kostek61 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 24 Marca 2013 Apropo jeszczeWniosek nasuwa się sam,żeby to ciasto zagościło na stałe w menu wszystkich domach spokojnej starości w Polsce i nie tylko :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 25 Marca 2013 Na początek chciałam jeszcze raz zwrócić uwagę, że mleko musi koniecznie być letnie !!! . A teraz co do komentarzy... jest mi przykro... Wprawdzie nie jestem na forum zbyt długo, ale szczerze powiedziawszy nie przeczytałam nigdzie tak mało sympatycznego komentarza na temat zamieszczonego przepisu... Zgadzam się, że o gustach się nie dyskutuje, ale... odrobina taktu czy tez netykiety chyba oobowiązuje... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 25 Marca 2013 gatita, odwiedziłam twojego bloga :clap: :clap: Co do ciasta więcej ma pozytywnych opinii , więc nie masz co brać do głowy że komuś nie pasowała :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 25 Marca 2013 napadło ją w nocy wielkie pragnienie i wstawała 2-3x żeby się napić - nic więcej. a ja myślę że po zakalcu zgaga ją dopadła, tzw refluks :grin: A tak na poważnie gatita, ciasto udane i smaczne. Gdyby każdemu smakowało to dopiero by był fenomen, a że komentarze są różne no cóż życie a tu jak wiadomo lekko nie jest. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 25 Marca 2013 Reniu, dzięki. Broniłam się przed tym, ale koleżanki nie dały mi spokoju :wink: bendetto, trafiłeś w samo sedno :smile:, tu nie jest lekko :grin:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 25 Marca 2013 tu nie jest lekko .Nie jest tak źle. Oczywiście znajdzie się, tak jak wszędzie, kilku "osobników" pokroju Marudy , ale nimi sie nie przejmuj "ten typ tak ma". Ważne, że większości odpowiada i tego się trzymajmy. Dla malkontentów stara moja rada, by przed skrytykowaniem czegokolwiek i kogokolwiek, poczytali sobie swoje pierwsze posty na forum. Czasem to bardzo ciekawa lektura (i niezwykle pouczająca w zakresie forumowej "ewolucji"). Głowa do góry Gatita. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 25 Marca 2013 gatita, nie miej za złe, nie czuj się nigdy źle najważniejsze podchodzić do wszystkiego z optymizmem i uśmiechem, zarówno jak chwalą i jak biczem smagają :grin: takiego fenomenu jaki zapodałaś jeszcze nie widziałem :clap: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 25 Marca 2013 Na początek chciałam jeszcze raz zwrócić uwagę, że mleko musi koniecznie być letnie !!! . A teraz co do komentarzy... jest mi przykro... Wprawdzie nie jestem na forum zbyt długo, ale szczerze powiedziawszy nie przeczytałam nigdzie tak mało sympatycznego komentarza na temat zamieszczonego przepisu... Zgadzam się, że o gustach się nie dyskutuje, ale... odrobina taktu czy tez netykiety chyba oobowiązuje... gatita znasz na pewno stwierdzenie, że kto ma miękkie serce, musi mieć twardą dupę. ps. sorry za nieparlamentarne słowo. Jeśli kogoś zniesmacza, proszę o wygaszenie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 25 Marca 2013 Dzięki Wam za dobre słowa :smile:. Choć wiem, że człowiek nie dogodzi wszystkim, to jednak się stara :grin:, ale jak widać, jak się nie obrócisz d... zawsze z tyłu. :lol:.Idę dalej robić swoje :tongue:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 25 Marca 2013 gatita, Spokojnie słoneczko każdy ma swoje smaki więc dlaczego bierzesz wszystko do serca ciasto jest z tych co to zawsze można szybko zrobić i jeszcze szybciej zjeść tak jak my z lp zrobimy jeszcze w wersji bazowej tzn waniliowe i porównamy ,dawaj więcej takich przepisów i spoko pozdrawiamy wraz lp :lol: :clap: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 25 Marca 2013 Nam w domu smakowało, choć blaszka była ciut większa niż 20x20 cm to i tak wyszło magiczne : :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 25 Marca 2013 Wprawdzie nie jestem na forum zbyt długo, ale szczerze powiedziawszy nie przeczytałam nigdzie tak mało sympatycznego komentarza na temat zamieszczonego przepisu... Zgadzam się, że o gustach się nie dyskutuje, ale... odrobina taktu czy tez netykiety chyba oobowiązuje. A Czy to Ty jesteś wynalazcą tego ciasta?.Bo jak nie to jesteś tylko przekaźnikiem i nie masz się co przejmować.Powiadasz mało sympatyczny.A pokaż w którym punkcie choć odrobinkę wspomniałem o Tobie.Pisałem o cieście ,które mnie i moim bliskim nie smakuje.O jakim takcie piszesz :shock: .Gdybym był nietaktowny to bym napisał ,że Twój przepis jest do d... a ja nic takiego nie pisałem.Ja wiem ,że niektórzy lubią słodzić na forum a za plecami obrabiają dupcię.Ja do takich nie należę i należeć nie będę i zawsze napiszę prawdę czy mi coś smakuje czy nie i czy to się komuś podoba czy nie. Równie krytyczny jestem w stosunku do swoich nieudanych wyrobów i nie widzę tu nic niesympatycznego.Pozdrawiam. P.S Dziwię się co niektórym bo robią bardzo fajne i smaczne ciasta, a bronią zakalca jak niepodległości Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 25 Marca 2013 To jest zakalec co zresztą orzekli również fachowcy. a co to ta różnica czy zakalec czy nie, jeden to lubi drugi nie. To tak jak z przypieczoną skórka dla jednego a dla drugiego już spalone. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 25 Marca 2013 Wytłumaczy ktoś w jaki sposób powstają trzy warstwy ?Myślałem że to zasługa octu, ale to nie to. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 25 Marca 2013 Nie jestem specem , ale to pewnie siła grawitacji tak działa . Ciasto ma płynną konsystencję i po wylaniu do formy to "so" cięższe szybciej się osiada . A to trójskładnik w wykonaniu ślubnej . Środkowa warstwa to mus jabłkowy . Taż zrobi "magika" by zaspokoić swoją i moją ciekawość . http://img818.imageshack.us/img818/7163/005lpc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 25 Marca 2013 To raczej nie grawitacja.Ciasto składnikami jest bardzo zbliżone do przepisu na omlet który robię od lat, poza mlekiem i masłem oraz octem.To coś innego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 25 Marca 2013 Miro, ocet na 100% nie, bo jest dodawany do białek, żeby piana lepiej stała :smile:. Myślę, że Henio ma rację, ale do końca się nie wypowiadam, bo nie wiem, ale pewnie zaraz się znajdzie paru znawców :grin:. A Twój magik całkiem zacny :thumbsup:. arkadiusz, piszesz, ze to jest zakalec, a ja tam widzę i bardzo ładna masę budyniową i śliczny biszkopcik na wierzchu :grin:. [ Dodano: Pon 25 Mar, 2013 21:41 ]To raczej nie grawitacja.Ciasto składnikami jest bardzo zbliżone do przepisu na omlet który robię od lat, poza mlekiem i masłem oraz octem.To coś innego.No przecież od początku mówię, że to magia :lol: :lol: :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 25 Marca 2013 No miro, teraz to jaja sobie robisz . Ale abratek pewnie napisze jak zrobić zakalca według (no kogo?) . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 25 Marca 2013 Czemu jaja ?Może wiele nie piekę, ale coś tam czasami ..... popichcę.Jednak nie miałem jeszcze takiej opcji, aby z jednego ciasta zrobiły się trzy warstwy !Grawitacja odpada. Coś mi mówi, że to zasługa octu, białka i mleka Ps. O zakalca pytałem prosząc o odpowiedź w której warstwie wystąpił ?Odpowiedzi nie uzyskałem, tak więc wypowiedź kolegi pomijam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 25 Marca 2013 Czemu jaja ?Tak napisałem , bo omlet to co ? Utarte białko , to powietrze , mąka jest cięższa i opada . Środkwa warstwa to wynik temperatury , która póżniej dociera niż na spód i wierzch . No ale ja się nie znam i znawcy co niejednego zakalca zrobili może pomogą . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 25 Marca 2013 znawcy co niejednego zakalca zrobili może pomogą . oj wiele ich narobilam na poczatku ,wiele :grin: ale one " zawsze same" to nie ja bylam przyczyna zakalca. A swoja droga jesli nie robimy i nie lubimy to skad wiemy jak na prawde smakuje? Dla opini najpiewr trzeba zrobic ciasto, odrobine przynajmniej sporbowac, a pozniej miec swoje zdanie zdanie. To tak, jak z dziecmi " ja tego nie lubie" , ale czy jadles? NIE. I wszystko na ten temat. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 25 Marca 2013 abratek pewnie napiszewidzisz Heniu.... ja już pisałem ale się to nie spodobało ogółowi więc nie ma co strzępić ozora.... :rolleyes: tym bardziej jak się czyta takie wypowiedzi:O zakalca pytałem prosząc o odpowiedź w której warstwie wystąpił ? Odpowiedzi nie uzyskałem, tak więc wypowiedź kolegi pomijam.- miro jesteś po prostu chyba do mnie uprzedzony ... dostałeś ode mnie odpowiedź że z technologicznego punktu widzenia to ciasto jest nieudanym ciastem biszkoptowo-tłuszczowym z występującą wadą zwaną zakalcem.... sorry ja się wyłączam z dyskusji................. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 26 Marca 2013 miro, tak jak już Ci odpowiedziałam wcześniej: ocet dodawany jest do białek, żeby lepiej się ubiły na sztywno. i ne ma to nić wspólnego z 3 warstwami ciasta. Zakalec, jak to nazywają fachowcy, to warstwa, która się pojawia na samym dole tego ciasta, czyli poniżej warstwy budyniowej. Aniu :clap: :clap: :clap: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 26 Marca 2013 Dzięki Zbig, że wreszcie zamknąłeś to błędne koło. Bedzie troche sprzątania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 27 Marca 2013 Jedni piszą, że to zasługa octu a drudzy, że nie ... Abratku: - miro jesteś po prostu chyba do mnie uprzedzony ... dostałeś ode mnie odpowiedź że z technologicznego punktu widzenia to ciasto jest nieudanym ciastem biszkoptowo-tłuszczowym z występującą wadą zwaną zakalcem.... Przecież nie pisałem do Ciebie ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/8/#findComment-277822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.