Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To fakt mi najbardziej smakowała kiełbasa we flaku wołowym wędzona i pieczona. Rodzina zaś bardziej opowiadała się za kiełbasami parzonymi. Poczekam aż podeschnie troszkę na moja pieczona wtedy może zmienią zdanie:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-359088
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sivon

zajżyj tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page-21?do=findComment&comment=358928

można takie mięsko z tłuszczykiem znaleźć gdzieś u nas?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-359102
Udostępnij na innych stronach

Hej Michał, polędwica ze słoninką, ciężka sprawa. Jedynie selgros na zamówienie, lub samemu wykroić z półtuszy Wp. Ja robiłem kiedyś szynki ze skórą wędzone parzone, niebo w gębie. Wycinałem odpowiednie kawałki z całej tylnej nogi, którą można spokojnie kupić. Tylko koszt spory za 15-18kg sztuke trzeba zapłacić prawie 200zł

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-359106
Udostępnij na innych stronach

Hmm. No to może damy radę na pół. Będzie po 100 zł. Może Artur i Kubuś by chcieli to wyjdzie w sam raz. Co ty na to?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-359158
Udostępnij na innych stronach

Michał napisz mi jaki konkretnie element Cię interesuje postaram się dowiedzieć o dostępność i koszt

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-359167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedynie selgros na zamówienie, lub samemu wykroić z półtuszy Wp

 

Jeżeli byś znalazł  sklepik , który zaopatruje się w małym zakładzie masarskim to na pewno zamówisz całą polędwicę z tłuszczem i skórą . 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-359180
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał napisz mi jaki konkretnie element Cię interesuje postaram się dowiedzieć o dostępność i koszt

Popatrz na link który umieściłem wyżej - wędzonka krotoszyńska w wykonaniu Kostka. Chodzi o kawałek schabu - polędwicy z tłuszczem i skórą. Jak możesz to rozeznaj sprawę.

Dalej to już może przejdźmy na PW. Nie będziemy śmiecić u Sivona.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-359249
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza kolacja z niektórych produktów wykonanych w ostatnią sobotę. 

Porcja głodowa bo na diecie, bez chlebka ale za to z odrobiną owoców z ogrodu.

 

post-45290-0-37139200-1404891013_thumb.jpg

 

 

Ostatnio robiłem:

Kiełbasę wołowo-wieprzową pieczoną

post-45290-0-10299100-1404890627_thumb.jpg

 

Kiełbasę ścinkową

post-45290-0-20799300-1404890670_thumb.jpg

 

post-45290-0-40525800-1404890698_thumb.jpg

 

Baleron

 

post-45290-0-67290800-1404890721_thumb.jpg

 

Szynka z indyka, wędzona parzona

 

post-45290-0-80026000-1404890759_thumb.jpg

 

post-45290-0-67839800-1404890777_thumb.jpg

 

Oraz pierwszy raz ser podpuszczkowy wędzony, niestety upały i podczas wędzenia lekko popłynął ale za to jaki smak. Warto było podpatrzyć Andrzejka przy produkcji serów na zlocie w Antoninie:)

 

post-45290-0-27362100-1404890909_thumb.jpg

 

post-45290-0-11181600-1404890927_thumb.jpg

 

Wyszło mi jeszcze 218 gram ricotty ale pożarta została od razu:)

 

 

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-360871
Udostępnij na innych stronach

Nie mieso jak ten ser do mnie mowi: "Prawda ze piekny jestem" :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-360872
Udostępnij na innych stronach

:w00t:  Ajjjj ajj aj ... Cóż za piękna ''paleta barw '' ... :frantics:  A ''ścinkowa'' , to wygląda co najmniej jak ''krakowska podsuszana'' albo ''żywiecka'' ... :tongue:  ( Napisz jak robiłeś ) Super  :thumbsup::clap::cool: Pozdrawiam! :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-360875
Udostępnij na innych stronach

Sivon baleronik taki jaki lubie :thumbsup:  .. juz sie nie moge doczekac kiedy zrobie wlasny  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-360878
Udostępnij na innych stronach

ANNAM - może nie jest taki piękny, ale w smaku jest po prostu wyborny. To moja pierwsza przygoda z serami, efekt nawet mnie zaskoczył. Jedynie mleko drogie 3,5zł za litr, wyszły trzy serki z 5 litrów. Postanowiłem że serki będą robione częściej:)

 

einshel - ścinkową tym razem robiłem nieco inaczej niż zwykle, to znaczy mięso (szynka Wp) kroiłem w dość cienkie plasterki abym mógł nadziewać batony nadziewarką. Wcześniej robiłem to ręcznie z uwagi na większe kawałki mięsa. Kiełbasa bardzo prosta w wykonaniu i im starsza tym lepsza, mieso peklowane 3 dni na sucho, ja peklowałem już ścinki czyli pokrojone kawałeczki. Do tego dobra słonina pokrojona w kostkę, ilość słoniny zależy od upodobań. Przyprawiamy pieprzem białym, kolendra, odrobiną gorczycy i kminku. Wyrabiamy dość długo. Wędzimy ciepłym dymem i na koniec podpiekamy w wędzarni aby uzyskać 62 stopnie wewnątrz batonu. Kiełbasa musi długo leżeć wtedy nabiera smaku.

 

electra - baleron to moja ulubiona wędlinka z rodzaju wędzonek, no i może białe mięso (bo jestem na diecie) dobrze uwędzone chodzi mi o słoninę oczywiście:)

Edytowane przez SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-360889
Udostępnij na innych stronach

SIVON super wyroby,też przymierzam się do serków  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-360892
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ja tak samo... zdecydowanie za rzadko w ogóle gdziekolwiek zaglądam hehehe 

Braciszku wyroby wspaniałe! i powala na kolana różnorodność  :thumbsup: czekam tylko kiedy znajdzie się w repertuarze malinowa kiełbaska  :D

 

 

może białe mięso (bo jestem na diecie)

:cool: białe mięsko najzdrowsze hehe a z dietką też nie przesadzaj :P niedługo nie będzie z czego zrzucać  :clap: Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-368226
Udostępnij na innych stronach

Czasami coś wrzucę jak najdzie mnie ochota i mam w pobliżu aparat:) Zaglądajcie, komentujecie, poprawiajcie zauważone błędy:) Boczuć cytrynową kiełbasę już robiłem ale o malinowej nie słyszałem haha. Naginajka zaglądaj jak najczęściej, przepisy sprawdzone i chyba w miarę czytelnie podane:).

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-368232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czasami coś wrzucę jak najdzie mnie ochota i mam w pobliżu aparat
Dawaj częściej lubię tu zaglądać :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-368234
Udostępnij na innych stronach

Bede musiala zrobic ta cytrynowa z Twojego przepisu ,moja mama o  takiej kielbasie cos wspominala, a dzis wlasnie moi Rodzice upiekli chleb z Twojego przepisu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-368267
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chleb pszenny szybki i prosty. 

Dzis postanowiłem zrobić szybki chlebek z chrupiacą skórka, jak zwykle lekko mi się zjarał ale mój piekarnik ostatnio ze mna nie chce wspołpracować :) Chleb nazwałem księżycowym.

 

post-45290-0-81648800-1410705412_thumb.jpg

 

Sało jeszcze świeże i nie można jeść :facepalm:  ale ja już nie wytrzymałem. Wybrałem najmniejszy i najniższy kawałek do degustacji, tego mi trzeba było hmmm.

 

post-45290-0-98603700-1410705522_thumb.jpg

 

post-45290-0-43152200-1410705547_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-370933
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleb nazwałem księżycowym.

 

Sało jeszcze świeże i nie można jeść
Chlebek,sało,ogórek a gdzie czwarty składnik tego magicznego zestawu ? :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-370943
Udostępnij na innych stronach

Kostek wiem, że brakuje czwartego do brydża:) ale tak się porobiło, że bez tego czwartego mam niezłe zawroty głowy :facepalm:

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-370944
Udostępnij na innych stronach

SIVON, ja wymniękam. Marzenie. :thumbsup:  :tongue:

 

A jakbyś ten przepis na księżycowy wrzucił, co ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-370948
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleb nazwałem księżycowym.
 

 Wszystko pieknie, ale dlaczego ksiezycowy ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-371016
Udostępnij na innych stronach

 

Chleb nazwałem księżycowym.
 

 Wszystko pieknie, ale dlaczego ksiezycowy ?

Albo robił w nocy albo popijał księżycówkę w trakcie robienia. :D  też jestem ciekaw, no i dołączam się do prośby Dyzia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-371042
Udostępnij na innych stronach

Chleb pszenny szybki i prosty. 

Dzis postanowiłem zrobić szybki chlebek z chrupiacą skórka, jak zwykle lekko mi się zjarał ale mój piekarnik ostatnio ze mna nie chce wspołpracować :) Chleb nazwałem księżycowym.

 

attachicon.gifchleb01.jpg

zapewne przez te wulkany i kratery na skórce jest on księżycowy :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/10/#findComment-371049
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.