Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

Zieloniutki mnie też lato irytuje, a jednak wypatruję kolejnego z utęsknieniem :) 

Zapasy wyglądają zacnie  :thumbsup:

Muski :) Kurpiu :) Quba :) Cezar :) .... dzięki, bo dobry, rzęsiście pochrupujący Ogór wraz z sosikiem to Filar... nie tylko alkowstreczek... :laugh:

Chudziak :) uważam, że warto próbować takich różnych dziwolągów :thumbsup:

Szczególnie jak się ma trochę .... że można zaryzykować :laugh:

Topormość samej soli lubię ale ten cukier ją łagodzi jakby...

Z tą chilli to już miałem lot - fajnie wypala kwasek i ogóry są ostrzejsze.

Chilli zostało mi z czasów poszukiwania świętego Graala przyprawiennictwa w dziedzinie kiełbasowej..... :facepalm:

Rzodkiewka bo jeszcze kilka miałem, w szklarni się mutowały, a już się przejadła... 

Papryka to się nastawiam na konserwową i właśnie keeshoną (???) jak sezon się pojawi...

Jakąś namiastkę już będę miał.... :thumbsup:

Ziezielony .. ''pojechałeś'' z przetworami :w00t: pełny szacun dla Ciebie .. ale i dla Twojej LP też, bo pewnie ta druga para rąk to Jej :D w wolnej chwili zbuduj kilka regałów :D przydadzą się na kolejne przetwory :D

i jeszcze jedno .. bardzo ważne ... słoiczki są tym razem już bez naklejek :clap: wielki ukłon mój za poświęcenie kilku chwil, co sprawiło, że widać wszystko pięknie w słoikach. :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Z tą chilli to już miałem lot - fajnie wypala kwasek i ogóry są ostrzejsze
prawie zawsze daję chili - rodzina uwielbia takie :)

Muskie - to ryba 🙃

  • 2 tygodnie później...

:thumbsup: Anuś, Pani Żona miała ciężki czas w robocie- odciążyliśmy ( :facepalm:) ją razem z Panem Synem :D

Regały już czyhają... kombinacja jest z meblem/blatem winiarsko-serowo-kiełbasowym...

:thumbsup: Muski, mi to się tak jakoś dzieje, że jakby od strony chilli ogór jest osssstry łagodniejący wraz z dystansem...

xxxxxxx

SiBy poległem, znaczy wyrżnięto mnie we bitwie/potyczce :devil:

Przegrałem chyba z wilgotnością (ok 90%) i temperaturą (ok 25*)- czyli złe warunki zastane i zaordynowane...

Również odmiennie potraktowałem solenie- do solanki dałem... na słoność ok ale zazwyczaj mam spadki wagi po soleniu z ręki. Po solance waga zbliżona była więc się woda zatrzymała niestosownie... teraz waży 3480 a był 4656 ( minus 1176)- trzeba solić z ręki... strata w sumie i tak taka sama (-25%)...

W ogóle to on mi się jakoś rozjechał/osiadł, kierunki napięć widoczne na przekroju....

Pewnie też za słabo prasowane było lecz uznałem, że jak gorąco (28*?) to się będzie lepiej gniótł... :facepalm:

Dobrze, że z tymi małymi chociaż ogarnąć się udało :D

 

Oblicza klęski....Wcale to i te dziurwy niewyjściowe są jakieś...

post-52358-0-47541100-1469618485_thumb.jpg

 

Tu widoczne liczne ognicha plechy, niby ziezielona ale to nie o to... nie o to....

post-52358-0-84263000-1469618594_thumb.jpg

 

Żałosna pozostałość po próbie interwencji.... rozbite oddziały...

post-52358-0-44036300-1469618758_thumb.jpg

 

Oto skutki zdobycia szczytów... głupoty :laugh:

post-52358-0-92165500-1469618928_thumb.jpg

 

Zaworowałem toto, i do lodówy - dramat jakiś ser w lodówce :facepalm: - będzie na spożycie bieżące, na smak dobry/smaczny nawet, na słoność też jednak te obręcze na psysze... paraliż konsumpcyjny trzeba łamać :yes:

-------

WWWniochy:

- WWWiniawki-latem-robić.com.pl

- WWW-Sery-się-bawić-nie-latem.com.pl

 

 

 

 

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=507028

 

:D  Z tą rzodkiewką to jakoś dziwnie wyszło- jest jakaś plastyczniejsza od ogórka, zmiękła jakby. Wprawdzie 2 tyg minęły dopiero....

Smak rzodkiEwki normalny... ogórkowy - nic nie zepsuł dodatek rzodkiEwki...ogóry też w normie....

Smak soku/sosu może jakiś inny lecz nic odkrywczego...ssssmaczny :thumbsup:

Ciekawie się sok/sos przebarwił- ewidentnie różowy, nie techno-teletubisiowo ale tak ładnie, dyskretnie pastelowo, impresjonistycznie mętnie ;)

Na tę chwilę- warto dziwolążyć z keeshonkami- zachęcam ku checy :laugh:

 

 

 

 

warto dziwolążyć z keeshonkami- zachęcam ku checy
  - 100% racji

 

Oblicza klęski....Wcale to i te dziurwy niewyjściowe są jakieś
     mnie np poszły by dość szybko - a to pizza a to grzanki i inne cuda -  nie mówiąc o grzankach na swojskim ciemnym chlebku z Korycinem -w środe chyba znowu po mleczko pojadę 25 l :)

Muskie - to ryba 🙃

mnie np poszły by dość szybko

 

:thumbsup: Ogarniam, ogarniam...lussseirosss, mao zostao :D

Idzie razem nawet z dziurwami, fajnie się po nich beka i nie tuczą takie fitdziurwy :thumbsup:

 

post-52358-0-42044900-1470221998_thumb.jpg

 

-------------

 

Muski może dojrzewający zaatakuj gołdotypiczny, z 25 l to Ci 2 szt takich kilaków z obkładem wyjdzie, na majówkę (2017 lub 2018) jak znalazł :D:thumbsup:

  • 2 tygodnie później...

Doniosłe plany na wydłużany zapiątek runęły już w przedbiegach- z przyczyn różnych oraz innych...

Czasu zwyczajowo mało więc warto nim gospodarować przytomnie lub chociaż pół...przytomnie :D

Transmisje sportowe cały czas....

Fabryka Kolorów nadal działa więc jak działa to i emituje...

Pogoda nie najlepsza, czasem padało niby nieszkodliwie ale trzeba było pod daszek się skryć z warsztatem

 

post-52358-0-62564000-1471346478_thumb.jpg

 

Słoniki monotonnie zasypać... w miarę monotematycznie

 

post-52358-0-97687300-1471346666_thumb.jpg   post-52358-0-77162500-1471346798_thumb.jpg

 

W tym roku papryka jakoś wcześniej, nawet ładna, grubawa taka... Zakonserwować sobie się chciała...

Noce chłodne to ogóry keeshąc należy zabezpieczyć na noc pierwszą.... :thumbsup:

 

post-52358-0-04109700-1471347194_thumb.jpg

 

Czosnku się mi za dużo wyząbkowało :facepalm:  to umieszczon został w zalewie na podsypce z gorczyczki... wygląda na perfekcyjnego Zakąsiciela Zizimowego....

 

post-52358-0-16698900-1471347369_thumb.jpg

 

Papryka w wersji "dosałatkowej" .... w wersji "stołowej" również poczyniona

 

post-52358-0-54245200-1471347567_thumb.jpg

 

WIelokolorowość Sierpnia Połowy....Jesienność wieszczy....

 

post-52358-0-23943100-1471347843_thumb.jpg

 

Urobek w komplecie....przed desantem na poziom "-1"..... a póły w piwnicy się uśmiechają :laugh:

 

post-52358-0-49983100-1471347730_thumb.jpg

 

....Gramy dalej :yes:  :thumbsup:

 

Wniochy:

....Papryki keeshonej nie zalewać bardzo gorącą wodą bo przemięknie

...Chrzan ze słoika, tarty, nadaje się do ogórów jak przybraknie korzenia surowego

 

 

Qba wydziwanctwo to swoista specyjalizacyja...  :thumbsup: 

Doczytałem, że na zlot ruszasz, setnej zabawy i dobrej pogody :D:thumbsup:

Dziś cynę dostałem, że na rynku paprykowym przesilenie tuż tuż...

Chyba jutro trzeba po wiejscowości się poszlajać i kupić ze dwa (śpi)wory... :)

https://www.youtube.com/watch?v=BDUQN0Chl-M

 

:) Miniony zapiątek chwalebnie spędzony...

Pracowicie- bo tak trzeba i przyjemnościowo bo było pracowicie.... :D

Grzybów trochę pozbieraliśmy społem, w strukturze familijnej :thumbsup:

Efekty przeszły najśmielsze oczekiwania- z niedzieli (28sie) uciąg

 

post-52358-0-98275400-1471951689_thumb.jpg

 

Ten zapach....

Podgrzybasy zdominowały przestrzeń, koźluny i prawusy miło zaskoczyły, osaki, kurki, kań małowiele... i trzy żółte ziezielonki (!!!)...

Wiadomo Zuuupa (!!!), mrożonki, duszonki, smażonki i suszonki - z perspektywą kiełbasofilską... :thumbsup:

Marynowane już obgarnięte na ten sezon :yes:

 

post-52358-0-34673800-1471951861_thumb.jpg   post-52358-0-29958900-1471952016_thumb.jpg

 

Uzysk, piątkowy i niedzielowy suszonek znakomity 1 kg!!!! - 976 gr netto :thumbsup:

Oczywiście metodycznie pokategorylizowane....

 

post-52358-0-38332100-1471953587_thumb.jpg

 

Nie brakło emocjonalnych atrakcji innego rodzaju.... niekoniecznie zgodnych z prawem... "pozyskałem"  :blush:

....nierówne równości....

 

post-52358-0-03345800-1471953338_thumb.jpg   post-52358-0-35657700-1471953466_thumb.jpg

 

Z początku sierpnia sprawa jeszcze taka ....46...45... w pełniach :D

Gołdotypiczne na Omedze 1

 

post-52358-0-77422900-1471953878_thumb.jpg   post-52358-0-52853200-1471954230_thumb.jpg

 

Ogólnie to jesień żółta idzie, stąpając coraz donośniej....

Most.... ponad martwą już materią...

.... ku najlepszej temperaturze poranka...

...temperaturze peklowania  :laugh:

 

post-52358-0-59768000-1471952149_thumb.jpg

 

Znamienny post kolażu brązów i żółcieni....

 

 

Chyba trzeba się wybrać do lasu, szczególnie po wczorajszych opadach - no grzyby (te z suszarki) jak żywe, musiałem się długo przyglądać czy pakowałeś świeże czy suszone ;):clap: za takie zbiory ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

:)  Śmigaj Kurpiu, śmigaj po grzyby, Industriaw wczoraj był 16:30/18:00 i pół koszyka utaszczył :D  :thumbsup:

  • 3 tygodnie później...

 

jołjołjoł SiBy....

Aż trudno uwierzyć 1000 postów

Kiedy???

Dzięki SiBy :)

------

Jesiennie miało być a tu popatrzeć proszę, rekordowe temperatury wrześniem, toczą jaźń mą kiełbasofilską....

Nic to, na nudę nie narzekam. Aktualny zapiątek zaplanowałem precyzyjnie, gromadząc 50 kg roślin.

W piątek wieczorem sok z aronii utoczyłem, rozproszyłem ją blenderem, złamałem kwaskiem cytrynowym, oddrewniłem liśćmi wiśni oraz nutą miodu spotęgowałem zdrowotność, lussseirosa sobotniego miałem na uwadze :)

 

post-52358-0-59525700-1473599470_thumb.jpg

 

Na drugi ogień pomidory poszli...warsztat amatorski...sobota

 

post-52358-0-44071000-1473599140_thumb.jpg   post-52358-0-37670800-1473599247_thumb.jpg

 

Chytrze w piątek kupiłem pomidory to się w sobotę awanturować nie musiałem (1zł/kg) :thumbsup:

Piękne, dorodne jaja... w płynie :D

 

post-52358-0-39654700-1473600292_thumb.jpg

 

Fasolka ziezielona plus papyka niezielona

 

post-52358-0-64176900-1473601577_thumb.jpg

 

Wytłoczyny pomidorowe poddałem pod prasę- parę godzin pozyskałem 5l wody popomidorowej- zrobiem z tego zalewę.

Ciut octową, oraz do kiszonek...

Z octową chyba popłynąłem bo dodałem kwasku cytr.... :facepalm:

 

post-52358-0-85437700-1473601647_thumb.jpg

 

Toto pomarańczowe po lewej to jakaś figura paprykowo/pomidorowa z oliwą- jakoś tak wyszło bo papryki mi 1 kg zostało...

Zapowiadał się nieźle, spasteryzowałem i na alkowstreczkę niech czeka :D

Jeszcze kiszonki....zalałem zimną zalewą...

Technologia pod strzechą, piekarnikiem zastartowałem kiszoność doskonałą. Dodatkowo do wszystkich słoików podolewałem tak po 50 ml soku z ogórków- zbierałem cały tydzień :D

Wykorzystałem też chrzan i czosnek z ogórów...

Rano kiszonki były już wyraźnie mętne :thumbsup:

 

post-52358-0-64756800-1473602456_thumb.jpg   post-52358-0-00201300-1473602519_thumb.jpg

 

...ze stołu do piekarnika, z piekarnika na stół a potem wspólny klubing... w piwniczce

 

post-52358-0-30277000-1473602691_thumb.jpg

 

Właśnie popijam soczek z aronii.... na Zdrowie :yes:

 

Oczywiście wydatna pomoc Pani ZiezieŻony bo bym poległ... Dzięki :)

 

 

 

 

 

 

 

 

w piwniczce

Powiem szczerze ziezielony .. widok piwniczki Twojej mnie zaskoczył :D nieważne, ze bez naklejek .. nie każdy musi je mieć, ale równiutko poukładane i bez .. ;):tongue: wygląda to wszystko pięknie :clap: za to co zrobiłeś kłaniam się Tobie w pas i http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif

Oczywiście wydatna pomoc Pani ZiezieŻony bo bym poległ... Dzięki [/quote]

Dobrze,  że o tym napisałeś :D:clap: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

:) SiBy dziękuję za dobre słowo...

:blush: Zawstydzacie mnie jednak- tak na prawdę jesteście moimi Trenerami i Inspiracją bo ja cienki jestem w te klocki :)

Gdzie mi do Was....jak młodej prostytutnicy do emerytury... ;)

Kurde status mi się zmienił... Weteran...

Jest coś jeszcze, wszak nie samym ziezielskiem się żyje i piwnice są wielozadaniowe.....

Było kiedyś o Serdolniku, to z niego robiłem zdjęcie regałowi co i tak nie pomieściło....

Dobry czas na sery więc publikuję...kolejne -6- uciśnięte, zasolone, osuszone na macik, codziennie obracane :) w koncepcji edamskiej 4 i gołdotypiczne 2...

A capią..... :facepalm: chociaż przebija już krówkowość czasem....  :thumbsup:

Te dwa - góra lewo- już kiedyś pozowały ale wilgotność plechę im zafundowała więc osuszałem- w polioctanie już to lusseirosss

 

post-52358-0-96502500-1473609149_thumb.jpg

 

Toto zaróżowione to po burakach sery tak mają :laugh:

Już kiedyś tak zrobiłem ale bakterie wyżerły to różowe i ser po iluś miesiącach był.... normalny (!)

 

post-52358-0-79845000-1473609379_thumb.jpg   post-52358-0-39384700-1473609468_thumb.jpg

 

Te sery tłumią mą chuć kiełbasofilską.... jeszcze 1-2 akcje mlekowe w tym roku się sprokuruje....

 

post-52358-0-31098700-1473609693_thumb.jpg

 

Reszta banioli na podłodze....

Póły się zagęszczają serowo, winiawki tonują bulki, jednak temperatura w Macicy jeszcze wysoka... trenujemy wstrzemięźliwość :D

Pogoda dla Wiejscowości... sugerowane lato przez 16 kolejnych dni....

Wciąż soczek aroniowy.... na Wasze Zdrowie SiBy :D

Edytowane przez ziezielony

Zieloniutki z tymi serami to kiedyś też zacznę i będę tak dobry jak Ty ;) 

Witaj - to może Ci trochę naklejek wydrukować?  - Co to za maszyna do tego soku?

Muskie - to ryba 🙃

:D Kuba w serdoleniu wieszczę Ci karierę cruiSER'a -prosta robota :thumbsup:

:) Tier, Michał  :thumbsup: 

Muski to taka maszynka pomidorowa dedykowana, przechodnia... Kolega z Włoch zwiózł- podobno w knajpach to trzymają i tłoczą tym sok klientom.

Sprytna, popchnęła 36 kg poniżej 2 godz :thumbsup:

Przecieru w butlach około 24/25 l

Zgrzała się trochę...

Muski o co chodzi z tymi naklejkami? Co prawda mam jakieś lecz nie planowałem bo na widok etykietek ostatnio mnie.....rzuca i się moczę :laugh:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.