Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Grube kawałki to szynka pokrojona a jako klej użyłem golonki

A jak ją przyprawiłeś, tę interesującą "łaciatkę"?

Napisz jeszcze o procentowym składzie mięs proszę  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-617787
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 325
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wlasnie po tym granicie i blinds w drzwiach cos mi nie pasowalo z ta Afryka (takie jakies znajome)  a to kolega z poludnia.. Welcome Cowboy..

Chyba to nie jedna golonka byla...

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-617800
Udostępnij na innych stronach

Witaj EAnna - przepraszam za późną odpowiedź. Korzystałem z przepisu z bloga Miro, więc było tam 1kg szynki I 30dkg golonki. Do tego peklosól I pieprz biały - nic innego. Naprawde smakowicie wyszło I wpisuje się do menu domowego na stałe. Polecam I Pozdrawiam :)


[Dodano: 19 gru 2018 - 14:17]

Witaj redzet. Na święta juz uwędzone polędwice, kiełbasa a'la wiejska - wędziłem wczoraj w nocy - wyszło REWELKA, karkówka się pekluje I wędzenie w niedzielę, do tego pewnie w piątek albo sobotę bedę wędził makrelę, łososia I oscypki.

Wszystko pod kontrolą, tym bardziej, że od dzisiaj urlop :)


[Dodano: 19 gru 2018 - 14:18]

Witaj Stefan S - pozdrawiam z Texasu :) YEEHAAA !!! :)

 

Chyba nigdy się nie nauczę jak tu wstawiać cytaty - nigdy mi to nie wychodzi ....

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-618072
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba nigdy się nie nauczę jak tu wstawiać cytaty

Zaznaczasz przy pomocy myszki fragment, który chcesz zacytować.

Powinno się wyświetlić okienko dialogowe z dwiema opcjami : "cytuj" i "kopiuj autora".

Klikasz w "cytuj".

 

 

1kg szynki I 30dkg golonki

Na oko w Twoim wyrobie jest więcej masy wiążącej niż 23%, jak stoi w przepisie.

Udanego, niedzielnego wędzenia !

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-618074
Udostępnij na innych stronach

Copa o dwóch smakach, wędzona karkóweczka oraz polędwica, pastrami, kiełbasa a’la chłopska z małymi zmianami ( petarda ) oraz pasztet z żurawiną.

post-57693-0-01043400-1545924538_thumb.jpeg

post-57693-0-66969100-1545924568_thumb.jpeg

post-57693-0-08796900-1545924599_thumb.jpeg

post-57693-0-48419500-1545924619_thumb.jpeg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-618965
Udostępnij na innych stronach

Mało nie spadłem z krzesła.   :D  :clap:  :clap:  :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-618966
Udostępnij na innych stronach

 

 

Załączone miniatury

 

 

Qrcze jak to ślicznie wygląda :thumbsup:  :clap:  :clap:  ... Adamie wszystkiego dobrego po Świętach i wszystkiego najlepszego na nowy 2019rok dla całej Twojej rodzinki .

 

Pozdrowionka ślę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-618972
Udostępnij na innych stronach

Andrzej k - pozdrawiam swiatecznie I noworocznie :)


[Dodano: 27 gru 2018 - 11:35]

wisniahell - rozumiem, ze masz wylacznosc na robienie coppy I Twoj przepis jest LEPSZEJSZY od wszystkich innych.

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-618975
Udostępnij na innych stronach

wisniahell - a ja widze, ze kolega z polskiego rezerwatu urodzil sie we Wloszech I wie wszystko, I posiada wszystkie przepisy ( tajne rowniez ) , aby zrobic Coppa.

Ponizej wysle Ci link, z ktorego korzystalem. Jezeli zrozumiesz I bedziesz dociekliwy - to porozmawiaj sobie z tym facetem od przepisu.

Do tego jeszcze napisze, ze nie robilem zdjec jakims super aparatem - tylko zwyklym srajfonem

 

 

link sie nie wkleja - ale wpisz sobie na YT : How to make Capicola at home! ( Umai Dry Charcuteria )

 

Pozdrawiam fachowca od dlugodojrzewajacych

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-618998
Udostępnij na innych stronach

Adamie wyroby wspaniałe!Gratulacje!!!Szczęśliwego Nowego Roku życzę.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-619001
Udostępnij na innych stronach

 

 

Copa o dwóch smakach, wędzona karkóweczka oraz polędwica, pastrami, kiełbasa a’la chłopska z małymi zmianami ( petarda ) oraz pasztet z żurawiną

Ładne wyroby  Adamie, świąteczne pozdrowienia dla Texasu i szczęśliwego Nowego Roku 2019.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-619017
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z Nowym Rokiem 2019 - Wszystkim życzę, aby 2019 był dużo lepszy od 2018, przede wszystkim zdrówka, zdrówka, zdrówka I jeszcze raz 6stki w totolotka :)


[Dodano: 10 sty 2019 - 09:48]

Maszynka doszła, mięsko (wołowinka) wczoraj zapeklowana ... będzie się działo, oj będzie !!!! Jak tylko doszlifuję przepis to na pewno dam Wam znac.

Finalnie ma wyjść Biltong - jak najbardziej podobny do tego, który jadłem mieszkając w RPA ...

wrzucę kilka fotek za 2-3 dni - jak już się troszkę wysuszy

:)

 

post-57693-0-85700900-1547135202_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-620244
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z Nowym Rokiem 2019 - Wszystkim życzę, aby 2019 był dużo lepszy od 2018, przede wszystkim zdrówka, zdrówka, zdrówka I jeszcze raz 6stki w totolotka :)

 

 

Dziękuję i wzajemnie . :thumbsup::clap:   Życzę również wielu sukcesów w nowym miejscu zamieszkania .  :) 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-620257
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ostatnio zauważyłem, że ma szynkowar :) nawet dwa :)

Wiec pod nóż poszła łoopatka wieprzowa

wszytko przemielone na sitku 8, zapeklowane i schowane na 24h do lodówki.

Następnie dodałem wodę, przyprawy i ... jako że obecnie mieszkam w Texasie - jalapeno (połówkę tylko, ale z pestkami) oraz ser chedar.

Do lodówki na 24h juz w puszce i potem parzenie. Woda 83 C a w środku 68C .

 

Smak - petarda - naporawę jalapeno robi super robotę. Robiłem to dla córki, więc dlaem tylko połowę jalapeno 

Dla siebie dodlabym cale.

 

Pozdrawiam serdecznie

 

 

 

post-57693-0-90627300-1579289829_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-654508
Udostępnij na innych stronach

Ładny wyrób :thumbsup:  tylko nie miel mięsa przed peklowaniem. Najpierw kroimy w kostkę, peklujemy a dopiero po tych 24h (a jeszcze lepiej min.48h) mielimy. Mniejsze zagrożenie bakteriologiczne czy coś w tym stylu ;) (nie jestem jeszcze dobry w te klocki  :D )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-654515
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładny wyrób   tylko nie miel mięsa przed peklowaniem. Najpierw kroimy w kostkę, peklujemy a dopiero po tych 24h (a jeszcze lepiej min.48h) mielimy. Mniejsze zagrożenie bakteriologiczne czy coś w tym stylu (nie jestem jeszcze dobry w te klocki  )

 

 

OK - dziękuję za radę - coś tam już się obiło o uszy z tym peklowaniem :) najprawdopodobniej masz rację :)  

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-654518
Udostępnij na innych stronach

 

 

. jako że obecnie mieszkam w Texasie

 

 

Witaj Adamie ... dawno Ciebie tutaj nie było ..

 

 

 Pozdrawiam :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-654520
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj Adamie ... dawno Ciebie tutaj nie było ..

 

 

Andrzej z Pobiedzisk !!!! WItaj Andrzeju!!! Dawno nic nie zamieszczalem - ale na stronie tutaj jestem bardzo czesto - to studnia wiedzy jest.  Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie i mam nadzieje, ze jeszcze kiedys sie spotkamy... moja zona do tej pory wspomina Twoje wedliniarskie wyroby jak odwiedzilismy Was na zlocie nad morzem ... to juz 6 lat temu :) :) czas szybko plynie ...  


[Dodano: 17 sty 2020 - 18:34]

 

 

Bardzo fajna, połączenie jalapeno i sera to super pomysł.
 

 

Woytas - naprawde smacznie wyszlo. Dodalem tylko polowe jalapeno z pestkami ze wzgledu na corke - ale gdybys chcial troszke bardziej pikantne to daj cala jalapeno. Naprawde polecam. Nie wiem czy nie przeoczylem w przepisie czosnku... :) 

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/13/#findComment-654526
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.