Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Można zrobić jeden myk. Aby witryna była już tylko uzależniona od sterownika. Wypiąć na twardo termostat. Ale to jeżeli już nie ma gwarancji na sprzęt. A jeżeli jest nowa to rozkręcamy termostat na max chłodzenie i prąd załącz/wyłącz robi nam sterownik. Nic się nie grzebie. Oprócz tego że należy jakoś wpuścić do środka czujnik temperatury. Seba wiercił w bocznej ściance. Mi szkoda gwarancji i puściłem po uszczelce i dookoła niej takim śmiesznym czymś okleiłem. Można to przyklejać i odklejać - taka śmieszna "plastelina". A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ?

Wędzenie się znudziło ? :) heheheh


[Dodano: 02 wrz 2019 - 13:08]

post-67697-0-88683700-1567422490_thumb.jpg

post-67697-0-74469500-1567422446_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639632
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ? Wędzenie się znudziło ? :) heheheh

To proste. Mniej roboty :laugh:;). Fajne masz patenty  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639636
Udostępnij na innych stronach

heheheh bo ja wiem czy mniej :) pierwsza degustacja po 4 miesiącach......mam już dwie COPPY gotowe 10 miesięczne - jeszcze nie próbowałem (znaczy 10 miesięcy mają od końca dojrzewania - czyli sumarycznie z peklowaniem ok. 15 miesięcy). Trzeba chyba rozkroić :) Polecam COPPĘ peklowaną z przyprawami do piernika staropolskiego. Obecnie poszła do próżni na wyrównanie się smaków ale jak skroiłem kawałek to wg mnie idealny zestaw przypraw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639637
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki mam esco od termoplusa fotka wyżej.

SIVON - one wyglądają identycznie i już Ci mówię jak to jest. TERMOPLUS robi akuratnie tego w Chinach na licencji. Różni się tylko tym że na czujniku z tyłu jest naklejka z kodami kalibracyjnymi. Ten inny "chińczyk" wygląda dokładnie tak samo z tym, że ma biedniejszą instrukcję w której nie ma mowy o tych kodach i o tym jak się je wprowadza przy ewentualnej wymianie czujnika (bo nie wiem czy wiesz ale czujniki wilgotności się starzeją i niestety po jakimś czasie mogą bzdury pokazywać). No i ten chińczyk tani za długo mi nie pochodził - kupowałem na allegro ale też znajdziesz na aliexpress. A ten z termoplusa ma i SEBA i ja i nie tylko ja - i na razie zero awaryjności. Ale ponad 200 zł kosztuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639641
Udostępnij na innych stronach

Perszing ja za higrometr zapłaciłem 179zł od termoplus, w sumie miał dostępny tylko ten. Nie wiem czy chinol.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639644
Udostępnij na innych stronach

Jeden i drugi to chinol :) zrób zdjęcie z tyłu czujnika i pokaż. Czy jest jakaś naklejka z kodami.

Ale jeżeli w TERMOPLUS kupowałeś to ok. Ale coś tanio Ci sprzedali bo ponad 200 zł chyba chodził

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639645
Udostępnij na innych stronach

Skalar50 nic nie trzeba grzebać ,wtyczke sieciową z witryny "wpinasz" w esco 

ale wtedy masz 2 sterowniki , które nie koniecznie się dogadują

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639680
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale wtedy masz 2 sterowniki , które nie koniecznie się dogadują

 

Mam tak zrobione w 3 witrynach plus trzech kolegów po jednej wiec 6 witryn się dogaduje ze sterownikami ... Po co gdybać ? Ty teoretyzujesz a ja mam to sprawdzone ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639691
Udostępnij na innych stronach

Ok wybór jednak padł na beko wsa29000. Czekam na dostawę :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639692
Udostępnij na innych stronach

 

 

SIVON pekluje juz się cosik ? 

 

Jeszcze nie, dopiero czytam :) Na dniach będę pewnie coś peklował, muszę się uwijać, pierwsze wędliny pewnie po nowym roku skosztuje. Uczę się cierpliwości :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639714
Udostępnij na innych stronach

 

"Jeśli kochasz życie ,nie trać czasu,bo z czasu składa się życie "

 

 Karkówka do wora i niech się pekluje ,masz 3 tygodnie a jak trzeba będzie to i 4 na czytanie ... Pewnie i tak już poczytałeś wszystko co jest do poczytania  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639716
Udostępnij na innych stronach

 

ale wtedy masz 2 sterowniki , które nie koniecznie się dogadują

 

Mam tak zrobione w 3 witrynach plus trzech kolegów po jednej wiec 6 witryn się dogaduje ze sterownikami ... Po co gdybać ? Ty teoretyzujesz a ja mam to sprawdzone ....

 

Nazywajcie rzeczy po imieniu. Termostat to nie do końca sterownik. On nie jest tak precyzyjny. W jednej witrynie go nie mam a w drugiej mam. Obydwie witryny są sterowane na ESCO i nic się nie dzieje. SEBA źle napisał : MY MAMY TO SPRAWDZONE :)

[Dodano: 03 wrz 2019 - 08:05]

 

SIVON pekluje juz się cosik ? 

 

Jeszcze nie, dopiero czytam :) Na dniach będę pewnie coś peklował, muszę się uwijać, pierwsze wędliny pewnie po nowym roku skosztuje. Uczę się cierpliwości :)

 

Kup jeszcze PENICILUM NAGLIOVESE i kątnice wołowe. I tak jak SEBA pisał: karczek do wora (35g peklo i ulubione przyprawy w ilościach większych niż do wędzenia) i heja. Witryna przyjdzie, wszystko popodpinasz i będzie co nastawiać. Acha - jeszcze dobre wino Chianti do obmycia po peklowaniu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639732
Udostępnij na innych stronach

Dalej działamy w temacie, w oczekiwaniu na witrynę dziś pierwszy zakup i peklowanie.

 

Boczek #1 2100g, 30g PS/kg oraz przyprawy

 

post-45290-0-95009200-1567526976_thumb.jpg

 

post-45290-0-44301500-1567526998_thumb.jpg

 

Karkówka #2 1900g, #3 2500g 35g PS/kg, oraz zestawy przypraw

 

post-45290-0-06944100-1567527055_thumb.jpg

 

Polędwica #4 2400g 30g PS/kg plus przyprawy

 

post-45290-0-80923500-1567527127_thumb.jpg

 

post-45290-0-82549000-1567527149_thumb.jpg

 

Zapeklowałem taki kawałek zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Ligawa #51450g, łopatka wołowa 820g 30g PS/kg plus przyprawy

 

post-45290-0-69303200-1567527254_thumb.jpg

 

post-45290-0-37450100-1567527284_thumb.jpg

 

post-45290-0-91900400-1567527306_thumb.jpg

 

Dodatkowo kawałek pachwiny też, nie wiem czy się nadaje ale...

 

post-45290-0-24657000-1567527366_thumb.jpg

 

Wszystko zapakowane w vacum i na kilkanaście dni do lodówki.

 

post-45290-0-93413400-1567527417_thumb.jpg

 

post-45290-0-90995200-1567527441_thumb.jpg

 

post-45290-0-15427500-1567527468_thumb.jpg

 

post-45290-0-32336500-1567527493_thumb.jpg

 

post-45290-0-49569500-1567527522_thumb.jpg

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, trzymajcie kciuki bo to mój debiut :)

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639746
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz to dojrzewać to np.ligawa to nie jest dobry pomysł.To twardy mięsień.Boczek ,pachwina też ciężko się gruzie ,ale do jajecznicy będzie w sam raz.Łopatki wołowej nie robiłem.Robiłem górną zrazową.Krucha i miękka.Polędwica z tą okrywą tłuszczową to bardzo dobry wybór.Karkówka wiadomo to jeden z najlepszych wyrobów dojrzewających.Jak dla mnie malo peklosoli.Powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639762
Udostępnij na innych stronach

 

 

ligawa to nie jest dobry pomysł.To twardy mięsień.

Ligawa wbrew pozorom pięknie dojrzewa i finalnie jest miękka jak polędwica wp.  

Na pewno jest miększa niż karkówka. Po prostu enzymy inaczej pracują niż w wieprzowinie i włókna kolagenowe - tak dominujce w świeżym mięsie - po prostu się rozpływają..

Proszę zobaczyć tematy założone przez Stefana S i wyniki degustacji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639772
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz to dojrzewać to np.ligawa to nie jest dobry pomysł.To twardy mięsień.

 

versus

 

Ligawa wbrew pozorom pięknie dojrzewa i finalnie jest miękka jak polędwica wp.  

 zgadzam sie ze zdaniem Eanny - niemniej wolowina wymaga (w mojej opinii) nieco wyzszej wilgotnosci(dosc szybko traci wilgotnosc szczegolnie w zewnetrznej warstwie) niz karkowka czy szynki wieprzowe. I jedna jeszcze uwaga - cokolwiek z wolowiny nie byloby dojrzewane wymaga szczegolnej uwagi na obrobke - nie powinien zostac wolowy tluszcz twardy..

Jak dla mnie malo peklosoli.

a jak dla mnie to klasyczne niemal dawki peklosoli przy " peklowaniu w woreczkach prozniowo zamykanych" 

 

no i oczywiscie nie sposob zgodzic sie z uwaga - 

 

A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ?

  :clap:  :clap:  :D

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639776
Udostępnij na innych stronach

'Perszing37', dnia 02 Wrze 2019 - 13:08, napisał: A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ? :clap: :clap: :D

Następny etap to salami ,chyba ?  a następnie to  szynka /kumpniak . A same dojrzewające całomięsniowe to mają jedną zaletę oprócz walorów smakowych ,  nie ma przy nich dużo sprzątania  :)

 

Sivon spoko dasz radę :thumbsup:  przy komorze powinno być z górki :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639793
Udostępnij na innych stronach

LIGAWA to klasyka gatunku. BRESAOLA wychodzi miodna. Z tym, że tak jak napisał STEFAN - nieco wyższa wilgotność w początkowej fazie a i nie utrata 40% a 35% max. Dawki dla mnie to między 30-35g. Wolę 35g. Boczek też się idealnie nadaje - nie robiłem ale SEBAROD robił i wyszła mega zarąbisty. Przecież Pancetta to także klasyka gatunku.

Ani LIGAWA ani BOCZEK nie jest twardy w konsumpcji. Ligawę robię już ze 3 lata.

 

SIVON - min 2 tygodnie peklowania a najlepiej 3 tygodnie. Potem dokładnie czyścisz z przypraw i obmywasz w winie. Wycierasz ręcznikiem papierowym i odstawiasz na 12 h do lodówki na kratkę. I dopiero potem kątnica i siatka albo sznurowanie :) I znowu 1-2 dni aż nieco obeschnie i dopiero pryskasz pleśnią :)

 

post-67697-0-83693500-1567578656_thumb.jpgpost-67697-0-88984500-1567578663_thumb.jpgpost-67697-0-21672500-1567578743_thumb.jpg


[Dodano: 04 wrz 2019 - 08:37]

Całe mięśnie są łatwe. Z salami , kindziukiem etc. jest więcej zabawy i dość mocny reżim temperaturowy obróbki......Kindziuk mi wyszedł w pytkę, fuet też ale nad salami trzeba jeszcze popracować :)

 

post-67697-0-98734400-1567578935_thumb.jpgpost-67697-0-76252200-1567578947_thumb.jpgpost-67697-0-36421900-1567578961_thumb.jpgpost-67697-0-34020600-1567578969_thumb.jpgpost-67697-0-12564400-1567579018_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639795
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję dobrzy ludzie za wszystkie rady, jestem zielony w temacie dojrzewania więc przyjmuję każdą informację.

 

 

SIVON - min 2 tygodnie peklowania a najlepiej 3 tygodnie. Potem dokładnie czyścisz z przypraw i obmywasz w winie. Wycierasz ręcznikiem papierowym i odstawiasz na 12 h do lodówki na kratkę. I dopiero potem kątnica i siatka albo sznurowanie I znowu 1-2 dni aż nieco obeschnie i dopiero pryskasz pleśnią

 

 

 

Plan jest by peklować 18 dni, kawałki nie są zbyt duże. Jakie wino najlepsze ? :)

 

 

no i oczywiscie nie sposob zgodzic sie z uwaga -    'Perszing37', dnia 02 Wrze 2019 - 13:08, napisał: A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ?      

 

 

No właśnie, to chyba naturalne przejście na kolejny "level" w naszym hobby. Wędliny robię sam ponad 10 lat, (wędzonki, wyroby podrobowe, kiełbasy wszelakie, konserwy, wyroby z praski) i myślę, że w stopniu podstawowym opanowałem tą umiejętność. Wkraczam w nieznany mi temat a to powoduje emocje, które każdy z Nas zna gdy robił pierwszą kiełbasę czy kaszankę :) Lubię ten stan :)

 

 

Całe mięśnie są łatwe.

 

 

Zaczynam od próby dojrzewania elementów całomięśniowych, zobaczymy co wyjdzie.

 

 

Następny etap to salami ,chyba ?  a następnie to  szynka /kumpniak .

 

 

 

Własne salami to moje marzenie, ale to niesłychanie trudny technologicznie wyrób. Ale dawniej tak myślałem o salcesonach i parówkach więc może, może.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639796
Udostępnij na innych stronach

SIVON - CHIANTI wytrawne - pisałem Ci już o tym :) Emocje są jak z moją nową zabawką - grill gazowy. Okazuje się, że wcale nie jest to takie łatwe jakby się mogło wydawać. Ale jeżeli sobie wybieram tematy trudniejsze a nie zwykła biesiada dla znajomków :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639798
Udostępnij na innych stronach

 

 

Własne salami to moje marzenie, ale to niesłychanie trudny technologicznie wyrób

 

Próbowałem 2 razy zrobić za pierwszym razem wyszło smaczne , ale bardziej przypominające "metkę ", za drugim tłuszcz zjełczał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639802
Udostępnij na innych stronach

ale to niesłychanie trudny technologicznie wyrób.

Jak rozpracujesz tłuszcz   To będzie z górki :) . Ma być dobrej jakości twardy ( ale potrafi mieć wady np jak świnka karmiona jest kukurydzą ale to wyczujesz taki miękki ) , mielenie a może lepiej krojenie nożem  ja nie mam cierpliwości podmrożonego tłuszczu  i mieszanie coś jak kabanosy np tasakiem . To powinno  być  dobrze .

Jak się mieli to nóż sitko musi być najwyższej ostrości to ma być ciecie a nie miażdżenie.  i raczej wilk alfa a nie mesko

 

Dasz rade :thumbsup:. A wpadki któż jest doskonały normalna rzecz . Nie robię na zarobek nie produkuje to stresu nie mam  :) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639803
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.