electra Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) @Wirus, Wlasnie robimy degustacje i powiem ze juz zjadlam polowke rozkrojego , czuc lekki aromat dymu , skrzypi delikatnie , jeszcze tylko musza polezec zeby sol sie lepiej rozlozyla .Powiem tak jestem zadowolona , myslalam ze nie beda takie smaczne. Edytowane 1 Października 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 1 Października 2020 Zrobilam experyment i "uwedzilam"plynem wedzarniczym a'la oscypki , malowane 2-krotnie -zalezalo mi jedynie na aromacie a nie na kolorze .Po malowaniu wisialy w piecyku w temp ok 50st .Rozgrzalam piekarnik do 90 st powiesilam serki i otworzylam piekarnik , a zostawilam tylko zarowke .Tak sie prezentuja dzis po jednym dniu lezenia w lodowce.20201001_180134.jpgPiękniusie one są Electro, tak jak piszesz, poleżą i smak będzie cacy lala, mniam, mniam, paluszki lizać. Wygodę ma z Tobą ten Twój TZ . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 1 Października 2020 @sverige2, dzieki , Moja mam sie dziwi ze ja mam taka cierpliwosc do tych wyrobow , raczej nie jest moja mocnas trona cierpliwosc ale wiem ze wyroby nie moga byc na wczoraj Moj pies juz sie nie moze doczekac kiedy dostanie kawalek sera , on tak nie siedzi nawet jakmieso lezy , uwielbia ser , niestety oscypek slony wiec dostal tylko malenki okruszek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 2 Października 2020 Czy to z mleka sklepowego ? A możesz podać przepis ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 2 Października 2020 Czekamy na przepisik :sleep:moze w koncu cos zrobie z mleka! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 2 Października 2020 @JaGra, Tak sklepowego , ale takiego ekologicznego niskopasteryzowanego , u nas jest bardzo dobre mleko nawet to sklepowe , robilam tez z normalnego nie ekologicznego i tez wychodzily , napewno nie bedzie tyle samo sera co z prosto od krowy , ale jak to mowia jak sie nie ma co sie lubi...Przepis , jest chyba wczesniej bo juz podawalam ,ale napisze jeszcze raz , nie moj tylko kogos z forumowiczow , niestety nie pamietam kogo , mentorem oscypkowym jest Andrzej_K Podgrzewamy mleko (najlepiej swieze prosto od krowy) do temp. ok 30-40 st.C, nastepnie dodajemy podpuszczke rozrobiona w wodzie (ok 1 malej lyzeczki na 20 l mleka). Czekamy az mleko zacznie sie scinac * *ja robie na mleku kupnym bo nie mam dostepu do innego , podpuszczka -ilosc w zaleznosci od producenta Cedzimy mleko na sitku i scierce do czasu az wszystko ladnie scieknie (najlepiej cala dobe) Nastepnie kroimy ser na mniejsze porcje i moczymy go w cieplej wodzie aby nabral plastycznosci, delikatnie formujac ksztalt wyciskamy resztki wody. Pózniej formujemy oscypki. nie mam formy wiec uzywam sitki wedliniarskiejPo formowaniu wkladamy nasz ser do solanki (soli powinno byc tyle aby serki sobie plywaly, u mnie byla solanka 8% 12 h Po tym czasie,sery do lodówki na kilka godzin.Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni, do 5 godzin. czasem trzeba odwrocic do gory nogami zeby rownomiernie sie uwedzily . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 2 Października 2020 Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni, Jeśli w takiej temperaturze to wędzenie ciepłym dymem. A serki fajne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 2 Października 2020 (edytowane) @arkadiusz, Masz racje ze to zimny nie jest, moje byly niestety tylko malowane , za zimno juz mamy zeby siedziec przy wedzarce , ale takie z lekkim aromatem smakuja bardzo dobrze , tylko kolorek blady. jak zrobie nastepne to poexperymetuje jeszcze zeby byl lepszy kolor a smak ten sam. Edytowane 2 Października 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 2 Października 2020 One całkiem ładnie wyglądają.Wcale bym nie zmieniał temperatury ,ale jak chcesz mieć mocniejszy kolor to ja bym tylko powędził nieco dłużej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 2 Października 2020 @arkadiusz, One nie sa wedzone tylko malowane plynem wedzarniczym , za zimno mam zeby wedzic , mialy byc na bialo , ale poexperymentowalam , braklo mi tej wedzonej nuty- Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 2 Października 2020 Z takiego niewędzonego serka można zrobić pyszną sałatkęSer zetrzeć na grubych oczkach tarki dodać pora i jajka drobno posiekane.Doprawić majonezem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 3 Października 2020 nastepnie dodajemy podpuszczke Dzięki elektra ale, jaką podpuszczkę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 3 Października 2020 Zerknij sobie np tuhttps://serowar.pl/pl/p/Podpuszczka-naturalna-jagnieca-0%2C5-kg-10000-L-mleka/576 Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 3 Października 2020 (edytowane) @JaGra, Ja mam akurat w plynie kupiona w narmalnym spozywaczym sklepie, na mojej napisane ze na 10 l dawac 1-3 lyzki* , ja dalam 20 ml na 5 l mleka. *(15ml) Edytowane 3 Października 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 3 Października 2020 Dzięki Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Moj twarozwk z 2 kg mleka zsiadleo , mleko podgrzane do 85 st , wymieszane odstalo w garnku do ostygniecia , zlane na aze, odciekal ca 14h wyszlo nieco panad 700 g nie wiem czemu obrocilo Edytowane 13 Grudnia 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-802979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Mleko podgrzewamy i owarzamy w temp. ok. 37- 40 stopni C. Electro. To co Ty zrobiłaś to podstawowy błąd, temperatura 85 stopni C jest zdecydowanie zbyt wysoka. Spójrz na to krupkowate i suche ziarno jakie uzyskałaś z tego skrzepu. Jest teraz w LIDL-u wspaniałe, pyszne świeże mleko, pełnotłuste nie homogenizowane i nie odciągane 3,8 - 4,5 % zawartości tłuszczu, nazywa się "Świąteczne", w czerwonych kartonach. kosztuje 12,90 skr/litr. Ser biały twarogowy jest z niego kremowy i przepyszny. Wczoraj z 4 litrów otrzymałem równo 800g. wspaniałego sera. Identyczny wynik uzyskał mój brat . Edytowane 13 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-803002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 13 Grudnia 2022 a z jakiego mleka w polsce moge zrobic takie cudo?wiem ze juz gdzies bylo ale nie moge znalesc.i tak samo trzeba podgrzac?a potem zlac przez gaze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-803011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Paszeko, w Polsce sprawdzone jest mleko z Piątnicy, niskopasteryzowane z czerwoną nakrętką, ale Olga pisała też o innym mleku. Ważne jest aby mleko nie było homogenizowane, i powinno być niskopasteryzowane. Poza tym reszta zawsze wygląda podobnie . Tu masz podany przepis . http://pracowniaserow.pl/domowy-twarog/ Edytowane 13 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-803017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Najtaniej i dobrze wychodzi z Pilosa z Lidla tj. 3,2 i z lodówki (nie UHT) Edytowane 13 Grudnia 2022 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-803025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.