Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

miro ale od czegoś trzeba zacząć a żeby to zrobić trzeba mieć w miarę dobry przepis - mój zaczyn ma kilka lat , drożdzy nie używam a z braku "przyjaznych" młynów w pobliżu mąkę ( z gdańskich młynów) kupuję w hipermarkecie ale jak mnie ktoś początkujący ktoś spyta to powiem jakiego typu , jakiej mąki powinien użyć wg mnie .

Przepis podał, ilości też, a co do mąki jej typ podał w następnym poście więc ....

Sam nie piekę chleba, bułki parę razy piekłem i mimo dokładnego ilościowego przepisu musiałem użyć więcej mąki.

 

Kupuje w młynie mąkę dla mamy na tzw. "prażuchy".

Kupując proszę o mąkę na "prażuchy" i nie pytajcie mnie co to za mąka bo nie wiem, mama mówi, że dobra.

 

Sęk w tym, że Don Pedro miał dobre chęci, pokazał wyrób i na ile mógł przedstawił przepis, ale czy coś nam jeszcze kiedyś będzie chciał pokazać ?

Wątpię...... Obym się mylił.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259843
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Po prostu muszę tutaj posprzatać. Szkoda.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259844
Udostępnij na innych stronach

Sęk w tym, że Don Pedro miał dobre chęci, pokazał wyrób i na ile mógł przedstawił przepis, ale czy coś nam jeszcze kiedyś będzie chciał pokazać ?

Wątpię...... Obym się mylił.

Po prostu muszę tutaj posprzatać. Szkoda.

późnym wieczorem a właściwie w nocy napisałem sążnistego posta.... niestety uznałem że jest zbyt "mocny"

w skrócie napisze tak:.... kolega Pedro to typowy okaz "nowicjusza forumowego" któremu wydaje się że "on wszystko najlepiej i niema przebacz wszyscy się uczepili...."

i nic to że kolega piekarz zrobił Go w jajo pletąc bzdury....

Jednak.... kolega mimo całej swojej "nieświadomości" w wytwarzaniu chleba zaprezentował piękny wstęp bo i wyrób ładny i nic złego w surowcach i technologii nie ma....

szkoda tylko że emocje zniszczyły tak ładny początek.....

 

Senior Pedro.... na tym forum staramy się utzrymać jakotaki porządek w nazewnictwie i określaniu surowców, parametrów i technologii... nie dziw się więc że wojna o typ mąki tak si,e rozwinęła...

 

życzę aby ten mały "zgrzyt" nie zniszczył tak ładnego początku....czasem po proistu nie wystarczy umieć zrobić... czasem trzeba wiedzieć dlaczego tak się robi i co ważne, z czego!....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259854
Udostępnij na innych stronach

Zapytam jak to jest możliwe, że w normalnym sklepie przy ubojni schab kosztuje STRZELAM 15,00 zł, a w markecie 9,99 zł ?

 

Miro możliwe , tylko czego będzie więcej mięsa w mięsie czy też wody ( lub innego świństwa ).

Nic z takiego mięsa smacznego nie zrobimy , poza tym przy obróbce woda wyparuję i zostanie nam niewiele '' pysznego " mięska :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259865
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie wojny zaczynają się z błahego powodu , Miro Cię niepoznaję :wink: , jeszcze parę postów temu , pisałeś o zdenerwowaniu gdy ktoś nie odbiera .. lub się uchyla .... , jakiś mietki się zrobiłeś ,. Uważam , że DON PEDRO tak łatwo forum nie odpuści i bedzie nas " drażnił " pięknem wypiekanego chleba co jakiś czas , może się przyzwyczai do sposobu i tempa dyskusji , abratku , napisałeś " clou " tego co oczekujemy na forum , oprocz naśladownictwa jawnej chęci kopiowania przedstawionych wyrobów jeśli starczy samozaparcia - dążymy do prawidłowego poruszania się w temacie , zdziwiło mnie jednak to , ze wielu z nas poddało watpliwość , czy typy mąk z róznych młynów są takie same , a nikt nie zastanowił sie dlaczego nie są , jeśli powinny być , skoro wypisalismy MB pojemności informatycznej , dlaczego tak łatwo się poddaliśmy , cecha narodowa ? wielu z kolegów ma podstawy i wiedze standaryzacyjną i lata pracy przy róznych precyzyjnych wymagających dokładności pracach , a tu odpuszczają bagatelizując problem - widocznie tak musi być :grin: Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259866
Udostępnij na innych stronach

I znowu :blush: po co ta wojna ?

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259869
Udostępnij na innych stronach

Zaraz, zaraz ..... czy DonPedro podał w pierwszym poście przepis ?

 

Podał go na prośbę i podając napisał wyraźnie: Ja robię to wszystko na tzw. oko, na wyczucie, co nie znaczy , że nie stosuję żadnych proporcji

 

Do kogo abratek masz pretensje !

Jednak.... kolega mimo całej swojej "nieświadomości" w wytwarzaniu chleba

Chciałbym być tak "nieświadomy" w wypieku chleba.

 

Tak starzy wyjadacze witacie nowych na forum ?

Staram się zachęcać ludzi choćby na FB do pisania na forum, pytania i czytania też, ale jak tak będziemy postępować, to Wstyd mi.

 

Ps. :lol:

 

Don Pedro, w oznaczaniu typu mąki nie ma wolnej amerykanki... kolega piekarz przysnął chyba z lekka na "surowcach"......

o jakości mąki natomiast nie decyduje tylko typ (czyli wyznacznik pozostałych po spalaniu popiołów ) głównym czynnikiem jest tu siła glutenu (dla mak pszennych)

 

to tyle w kwestii uzupełnienia

Myślę że nie ma sensu dalej toczyć tej dyskusji, ja nadal uważam że mąka do chleba to zwykła mąka - Ty upierasz się że to mąka specjalna...mamy na forum piekarza, może się wypowie

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259873
Udostępnij na innych stronach

Don Pedro ma również w swoim przepisie cukier . Czy nie uważacie że też powinniśmy przeanalizować zawartość cukru w cukrze ?? :lol:

A ja bym jeszcze chciała przeanalizować zawartość wody w wodzie

Oj lepiej poklikać na reklamki bo z tego coś jest

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259902
Udostępnij na innych stronach

Ps. :lol:

Mirku czy mógłbyś mi wyjaśnić w jakim celu zespoliłeś w domyślną całość te dwie całkowicie odrębne wypowiedzi??? :shock: druga wypowiedź bez całego kontekstu tworzy "nową rzeczywistość".....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259953
Udostępnij na innych stronach

druga wypowiedź bez całego kontekstu tworzy "nową rzeczywistość".....

Abratku, w tym kraju po 10 kwietnia roku pamiętnego tworzenie nowej rzeczywistości jest na porządku dziennym więc nie rozumiem Twojego zdziwienia :grin:

A miro po prostu zastosował skrót logiczny i jakoś tak wyszło po nowemu przypadkiem całkiem :wink:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259957
Udostępnij na innych stronach

abratku jak pokażesz mi swój własnoręcznie upieczony chleb możemy dyskutować dalej.

 

Ja nie upiekłem ani jednego chleba w swoim życiu i nigdy nie podważę wiedzy osoby która robi to od 15 lat.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259959
Udostępnij na innych stronach

...no tak :rolleyes:

No tak co ? Nie rozumiem ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259965
Udostępnij na innych stronach

Takie pisanie o niczym .... coś komuś pojechałem, wyśmiałem, skleroza mnie zawodzi ?

Pisz konkrety, nie ble blaj !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259968
Udostępnij na innych stronach

Pisz konkrety, nie ble blaj

Byle nie za bardzo, bo całość do kosza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259969
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj sobie swoje wczorajsze posty, jeżeli uważasz, że wszystko jest w porządku to kończymy dyskusję, tylko po co piszesz takie bzdury?

 

"nigdy nie podważę wiedzy osoby która robi to od 15 lat"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259971
Udostępnij na innych stronach

abratku jak pokażesz mi swój własnoręcznie upieczony chleb możemy dyskutować dalej.

no to mnie teraz rozbroiłeś..... :grin: możesz mi wierzyć że oprócz pączków parę chlebków w życiu upiekłem :grin: ....

 

a teraz do rzeczy....

wyciągnąłeś z dawnego tematu wyrwany z kontekstu fragment w którym wyjaśniałem (przyznam że z lekką ironią na końcu) że (wbrew temu co pisała osoba podobno znająca się na pieczeniu chlebów) nie istnieje coś takiego jak specjalna mąka do chleba... mąka jest mąką a jakiej użyjemy to już zależy co chcemy zrobić i na odwrót ....

to tak jakby Tobie wmawiano że peklosól do polędwicy jest inna niż do szynki a jeszcze inna do baleronu.....

- takie stawianie sprawy pachnie "chorobą wiedeńską"...... :rolleyes:

 

nigdy nie podważę wiedzy osoby która robi to od 15 lat.

ja nie podważam doświadczenia kolegi w pieczeniu chleba... doszedł swoimi próbami do właściwego sobie smaku i wszystko ok. jedno co podważam to całkowicie niekompetentną wypowiedź Jego kolegi (piekarza) o znaczeniu typów mąki....

 

Jak można zauważyć słowo "nieświadomość" została ujęta w cudzysłów i odnosiła się do faktu że człowiek "z piętnastoletnim doświadczeniem" nie wie z jakiego typu mąki robi chleb.... powiesz zaraz że nie musi bo mu młynarz zawsze daje odpowiednią... i faktycznie nie musi - ale wiedzieć nie zaszkodzi....choćby po to że jak zabraknie pana młynarza to będzie wiedział jakiej mąki szukać......

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-259976
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie podważę wiedzy osoby która robi to od 15 lat.

miro,

Chyba przeoczyłeś to proste pytanie:

Don Pedro napisał/a:

dosypuję mąkę żytnią chlebowkę /

 

 

Jaki to przemiał?

Pszenną określiłeś jako "500".

Czy to w jakikolwiek sposób podważało wiedzę autora wątku?

To była prośba o doprecyzowanie typu użytej mąki żytniej.

W aspekcie ewentualnej przydatności przepisu jest to najistotniejsza informacja, bo dotyczy surowca podstawowego.

Odpowiedź typu: "jest to mąka chlebowa wg młynarza z zaprzyjaźnionego młyna" niczego nie przybliża.

Osoby, które pieką chleb doskonale wiedzą, że z mąki żytniej z pełnego przemiału robi się gatunkowo zupełnie inny chleb niż np. z mąki typu 750.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-260156
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem jeden błąd pisząc ogólnie "starzy wyjadacze " i rozumiem uwagi do mojej osoby.

Były posty normalne, z zapytaniem i w celu wyjaśnienia czyli kulturalne i na temat.

Za popełniony błąd i uogólnienie wielkie przepraszam.

 

Za posty złośliwe i zaczepne nie przeproszę, nie mam za co.

Tak się nie wita "gości w domu".

 

Jednak po tym poście:

Po co zabierać głos w temacie o którym się nie ma pojęcia? Bicie piany? Podpucha?

dalej nie zamierzam robić kolejnej wojny i pyskówki.

 

Przyjąłem do wiadomości, jestem pieniaczem forumowym ...... a komentarz do tych słów jest zbędny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-260173
Udostępnij na innych stronach

W Polsce najczęściej produkowane są następujące typy mąk:

 

1. Mąki pszenne

 

Typ 450 - tortowa

Typ 500 – wrocławska, poznańska, krupczatka

Typ 650 - bułkowa

Typ 850 - chlebowa

Typ1400 - sitkowa

Typ 1850 - graham

Typ 2000 – razowa

 

2. Mąki żytnie

 

Typ 580 – jasna

Typ 720 - jasna

Typ 1400 - sitkowa

Typ 1850 - starogardzka

Typ 2000 – razowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-260179
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ostatnio znalazłem ciekawy sklep internetowy z mąką. Mielą zawsze świeżo na zamówienie.

Próbowałem i rewelacja. Nie robią wprawdzie takich typów jak 450 ale robiłem z niej nawet biszkopt i wyszedł. Mąka jest drobna chociaż trochę ciemniejsza, z pełnego przemiału ale to chyba zdrowsza taka. Robię też chleb w domu, warto spróbować http://www.e-mlyny.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/page/2/#findComment-278752
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.