@halusia@ Posted January 12, 2014 Report Share #51 Posted January 12, 2014 Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak... Natomiast sernik bez sera już mam za sobą... mnie osobiście nie powala z nóg.. ale każdy ma inny gust Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326386 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 12, 2014 Report Share #52 Posted January 12, 2014 aniu ,bardzo ciekawe to szpinakowe ciasto - a jak smakowało ? sernik ... bez sera śmietanowiec?? Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326387 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted January 12, 2014 Report Share #53 Posted January 12, 2014 Aniu :clap: Wspaniale wyglada i zapewne też tak samo smakuję. Jestem pod wrażeniem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326391 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted January 12, 2014 Report Share #54 Posted January 12, 2014 Jestem ciekawa smaku ,bo mam duzo swiezego szpinaku Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326394 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 12, 2014 Report Share #55 Posted January 12, 2014 ania27, dnia 12 Sty 2014 - 19:19, napisał: sernik ... bez sera śmietanowiec?? Olgo ja robiłam ja jogurcie bałkańskim Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326395 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted January 12, 2014 Author Report Share #56 Posted January 12, 2014 Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak... Halineczko .. nie czuje się zbytnio zapachu szpinaku, możesz do ciasta dodać jeszcze cukier waniliowy, ale ja zrezygnowałam z tego składnika. śmietanowiec?? Tak Olga ... śmietanowiec, tak na ''przegryzkę'' dla Młodego zrobiłam Użyłam śmietany 18%. Jestem ciekawa smaku ,bo mam duzo swiezego szpinaku Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre ale nie wiem, jaki smak byłby w przypadku użycia świeżego szpinaku. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326401 Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted January 12, 2014 Report Share #57 Posted January 12, 2014 Aniu,szkoda ze mieszkasz tak daleko, bo bym przyjechał na degustacje - ale mi ślinka cieknie Quote wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326407 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted January 12, 2014 Report Share #58 Posted January 12, 2014 A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. to jeden ze sposobow podania im tego w jadlospisie Po co je meczyc zielona' mamalyga" , Brawo Aniu Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326414 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted January 12, 2014 Report Share #59 Posted January 12, 2014 Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre Szpinak to przedszkolna trauma wielu osób, ale jeśli to ciasto smakuje tak jak wygląda .... to możesz śmiało opatentować smako-terapię Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326445 Share on other sites More sharing options...
LP57 Posted January 13, 2014 Report Share #60 Posted January 13, 2014 A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. Nie wszystkie dzieci. Mój wnuk (12- latek) uwielbia szpinak od najmłodszych lat. Gdy w przedszkolu był szpinak na obiad namawiał inne dzieci do jedzenia i niejednokrotnie z pozytywnym skutkiem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-326485 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 24, 2014 Author Report Share #61 Posted March 24, 2014 (edited) Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek. Sernik ten nazwałam puszkiem sernikowym. Ma konsystencję pianki, a smak sernika. Dzisiaj piekłam go po raz drugi wg zmian które wprowadziłam po pierwszym jego wypieku. W przekroju widoczne są dziurki, co przypomina ptasie mleczko.Składniki:1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego4 jajka8 białekszklanka cukruotarta skórka z pomarańczy4 łyżki budyniu śmietankowegoZmielony ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i budyń. Wszystko delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.Ciasto wylewamy do foremki, którą wstawiamy do nieco większej wypełnionej gorącą wodą w ilości 1,5- 2l.Pieczemy w temp 160 stopni, około 50 minut.Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło. Po upieczeniu zostawiamy je na około 10 minut w piekarniku. Następnie studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Można ozdobić polewą czekoladową. Autorka przepisu na którym się wzorowałam, twierdzi, iż ciasto to zawsze nieco popęka... co widać na załączonym obrazku Jeśli mi się uda i ciasto wytrwa do jutra wieczora to wstawię jego przekrój. Edited March 24, 2014 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342363 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 24, 2014 Report Share #62 Posted March 24, 2014 Czy dawałaś proszek do pieczenia Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342367 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 24, 2014 Author Report Share #63 Posted March 24, 2014 Czy dawałaś proszek do pieczenia Nie dodawałam proszku do pieczenia .. nie było go w przepisie Właśnie zaglądałam do lodówki i myślę, że jeszcze dziś wieczorem będę mogła go pokazać w przekroju. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342371 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 24, 2014 Author Report Share #64 Posted March 24, 2014 Wiem, ze nie wypada pisać po sobie, ale nie wytrzymałam i musiałam zobaczyć jak to ciasto wygląda po moich zmianach w przepisie.A wygląda tak ... Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jako dodatkiem do niego jest konfitura z wiśni (wcześniej były zalane 60% eliksirem) a następnie smażone przez trzy kolejne dni po godzinie czasu z dodatkiem cukru. I tak jeszcze są bardzo alkoholowe.... Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342380 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 24, 2014 Report Share #65 Posted March 24, 2014 Wiem, ze nie wypada pisać po sobie Nie wypada to zmuszać SiB do wymiany klawiatur i czyszczenia monitorów No i całkiem ładnie wyszło to zdjęcie "skrzydła" przywołują skojarzenia z lataniem i lekkością - podkreślają puszystość ciasta. Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342394 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 24, 2014 Report Share #66 Posted March 24, 2014 Aniu ciekawy sernik. Faktycznie wyglada ja pianka. Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete? Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342479 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 24, 2014 Author Report Share #67 Posted March 24, 2014 Aniu ciekawy sernik. Faktycznie wyglada ja pianka. Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete?Aniu włożyłam do lodówki w foremce, bo po upieczeniu ono jest bardzo mięciutkie i może popękać. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342490 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 25, 2014 Report Share #68 Posted March 25, 2014 Miałam troszkę sera, Chudego, czy tłustego? Wygląda smakowicie. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342535 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 25, 2014 Author Report Share #69 Posted March 25, 2014 Chudego, czy tłustego? Tłustego Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342636 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 25, 2014 Report Share #70 Posted March 25, 2014 Chudego, czy tłustego?Tłustego Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342648 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 26, 2014 Author Report Share #71 Posted March 26, 2014 Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12? Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342713 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 26, 2014 Report Share #72 Posted March 26, 2014 Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12?Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu Oczywiście masz rację , mogę przecież też jajecznicę na bogato trzasnąć. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342715 Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted March 26, 2014 Report Share #73 Posted March 26, 2014 Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni nic się nie moze zmarnować koniecznie muszę przekazać ten przepis mojej córce , bo po jej pieczeniu zostaje zawsze kilka białek a ja nie mogę patrzeć jak wysychają w lodówce , tym bardziej że są to jajka od moich kur. Rzadko mi się zdarza patrzeć na fotkę wypieku z pobudzonymi kubkami smakowymi ale to zdjęcie z tą konfiturą ..mmm .. Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342722 Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted March 26, 2014 Report Share #74 Posted March 26, 2014 Anuś -super serniczek,ja na razie nie piekę aby nie kusić swojej drugiej połowy na słodkości Quote Moją pasją jest kuchnia:) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342728 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 26, 2014 Author Report Share #75 Posted March 26, 2014 Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni nic się nie moze zmarnować To prawda tak zostałam wychowana przez moich Kochanych Dziadków, za co jestem im bardzo wdzięczna, każdego dnia. Bardzo czerstwy chleb daję dla koni, a pozostałe resztki wywożone są dla kurek. Co prawda za to konia w prezencie nie dostałam ale jajka i czasami kurę tak. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page/3/#findComment-342740 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.