Skocz do zawartości

Ciasta i ciasteczka Anuś


Anuś

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj troszkę rogalików z ciasto krucho-drożdżowego upiekłam na imieniny mojej przyjaciółki Małgosi :) Mają nadzienie z masy makowej lub marmolady różanej.

post-53395-0-02407000-1405162618_thumb.jpg         post-53395-0-95431800-1405163276_thumb.jpg

post-53395-0-64916300-1405163860_thumb.jpg         post-53395-0-71358800-1405164563_thumb.jpg

post-53395-0-86470500-1405166578_thumb.jpg

post-53395-0-10582000-1405165306_thumb.jpg         post-53395-0-64221800-1405166009_thumb.jpg

Rozmiar XXL dla Młodego ... z ilości jemu przypadającej nie był zadowolony :laugh:

post-53395-0-71719700-1405167316_thumb.jpg

A to już efekt końcowy :)

post-53395-0-53620000-1405167906_thumb.jpg

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Te z marmoladą różaną mi pasują, zamawiam na imieniny. :cool:

Pis... czyli za rok, bo jak mnie pamięć nie myli to były w czerwcu :laugh:

 

 

ciekawa jestem czym zaskoczysz na swoje imieniny a to już niebawem

Anulka mam już coś ... na razie to tylko pomysł w głowie, który niebawem zrealizuję ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Była sobie dynia :cool:

post-53395-0-27896300-1411851317_thumb.jpg

Pokrojona.. wpadła do solarium ...

post-53395-0-62677200-1411851589_thumb.jpg

Ostatnia tura z pestkami.... przydadzą się

post-53395-0-54700600-1411851878_thumb.jpg

Po upieczeniu dynia jest miękka, a łupina odchodzi bez problemu

Zmiksowałam w malakserze do uzyskania jednolitej masy

post-53395-0-38510100-1411852291_thumb.jpg

Dodałam ser... i powstał sernik dyniowy

Składniki na spód ciasta:

20 dag kruchych ciastek .. ja dałam takie zwykłe posypane cukrem

15 dag masła

2 łyżki kakao

Wszystkie składniki połączyłam za pomocą malaksera i wyłożyłam na blachę.

post-53395-0-74485400-1411852600_thumb.jpg

Składniki na masę serowo-dyniową

1.5 szklanki dyni

1 kg sera białego zmielonego

3 żółtka

4 całe jajka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka cynamony ... niekoniecznie

1/2 szklanki cukru

120 ml śmietany kwaśnej .. ja dałam 12%

150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Połączyłam wszystkie składniki. Jajka dodałam na końcu. Powstałą masę wylałam na ciasto.

post-53395-0-06628000-1411852955_thumb.jpg

Piekłam przez 50 minut na dolnej grzałce, a następnie na dolnej i górnej. Czas pieczenia to 1 h 10 min.

Ciasto na wierzchu jest udekorowane polewą czekoladową.

post-53395-0-60190700-1411853301_thumb.jpg

Pozostałą część upieczonej dyni zamroziłam i będzie do sernika na święta. Dodam wtedy zamiast cynamonu to przyprawę do piernika.

Przepis znalazłam w sieci, nieco go zmodyfikowałam. Proporcje były na tortownicę, ale ja z braku takiej upiekłam w prostokątnej formie, zmieniając automatycznie ilość poszczególnych składników. .

Nie wiem, czy to widać na zdjęciu, ale sernik ma piękny pomarańczowy kolor.

Można jeść....  :cool: jest pyszne

post-53395-0-46402900-1411853561_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super patent nie wpadłem na to ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Roger ... piekę tą dynie na termoobiegu w temperaturze nie przekraczającej 50 stopni. :) patent nie mój, tylko ''wyczajony'' w sieci ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zamówienie na guziki od krawcowej dostałam :cool:

Ciasto kruche, schłodzone przez godzinę w lodówce. Wykrawanie ciasteczek czym kto chce, ja użyłam kieliszka od wina i małego do mocniejszych procentów. Piekarnik nagrzany do 160 stopni. Czas pieczenia 12 minut. Jedna uwaga ... po 3 minutach pieczenia ponownie pogłębiamy dziurki, ponieważ ciasto rośnie i otworki zanikają. Świetnie się do tego nadaje słomka do napojów. Do części ciasta dodałam kakao.

post-53395-0-11642400-1413638336_thumb.jpg  post-53395-0-12144300-1413638484_thumb.jpg

 

Guziki są ... igła z nitką jest ... brakuje naparstka :laugh:

post-53395-0-86260200-1413638630_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anus wspaniale wypieki, fajny ten pomysl z guziczkami , mysle ze dzieciom beda bardzo smakowaly :tongue::clap: :clap:

Elu .. pomysł na ciasteczka znalazłam w sieci .. słodkości dostały maluchy .. taki prezent od cioci Ani :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie , to wszystko pięknie współgra. 

Przepiękny i na pewno przepyszny komplet młodej krawcowej :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Sezon na dynie nadal trwa :cool: Tym razem upiekłam muffinki dyniowo-pomarańczowe. przepis prosty i łatwy.Te nie mają nadzienia,ale następnym razem użyję dżemu swojego pomarańczowo - dyniowego.

Składniki;

250 g mąki pszennej

300 g puree z dyni

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml oliwy

4 całe jajka

200 g cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

100 ml soku z wyciśniętych pomarańczy

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miksujemy wszystko, aż do momentu całkowitego połączenia się składników. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 12-15 minut. Do gorących wyjętych z piekarnika wkładałam po jednym goździku, dla podniesienia aromatu w muffinkach. Ostudzone posypałam cukrem pudrem.

post-53395-0-95780200-1415009213_thumb.jpg

post-53395-0-51032300-1415009277_thumb.jpgpost-53395-0-95567700-1415009327_thumb.jpg

Zdjęcia mogą się nieco różnić... te wyżej są wykonane telefonem przez Dagę wieczorem, która dla dobra sprawy stała na taborecie :facepalm:

...  a dwa ostatnie to moje zrobione następnego dnia rano zwykłym aparatem.

post-53395-0-76290900-1415009808_thumb.jpg

i przekrój muffinki, oraz kawałek sernika dyniowego ... tylko tyle zdążyłam uratować :)

post-53395-0-89169600-1415009869_thumb.jpg

Smacznego :)

 

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Coś do kawy :cool: ciasto jest drożdżowe. Zostało mi trochę masy makowej zamrożonej po świętach, więc dzisiaj postanowiłam coś z nią zrobić.To ciasto istnieje w sieci jako gwiazda betlejemska.

Składniki na małą tortownicę:

500 g mąki pszennej

5 dag masła rozpuszczonego

opakowanie drożdży suszonych

200 ml mleka letniego

2 całe jajka

1/2 szklanki cukru

1 mały zapach pomarańczowy.

Łączymy wszystkie składniki i pozostawiamy do  momentu, aż podwoi swoją objętość. Wałkujemy cztery jednakowej wielkości placki, tak, aby ich średnica pasowała do tortownicy. Następnie smarujemy je masą makową ... nie może jej być zbyt dużo, bo będzie problem z zawijaniem. Masą smarujemy dwa pierwsze placki zostawiając środek bez nadzienia. Trzecim blatem przykrywami i już go nie smarujemy i nakładamy czwarty ostatni. dzielimy ciasto na 16 części i przekręcamy jeden kawałek w prawo a drugi w lewo. sąsiadujące ze sobą kawałki na końcu łączymy i lekko podwijamy. Ciasto przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 min.

Jutro rano pokażę przekrój tego ciasta, jak wpadnę do kafejki u paweljack-a :cool:

Oto fotorelacja:

post-53395-0-71918300-1420408305_thumb.jpg

post-53395-0-47087700-1420408383_thumb.jpg

post-53395-0-77532000-1420408597_thumb.jpg

post-53395-0-99913000-1420408773_thumb.jpg

post-53395-0-85866200-1420408945_thumb.jpg

Muszę jeszcze potrenować przekręcanie :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anus, bardzo ladne, zmniejsz odrobine temperature w piekarniku i bedzie ok.

 Anus, ja robilam z budyniem takie ciasto, zobacz tutaj  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-16

 Renesi dala tam link  jak to robic, moze Tobie pomoze z zaplataniem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Trening przed tłustym czwartkiem ... :cool:Pączki z ziemniakami. Przepis wielokrotnie wypróbowany przeze mnie. Kształtem nie przypominają tych tradycyjnych, a raczej pączki berlińskie.

Składniki:

50 dag mąki pszennej

50 dag ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę i wystudzonych

1/2 szklanki cukru

jedno opakowanie suchych drożdży 7g

2 jajka

3 żółtka

100g masła rozpuszczonego

400ml oleju i 3 łyżki smalcu

50g spirytusu do ciasta

Wszystkie składniki łączymy i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto ma dość luźną konsystencję. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2 cm i wykrawamy krążki. Do nadziewania użyłam swojego dżemu pomarańczowo-dyniowego. Następnie pozostawiamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia... na około 15 minut. Smażymy na oleju z dodatkiem smalcu.

Nie wytrzymałam i zanim zrobiłam zdjęcia to dwa zjadłam .. :facepalm: Pączki te zachowują swoją świeżość przez 2-3 dni ... niestety tylko raz udało mi się to sprawdzić. :laugh:

Zajęta kilkoma rzeczami na raz przypomniałam sobie o zrobieniu zdjęć dopiero, kiedy już zaczęłam je smażyć. Posypane cukrem pudrem ... Młody tak lubi  :)

post-53395-0-40561100-1422468378_thumb.jpg           post-53395-0-23373400-1422468486_thumb.jpg

Jeszcze ciepłe ... więc proszę jeszcze chwilkę poczekać, później będę częstować :laugh:

post-53395-0-77410100-1422468851_thumb.jpg

Nie mogę usunąć ostatniego zdjęcia :devil:

 

post-53395-0-16749100-1422468008_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.