Jump to content

Recommended Posts

Było już ciasto marchewkowe i dyniowe a teraz przyszedł czas na ciasto szpinakowe z kremem karpatkowym i granatem, zwane inaczej leśny mech

Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak...  :)

Natomiast sernik bez sera już mam za sobą... mnie osobiście nie powala z nóg.. :facepalm: ale każdy ma inny gust   :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

• Replies 204
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

aniu ,bardzo ciekawe to szpinakowe ciasto - a jak smakowało ?

sernik ... bez sera :facepalm:

śmietanowiec??

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

ania27, dnia 12 Sty 2014 - 19:19, napisał: sernik ... bez sera śmietanowiec??

Olgo ja robiłam ja jogurcie bałkańskim  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Anuś... po raz pierwszy widzę użycia szpinaku do ciasta na słodko... ciekawi mnie jego smak...

Halineczko .. nie czuje się zbytnio zapachu szpinaku, możesz do ciasta dodać jeszcze cukier waniliowy, ale ja zrezygnowałam z tego składnika. :)

śmietanowiec??

Tak Olga ... śmietanowiec, tak na ''przegryzkę'' dla Młodego zrobiłam :D Użyłam śmietany 18%.

Jestem ciekawa smaku ,bo mam duzo swiezego szpinaku

Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre :) ale nie wiem, jaki smak byłby w przypadku użycia świeżego szpinaku.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. to jeden ze sposobow podania im tego w jadlospisie  :laugh: Po co je meczyc zielona' mamalyga" , Brawo Aniu

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Proszę mi wierzyć że ciasto jest bardzo ... bardzo dobre

Szpinak to przedszkolna trauma wielu osób, ale jeśli to ciasto smakuje tak jak wygląda .... to możesz śmiało opatentować smako-terapię :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

A dzieci tak bardzo szpinaku nie lubia. 

Nie wszystkie dzieci. Mój wnuk (12- latek) uwielbia szpinak od najmłodszych lat. Gdy w przedszkolu był szpinak na obiad namawiał inne dzieci do jedzenia i niejednokrotnie z pozytywnym skutkiem. 

• 2 months later...

Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek. Sernik ten nazwałam puszkiem sernikowym. Ma konsystencję pianki, a smak sernika. Dzisiaj piekłam go po raz drugi wg zmian które wprowadziłam po pierwszym jego wypieku. W przekroju widoczne są dziurki, co przypomina ptasie mleczko.

Składniki:

1/2 kg sera trzykrotnie zmielonego

4 jajka

8 białek

szklanka cukru

otarta skórka z pomarańczy

4 łyżki budyniu śmietankowego

Zmielony ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i budyń. Wszystko delikatnie mieszamy aż do całkowitego połączenia składników.

post-53395-0-73747900-1395664467_thumb.jpg

Ciasto wylewamy do foremki, którą wstawiamy do nieco większej wypełnionej gorącą wodą w ilości 1,5- 2l.

Pieczemy w temp 160 stopni, około 50 minut.

post-53395-0-76869200-1395665020_thumb.jpg

Pod koniec pieczenia przykrywamy ciasto folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło. Po upieczeniu zostawiamy je na około 10 minut w piekarniku. Następnie studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Można ozdobić polewą czekoladową. Autorka przepisu na którym się wzorowałam, twierdzi, iż ciasto to zawsze nieco popęka... co widać na załączonym obrazku :)

post-53395-0-25586100-1395665130_thumb.jpg

Jeśli mi się uda i ciasto wytrwa do jutra wieczora to wstawię jego przekrój.

Edited by Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Czy dawałaś proszek do pieczenia  :)

Nie dodawałam proszku do pieczenia .. nie było go w przepisie :) Właśnie zaglądałam do lodówki i myślę, że jeszcze dziś wieczorem będę mogła go pokazać w przekroju.

Wiem, ze nie wypada pisać po sobie, ale nie wytrzymałam i musiałam zobaczyć jak to ciasto wygląda po moich zmianach w przepisie.

A wygląda tak ... :)

post-53395-0-03135000-1395672591_thumb.jpg

Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc jako dodatkiem do niego jest konfitura z wiśni (wcześniej były zalane 60% eliksirem) a następnie smażone przez trzy kolejne dni po godzinie czasu z dodatkiem cukru. I tak jeszcze są bardzo alkoholowe.... :cool:

Wiem, ze nie wypada pisać po sobie

Nie wypada to zmuszać SiB do wymiany klawiatur i czyszczenia monitorów :tongue:;):D

No i całkiem ładnie wyszło to zdjęcie :clap: "skrzydła" przywołują skojarzenia z lataniem i lekkością - podkreślają puszystość ciasta.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Aniu ciekawy sernik.  Faktycznie wyglada ja pianka.

Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Aniu ciekawy sernik.  Faktycznie wyglada ja pianka.

Mam pytanie natry technicznej, czy do lodowki wstawiasz w foremce czy wyjete?

Aniu włożyłam do lodówki w foremce, bo po upieczeniu ono jest bardzo mięciutkie i może popękać.

Miałam troszkę sera, 

Chudego, czy tłustego? Wygląda smakowicie. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Chudego, czy tłustego?

Tłustego :)

Chudego, czy tłustego?

Tłustego :)

Dzięki a jak nie mam 8 wolnych białek to zrobić z 8 jaj czy nawet z 12?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu :tongue:

Paweł ... to weź 4 całe jajka i 8 białek, tak jak w przepisie jest a żółtka zużyj to ciasta kruchego lub zrób dużo makaronu do rosołu :tongue:

Oczywiście masz rację :facepalm: , mogę przecież też jajecznicę na bogato trzasnąć.

Miłego dnia. 

Miałam troszkę sera, białek z jaj i brak pomysłu co z tym zrobić. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na sernik, bez dużej ilości żółtek, za to sporo w nim samych białek

Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni :) nic się nie moze zmarnować  :clap: koniecznie muszę przekazać ten przepis mojej córce , bo po jej pieczeniu zostaje zawsze kilka białek a ja nie mogę patrzeć jak wysychają w lodówce , tym bardziej że są to jajka od moich kur. 

Rzadko mi się zdarza patrzeć na fotkę wypieku z pobudzonymi kubkami smakowymi ale to zdjęcie z tą konfiturą ..mmm .. :thumbsup:

Da Bóg dzień ,da i radę.

Tu proszę odezwała się "dusza" prawdziwej Poznańskiej gospodyni :) nic się nie moze zmarnować :clap:

To prawda :) tak zostałam wychowana przez moich Kochanych Dziadków, za co jestem im bardzo wdzięczna, każdego dnia. Bardzo czerstwy chleb daję dla koni, a pozostałe resztki wywożone są dla kurek. Co prawda za to konia w prezencie nie dostałam :laugh:  ale jajka i czasami kurę tak.