sebarod Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 2 Września 2019 Skalar50 nic nie trzeba grzebać ,wtyczke sieciową z witryny "wpinasz" w esco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 2 Września 2019 Można zrobić jeden myk. Aby witryna była już tylko uzależniona od sterownika. Wypiąć na twardo termostat. Ale to jeżeli już nie ma gwarancji na sprzęt. A jeżeli jest nowa to rozkręcamy termostat na max chłodzenie i prąd załącz/wyłącz robi nam sterownik. Nic się nie grzebie. Oprócz tego że należy jakoś wpuścić do środka czujnik temperatury. Seba wiercił w bocznej ściance. Mi szkoda gwarancji i puściłem po uszczelce i dookoła niej takim śmiesznym czymś okleiłem. Można to przyklejać i odklejać - taka śmieszna "plastelina". A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ?Wędzenie się znudziło ? heheheh[Dodano: 02 wrz 2019 - 13:08] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 2 Września 2019 A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ? Wędzenie się znudziło ? heheheh To proste. Mniej roboty . Fajne masz patenty . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 2 Września 2019 heheheh bo ja wiem czy mniej pierwsza degustacja po 4 miesiącach......mam już dwie COPPY gotowe 10 miesięczne - jeszcze nie próbowałem (znaczy 10 miesięcy mają od końca dojrzewania - czyli sumarycznie z peklowaniem ok. 15 miesięcy). Trzeba chyba rozkroić Polecam COPPĘ peklowaną z przyprawami do piernika staropolskiego. Obecnie poszła do próżni na wyrównanie się smaków ale jak skroiłem kawałek to wg mnie idealny zestaw przypraw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 2 Września 2019 Sterowniki mam esco od termoplusa fotka wyżej.SIVON - one wyglądają identycznie i już Ci mówię jak to jest. TERMOPLUS robi akuratnie tego w Chinach na licencji. Różni się tylko tym że na czujniku z tyłu jest naklejka z kodami kalibracyjnymi. Ten inny "chińczyk" wygląda dokładnie tak samo z tym, że ma biedniejszą instrukcję w której nie ma mowy o tych kodach i o tym jak się je wprowadza przy ewentualnej wymianie czujnika (bo nie wiem czy wiesz ale czujniki wilgotności się starzeją i niestety po jakimś czasie mogą bzdury pokazywać). No i ten chińczyk tani za długo mi nie pochodził - kupowałem na allegro ale też znajdziesz na aliexpress. A ten z termoplusa ma i SEBA i ja i nie tylko ja - i na razie zero awaryjności. Ale ponad 200 zł kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 2 Września 2019 Perszing ja za higrometr zapłaciłem 179zł od termoplus, w sumie miał dostępny tylko ten. Nie wiem czy chinol. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 2 Września 2019 Jeden i drugi to chinol zrób zdjęcie z tyłu czujnika i pokaż. Czy jest jakaś naklejka z kodami.Ale jeżeli w TERMOPLUS kupowałeś to ok. Ale coś tanio Ci sprzedali bo ponad 200 zł chyba chodził Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) Skalar50 nic nie trzeba grzebać ,wtyczke sieciową z witryny "wpinasz" w esco ale wtedy masz 2 sterowniki , które nie koniecznie się dogadują Edytowane 2 Września 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 2 Września 2019 Żeby uniknąć konfliktów ustawiasz termostat witryny na maksymalne chłodzenie. Nie wiem jak w teorii ale w praktyce działa. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 2 Września 2019 ale wtedy masz 2 sterowniki , które nie koniecznie się dogadują Mam tak zrobione w 3 witrynach plus trzech kolegów po jednej wiec 6 witryn się dogaduje ze sterownikami ... Po co gdybać ? Ty teoretyzujesz a ja mam to sprawdzone .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 2 Września 2019 Ok wybór jednak padł na beko wsa29000. Czekam na dostawę Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 2 Września 2019 Czekam na dostawę SIVON pekluje juz się cosik ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 2 Września 2019 SIVON pekluje juz się cosik ? Jeszcze nie, dopiero czytam Na dniach będę pewnie coś peklował, muszę się uwijać, pierwsze wędliny pewnie po nowym roku skosztuje. Uczę się cierpliwości Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 2 Września 2019 "Jeśli kochasz życie ,nie trać czasu,bo z czasu składa się życie " Karkówka do wora i niech się pekluje ,masz 3 tygodnie a jak trzeba będzie to i 4 na czytanie ... Pewnie i tak już poczytałeś wszystko co jest do poczytania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 3 Września 2019 ale wtedy masz 2 sterowniki , które nie koniecznie się dogadują Mam tak zrobione w 3 witrynach plus trzech kolegów po jednej wiec 6 witryn się dogaduje ze sterownikami ... Po co gdybać ? Ty teoretyzujesz a ja mam to sprawdzone .... Nazywajcie rzeczy po imieniu. Termostat to nie do końca sterownik. On nie jest tak precyzyjny. W jednej witrynie go nie mam a w drugiej mam. Obydwie witryny są sterowane na ESCO i nic się nie dzieje. SEBA źle napisał : MY MAMY TO SPRAWDZONE [Dodano: 03 wrz 2019 - 08:05] SIVON pekluje juz się cosik ? Jeszcze nie, dopiero czytam Na dniach będę pewnie coś peklował, muszę się uwijać, pierwsze wędliny pewnie po nowym roku skosztuje. Uczę się cierpliwości Kup jeszcze PENICILUM NAGLIOVESE i kątnice wołowe. I tak jak SEBA pisał: karczek do wora (35g peklo i ulubione przyprawy w ilościach większych niż do wędzenia) i heja. Witryna przyjdzie, wszystko popodpinasz i będzie co nastawiać. Acha - jeszcze dobre wino Chianti do obmycia po peklowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 3 Września 2019 Dalej działamy w temacie, w oczekiwaniu na witrynę dziś pierwszy zakup i peklowanie. Boczek #1 2100g, 30g PS/kg oraz przyprawy Karkówka #2 1900g, #3 2500g 35g PS/kg, oraz zestawy przypraw Polędwica #4 2400g 30g PS/kg plus przyprawy Zapeklowałem taki kawałek zobaczymy co z tego wyjdzie. Ligawa #51450g, łopatka wołowa 820g 30g PS/kg plus przyprawy Dodatkowo kawałek pachwiny też, nie wiem czy się nadaje ale... Wszystko zapakowane w vacum i na kilkanaście dni do lodówki. Zobaczymy co z tego wyjdzie, trzymajcie kciuki bo to mój debiut Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 3 Września 2019 Jak chcesz to dojrzewać to np.ligawa to nie jest dobry pomysł.To twardy mięsień.Boczek ,pachwina też ciężko się gruzie ,ale do jajecznicy będzie w sam raz.Łopatki wołowej nie robiłem.Robiłem górną zrazową.Krucha i miękka.Polędwica z tą okrywą tłuszczową to bardzo dobry wybór.Karkówka wiadomo to jeden z najlepszych wyrobów dojrzewających.Jak dla mnie malo peklosoli.Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 3 Września 2019 ligawa to nie jest dobry pomysł.To twardy mięsień. Ligawa wbrew pozorom pięknie dojrzewa i finalnie jest miękka jak polędwica wp. Na pewno jest miększa niż karkówka. Po prostu enzymy inaczej pracują niż w wieprzowinie i włókna kolagenowe - tak dominujce w świeżym mięsie - po prostu się rozpływają..Proszę zobaczyć tematy założone przez Stefana S i wyniki degustacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 3 Września 2019 Jak chcesz to dojrzewać to np.ligawa to nie jest dobry pomysł.To twardy mięsień. versus Ligawa wbrew pozorom pięknie dojrzewa i finalnie jest miękka jak polędwica wp. zgadzam sie ze zdaniem Eanny - niemniej wolowina wymaga (w mojej opinii) nieco wyzszej wilgotnosci(dosc szybko traci wilgotnosc szczegolnie w zewnetrznej warstwie) niz karkowka czy szynki wieprzowe. I jedna jeszcze uwaga - cokolwiek z wolowiny nie byloby dojrzewane wymaga szczegolnej uwagi na obrobke - nie powinien zostac wolowy tluszcz twardy..Jak dla mnie malo peklosoli.a jak dla mnie to klasyczne niemal dawki peklosoli przy " peklowaniu w woreczkach prozniowo zamykanych" no i oczywiscie nie sposob zgodzic sie z uwaga - A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 4 Września 2019 (edytowane) 'Perszing37', dnia 02 Wrze 2019 - 13:08, napisał: A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ? :clap: Następny etap to salami ,chyba ? a następnie to szynka /kumpniak . A same dojrzewające całomięsniowe to mają jedną zaletę oprócz walorów smakowych , nie ma przy nich dużo sprzątania Sivon spoko dasz radę przy komorze powinno być z górki Edytowane 4 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 4 Września 2019 LIGAWA to klasyka gatunku. BRESAOLA wychodzi miodna. Z tym, że tak jak napisał STEFAN - nieco wyższa wilgotność w początkowej fazie a i nie utrata 40% a 35% max. Dawki dla mnie to między 30-35g. Wolę 35g. Boczek też się idealnie nadaje - nie robiłem ale SEBAROD robił i wyszła mega zarąbisty. Przecież Pancetta to także klasyka gatunku.Ani LIGAWA ani BOCZEK nie jest twardy w konsumpcji. Ligawę robię już ze 3 lata. SIVON - min 2 tygodnie peklowania a najlepiej 3 tygodnie. Potem dokładnie czyścisz z przypraw i obmywasz w winie. Wycierasz ręcznikiem papierowym i odstawiasz na 12 h do lodówki na kratkę. I dopiero potem kątnica i siatka albo sznurowanie I znowu 1-2 dni aż nieco obeschnie i dopiero pryskasz pleśnią [Dodano: 04 wrz 2019 - 08:37]Całe mięśnie są łatwe. Z salami , kindziukiem etc. jest więcej zabawy i dość mocny reżim temperaturowy obróbki......Kindziuk mi wyszedł w pytkę, fuet też ale nad salami trzeba jeszcze popracować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 4 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 4 Września 2019 Dziękuję dobrzy ludzie za wszystkie rady, jestem zielony w temacie dojrzewania więc przyjmuję każdą informację. SIVON - min 2 tygodnie peklowania a najlepiej 3 tygodnie. Potem dokładnie czyścisz z przypraw i obmywasz w winie. Wycierasz ręcznikiem papierowym i odstawiasz na 12 h do lodówki na kratkę. I dopiero potem kątnica i siatka albo sznurowanie I znowu 1-2 dni aż nieco obeschnie i dopiero pryskasz pleśnią Plan jest by peklować 18 dni, kawałki nie są zbyt duże. Jakie wino najlepsze ? no i oczywiscie nie sposob zgodzic sie z uwaga - 'Perszing37', dnia 02 Wrze 2019 - 13:08, napisał: A co was tak nagle wszystkich wzięło na dojrzewanie ? No właśnie, to chyba naturalne przejście na kolejny "level" w naszym hobby. Wędliny robię sam ponad 10 lat, (wędzonki, wyroby podrobowe, kiełbasy wszelakie, konserwy, wyroby z praski) i myślę, że w stopniu podstawowym opanowałem tą umiejętność. Wkraczam w nieznany mi temat a to powoduje emocje, które każdy z Nas zna gdy robił pierwszą kiełbasę czy kaszankę Lubię ten stan Całe mięśnie są łatwe. Zaczynam od próby dojrzewania elementów całomięśniowych, zobaczymy co wyjdzie. Następny etap to salami ,chyba ? a następnie to szynka /kumpniak . Własne salami to moje marzenie, ale to niesłychanie trudny technologicznie wyrób. Ale dawniej tak myślałem o salcesonach i parówkach więc może, może. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 4 Września 2019 SIVON - CHIANTI wytrawne - pisałem Ci już o tym Emocje są jak z moją nową zabawką - grill gazowy. Okazuje się, że wcale nie jest to takie łatwe jakby się mogło wydawać. Ale jeżeli sobie wybieram tematy trudniejsze a nie zwykła biesiada dla znajomków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 4 Września 2019 Własne salami to moje marzenie, ale to niesłychanie trudny technologicznie wyrób Próbowałem 2 razy zrobić za pierwszym razem wyszło smaczne , ale bardziej przypominające "metkę ", za drugim tłuszcz zjełczał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 4 Września 2019 (edytowane) ale to niesłychanie trudny technologicznie wyrób.Jak rozpracujesz tłuszcz To będzie z górki . Ma być dobrej jakości twardy ( ale potrafi mieć wady np jak świnka karmiona jest kukurydzą ale to wyczujesz taki miękki ) , mielenie a może lepiej krojenie nożem ja nie mam cierpliwości podmrożonego tłuszczu i mieszanie coś jak kabanosy np tasakiem . To powinno być dobrze .Jak się mieli to nóż sitko musi być najwyższej ostrości to ma być ciecie a nie miażdżenie. i raczej wilk alfa a nie mesko Dasz rade . A wpadki któż jest doskonały normalna rzecz . Nie robię na zarobek nie produkuje to stresu nie mam Edytowane 4 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/22/#findComment-639803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.