EAnna Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Kiedy jużRogerbędzie u mnie przejazdem niebawem[napewno,bo obiecał] zrobię jemu poprawnie najprawdziwszy taki serek,a kiedy już zasmakuje i uzna że można i trzeba taki przepis umieścić tutaj,wówczas postaram się podać go w szczegółach,jak robić i jak konsumować,aby smakował najlepiej Nie czekaj na Rogera tylko dawaj ten przepis :grin: My uznajemy a'priori że jest smaczny i przepis na stronie musi być :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-288463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Aniu Rysiowy przepis jest dobry dzisiaj pogadaliśmy o tym serze ... wieczorkim go namówię żeby wrzucił przepis Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-288473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Grześ przecież wy nie macie u siebie żadnego twarogu który nadawałby się na zgliwienieRyśku.. Jest, jest, tylko "78" x droższy.. :wink: A co Wy tam z Rogerem zakładacie..??? Może to.?: http://www.spolem.org.pl/ :tongue: Nie zapominajcie aby przy smażeniu serka dodać masła. No i oczywiście na receptke i fotki czekamy.. Serdecznie pozdrawiam.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-288489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Lipca 2013 zastanawiam sie czy mozna by ser smażony zrobić nie z sera twarogowego , tylko na zasadzie dodania podpuszczki do słodkiego mleka i po ocieknieciu zostawic na kilka dni i z takiego sera robić ser smażony ?? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Lipca 2013 zastanawiam sie czy mozna by ser smażony zrobić nie z sera twarogowego , tylko na zasadzie dodania podpuszczki do słodkiego mleka i po ocieknieciu zostawic na kilka dni i z takiego sera robić ser smażony ??Duch-u ... nigdy nie robiłam w taki sposób jak Ty opisujesz... może spróbuj z małej ilości... ale najlepiej zrób z sera twarogowego... i dodaj sporo kminku... albo ziół prowansalskich... :thumbsup: Powodzenia... :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Lipca 2013 tylko nie zioła prowansalskie !! jestem tradycjonalistą w wyrobie tego sera i tylko i li tylko z kminkiem :) no włąsnie jak nikt nie odpisze to zrobię tradycyjnie z twarogu , tylko że 20 l. mleka chłodzi się w studni i myślałem że proces produkcji sera nieco przyśpieszę Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Lipca 2013 tylko nie zioła prowansalskie !! jestem tradycjonalistą w wyrobie tego sera i tylko i li tylko z kminkiem :) no włąsnie jak nikt nie odpisze to zrobię tradycyjnie z twarogu , tylko że 20 l. mleka chłodzi się w studni i myślałem że proces produkcji sera nieco przyśpieszę nie lubisz ziół prowansalskich?... :shock: ale pasztet z tymi ziołami podobno Ci smakował... :tongue: rób ten ser i wrzuć fotki... ocenimy... tylko z takiej ilości mleka to dużo tego sera... chyba że będziesz rozdawał po kawałku.. :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Lipca 2013 zastanawiam sie czy mozna by ser smażony zrobić nie z sera twarogowego , tylko na zasadzie dodania podpuszczki do słodkiego mleka Ja próbowałem z sera podpuszczkowego i niestety nie powiodło się . Robiłem tylko jedno podejście , tak jak z serem twarogowym i się nie ukisił . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Lipca 2013 nie lubisz ziół prowansalskich?... no w Twoim pasztecie były bardzo dobre a próbowałem z sera podpuszczkowegono i ja też wolałem nie ryzykować , zrobiłem ser twarogowy i stoi od wczoraj wystawiając mnie na próbę czasu Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Lipca 2013 jajek nie kojarzę dajemy całe do gorącej masyJa dodaję całe, szybko mieszam i nic złego się nie dzieje. Bardzo lubię sery, a ten szczególnie. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Lipca 2013 anerka, też dodaję całe jajko i szybko mieszam.NO i obowiązkowo kminek :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Lipca 2013 A ja,zrobiłem ten serek setki razy i robię go po dziś dzień.Od dziecka zrobię poprawnie najprawdziwszy taki serek postaram się podać go w szczegółach, jak robić i jak konsumować,aby smakował najlepiej.Pozdrawiam.No i co z tym przepisem, obiecanki cacanki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Lipca 2013 No i co z tym przepisempewnie każdy ma swój sprawdzony przepis a podawanie jego wiąże się z ryzykiem negatywnej oceny prze tych co robią inaczej ja osobiście wykonuję go zgodnie z recepturą mojej babci , cioci , mamy i tak pokoleniowo przypadło na mnie Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Lipca 2013 Właśnie dzisiaj usłyszałem pierwszy raz zarzut LP, że całe to moje wędzenie jest super, ale ona zjadła by "hauskyjzy"(i tutaj przepraszam germanofilii i hanysów za pisownie, nie znam, w mojej części Śląska nie "beblomy" :grin: ) Czy to jest ta "hauskyjza'? Oczywiscie moja lepsza nie pamieta przepisu, bo mimo, ze ze "slonska", to jak mawiał mój dziadek, "z miasta scie a dupa scie" :grin: Pozdrawiam szemkel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Lipca 2013 Właśnie dzisiaj usłyszałem pierwszy raz zarzut LP, że całe to moje wędzenie jest super, ale ona zjadła by "hauskyjzy"(i tutaj przepraszam germanofilii i hanysów za pisownie, nie znam, w mojej części Śląska nie "beblomy" :grin: ) Czy to jest ta "hauskyjza'? Oczywiscie moja lepsza nie pamieta przepisu, bo mimo, ze ze "slonska", to jak mawiał mój dziadek, "z miasta scie a dupa scie" :grin: Pozdrawiam szwemkel to jest właśnie to Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szemkel Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Lipca 2013 Dzięki Duchu :clap:, mam kilogram "swojskiego' twarogu, więc za kilka dni zrobie mojej szefowej wszystkich szefów niespodziewankę :grin: Pozdrawiam szemkel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Lipca 2013 więc za kilka dni zrobie mojej szefowej wszystkich szefów niespodziewankęnie masz szans , poczuje że coś się święci :) Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Lipca 2013 pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis a podawanie jego wiąże się z ryzykiem negatywnej oceny prze tych co robią inaczej No i właśnie chodzi o to aby była możliwość porównania, to po pierwsze, a po wtóre to jak się coś publicznie obiecuje, to wydaje mi się że należałoby ........... chyba że się mylę??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Lipca 2013 u mnie to wyglada tak.1kg sera twarogowego 1 łyzeczka soli 1 łyżeczka sodki2 łyżeczki kminkułyżka stołowa masła 1 zółtko twaróg z doświadczenia najlepiej swojski , pokruszyś dośc drobno w misce , nakryć i odstawić w ciepłem miejsce do czasu rozpoczęcia fermentacji ( bedzie czuć ) jak już twaróg zacznie robić się , nie wiem jak to nazwać . taki lekko ciągnący , dosypuję od pół do max. łyżeczki sodki aby ten cały proces lekko przyspieszyć a tym samym nie dopuścic aby ser zrobił się gorzki. jak już wszystko pieknie się rozłozy , miskę wstawiam na garnek z gotującą się wodą i zaczynam proces smażenia ( są rejony gdzie smażą bezpośrednio na ogniu ) ale ten wydaje mi się mniej uciązliwy bo nie przypala się ser , jak już wszystko zaczyna przechodzic w jednolitą masę , dodaję sól , kminek , łyżkę masła i na samym końcu żółtko intesywnie przy tym mieszając. jak już się dokładnie wymiesza , zestawiam , czekam aż lekko ostygnie i na kanapkę :) Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.