Skocz do zawartości

Słonina paprykowana, wędzona na kilka sposobów.


Rekomendowane odpowiedzi

Słonina teraz jest zasolona dwa tygodnie, jak będę wędził to już będzie trzy. Mam 10 kawałków, razem 3,30 kg. Cienizna, ale nie mam szans na grubszą. Z efektów poprzednich wędzeń jestem zadowolony, ale chciałem spróbować innych sposobów. Teraz tak jak robiłem :

 

1.

a. Po wyjęciu z soli opłukana w gorącej wodzie.

b. Wędzona 3h w 50-55*C i potem natarta papryką

c. Wędzona 4h w temp. 50-55*C - koniec

 

Teraz chcę zrobić tak :

 

2.

a. Opłukać

b. Sparzyć w 73-75*C około 25 minut

c. dalej tak jak robiłem

 

3.

a. Tak jak w sposobie 1, tylko pod koniec podniosę temp do 65*C na około 15 minut.

 

Jak komuś coś przyjdzie sensownego do głowy, to spróbuję :grin:

 

[ Dodano: Sro 07 Sie, 2013 09:42 ]

Zapomniałem dodać, że za jednym razem chcę spróbować tych kilku sposobów, tak żeby było porównanie :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Radziu, rozumiem, że w nowych sposobach chodzi jedynie o nadanie miękkości?

przy pierwszym sposobie próbowałeś może powiesić ją w lodówce tak na kilka miesięcy?

wg mnie wędzona acz surowa słonina dopiero jak powisi dłuższy czas robi się taka fajna, kremowa i rozpływająca w ustach :P :thumbsup:

choć tak samo jak była niegdyś dysputa z rolowanym boczkiem.. parzenie nada miękkość totalną i przejedwabistą hehehe, że się tak wyrażę :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-295574
Udostępnij na innych stronach

Radziu, rozumiem, że w nowych sposobach chodzi jedynie o nadanie miękkości?

przy pierwszym sposobie próbowałeś może powiesić ją w lodówce tak na kilka miesięcy?

 

Robert, tego nie próbowałem. Nie miałem szansy, bo parę tygodni i po słonine ne było śladu :grin: . Ale teraz spróbuję. Dzięki za podpowiedź :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-295577
Udostępnij na innych stronach

 

Jeszcze trochę muszą posiedzieć w wędzarni ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296083
Udostępnij na innych stronach

 

Prawie koniec. Prawie, bo robiona moim sposobem, wróci jeszcze dzisiaj na trochę do wędzarni. Próby organoleptyczne za kilka dni, ale już teraz można powiedzieć, że najtwardsza jest słonina parzona :shock: .

Wygrywa o włos, słonina robiona wg. Marka z Bielska tzn. wędzona w około 50*C i potem na 15 minut temperatura podniesiona do 65*C. Ale to nie znaczy, że "moja" jest zła :wink:

Jeszcze nie można jeść, bo ...

 

C.D.N. :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296093
Udostępnij na innych stronach

Radek.,

Jeszcze nie można jeść, bo ...

 

to kiedy można to jeść? :devil:

bo wisi juz ta słonina dość długo....i chyba dłużej nie musi... :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296098
Udostępnij na innych stronach

a. Opłukać

b. Sparzyć w 73-75*C około 25 minut

Próby organoleptyczne za kilka dni, ale już teraz można powiedzieć, że najtwardsza jest słonina parzona .

nie zwróciłem wcześniej jakoś uwagi na czas.. czemu akurat słoninę parzysz tyle co dosyć cienką kiełbasę? ja zawsze wrzucam z boczkami do parzenia i co najmniej godzinkę do miękkości parzę, zazwyczaj dłużej..

bo wisi juz ta słonina dość długo....i chyba dłużej nie musi...

taka wędzona po 2 miesiącach wiszenia w lodówce :thumbsup: mmmm :lol: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296099
Udostępnij na innych stronach

to kiedy można to jeść? :devil:

Aż powiem :grin: :grin: :wink:

nie zwróciłem wcześniej jakoś uwagi na czas.. czemu akurat słoninę parzysz tyle co dosyć cienką kiełbasę?

Wyczytałem gdzieś u nas i zapisałem. Teraz po ptakach, bo już zrobiona :wink: .

Następnego razu parzonej pewnie szybko nie będzie, ale testowo zawieszę w lodówce z każdej próby po jednym kawałku :grin:

Pod palcami czuję, że robiona wg mojego i Marka z Bielska sposobu, jest bardziej miękka od parzonej. Ale z pełnymi wnioskami jeszcze się wstrzymam :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296107
Udostępnij na innych stronach

Pod palcami czuję, że robiona wg mojego i Marka z Bielska sposobu, jest bardziej miękka od parzonej

Spróbuj zamrozić jeden kawałek parzonej.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296109
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jak to smakuje nigdy nie jadłem :tongue:

 

:thumbsup: :tongue: Pierwszy raz od kilku lat mi zabrakło :lol:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296110
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe jak to smakuje nigdy nie jadłem :tongue:

 

:thumbsup: :tongue: Pierwszy raz od kilku lat mi zabrakło :lol:

a gdzie napisane było, że już można jeść... :devil: czekam i czekam.... a tu nagle czytam że nie mam już po co czekać... :shock: :shock:

ktoś ''zwinął '' czy zjadł? :rolleyes: :rolleyes:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296112
Udostępnij na innych stronach

A ja tym razem zrobiłem mniej więcej jak w sposobie nr. 2 Radka, słoninkę peklowałem 3 dni razem z wędlinami nasŧepnie podgotowałem jakieś 20-30min i tuż przed wędzeniem natarłem odrobiną soli i papryki, po uwędzeniu na chwilę zanurzyłem w wodzie w której parzyłem szynki, papryka idealnie rozpłynęła się. W smaku super, delikatna można smarować na kanapce. jak dla mnie najlepsza słoninka jaką zrobiłem. :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/slonina2.JPG

http://monki.us/~tier/wd/slonina.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296113
Udostępnij na innych stronach

czekam i czekam....

Aniu :D Cierpliwości. Nikt jej nie zawinął :wink: Mam ją na oku :grin:

Spróbuj zamrozić jeden kawałek parzonej.

Gonzuś :D Twojej słoniny i tak nic nie przebije :???: :grin: Ale zrobię jak radzisz :wink:

. W smaku super, delikatna można smarować na kanapce. jak dla mnie najlepsza słoninka jaką zrobiłem. :grin:

I o to chodzi :clap: :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296114
Udostępnij na innych stronach

 

Wisi i czeka :grin: . Wczoraj była degustacja. Z wyciąganiem ostatecznych wniosków, to ja jeszcze poczekam :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296263
Udostępnij na innych stronach

Radek.,

Wisi i czeka :grin: . Wczoraj była degustacja. Z wyciąganiem ostatecznych wniosków, to ja jeszcze poczekam :wink:

Po wczorajszej degustacji... to już jej pewnie ... nie ma :rolleyes:

teraz zostało czekanie na wnioski... :grin: :grin:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296265
Udostępnij na innych stronach

Z wyciąganiem ostatecznych wniosków, to ja jeszcze poczekam :wink:

 

:grin: :lol:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296271
Udostępnij na innych stronach

Po wczorajszej degustacji... to już jej pewnie ... nie ma :rolleyes:

teraz zostało czekanie na wnioski... :grin: :mrgreen:

 

Jest, jest :grin: Spoko :grin:

 

:grin: :lol:

 

I będzie wiadomo czy dobra :tongue: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296289
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Minęło kilka tygodni i czas na podsumowanie. Wbrew obawom co do słoniny parzonej, a później wędzonej, okazało się, że jest najbardziej miękka, co nie znaczy, że lepsza :wink: .

Wszystkie trzy sposoby są dobre.

Z AndrzejemK tak ustaliliśmy i ja się tego trzymam :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298954
Udostępnij na innych stronach

Wbrew obawom co do słoniny parzonej

A ja swojej nie będę parzył.Leży w soli już cztery tygodnie jest mięciutka i nie wiem czy zdążę ją uwędzić. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298959
Udostępnij na innych stronach

A ja swojej nie będę parzył.Leży w soli już cztery tygodnie jest mięciutka i nie wiem czy zdążę ją uwędzić. :grin:

Ja bym wędził :tongue: :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298961
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy zdążę ją uwędzić

Bo tylko solona też jest :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298962
Udostępnij na innych stronach

Bo tylko solona też jest :thumbsup:

 

Jest, jest :tongue: Miałem okazję spróbować słoninki Gonza :clap: . Ale to była słonina grubości... No nie wiem, ale gruba :grin: . U mnie tylko cienizna :???:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298969
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz napisał/a:

A ja swojej nie będę parzył.Leży w soli już cztery tygodnie jest mięciutka i nie wiem czy zdążę ją uwędzić. :grin:

 

Ja bym wędził :tongue: :wink: .

Jak jeszcze będzie miał co.... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298970
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.