andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Poza tym popatrzmy na to- jakie ciśnienie jest np.w butelkach z mineralną lub oranżadą... Butle 5l z wodą są nie gazowane , czyli nie mają ciśnienia :smile: Zresztą ładnie wytłumaczył abratek - na skutek powstającego ciśnienia z powodu fermentacji w butli , fermentacja szybciej zanika , rozsadzenie butli jest mało prawdopodobne . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 ok. myslałem że powinno się lekko zakręcać, żeby gazy mogły uchodzić albo je wypuszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Tanie ogórki, droga kapustahttp://www.bankier.pl/wiadomosc/Tanie-ogorki-droga-kapusta-2194498.html :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 "Ogórki beny" Dziś po jedenastu dniach od zrobienia ostał mi się ino jeden 0.5L słoik ogórków, a miałem ich chyba :rolleyes: 14. W Poniedziałek Wtorek robię następne z tym, że dam nie 3, a 2,5 szklanki cukru, pozostałe dodatki bez zmian. Były minimalnie ciut za słodkie :smile: Więc po raz kolejny polecam przepis :thumbsup: [ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 15:12 ] A siostry moje mają takie ciut "pańskie podniebienia" i bardzo chwaliły ogórki :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Nie rozumiem w ogóle idei kiszenia w plastikowych butlach? Cytuj Milicki Browar Rynkowy grupa STYRIAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Może jak ktoś nie ma słoja kisi w plastiku ja tego nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Słoi nie ma w sklepie??? Cytuj Milicki Browar Rynkowy grupa STYRIAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 a wodę mineralną kupujecie tylko w szkle, osłonki termokurczliwe też plastik... zawsze się coś znajdzie, żeby nie było nigdy nie kisiłem w butlach pet 5 litrowych... do dzisiaj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Nadal nie wiem w czym plestik jest lepszy od słoja? A jak je później wyciągasz? Według mnie to jakaś dziwna moda. Cytuj Milicki Browar Rynkowy grupa STYRIAN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 nigdy tak nie robiłem to mój pierwszy raz:) ponoć trzeba rozciąć i przełożyć ogórasy które nie zostały skonsumowane do słoików i lodówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 I tak ostatecznie lądują w słojach,to jest dokładanie sobie roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Nie rozumiem w ogóle idei kiszenia w plastikowych butlach? A jaka jest idea kiszenia ogórków w plastikowych beczkach? zapewne 90% ogórków w sklepach pochodzi z takich beczek, więc nie widzę w tym nic złego. A nawet uważam że kiszenie w baniakach jest to lepszy sposób przechowywania niż w słoikach np. zanurzenie w studni itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Kiszę ogórki w białej plastikowej beczce po jelitach baranich i są zawsze extra. Pewnie beczka drewniana dodaje ogórkom dodatkowego smaczku, ale "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma". Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Dokładnie, ja pierwszy raz zakisiłem w fermentatroze 30l od piwa i ogórki są super. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Ogórki beny zrobiłem jeszcze mały zapasik Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zbóju jeśli chodzi o moje zdanie to wydaje mi się ze nie potrzebnie obcinasz końcówki ogórków.Rozumie ze chodzi Ci o gorzki koniec. Ale jeśli chodzi o moje doświadczenie to wydaje mi się ze ogórek z naruszoną skórką może się inaczej zakisić niż ogór w całości.Rodzinka od zawsze kisiła w całości i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Końcówki ogórków obcinało się tylko po to by szybciej były małosolne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Rozumiem, że chodzi Ci o gorzki koniec.Nawet ogórki z gorzkim końcem po ukiszeniu są O.K. Gdzieś ta goryczka znika. Końcówek nie wolno obcinać w żadnym wypadku. Nawet należy wyeliminować te sztuki, które mają uszkodzoną skórkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 No właśnie o efekt końcowy takiego kiszenia (mnie nie znany) mi chodziło. Jeśli kisimy na małosolne to nawet nie do końca kisimy. Ja nigdy małosolnych w słoikach nie robiłem, zbędną robota. Małosolne można w dużym słoiku czy nawet w garnku zrobić i tak zaraz znikną. A w przypadku ogórka kiszonego skórka w całości to jest jedna z rzeczy która o ogórku świadczy jak się go ściśnie to dla mnie ma nic nie wypływać i wszystko ma w środku zostać, Stąd moje obawy o jakość tak ukiszonego ogórka, to znaczy może wyjść coś innego niż ze tak powiem kanoniczna postać. EAnna tez jestem takiego zdania czemu dałem wyraz, dla mnie gorzki koniec ogórka ma znaczenie tylko w mizerii i tam gdzie się ogórek obiera. Ale jak ma się kisić czy ocet powąchać to nie ma to znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zbój Madej dobrze czyni tyle ze ma zaostre noze i scina prawie do polowy :grin: Od wielu wielu lat praktyka obcinania nietyle co jednego ale obydwuch koniuszkow praktykowana jest przez nas a pozostalo to po dziadku ogrodniku .Malo tego kazdego ogorka trzeba przebic szpikulcem ala szaszlyk malego raz a wieksze nawet trzy i odziwo jeszcze nigdy nic nieposzlo w zlym kierunku a ogorki twarde zbite i dobrze przekiszone nawet dwuroczne sa jak swierze :shock: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zbóju jeśli chodzi o moje zdanie to wydaje mi się ze nie potrzebnie obcinasz końcówki ogórków. Rozumie ze chodzi Ci o gorzki koniecKońcówek nie wolno obcinać w żadnym wypadku. Nawet należy wyeliminować te sztuki, które mają uszkodzoną skórkę.Zbój Madej dobrze czyni tyle ze ma zaostre noze i scina prawie do polowy :grin:Dobre porady to i miło się czyta :smile: Końcówki obcinałem, fakt, po to coby gorzkie nie były, a niektóre dużo obcinałem bo były wielgachne i do słoików nie chciały wchodzić. Ogórki robiłem dwa razy i były to moje pierwsze razy w życiu, ale spoko zaczęły kiedyś mi wychodzić wędzonki to i ogórki też kiedyś będą ładne choć w smaku są bardzo smaczniaste :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 8 Września 2010 Witam Widzę, że w wątku przeważają ogórki kiszone... Ja z nieco innej beczki :wink: :-) Chciałem zapytać jak robicie klasyczne konserwowe (zwane przez niektórych korniszonami). Szczególnie chodzi mi o zawartość cukru i soli na w zalewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 8 Września 2010 Zalewa i później smak to rzecz gustu jeden lubi bardziej kwaśne inny mniej ale słodsze .... ja najczęsciej takie klasyczne ogórki w occie robie z taka zalewą : 1 szklanka octu 10% 4-5 szklanek wody 1,5-3 łyżki cukru 1,5 łyżki soli 10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka białej gorczycy korzeń chrzanu łodygi kopru z baldachami Ilość wody(5szkl) i cukru (1,5łyżeczki) to takie standardowe ja lubię bardziej wyraziste i dalę ocet 1 do 4 i 3 łyzki cukru ... ale to mój smak Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 8 Września 2010 Ja w tym roku robiłem coś takiego (można by to chyba nazwać pikle) bo na konserwowe w ujęciu tradycyjnym były za duże i może i by się zrobiło ale za mało by było w słoiku ogórków. http://img821.imageshack.us/img821/5219/obrazfl.th.jpg Zrobiłem tez wersje z zalewą lekko musztardową. Obie wersje smakują i coś czuje ze zimy nie odczekają . A co się dzieje w słoiku a no na dnie marchewka potarta lub w plasterkach, ciut pietruszki i selera. Trochę papryki pokrojonej w kostkę (czerwonej u mnie ale pewnie żółta też by się przyjęła). Ważne seler naciowy nie koniecznie oszczędnie (wersje z natką pietruszki uważane są za mniej smakowite). Do tego gorczyca ewentualnie ziele angielskie i liść laurowy. Zalewa wg proporcji z zeszytu matki a tego nie mam pod ręką. A żeby nie było całkiem OT: http://a.imageshack.us/img688/4641/obraz1dy.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 8 Września 2010 Zgadzam się, zalewa to rzecz gustu, ale doświadczalnie stwierdziłem, że zbyt duży dodatek w/w składników wydatnie przyczynia się do marszczenia się ogórków w słoikach. Gdzieś wyczytałem, że nie powinno się przekraczać ~50g soli i cukru na litr zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.