Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koleżanki i kolegów na tym forum.

 

Postanowiłem wreszcie zrobić kiełbasę wiejską ale powód jest inny.

Być może ten temat bym starał aby go odwlec jak najdalej myślami ale kolega mnie do tego czynu zmotywował.

 

Otóż tak.

 

Kumpel robi raz w miesiącu przerób dla siebie i znajomych.

Oczywiście za darmo boli gardło dlatego zatrudnił dobrego rzeźnika.

No cóż rzeźni jak to rzeźnik swoje sposoby produkcji ma ale wyrób jest bdb jakości ale cena usługi już nie. Dlatego mu zaproponowałem aby sam zrobił kiełbaskę ale on na to śmiechem że trza mieć wiedzę by to robić. Nadmieniłem mu że w internecie jest po prostu typowe forum które każdemu pomaga nie tylko tym co się znają na rzeczy.

Kolega umie dobrze wymieszać składniki,nadziać w osłonki,porobić pętka,uwędzić kiełbaskę i zaparzyć. To wszystko robił jako pomoc rzeźnika a ja się zastanawiam czemu bo przecież usługa miała być kompleksowa.

Ale nieważne...

 

To co mi udało się dowiedzieć to podaję na tym forum.

 

Przepis „kiełbasa wiejska ala bodzio.1974”

 

100 kg mięsa

 

30 kg łopatka bez kości

30 kg szynki bez kości

30 kg brzuch łuskany bez kości

10 kg wołowiny chudej gatunek 2gi.

 

Czosnek 8-10 główek

 

sól – TEGO NIE WIEM ???

 

pieprz – TEGO NIE WIEM ???

 

WODA 8-10 LITRÓW

 

mąka ziemniaczana – 1 kg

 

proszek do pieczenia – 10 sztuk gotowych w papierkach

 

saletra – chyba bo coś było dosypywane do wody łyżeczką zawsze tą samą

 

Wiadomo jeszcze że woda+mąka ziemniaczana+proszki do pieczenia + SALETRA CHYBA ? Było razem wymieszane i dodane do wołowiny.

 

Wszystkie mięso zakupione w ubojni rano a wieczorkiem gotowy wyrób.

 

Wołowina mielona 2 razy na drobnym sitku (nie wie jakim) resztę na jednym dużym sitku(też nie wie jakim)

 

Zamierzam z kolegą wspólnie zrobić wędlinę za 1-2 tygodnie i już dziś potrzebujemy fachowej opieki w temacie. Kolega chce zastosować te składniki które podałem w przepisie a resztę co i jak to nie wiem sam i liczymy na podpowiedź.

 

Zamierzamy zrobić w proporcji na 10 kg mięsa a jak będzie w naszym temacie kilka przepisów według naszych składników i dokładnie opisane jak zrobić krok po kroku to z pewnością spróbujemy je zastosować i sprawdzić by ocenić to co wyjdzie najlepsze.

 

Będziemy robić fotki aby w jakiś sposób odwdzięczyć się za pomoc w temacie.

 

A WIĘC !!!

 

Zamierzamy robić na 10 kg.

10 kg mięsa

 

3 kg łopatka bez kości

3 kg szynki bez kości

3 kg brzuch łuskany bez kości

1 kg wołowiny chudej gatunek 2gi.

1 litr wody

Czosnek 0,8- 1 główka czosnku ( może w gramach ktoś poda)

 

sól – TEGO NIE WIEM ???

 

pieprz – TEGO NIE WIEM ???

 

mąka ziemniaczana – 100 gr

 

proszek do pieczenia – 1 sztuk gotowego w papierku

 

saletra – chyba bo coś było dosypywane do wody łyżeczką zawsze tą samą.(może w gramach mamy wagę gramową)

 

Czekam na podpowiedzi w wykonaniu tej „kiełbaski ala bodzio1974”

 

Pozdrawiam

Bodzio.1974

Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/
Udostępnij na innych stronach

Też się dziwie temu przepisowi ale doczytałem w necie że np proszek do pieczenia właśnie służy do wiązania a mąka tym bardziej.

 

@pis67

To poproszę o modyfikację podanego przepisu powyżej i zapodać tutaj.Przemyślimy temat na pewno.

Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273244
Udostępnij na innych stronach

To co opisane to jakaś partyzantka . Zapraszamy na nauki do Łaz.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273246
Udostępnij na innych stronach

o modyfikację podanego przepisu powyżej

3 kg łopatka bez kości +peklosól 51g po 48h sitko 10mm

3 kg szynki bez kości + peklosól 51g po 48h sitko 10mm

3 kg brzuch łuskany bez kości +peklosól 51g po 48h sitko 8mm

1 kg wołowiny chudej gatunek 2gi. +peklosól 17g 2x sitko 4mm

1 litr wody

Czosnek 20-25g

 

sól – wyżej peklosól podana w gramach

 

pieprz – 20g

 

Można by jeszcze z jedną przyprawę dorzucić.

np. kardamon - 2g lub gałkę 4g. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273247
Udostępnij na innych stronach

Lekko mało słona wyjdzie jak dla mnie.20g/kg peksoli to jest to.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273248
Udostępnij na innych stronach

Lekko mało słona wyjdzie jak dla mnie.20g/kg peksoli to jest to.

Arku , robiłem kiedyś tak jak w tym przepisie 17 g / kg( ze świeżego po uboju) i była dobra , jak robię z mięsa schłodzonego daję 18 g / kg bo mi taka słoność odpowiada ,zawsze byłeś bardziej słony :grin: muszą spróbować i dobrać słoność do siebie a cała reszta jak pisze pis67, i powinno być OK

 

Peklosól można dać w proporcji - (50 % peklosoli i 50% soli ) sól używam niejodowaną

 

Ja znowu dałbym więcej czosnku - 4-5 g / kg

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273300
Udostępnij na innych stronach

Myślę że to indywidualna sprawa. Ja robię tak jak podaje Arkadiusz 20g. na kg. i zawsze jest akurat. Przeprowadzałem też próby z 17-18 g. na kg. i wtedy jest zdecydowanie za mało słona jak dla mnie i moich konsumentów.Tak więc jeżeli ktoś lubi mało słone, to wystarczy 17-18 g. Ale jeżeli lubi się raczej normalnie słone, to tak jak podaje Arkadiusz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273304
Udostępnij na innych stronach

A na zwykłej soli nie łaska...? :rolleyes: ( bez ''chemii'' ) :wink: A czy 17 , czy 20 g... :rolleyes: to też zależy czy będzie podpiekana w wędzarni ( polecam :cool: ) , czy parzona...Na pewno do takiej kiełbachy musi być dużo pieprzu i czosnku :devil: Co do ''prochów'' ...- jestem nastawiona sceptycznie :tongue: no i galaretki nie będzie , bo mąka płyny zwiąże... :sad: Pozdro i życzę udanej zadymki :wink: :grin: Ps. Pochwal się fotkami !!!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273333
Udostępnij na innych stronach

Co to jest "brzuch łuskany" ?

Chodzi tu zapewne o boczek wytrybowany bez kości.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-273335
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Zamierzamy robić na 10 kg.
10 kg mięsa

3 kg łopatka bez kości
3 kg szynki bez kości
3 kg brzuch łuskany bez kości
1 kg wołowiny chudej gatunek 2gi.
1 litr wody
Czosnek 0,8- 1 główka czosnku ( może w gramach ktoś poda)

Czosnku dałbym po prostu 2 główki

Pieprzu ok 5-6 deko

Soli   2% w  stosunku  do mięsa, a więc 20 deko.

Do tego możesz dodać Twoje Wasze ulubione przyprawy.

 

Ot Co.

 

Edytowane przez mima
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-326815
Udostępnij na innych stronach

A ta peklosól to czemu ma służyć??

Żeby się nie potruć kiedyś, to musisz przerobić dział peklowanie http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-327151
Udostępnij na innych stronach

No bez przesady z tym truciem, ale podstawy tej wiedzy należało by posiadać.

 

,,Azotany(V) należą do związków mało toksycznych i nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Zatrucia śmiertelne azotanami(V) są bardzo rzadkie. Lżejsze zatrucia azotanami(V) powodują podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego. ,,

 

http://wedlinydomowe...otany-i-azotyny

Edytowane przez mima
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-327164
Udostępnij na innych stronach

Mima  czytaj dokładnie - może najpierw to :

 

"w skład peklosoli wchodzi 0,5 - 0,6% nitrytu (azotyn lub wg nowego nazewnictwa azotan III)" 

 

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-porady/1602-sol-i-saletra-a-peklosol-w-naszych-przepisach

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7948-wiejska-ala-bodzio1974/#findComment-327168
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.