem 6mm i wytopiłam pod koniec dodałam sól, paprykę, czosnek majeranek i pokrojoną cebulkę i tyle . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zmieliłam sitkiem 6mm Nie mam doświadczenia z tłuszczem z dzika . Wieprzową słoninę i tłuszcze drobne do wytopienia to kroję nożem . Są super skwarki które można zostawić w smalcu względnie odeprać i służą do dodawania do niektórych potraw . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dziękuję za informację,podobnie robię smarowidło z wieprzowego mięska. Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Stycznia 2013 chudziak, te kabanosy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Na widok kabanosów dostałem ślinotoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Muszę jeszcze popracować nad estetyką bo prawie każdy innej długości mi wyszedł :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Stycznia 2013 bo prawie każdy innej długości mi wyszedłA co ma długość do smaku :wink: Olgo wyroby :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Nie wiem jak to się stało, że jeszcze mnie tu nie było ^^ jakbym był w Kalifornii i Disneylandy nie odwiedził :grin: wspaniałe kolory od pierwszego postu :thumbsup: A to smarowidełko byłoby pewnie idealne do chlebka z 2str ^^ nie widziałem, że smalec z dzika tak się różni - choćby kolorem - od wieprzowego duża jest różnica w smaku? tak z samego dziwka smalec to musi być rarytas ^^ miło się bardzo przegląda temacik, okupiony Twoją ciężką pracą :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Stycznia 2013 ze ścinków mięsnych i wieprzowego podgardla 5 kg kabanosówJak je oceniasz "technicznie" Olgo? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Stycznia 2013 dziwka smalec to musi być rarytasOj Panie Boczek, Panie Boczek :???: czyżby głodnemu chleb na myśli :question: :grin: :grin: :grin: Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Jak je oceniasz "technicznie" Olgo?Kruchość mają bardzo dużą , może zredukowała bym nieco ilość podgardla - zapraszam na degustację jeszcze trochę mam :grin: Dzisiaj będę po raz pierwszy robiła flaczki z cielaka jelenia - nigdy do tej pory nie robiłam . Zdziwił mnie zapach wypłukanego żołądka ; w ogóle nie czuć go było "flakami" - ma zapach młodych gałązek drzew np kruszyny ,brzozy :rolleyes: http://img838.imageshack.us/img838/5861/dzik057.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Tak wyglądają po czyszczeniu , waga 606 gramów . Teraz je obgotuje , pokroję i do rosołu. http://imageshack.us/a/img5/892/dzik062.jpg Kuchenny pilnowacz :grin: http://imageshack.us/a/img547/9083/dzik058.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Niestety, tych flaczków po obgotowaniu "zrobiło się " malutko ale muszę przyznać , że bardzo nam smakują i od tej pory nakazałam moim mężczyznom by zawsze, jak będą mieli okazję, przynosili " flaki" na flaczki :grin: http://imageshack.us/a/img11/1875/dzik066.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Stycznia 2013 nakazałam moim mężczyznom by zawsze, jak będą mieli okazję, przynosili " flaki" na flaczki :grin: I słusznie , ja zawsze dokładam trochę mięsa z obgotowanych kości . Może nie jest to zgodne z recepturą ale są bardzo treściwe :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Stycznia 2013 po obgotowaniu "zrobiło się " malutkoMożesz zamrozić i nazbierać słuszną ilość. :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Ja też dołożyłam trochę mięsa , z tym ,że w odróżnieniu od "flaków" nie było to mięso z dziczyzny tylko wołowo-drobiowe z gotowania rosołu. http://img580.imageshack.us/img580/8705/dzik068.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.