Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

Ładne wędzonki  :) Widać że ta robota Cię cieszy. Przyjemnością jest nie tylko jedzenie takich specjałów, ale również ich wykonanie. Można się od tego uzależnić  :D

A co to w siateczkach obok noży ?

:) Panowie... ukłaniam :thumbsup:

----

Rarytasik, to fajny temat... sznurki zbliżające Leeleepooty oto...

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=346733

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7850-wędlinowanie-prymitywistyczne-czyli-miło-spędzamy-czas/?p=452472

Trzeba się wybrać do pierdonki, na stanowisko "sery", w czerwonych foliach to jest...szast prast i do wędzarynki :thumbsup::D

Najlepsze z pieprzem.... :thumbsup:

:) ....SiBy suplementacja post nr 477 z onego wąta.... :thumbsup:

 

post-52358-0-32197000-1512738320_thumb.jpg

 

ze'Szynko'wa 2017.pdf

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

 

:laugh::thumbsup:

 

 

 

 

 

:) Jołjołjoł SiBy....

To w końcu ogarnięta metodyka postępowania peklowania "na sucho", we worze do kiszenia kapusty :yes:

Czyściutko, szybciutko, wygodniutko....

Oczywiście nikogo nie namawiam lecz rekomenduję, w potrzeby Macicy pięknie się wpisuje.... :thumbsup:

Wór to nikczemny wydatek, niecałe 2 peeleny...

Robota...mniej zrobić już nie można :thumbsup:

Minimalne zużycie peklosoli...

Bez udziału wody do peklosolanki i do zmywania...

Możliwie mało miejsca/objętości...

Przekładanie/obracanie/ubijanie/masowanie to przyjemność...na prędkości w dodatku...

Łatwość obserwowania ewentualnych zmian wyglądu...

Kupujemy mięcho i wór kapuściany, z paragonu mamy wagę, waga x 17-23 gr peklosoli...

We worze natrzeć mięcho, w miarę dokładnie.... możliwie, dowolnym sposobem wypchnąć/odessać powietrze, zawiązać...

Przechowuję min 8/9 dni w temp 2-7*C..

Do wędzarynki, do koloru ulubionego, do parzenia 55/56*C (polędwice) w środku kawałka, temp wody 72-77*C...

Inne mięsa wg znanych tu reguł.... :laugh:

Zaletą metody jest konieczność obecności Pomaganta...

Uwaga odnośnie szczelności wora... próbowałem, jak sugerowała Alinka, zgrzać dodatkowo, ale ta folia jest dziwna jakaś, niby zgrzało ale zaufania mojego nie wzbudziło...

Skutecznie zadziałał zwykły supełek, mooocno ściągnięty...

 

post-52358-0-92309800-1513161649_thumb.jpg

 

Supełek był trudny.... rozcapierzyć wór, rozsypać trochę peklosoli, mrużąc oczy to się bardziej fafachowo wygląda.. :D

 

post-52358-0-16368800-1513161710_thumb.jpg

 

We worze lokalizować poszczególne batony, niespiesznie... posypywać peklosolem z kubeczka plastikowego jest wygodnie....

Wcierać niezbyt namiętnie psól po mięchu, tak rozcierać... i kolejne również kawałki....

 

post-52358-0-81289600-1513161818_thumb.jpg

 

Różne gatunki i asortymenta można mieszać bez konsekwencji.... granicę se ustaliłem na około 8 kg/wór...jeszcze jest lekko, bezstresowo można tego cukiereczka obracać, klepać, tłuc.... nawet z bani :laugh:

 

post-52358-0-37559900-1513161962_thumb.jpg

 

Jak się psól skończy, wysysamy powietrze, zawsze coś zostanie, luuuzio mózio...

Skręcamy wora i sprytnie supełkujemy....

Opisujemy wora...

 

post-52358-0-58812500-1513162187_thumb.jpg

 

Dla wyższej fafachowości se możemy odkroić nadmiar wora w miejscu dowolnie wybranym niech inni myślą, że kiełbasofile to wraże estety płci obojga...

 

post-52358-0-48483400-1513162406_thumb.jpg

 

Tu, na tym etapie zaczyna być istotny Pomagant....

Uznojeni, możemy se, z głębokim westchnieniem udać, że wycieramy pot perlisty ze zbrużdżonego czoła...

...Dupsko ciężko posadzić na najbliższym krześle, posłać Pomagantowi spojrzenie Brusa Łylisa ze "szklanej pułapki" i cicho mu szepnąć zchrypiałym głosem... noooo kypba, teraz polej... :laugh:

 

post-52358-0-35834000-1513162837_thumb.jpg

 

Cukiereczki składujemy w dowolnym miejscu, unikając miejsc nasłonecznionych i w temp 2-7*C, np na sofce.... :laugh:

...i lussseirossowa kolejna doza od Pomaganta

Można codziennie obracać, nawet po dwakroć.....

 

Parafrazując pewien "wędkarski" kawał....

- a nauczysz mnie kiedyś robić zwędzonki???

- a co tu umieć? polewasz i pijesz :laugh:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post-52358-0-23268800-1513162762_thumb.jpg

Ty to jesteś Kiler peklowania  :D

odkryłem że odkryłeś  nową miarę

 

post-52358-0-73591400-1512069544_thumb.j

 

 

Zapomniałem  też  tak mam i nie tylko w kielbasofiliśmie  musimy ją wprowadzić do układu  SI :D :D np dwa "zapomnienia"

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:) Jołjołjoł SiBy....

To w końcu ogarnięta metodyka postępowania peklowania "na sucho", we worze do kiszenia kapusty :yes:

 

Gdzie kupujesz takie wory?

Edytowane przez EAnna

:) Maciek, wprowadzimy..... tylko żebyśmy nie zapomnieli :laugh: :laugh: :laugh:

:) Paszeko, to można kupić w większości, szanujących się, sklepów rolnych/ogrodniczych....

Nie zalecam sieciówek zagranicznych, z zasady się obrzydzam....wstręt mam okrutnisty, również z zasady :thumbsup:

Z resztą pewnie tam to po 4 zł :laugh:

:) Maciek, wprowadzimy..... tylko żebyśmy nie zapomnieli :laugh: :laugh: :laugh:

:) Paszeko, to można kupić w większości, szanujących się, sklepów rolnych/ogrodniczych....

Nie zalecam sieciówek zagranicznych, z zasady się obrzydzam....wstręt mam okrutnisty, również z zasady :thumbsup:

Z resztą pewnie tam to po 4 zł :laugh:

Takie sklepy sa?Kurcze nie wiem czy u mnie w rudzie slaskiej takie cos jest  :cry: 

:) Jołjołjoł SiBy....

Utrata wagi nastąpiła w warunkach, jakie były dostępne...Serdolnik....

Odparowanie/odgrubienie jakieś 20-25%, nawet ładnie na oko...

 

post-52358-0-33242200-1513350062_thumb.jpg   post-52358-0-35823400-1513350118_thumb.jpg

 

...Anturaż, powiedzmy właściwy....bulbulatorium nieśmiało łamie ciszę, wspomagając ważkie procesy... :D

 

post-52358-0-62919800-1513350279_thumb.jpg

 

Z kiebasowaniem już do BN lusseirosss, batony zaworowane czekają grzecznie na emisję....

 

post-52358-0-50512400-1513350541_thumb.jpg

 

Jeszcze udało się skutecznie przetransponować karkówkę do kolejnego etapu...

Rozpończoszniona, ma skorupę wyczuwalną, teraz zaworować i dalej czekać :mad:

 

post-52358-0-37791200-1513350175_thumb.jpg

 

Rzadko jakoś przekroje mam okazję focić..... ze'Szynko'wa...

 

post-52358-0-60875800-1513350632_thumb.jpg

 

Niesiony falą uciechy, że znów się udało nie zjebdolić.... czupurnie, z dozą brawury rozpoczątkowałem wygibasę SSSS z końca kosienia (listopada)  :D ....

Poczekam jeszcze na opinię Alkopartnerów, może nie są właścicielami frąsuskich podniebień i jak widzą zakąskę to się nieswojo czują.... lecz w pewnych okolicznościach stają się bardzo.... niejednoznacznie wylewni :laugh: :laugh: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

niejednoznacznie wylewni :laugh:

wylewni :laugh: czy wlewni  :D  oto jest pytanie  :D  :D  :devil: 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:) Maciek, jak mają za małe szkła to wylewają, z ambicji to wynika...chyba...powiedzmy...

Wiele powiedzieć wylewnie również umią.... z czasem... 

A wlewni/pakowni to i owszem....nawet nie bywają, po prostu są... lubię... :laugh:

-----------------

 

 

Akcja BN 2017 zakończona, się żem ogarł, harmonogramy w grafiki wpasił i z głowy...darów wiele...

Mnogość asortymentów z premedytacją, wiedzion doświadczeniem, została spełniona...

Masturbatorium zwoiło, knuło, Macica tęgim ramieniem wykonawczym...

Polędwice i karkozje zalegające długo, słonizna, kiełb moc grubokalibrowych, boczulągi i polędwice zwędzane parzone...

We wędzarynce....na raz, z pomocą kratki lodówkowej... wspaniałe akcesorium... :thumbsup:

 

post-52358-0-61655800-1513711803_thumb.jpg

 

Tu sromią się wielopoziomowo....ku fotce...

 

post-52358-0-58876400-1513711874_thumb.jpg

 

Serki podług QBQ...trzy strzeliłem...

 

post-52358-0-76172800-1513711920_thumb.jpg

 

Tu zaś Elita wędzonkowa...Boczulągi, w roli głównej, na planie pierwszym...hicior...

 

post-52358-0-48131600-1513711997_thumb.jpg

 

...Dream team.... bez kiełbas, gdyż one chytrze.... dosmaczają się... :thumbsup:

 

post-52358-0-77802400-1513712066_thumb.jpg

 

SSSSpieprzona na (zie)zielono...przekrój poprzeczny.... smak ...dobitny, harmonijny, wybitnie komponuje się z różnie stężonym C2H5OH...

 

post-52358-0-71590700-1513712142_thumb.jpg

 

Zasób BN 2017, w komplecie, zakończona technologia, teraz magazynowanie i konsumpcja...przyległości już warczą...łakną podobno... zaspokoimy...z lubością :thumbsup::laugh:

 

post-52358-0-07327300-1513712378_thumb.jpg

 

Te dwa bez folii to szynki zapeklosolone zalegające, "NadNarwiańskie", projekt nowy, surowy wędzony, zwleczemy możliwie konsumpcję...zwędzimy trzykroć, możliwie pozbawimy wody....zobaczymy...zagryziemy...

Kypba, nie wiedziałem, że wystarczy czytać ze zrozumieniem i można mięcho przerabiać....skutecznie...

Dzięki Wielkie, Wielkie SiBaki :thumbsup::laugh:

....i Regułek fundamentalnie zasadniczy....

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wystarczy czytać ze zrozumieniem i można mięcho przerabiać....skutecznie...
ZIEZIE :thumbsup:  :yes:  Najtrudniej jednak to mieć  chciejstwo ;) 

Dorobek skutecznie wypełni wiele czeluści ;)  :clap:  

Muskie - to ryba 🙃

Ziezielony do wędzarni to ładowałeś jak student sałatkę w barze sałatkowym  po 5 PLN za miseczkę :D:thumbsup: 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
  • 3 tygodnie później...

do wędzarni to ładowałeś

 

:) Maciek, to zachowanie tak z kategorii onanistyczno- ekshibicjonistycznych....ale ładnie się sromią.... :thumbsup::laugh:

Staram się wędzić tylko na górnym poziomie, b.rzadko korzystam z niższego...

Trochę nieczasowy jestem dniami ostatnimi, zadań wiele, jest co robić... :thumbsup:

W serdolniku letko ogarnięte, winiawy już zlane noworocznie, fajnie zrzucają syf.... jeszcze nalewki zabutelczyć (2016!!!).... :yes:

Wkypb miętki mnie toczy z racji nikłej produkcji serów w roku ubiegłym... coś czytałem na forum o postanowieniach noworocznych.... coś nawet mi przyszło do pustego, gamoniowatego łba ale może się nie będę błaźnił.... :laugh:

Maćku, zainspirowany Twym, jak i innych SiBów, już (!!!!) noworocznym postępkiem wędzarniczym oraz czynnościami okołokiełbasowymi, uznałem, że dobry przykład warto czerpać... a bardzo dobry warto... bardziej dobrze czerpać :clap:

Zaworowałem sztuk kilka mięsek, unurzałem w peklosoli i leży....tak 22-23 gr/kg...

Winiawki pogrupowane, w sumie nawet sporo, biorąc pod uwagę chimeryczność roku zbiegłego...

 

post-52358-0-83252400-1515501166_thumb.jpg

 

Szynki, peklowane na sucho, wędzone mają być dwakroć minimalnie...

Trochę oblazły punktowo grzybkami, usunięte spirolem...grawitacji powierzone... :yes:

 

post-52358-0-01673300-1515501242_thumb.jpg

 

Serdolnik... czy też winniczka :thumbsup:

 

post-52358-0-97255300-1515501436_thumb.jpg

 

Fajnie czasem posiedzieć....jest co robić :D

 

 

Fajnie czasem posiedzieć....jest co robić
bardzo mi się podoba ten zwrot - kupuję  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Fajnie czasem posiedzieć....jest co robić :D

Dasz radę Bracie  :D

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Jeszcze się wypowiem odnośnie pakowania. 

Teraz każdy kawałek pekluję na sucho i zamykam próżniowo bo mam pakowarkę.

Kiedy jej nie miałam to zdażało mi się zapakować mięso do wspólnego wora tak jak kolega ziezielony

a nast do specjalnego worka próżniowego na odzież, odsysanego odkurzaczem.

Koszt takiego worka to 10-15 zł, jest wielokrotnego użytku i żeby wytworzyć próżnię potrzeba tylko odkurzacza.

Kilka a może kilkanaście razy tak zrobiłam,obyło się bez problemów

Jedyna uwaga: worki nie mogą być najtańsze

Tak czytam, czytam, oglądam obrazki, wszystko na medal. Mam pytanie jaka tam jest temperatura?

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dobre, bo Polskie.

 

 

Kilka a może kilkanaście razy tak zrobiłam,obyło się bez problemów

:yes:

:) Michał, dziś specjalnie polazłem... 10*C, jakby niecałe, termometr cieczowy, pewnie jeszcze spadnie..

Latem chyba max 15/16*C dochodzi, nie prowadzę zapisków choć raczej powinienem.... :yes:

-----

Korzystając z bliskości.... i możności, zasadziłem słomkę do tego baniola obok serów....

Płyn słabo wcześniej smakował, taki "łodygowy", gorzkniejący, nieszczególny, blg 0 było...

Ciut dosłodziłem tak na 1,0/1,5 blg, z miesiąc temu, bulkło nieznacznie, teraz wygasło... Smak... mi b.odpowiada :w00t:  :D  :thumbsup: 

W zapiątek polezę, przycukruję tak znów do max 1,5 blg ... i chlapnę se kilka słoiczków... również kulturalnie, pod ser :thumbsup:  :D 

....Alkopartner gorliwy się znajdzie z łatwością.... :laugh:

 

:) Jołjołjoł SiBy.....

...Się snuje onen dym, aura przepięknie się ułożyła, w robocie lussseirosowe harmonogramy- trzeba korzystać....

Mięcho zaworowane 04 sty, "na sucho", we worze od kapusty... no bajka robota...

Planowane dymando, wiadomo, skutkuje chwałą Macicy, pięknie przebiegło bezspinowo...

Alkowstreczka w tle się konfigurowała od dawna...

Alkopartnerzy w normie, spożycie w stanach wysokich czyli statystycznie (w przeliczeniu na Macicznika)... rusznikarsko... częsty/b.częsty kontakt z lufą...

 

Pierwsze zwędzonko w 2018.... zadowolony jestem....

....W trakcie smagania, mozolny, acz finezyjny to rytuał... tak jakoś mistyczne to dziedziny są... :D

 

post-52358-0-15511600-1516381579_thumb.jpg

 

Po zwędzeniu, wiadomo parzenie.... moc termometrów elektro, plus analogowe, również wbite w batony- ich geometryczny środek :yes:

Wody nie wyleję, projekt kiełbasofilny wkrótce, się przyda....

 

post-52358-0-55186500-1516381651_thumb.jpg

 

Tu urobek polędwicowy wprost po parzonku, boczule zaworowane i do kąpieli...

 

post-52358-0-13431000-1516382382_thumb.jpg

 

Serki (QbQ69), łezki trzy, zupełnie przy okazji, zasypane solą, bezwodnie... fragment ziezielonej butli... turystycznej :laugh:

 

post-52358-0-74008900-1516382610_thumb.jpg

 

Większość czynności w trybie leniwym, zakisłym wręcz letargicznym...

Wiodę projekt szynki turlanej w czasie, w oparciu o posiadane/zastane warunki... Nic odkrywczego.....

Se wyobraźcie, że wynalazłem w ogródku, nawet nie u Sąsiada, chichinkę, bez bombek, przeznaczoną, przez Panią ZieZieŻonę, do utylizacji... linieć zaczęła we chałupie...chichinka w sensie samym... :laugh:

Instynkt dymacza masturbatora obdarował mnie wizją... zwędzić obumierającą strukturę dymotwórczą, natychmiastowe działanie..

Schajcowałem calusieńką...mię poniosło...

 

post-52358-0-10066900-1516384239_thumb.jpg

 

Wędzenie choinką miało miejsce, pagon puchnie Masturbatorium zwoi... czy rozsądnie? zobaczymy za czas jakiś... ale wania.... urągliwie, określić tak można :laugh:

Piwo dotarło do temp 2*C, nie szło tym zapijać...i znów instynkt nie zawiódł... 60 sekund i styczy... :thumbsup:

 

post-52358-0-76074700-1516384534_thumb.jpg

 

Zwędzonki oddane grawitacji....

 

post-52358-0-31633900-1516384623_thumb.jpg

 

post-52358-0-31230000-1516384879_thumb.jpg

 

Choinką wędzone...plan pierwszy...

 

post-52358-0-12387700-1516384967_thumb.jpg

 

Wspaniale tkwić w tym czasie i w takim towarzystwie... mord rumianych, ryje choć tępe to uśmiechnięte, łby niezbyt pełne ale nikomu to nie przeszkadza...wisusy i nicponie, szelmowska łobuzerka....dzierżąca Wspólnotę i zrozumienie :thumbsup:

 

SiBy po raz kolejny do "ociekania" użyłem ścier... skuteczność wybitna- rekomenduję, warto :w00t:

 

Wystarczy trzymać się w miarę formułka, niezbyt dogmatycznie...

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu....

Edytowane przez ziezielony

Zieloniutki, muszę i ja wypróbować ten patent na grzańca :D Piękności prezentujesz :) Pozdrowionka :) 

 

 

i w takim towarzystwie... mord rumianych, ryje choć tępe to uśmiechnięte, łby niezbyt pełne ale nikomu to nie przeszkadza...wisusy i nicponie, szelmowska łobuzerka....dzierżąca Wspólnotę i zrozumienie
  

 

mozolny, acz finezyjny to rytuał... tak jakoś mistyczne to dziedziny są...
Karolu Wielki - Zaprawdę Naprawdę - kolorystyka zwędzonych - do ślinotoku doprowadza . Teksty Twoje  :D uwielbiam :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.