Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Upiekłam "magiczne ciasto", według hiszpańskiego przepisu. Nie wiem jak je można nazwać po polsku, bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałam się do tej pory z takim przepisem. W każdym bądź razie ciasto jest b. proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zaskakuje :smile:

 

Składniki:

 

4 jaja w temp. pokojowej

150 g cukru

125 g rozpuszczonego masła lub margaryny

115 g przesianej mąki

1/2 litra letniego mleka

4 krople octu

esencja waniliowa

 

Wykonanie:

 

Żółtka zmiksować porządnie z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę i letnie mleko. Białka ubić z 4 kroplami octu, dodać do ciasta delikatnie mieszając. Masę wylać do formy 20x20, piec w temp. 160 stopni przez godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać dobrze schłodzone.

I mamy 3-warstwowe ciasto :thumbsup:.

 

http://img560.imageshack.us/img560/8381/dsc09455u.jpg

 

http://img546.imageshack.us/img546/2245/dsc09457q.jpg

 

http://img541.imageshack.us/img541/747/dsc09460l.jpg

 

http://img189.imageshack.us/img189/4446/dsc09464w.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

gatita, bard:-) o ciekawe. Skad taking ciekawy przepis ,Bo efekt wspanialy I Jack widac pro sty w wykonaniu. :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274069
Udostępnij na innych stronach

gatita, takie oczy zrobiłem :shock: myślałem, że magia ciasta będzie z innego powodu :lol:

..ale to jest tym bardziej niesamowite :!:

tak wzrokowo.. czy ten dół to nie jest zakalec? ja tam lubię :thumbsup: opisz jak możesz jaką konsystencję i smak mają poszczególne warstwy :) bardzo ciekawe ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274070
Udostępnij na innych stronach

Druga warstwa to... taki budyniowy krem :smile:

 

Wklejam link do oryginalnego przepisu: http://decoraciondemabel.blogspot.com/2013/02/tarta-magica.html. Jest tam też filmik z YT.

 

PanieBoczku, a czego się spodziewałeś ? że już zniknęło ? :grin:.

Ta dolna warstwa to nie zakalec, to gęste upieczone ciasto... nie wiem jak to wytłumaczyć :grin:. Musisz sam wypróbować... upsss, ale Ty na diecie :cry:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274071
Udostępnij na innych stronach

Coś ciężko się tam połapać :P ale faktycznie można filmik znaleźć :)

czego to ludzie nie wymyślą :)

Musisz sam wypróbować... upsss, ale Ty na diecie

żadna siła mnie nie powstrzyma! :grin: na powrót mamy z delegacji upiekę :)

dzięki za fajny przepis ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274074
Udostępnij na innych stronach

gatita, ciekawy blog. Man szczescie,zero man orywatnego tlumacza w domu :grin: Ty pew ie podrozowalas I znasz ten jezyk sama. Wield crazy juz site spotkalam z ciekawymi przepisami. NA hiszpanskojezycznych stronach.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274075
Udostępnij na innych stronach

quartz, lepiej bym tego nie ujęła :smile:. Wprawdzie nie znam tego przepisu na szarlotkę, ale z Twojego opisu wnioskuję, że to może być to samo.

 

PanieBoczku, fajnie, że wyodrebniłeś ten filmik, będzie łatwiej znaleźć.

Też byłam zaskoczona tym przepisem :smile:.

Trzeba tylko pamiętać, że mleko musi być letnie, żeby nie utwardziło tłuszczu.

 

Aniu, mieszkałam parę lat w Madrycie i trochę tez podróżowałam po Hiszpanii :smile:. Jakbyś miała jakieś fajne blogi lub przepisy po hiszpańsku to podsyłaj !

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274076
Udostępnij na innych stronach

gatita, Jack moja hiszpanskomowiaca cost mi podsunie dam of razu. A ciasto tez postaram sie upic Jack site Roche schlodzi, Cho by z same ciekawosci.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274077
Udostępnij na innych stronach

gatita, to wszystko wymieszać, wylać razem i takie trzy warstwy się zrobią ? Czy jak ???

 

[ Dodano: Pon 11 Mar, 2013 13:30 ]

Druga warstwa to... taki budyniowy krem

Składniki:

 

4 jaja w temp. pokojowej

150 g cukru

125 g rozpuszczonego masła lub margaryny

115 g przesianej mąki

1/2 litra letniego mleka

4 krople octu

esencja waniliowa

Druga warstwa to... taki budyniowy krem

w składnikach tego nie ma ... to o co chodzi ??? Ja się pogubiłem... :???:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274078
Udostępnij na innych stronach

Aniu, ok, czekam w takim razie na coś fajnego :smile:.

 

Pokemon, właśnie na tym polega jego magia :lol:. Dokładnie tak jak piszesz, wlewasz wszystko razem, a wychodzą 3 różne warstwy :smile:. Na wierzchu biszkopt, w środku a la budyń, a na dole gęste ciasto.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274081
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak to "działa" ale zaraz je upiekę bo wygląda super i jestem cholernie ciekawy czy te warstwy wyjdą jak na zdjęciu ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274085
Udostępnij na innych stronach

roger, ja też ni czorta nie wiem jak to działa :grin:. ale jestem pewna, że Ci się uda !

Panowie, czekam na efekt końcowy, czyli Wasze fotki.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274090
Udostępnij na innych stronach

OK moje już w piekarniku ale bedzie za niskie :( bo mała blaszka i tak ma wiecej niz 20x20 :( - ale traktuje to jako eksperyment i w funkcji efektu dopasuje sobie ilosciowo do blaszki ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274096
Udostępnij na innych stronach

Płonę z ciekawości Robert. Musi się udać !!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274099
Udostępnij na innych stronach

Zeby nie było że nie próbowałem ;)

 

http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_magiczne%20ciasto.jpg

 

Ukroję jak się dobrze wystudzi ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274107
Udostępnij na innych stronach

No i oczywiście za długo z tym studzeniem nie wytrzymałem :( ale powiem tak to DZIAŁA !!!

Bardzo smaczne i szybkie ciasto tylko następnym razem podwoję ilość składników ;)

 

http://www.kampermania.com.pl/images/phocagallery/roger-moje-zdjci-619a/thumbs/phoca_thumb_l_magiczne%20ciasto%202.jpg

 

Jeszcze musi sie schłodzić ale ciekawośc wygrała - widać w przekroju rozwarstwienie ciasta a budyń jest wyraźnie wyczuwalny zamiast esencji waniliowej dałem "na biegu" cukier wanilinowy.

 

Tutaj macie bezpośredni link do filmu:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/#findComment-274119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.