Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ilość skromna a cena, hmm no właśnie może ocencie sami.

Pytanie o cenę ...

cóż myślę że to co na zdjęciu każdy z nas wykona z surowca mieszczącego się w 100pln

reszta to marża od 10-1000% jak w uczciwym biznesie

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-434908
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ostatnio na specjalne życzenie rodziny zrobiłem kiełbasę senatorską drobiowo - wieprzową.

 

Skład:

 Filet z piersi kurczaka - 3kg

 Mięso z udek - 1kg

 Poledwica Wp - 1kg.

 

Wszytko rozdrobnione na sitku 2mm. Doprawione pieprzem białym, czosnkiem i mielonym ziarnem kolendry.

 

post-45290-0-57632000-1437999932_thumb.jpg

 

post-45290-0-72867400-1437999954_thumb.jpg

 

Część farszu upchałem w jelito wołowe :)

 

post-45290-0-18683400-1437999996_thumb.jpg

 

post-45290-0-00839400-1438000055_thumb.jpg

 

post-45290-0-20971700-1438000077_thumb.jpg

 

A dla siebie polędwiczki wędzone ciepłym dymem.

 

post-45290-0-59218600-1438000121_thumb.jpg

 

post-45290-0-28815100-1438000142_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-436863
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Naszło mnie na kiełbasę kruchą, wędzona, dopiekana w wędzarni.

 

post-45290-0-47354400-1441702018_thumb.jpg

 

post-45290-0-24576700-1441702057_thumb.jpg

 

Salceson z tego co było w zamrażalniku z zakupu ostatniej półtuszy, pół głowy, skórki wp, uszy wp, nerki. Dokupiłem 2 duże golonki i gotowe. Pierwszy raz dodawałem nerki do salcesonu :)

 

post-45290-0-07792400-1441702243_thumb.jpg

 

post-45290-0-17026500-1441702271_thumb.jpg

 

Do tego boczki wędzone i małe wędzonki z szynki 

 

post-45290-0-24972500-1441702374_thumb.jpg

 

post-45290-0-96018600-1441702409_thumb.jpg

 

post-45290-0-98870800-1441702442_thumb.jpg

 

Wędziłem jeszcze balerony, szynki i większe boczki ale do mrożenia poszły bo będą parzone dzień przed imprezą :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443606
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson z tego co było w zamrażalniku z zakupu ostatniej półtuszy, pół głowy, skórki wp, uszy wp, nerki.

Pełna improwizacja .. i wyrób jak malowany :thumbsup: niestety mam za sobą dwie nieudane próby zrobienia salcesonu .. będzie jeszcze trzecia :cool:

 

 

Pierwszy raz dodawałem nerki do salcesonu

Wydłubię  widelcem... przykryję warstwą musztardy, albo chrzanu ...  bo nie lubię :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443613
Udostępnij na innych stronach

Anuś a co ci się nie udało w salcesonie? Moje salcesony wyglądem nie powalają ale smakiem nadrabiam:) Na imprezach schodzi jako pierwszy:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443615
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anuś a co ci się nie udało w salcesonie?

Rozpadały się i kruszyły..  było dużo mięsa, a mało wywaru .. ;) chęci do podjęcia kolejnej próby są, tylko zamknę sezon na przetwory :)

 

 

Moje salcesony wyglądem nie powalają

Chciałabym, aby moje tak wyglądały :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443617
Udostępnij na innych stronach

Anuś skórki wp w dużych ilościach, golonki. Przed następną produkcją koniecznie podpytaj Arkadiusza lub Pisa to ci listę zakupów na salceson ułożą:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443620
Udostępnij na innych stronach

Anus ,u mnie tez wygladem nie powalaja ale smakiem rozbrajaja gosci ,salceson znika w blyskawicznym tepie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443626
Udostępnij na innych stronach

Salceson z tego co było w zamrażalniku z zakupu ostatniej półtuszy, pół głowy, skórki wp, uszy wp, nerki. Dokupiłem 2 duże golonki i gotowe. Pierwszy raz dodawałem nerki do salcesonu

 

Salceson jak na mój gust jest poprawny :thumbsup: , ale do salcesonu radzę mięsa peklować.Smak peklowniczy to jest to.O wyglądzie już nie wspomnę. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443628
Udostępnij na innych stronach

Anuś skórki wp w dużych ilościach, golonki.

 

Seba .. były w odpowiedniej ilości    :)  nawet zdjęcie surowca zrobiłam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9079-anu%C5%9B-w-kuchni-i-w-w%C4%99dzarni/page-8

 

Przed następną produkcją koniecznie podpytaj .... Pisa to ci listę zakupów na salceson ułożą :)

 

Byłam pod opieką Mistrza .. wszystko szło zgodnie z planem .. ale kobiety uwielbiają mieć swoje zdanie .. i po swojemu zrobić, no i wtedy popełniłam błąd ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443647
Udostępnij na innych stronach

 

 

kobiety uwielbiają mieć swoje zdanie .. i po swojemu zrobić, no i wtedy popełniłam błąd

 

Hahaha no sam prawda przez Ciebie przemawia ... jest takie fajne powiedzenie co to brzmi jak motto życiowe :

 

"Kobiety nie zmienisz ... możesz zmienić kobietę ... tylko że to Q... nic nie zmienia" 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-443842
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Testowałem nową nadzierawkę. Na warsztat poszły kabanosy. krakowska oraz leberka.

 

Kabanosy Wp

 

post-45290-0-75190100-1442828401_thumb.jpg

 

post-45290-0-36027000-1442828424_thumb.jpg

 

Krakowska, jeszcze świeża, trzeba dać jej kilka, kilkanaście dni :)

 

post-45290-0-06916100-1442828499_thumb.jpg

 

post-45290-0-58132900-1442828518_thumb.jpg

 

post-45290-0-47630700-1442828538_thumb.jpg

 

Lebrka, w jelicie wołowym, parzona, podwędzana na drugi dzień zimnym dymem przez 3h.

 

post-45290-0-45463500-1442828614_thumb.jpg

 

post-45290-0-07199400-1442828630_thumb.jpg

 

Wędziłem też kurczaki ale do zdjęć nie doczekały. Pierwszy raz bez parzenia i chyba już tak zostanie.

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-445872
Udostępnij na innych stronach

:)  Siemka :)  Można stwierdzić , że nadziewarka jest ''sprawna''  :thumbsup::D;)

 

Wędziłem też kurczaki ale do zdjęć nie doczekały. Pierwszy raz bez parzenia i chyba już tak zostanie.
  Ile czasu piekłeś... ? Pozdrowionka :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-445875
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lebrka, w jelicie wołowym, parzona, podwędzana na drugi dzień zimnym dymem przez 3h.  

Pierwsza liga  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-445964
Udostępnij na innych stronach

Aniu, kurczaki wędziłem w temp 60 stopni ze 3h, potem piekłem kolejne ze 2h w tem 80-85 stopni.

 

Grzesiu no tą nadziewarkę beeketal :) 5l. :)

 

Dziękuję EAnno, leberka wyszła naprawdę smaczna.

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-446077
Udostępnij na innych stronach

 

 

Testowałem nową nadzierawkę. Na warsztat poszły kabanosy. krakowska oraz leberka.
 

Jak zwykle wszystko super :thumbsup::clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-446085
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasa ala kabanos w osłonce kolagenowej.

 

Surowiec:

Wp I z szynki - 3kg

Wp II z szynki - 1kg

Podgardle - 0,7kg

Słonina - 0,5kg

 

Surowiec peklowany 48h dawka 17g/kg z dodatkiem cukru 10g do całości Wp I i WpII.

 

Klasa I rozdrobniona na sitku 14mm, klasa II i podgardle na 8mm, słonina na 6mm.

 

Pieprz oraz kminek 3g/kg, płatki chilli zmielone, czosnek.

 

Osłonki kolagenowe fi 23, wędzone ciepłym dymem 3h, następnie podpiekane 45min w temp 80-90 stopni.

 

Bardzo dobre na zimno ale też ciekawe w smaku na ciepło, wtedy bardziej uwydatnia się moc pieprzu i chilli :)

 

post-45290-0-70872600-1445947116_thumb.jpg

 

post-45290-0-69373200-1445947138_thumb.jpg

 

post-45290-0-05699800-1445947160_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-452656
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kolejne podejście do Kiełbasy Polskiej Wędzonej.

 

Tym razem chudsza

 

Mięso wp I 60% wp II 40% peklowane na sucho 3dni dawką 24g/kg peklosoli. ( w oryginale wpI 40% a wpII 60%)

 

Rozdrabnianie :

 

Wp I 3kg (z szynek) na sitku 13 mm

Wp II 2kg ( okrawki z szynek plus boczek) na sitku 10 mm

 

Przyprawy

 

Czosnek 1,5g/kg

Cukier 2g/kg

Pieprz młotkowany 2g/kg

Gorczyca grubo rozdrobniona 3g/kg

Majeranek 2g/kg

 

Kiełbaśnice wp 32+, napełnianie dość ścisłe, batony ok 25cm. Osadzanie 1 dzień. Osuszanie: Kiełbasa musi do wędzarni trafić sucha. Wędzenie zimnym dymem max 25 stopni dwa razy: pierwszego dnia 4h, drugiego dnia 2h do uzyskania barwy ciemnobrązowej/wiśniowej.

 

Suszenie w temp do 15 stopni. Minimum tydzień.

 

Pierwszy test już się odbył. Teraz spokojnie sobie dojrzewa podsychając jednocześnie.

 

post-45290-0-40074200-1448364811_thumb.jpg

 

Przekrój

 

post-45290-0-70619600-1448364858_thumb.jpg

 

post-45290-0-05478500-1448364877_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-458384
Udostępnij na innych stronach

Klaskam. :clap:

Zastanawiam sie nad majerankiem. Czy musi być? Pozostawia taką zieloną poświatę w przekroju w wyrobach. Miałem to już parę razy w różnych.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-458432
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozostawia taką zieloną poświatę w przekroju w wyrobach

 

To używaj wywaru z majeranku. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-458439
Udostępnij na innych stronach

 

 

To używaj wywaru z majeranku.

Dzięki. Świetna rada.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-458458
Udostępnij na innych stronach

W Polskiej musi być majeranek, tzn jego zapach i smak :) Im bardziej tłusta tym więcej majeranku :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-458471
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu a ja się wybieram do Zakpoca? :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/15/#findComment-458483
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.