Radek. Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Słonina teraz jest zasolona dwa tygodnie, jak będę wędził to już będzie trzy. Mam 10 kawałków, razem 3,30 kg. Cienizna, ale nie mam szans na grubszą. Z efektów poprzednich wędzeń jestem zadowolony, ale chciałem spróbować innych sposobów. Teraz tak jak robiłem : 1. a. Po wyjęciu z soli opłukana w gorącej wodzie.b. Wędzona 3h w 50-55*C i potem natarta paprykąc. Wędzona 4h w temp. 50-55*C - koniec Teraz chcę zrobić tak : 2.a. Opłukać b. Sparzyć w 73-75*C około 25 minutc. dalej tak jak robiłem 3. a. Tak jak w sposobie 1, tylko pod koniec podniosę temp do 65*C na około 15 minut. Jak komuś coś przyjdzie sensownego do głowy, to spróbuję :grin: [ Dodano: Sro 07 Sie, 2013 09:42 ]Zapomniałem dodać, że za jednym razem chcę spróbować tych kilku sposobów, tak żeby było porównanie :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Radziu, rozumiem, że w nowych sposobach chodzi jedynie o nadanie miękkości? przy pierwszym sposobie próbowałeś może powiesić ją w lodówce tak na kilka miesięcy? wg mnie wędzona acz surowa słonina dopiero jak powisi dłuższy czas robi się taka fajna, kremowa i rozpływająca w ustach :P :thumbsup: choć tak samo jak była niegdyś dysputa z rolowanym boczkiem.. parzenie nada miękkość totalną i przejedwabistą hehehe, że się tak wyrażę :P Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-295574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Radziu, rozumiem, że w nowych sposobach chodzi jedynie o nadanie miękkości? przy pierwszym sposobie próbowałeś może powiesić ją w lodówce tak na kilka miesięcy? Robert, tego nie próbowałem. Nie miałem szansy, bo parę tygodni i po słonine ne było śladu :grin: . Ale teraz spróbuję. Dzięki za podpowiedź :grin: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-295577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Jeszcze trochę muszą posiedzieć w wędzarni Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Prawie koniec. Prawie, bo robiona moim sposobem, wróci jeszcze dzisiaj na trochę do wędzarni. Próby organoleptyczne za kilka dni, ale już teraz można powiedzieć, że najtwardsza jest słonina parzona :shock: . Wygrywa o włos, słonina robiona wg. Marka z Bielska tzn. wędzona w około 50*C i potem na 15 minut temperatura podniesiona do 65*C. Ale to nie znaczy, że "moja" jest zła :wink: Jeszcze nie można jeść, bo ... C.D.N. :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Radek., Jeszcze nie można jeść, bo ... to kiedy można to jeść? :devil: bo wisi juz ta słonina dość długo....i chyba dłużej nie musi... :tongue: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 a. Opłukać b. Sparzyć w 73-75*C około 25 minutPróby organoleptyczne za kilka dni, ale już teraz można powiedzieć, że najtwardsza jest słonina parzona .nie zwróciłem wcześniej jakoś uwagi na czas.. czemu akurat słoninę parzysz tyle co dosyć cienką kiełbasę? ja zawsze wrzucam z boczkami do parzenia i co najmniej godzinkę do miękkości parzę, zazwyczaj dłużej.. bo wisi juz ta słonina dość długo....i chyba dłużej nie musi...taka wędzona po 2 miesiącach wiszenia w lodówce :thumbsup: mmmm :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 to kiedy można to jeść? :devil: Aż powiem :grin: :grin: :wink: nie zwróciłem wcześniej jakoś uwagi na czas.. czemu akurat słoninę parzysz tyle co dosyć cienką kiełbasę? Wyczytałem gdzieś u nas i zapisałem. Teraz po ptakach, bo już zrobiona :wink: . Następnego razu parzonej pewnie szybko nie będzie, ale testowo zawieszę w lodówce z każdej próby po jednym kawałku :grin: Pod palcami czuję, że robiona wg mojego i Marka z Bielska sposobu, jest bardziej miękka od parzonej. Ale z pełnymi wnioskami jeszcze się wstrzymam :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Ciekawe jak to smakuje nigdy nie jadłem :tongue: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Pod palcami czuję, że robiona wg mojego i Marka z Bielska sposobu, jest bardziej miękka od parzonej Spróbuj zamrozić jeden kawałek parzonej. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Ciekawe jak to smakuje nigdy nie jadłem :tongue: :thumbsup: :tongue: Pierwszy raz od kilku lat mi zabrakło :lol: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Musze kurcze popróbowac :blush: nigdy nie robiłem :devil: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Ciekawe jak to smakuje nigdy nie jadłem :tongue: :thumbsup: :tongue: Pierwszy raz od kilku lat mi zabrakło :lol:a gdzie napisane było, że już można jeść... :devil: czekam i czekam.... a tu nagle czytam że nie mam już po co czekać... :shock: :shock: ktoś ''zwinął '' czy zjadł? :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 A ja tym razem zrobiłem mniej więcej jak w sposobie nr. 2 Radka, słoninkę peklowałem 3 dni razem z wędlinami nasŧepnie podgotowałem jakieś 20-30min i tuż przed wędzeniem natarłem odrobiną soli i papryki, po uwędzeniu na chwilę zanurzyłem w wodzie w której parzyłem szynki, papryka idealnie rozpłynęła się. W smaku super, delikatna można smarować na kanapce. jak dla mnie najlepsza słoninka jaką zrobiłem. :grin: http://monki.us/~tier/wd/slonina2.JPG http://monki.us/~tier/wd/slonina.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Sierpnia 2013 czekam i czekam.... Aniu Cierpliwości. Nikt jej nie zawinął :wink: Mam ją na oku :grin: Spróbuj zamrozić jeden kawałek parzonej. Gonzuś Twojej słoniny i tak nic nie przebije :???: :grin: Ale zrobię jak radzisz :wink: . W smaku super, delikatna można smarować na kanapce. jak dla mnie najlepsza słoninka jaką zrobiłem. :grin: I o to chodzi :clap: :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Wisi i czeka :grin: . Wczoraj była degustacja. Z wyciąganiem ostatecznych wniosków, to ja jeszcze poczekam :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Radek., Wisi i czeka :grin: . Wczoraj była degustacja. Z wyciąganiem ostatecznych wniosków, to ja jeszcze poczekam :wink:Po wczorajszej degustacji... to już jej pewnie ... nie ma :rolleyes: teraz zostało czekanie na wnioski... :grin: :grin: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Z wyciąganiem ostatecznych wniosków, to ja jeszcze poczekam :wink: :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Po wczorajszej degustacji... to już jej pewnie ... nie ma :rolleyes: teraz zostało czekanie na wnioski... :grin: :mrgreen: Jest, jest :grin: Spoko :grin: :grin: :lol: I będzie wiadomo czy dobra :tongue: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-296289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2013 Minęło kilka tygodni i czas na podsumowanie. Wbrew obawom co do słoniny parzonej, a później wędzonej, okazało się, że jest najbardziej miękka, co nie znaczy, że lepsza :wink: . Wszystkie trzy sposoby są dobre. Z AndrzejemK tak ustaliliśmy i ja się tego trzymam :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2013 Wbrew obawom co do słoniny parzonej A ja swojej nie będę parzył.Leży w soli już cztery tygodnie jest mięciutka i nie wiem czy zdążę ją uwędzić. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2013 A ja swojej nie będę parzył.Leży w soli już cztery tygodnie jest mięciutka i nie wiem czy zdążę ją uwędzić. :grin: Ja bym wędził :tongue: :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2013 nie wiem czy zdążę ją uwędzićBo tylko solona też jest :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2013 Bo tylko solona też jest :thumbsup: Jest, jest :tongue: Miałem okazję spróbować słoninki Gonza :clap: . Ale to była słonina grubości... No nie wiem, ale gruba :grin: . U mnie tylko cienizna :???: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Września 2013 arkadiusz napisał/a: A ja swojej nie będę parzył.Leży w soli już cztery tygodnie jest mięciutka i nie wiem czy zdążę ją uwędzić. :grin: Ja bym wędził :tongue: :wink: . Jak jeszcze będzie miał co.... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8392-s%C5%82onina-paprykowana-w%C4%99dzona-na-kilka-sposob%C3%B3w/#findComment-298970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.