Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy jużRogerbędzie u mnie przejazdem niebawem[napewno,bo obiecał] zrobię jemu poprawnie najprawdziwszy taki serek,a kiedy już zasmakuje i uzna że można i trzeba taki przepis umieścić tutaj,wówczas postaram się podać go w szczegółach,jak robić i jak konsumować,aby smakował najlepiej

 

Nie czekaj na Rogera tylko dawaj ten przepis :grin:

My uznajemy a'priori że jest smaczny i przepis na stronie musi być :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-288463
Udostępnij na innych stronach

Aniu Rysiowy przepis jest dobry dzisiaj pogadaliśmy o tym serze ... wieczorkim go namówię żeby wrzucił przepis ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-288473
Udostępnij na innych stronach

Grześ przecież wy nie macie u siebie żadnego twarogu który nadawałby się na zgliwienie

Ryśku.. Jest, jest, tylko "78" x droższy.. :wink:

A co Wy tam z Rogerem zakładacie..???

Może to.?: http://www.spolem.org.pl/ :tongue:

 

Nie zapominajcie aby przy smażeniu serka dodać masła.

No i oczywiście na receptke i fotki czekamy..

 

Serdecznie pozdrawiam.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-288489
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
zastanawiam sie czy mozna by ser smażony zrobić nie z sera twarogowego , tylko na zasadzie dodania podpuszczki do słodkiego mleka i po ocieknieciu zostawic na kilka dni i z takiego sera robić ser smażony ??

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292028
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam sie czy mozna by ser smażony zrobić nie z sera twarogowego , tylko na zasadzie dodania podpuszczki do słodkiego mleka i po ocieknieciu zostawic na kilka dni i z takiego sera robić ser smażony ??

Duch-u ... nigdy nie robiłam w taki sposób jak Ty opisujesz... może spróbuj z małej ilości...

ale najlepiej zrób z sera twarogowego... i dodaj sporo kminku... albo ziół prowansalskich... :thumbsup:

Powodzenia... :wink:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292031
Udostępnij na innych stronach

tylko nie zioła prowansalskie !! :) jestem tradycjonalistą w wyrobie tego sera i tylko i li tylko z kminkiem :) :)

no włąsnie jak nikt nie odpisze to zrobię tradycyjnie z twarogu , tylko że 20 l. mleka chłodzi się w studni i myślałem że proces produkcji sera nieco przyśpieszę :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292032
Udostępnij na innych stronach

tylko nie zioła prowansalskie !! :) jestem tradycjonalistą w wyrobie tego sera i tylko i li tylko z kminkiem :) :)

no włąsnie jak nikt nie odpisze to zrobię tradycyjnie z twarogu , tylko że 20 l. mleka chłodzi się w studni i myślałem że proces produkcji sera nieco przyśpieszę :)

nie lubisz ziół prowansalskich?... :shock:

ale pasztet z tymi ziołami podobno Ci smakował... :tongue:

rób ten ser i wrzuć fotki... ocenimy... :cool:

tylko z takiej ilości mleka to dużo tego sera... chyba że będziesz rozdawał po kawałku.. :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292035
Udostępnij na innych stronach

zastanawiam sie czy mozna by ser smażony zrobić nie z sera twarogowego , tylko na zasadzie dodania podpuszczki do słodkiego mleka

 

Ja próbowałem z sera podpuszczkowego i niestety nie powiodło się . Robiłem tylko jedno podejście , tak jak z serem twarogowym i się nie ukisił .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292045
Udostępnij na innych stronach

nie lubisz ziół prowansalskich?...

no w Twoim pasztecie były bardzo dobre :)

a próbowałem z sera podpuszczkowego

no i ja też wolałem nie ryzykować , zrobiłem ser twarogowy i stoi od wczoraj wystawiając mnie na próbę czasu :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292546
Udostępnij na innych stronach

jajek nie kojarzę dajemy całe do gorącej masy

Ja dodaję całe, szybko mieszam i nic złego się nie dzieje. Bardzo lubię sery, a ten szczególnie.

Pozdrawiam.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292847
Udostępnij na innych stronach

A ja,zrobiłem ten serek setki razy i robię go po dziś dzień.Od dziecka zrobię poprawnie najprawdziwszy taki serek postaram się podać go w szczegółach, jak robić i jak konsumować,aby smakował najlepiej.Pozdrawiam.

No i co z tym przepisem, obiecanki cacanki ???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292859
Udostępnij na innych stronach

No i co z tym przepisem

pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis a podawanie jego wiąże się z ryzykiem negatywnej oceny prze tych co robią inaczej :) ja osobiście wykonuję go zgodnie z recepturą mojej babci , cioci , mamy i tak pokoleniowo przypadło na mnie :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292881
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dzisiaj usłyszałem pierwszy raz zarzut LP, że całe to moje wędzenie jest super, ale ona zjadła by "hauskyjzy"(i tutaj przepraszam germanofilii i hanysów za pisownie, nie znam, w mojej części Śląska nie "beblomy" :grin: )

 

Czy to jest ta "hauskyjza'? Oczywiscie moja lepsza nie pamieta przepisu, bo mimo, ze ze "slonska", to jak mawiał mój dziadek, "z miasta scie a dupa scie" :grin:

 

Pozdrawiam szemkel

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292889
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dzisiaj usłyszałem pierwszy raz zarzut LP, że całe to moje wędzenie jest super, ale ona zjadła by "hauskyjzy"(i tutaj przepraszam germanofilii i hanysów za pisownie, nie znam, w mojej części Śląska nie "beblomy" :grin: )

 

Czy to jest ta "hauskyjza'? Oczywiscie moja lepsza nie pamieta przepisu, bo mimo, ze ze "slonska", to jak mawiał mój dziadek, "z miasta scie a dupa scie" :grin:

 

Pozdrawiam szwemkel

to jest właśnie to :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292890
Udostępnij na innych stronach

pewnie każdy ma swój sprawdzony przepis a podawanie jego wiąże się z ryzykiem negatywnej oceny prze tych co robią inaczej :)

No i właśnie chodzi o to aby była możliwość porównania, to po pierwsze, a po wtóre to jak się coś publicznie obiecuje, to wydaje mi się że należałoby ........... chyba że się mylę???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292908
Udostępnij na innych stronach

u mnie to wyglada tak.

1kg sera twarogowego

1 łyzeczka soli

1 łyżeczka sodki

2 łyżeczki kminku

łyżka stołowa masła

1 zółtko

 

twaróg z doświadczenia najlepiej swojski , pokruszyś dośc drobno w misce , nakryć i odstawić w ciepłem miejsce do czasu rozpoczęcia fermentacji ( bedzie czuć :) ) jak już twaróg zacznie robić się , nie wiem jak to nazwać . taki lekko ciągnący , dosypuję od pół do max. łyżeczki sodki aby ten cały proces lekko przyspieszyć a tym samym nie dopuścic aby ser zrobił się gorzki. jak już wszystko pieknie się rozłozy , miskę wstawiam na garnek z gotującą się wodą i zaczynam proces smażenia ( są rejony gdzie smażą bezpośrednio na ogniu ) ale ten wydaje mi się mniej uciązliwy bo nie przypala się ser , jak już wszystko zaczyna przechodzic w jednolitą masę , dodaję sól , kminek , łyżkę masła i na samym końcu żółtko intesywnie przy tym mieszając. jak już się dokładnie wymiesza , zestawiam , czekam aż lekko ostygnie i na kanapkę :) :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8236-ser-zgliwia%C5%82y/page/2/#findComment-292911
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.