Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Udziec jagnięcy wędzony wg.Kostka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 03 kwi 2013 - 20:01

Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić.
Dołączona grafika
Ze względu na kształt wybrałem metodę peklowania Szczepana,trzy litry zalewy 7% plus przyprawy:ziele angielskie.liść laurowy,kolendra i czosnek.Udziec nastrzyknięty zalewą umieściłem w worku foliowym a następnie w misce na okres sześciu dni.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Siódmego dnia po całonocnym ociekaniu trafił z innymi wyrobami do wędzarni,45 minut osuszanie w temp.50-55st następnie wędzenie właściwe 240 min w temp.55-60st
http:

Po wędzeniu parzenie w wodzie o temp.80 st do osiągnięcia w środku 69st

//images10.fotosik.pl/3819/677f39110c6397ebmed.jpg

Dołączona grafika Dołączona grafika
Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7111 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 kwi 2013 - 20:12

Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.

Jakie wrażenia smakowe Jacku??
Jagnięcina wygląda bardzo apetycznie :thumbsup:

#3 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 557 postów

Napisano 03 kwi 2013 - 20:15

Jeszcze żebyś ten udziec surowy mi przysłał... ;)

#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 kwi 2013 - 20:58

Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.

Bardzo jasne mieso , ladnie wyglada i jak piszesz smaczne. :clap:
No to ja rowniez sobie cos z tego miecha zrobie. :grin:

#5 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13305 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 kwi 2013 - 21:05

Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić.



Kostek dobrze że w tym kierunku przemyślałeś . :clap: Będziesz miał naśladowcę . Na drugi tydzień jadę do Poznania i jak będzie w sklepie to na pewno dokonam zakupu .

Gorąco pozdrawiam

#6 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7544 postów

Napisano 04 kwi 2013 - 02:25

andrzej k, to jeszcze napisz w jakim sklepie kupujesz jagnięcinę to i ja będę waszym naśladowcą.

#7 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1139 postów

Napisano 04 kwi 2013 - 05:00

Tez jestem zmuszony zapisać się do listy naśladowców. :lol: Zawsze u nas można kupić udziec z Australii lub Nowej Zelandii. Poczekam jak coś się trafi na promocji.

Karolu, ten udziec przepiękny! :thumbsup: :clap:

#8 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3356 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 04 kwi 2013 - 05:56

a czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku :question:

#9 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 04 kwi 2013 - 07:41

czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku

a jakiż to podejrzany smaczek może być przy takim wspaniałym wyrobie ? :shock:

#10 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 04 kwi 2013 - 20:52

a czy od kości nie czuć podejrzanego smaczku :question:

Nie czuć nic,ani od kości czy też tłuszczyku,jak pisałem wcześniej udziec wyszedł bardzo soczysty i wyborny w smaku jak i też bez wyrażnego zapachu właściwego dla baraniny.

#11 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 04 kwi 2013 - 21:05

zapachu właściwego dla baraniny.

jagnięcina nie ma tak silnego "aromatu" jak stara i tłusta baranina.To łój barani ma ten charakterystyczny zapach.

#12 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3356 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 04 kwi 2013 - 21:06

kostek61, dzięki a odpowiedz , bo zdarzyło mi się że peklując całą szynkę z kością przez 7-8 dni , mięsko przy kości miało inny smak - dlatego pytam

dzięki

#13 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4171 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 04 kwi 2013 - 22:51

bez wyrażnego zapachu właściwego dla baraniny

no i tego byłem ciekaw... brawo kostek za odwagę :) Super sprawa :)

#14 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 15 gru 2013 - 21:40

Od kilku dni peklują się dwa udźce barani i sarni,wędzenie w czwartek,sarni pierwszy raz ciekawe jak wyjdzie.

#15 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 15 gru 2013 - 22:19

A gdzie kupiłeś sarni ?


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#16 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 15 gru 2013 - 22:46

A gdzie kupiłeś sarni ?

Na zamówienie u rzeżnika koło kościoła w Portlaoise,waży 3 kg 40 E.

#17 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 15 gru 2013 - 23:10

Byłeś tak blisko i nie zawitałeś do mnie ?


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#18 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 15 gru 2013 - 23:20

Byłeś tak blisko i nie zawitałeś do mnie ?

Chciałem, ale auto musiało już jechać do domu :P

#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6276 postów

Napisano 16 gru 2013 - 12:18

Zakupiłem udziec jagnięcy z myślą o pieczeni,ale po przemyśleniu sprawy postanowiłem go uwędzić.
2971b1b00e175d33med.jpg
Ze względu na kształt wybrałem metodę peklowania Szczepana,trzy litry zalewy 7% plus przyprawy:ziele angielskie.liść laurowy,kolendra i czosnek.Udziec nastrzyknięty zalewą umieściłem w worku foliowym a następnie w misce na okres sześciu dni.

107a2aa8a4fdcbb3med.jpg
ea40947feb9c8712med.jpg
Siódmego dnia po całonocnym ociekaniu trafił z innymi wyrobami do wędzarni,45 minut osuszanie w temp.50-55st następnie wędzenie właściwe 240 min w temp.55-60st
http:

Po wędzeniu parzenie w wodzie o temp.80 st do osiągnięcia w środku 69st

//images10.fotosik.pl/3819/677f39110c6397ebmed.jpg

bf209bce39adbc12med.jpg 868b3882b92b8a11med.jpg
Tak wyglądał udziec po rozkrojeniu,mięso b.soczyste i smaczne,bardzo polecam wykonanie tego wyrobu.
3d1ebedb2f4767fbmed.jpg
7e6687ded1099ba1med.jpg

Piękne, też muszę zrobić. Do kotletów jagnięcych z grilla i szaszłyków używam oregano i rozmarynu, ciekaw jestem czy do wędzenia też można ich użyć?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 16 gru 2013 - 13:48

Jacku,kiedy będziesz wędzil udziec sarni i jagnięcy ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych