Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
539 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 13 wrz 2013 - 15:27

wiesz 10 lat pracy w cukierni ,co prawda tylko w biurze

Biuro nie biuro :lol: od razu rozpoznałem branżę :wink: Pozdrawiam przez Bałtyk :lol: :lol: :lol:

#42 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 wrz 2013 - 15:57

wczoraj zrobilam moja pierwsza mielonke w oslonce barierowej


elektra.. możesz być dumna ze swojej mielonki.. bo mi taka ładna nie wychodzi :lol:
Co do jagodzianek to pełen profesjonalizm :clap: :thumbsup:

#43 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 13 wrz 2013 - 16:08

electra,

wczoraj zrobilam moja pierwsza mielonke w oslonce barierowej


tyle lat ukrywałaś swoje zdolności w robieniu takiej mielonki... ? :thumbsup: :thumbsup:
a o bułeczkach już nie wspomnę... bo chętnie bym ich spróbowała... jeśli tylko mają w środku duuużo jagód... :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

#44 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 wrz 2013 - 17:39

ania27, @halusia@, diekuje :-)
jagodzianki maja duzo jagod bo ja tez nie lubie takich "suchelcow"
noo dlugo czekalam :-) dzieki tej stronie wciagnelam sie na maxa z PL przywiozlam sobie 2 kartony przypraw oslonek i co potrzeba do domowych wyrobow :-)

#45 mkoma

mkoma

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćOświecim

Napisano 13 wrz 2013 - 20:14

A osłonka jaka, termokurczliwa czy zwyczajna bo takie to okrąglutkie wyszło:))

#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 wrz 2013 - 20:16

oslonka termokurczliwa

#47 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 wrz 2013 - 19:51

wedlinki ..i do tych wedlinek cos z %:-)
Dereniowka ...skorzystalam z podanych przez dyzio, przepisow i bedzie
dereniowka I
tak sie prezentuje pierwszy etap
Dołączona grafika

#48 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 wrz 2013 - 19:56

Cieszę sie, że mogłem w jakikolwiek sposób pomóc. Teraz czekamy sześć tygodni do następnego etapu.

#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 paź 2013 - 15:24

A dzis troszke slodkosci..

jako ze 4/10 w Szwecji jest dniem buleczki cynamonowej "kanelbullens dag"

postanowilam troche samej upiec bo nie ma jak takie wlasne :-)

polowa znikla jeszcze ciepla :-) 

 

 

Załączone pliki



#50 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 paź 2013 - 13:09

Dzis chutney jablkowe 

 Skladniki:

1 kg jablek najlepiej jakis kwaskowych 

1 srednia cebula pokrojona w kostke 
1 zielona papryczka chili drobno posiekana
0.5 dl rodzynek
2 dl cukru
0.5 dl octu(dalam zwykly 12 %)
1 lyzeczka curry 
1 lyzeczka mielonego imbiru
1 szczypta cynamonu
1 lyzka oleju /dalam z winogron
 
przygotowanie:
 przyprawy oraz chili i cebule przesmazylam na oleju zeby lekko zmiekla 
nastepnie dodalam reszte skladnikow .
wszystko dusilam ok 40 min zeby jablka sie lekko zmaserowaly i powstala dosc gesta konsystencja.
przelozylam do sloikow.
czesc zapasteryzuje a czesc do lodowki :-)
tu jeszcze w garnku...
 
 
 
 

 

a tu juz gotowe w sloiku i do konsupcji

 

  

Załączone pliki



#51 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 paź 2013 - 15:24

dzisi odbyla sie degustacja probki poledwicy a'la parmenska

zdecydowanie nastepna bedzie juz nie tak minimalistyczna  :)

 na razie tylko ja smakowalam ,reszta domownikow dopiero dostanie jak ja "przezyje" :tongue:

  Załączony plik  IMG_2004.JPG   76,74 KB   6 Ilość pobrań



#52 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 31 paź 2013 - 15:31

Przeżyjesz. I nie dziel się !!!



#53 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 paź 2013 - 18:39

Elektra udawaj, ze Ciebie brzuch boli , :D   :clap:



#54 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 31 paź 2013 - 19:17

Electra,

bardzo ładnie wygląda ta polędwica :tongue:



#55 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 paź 2013 - 19:43

Druga polowka juz smakowala 

stwierdzil ze" niezle ,pikantne" z tym ze on ogolnie nie przepada za takimi wedlinami ..

moja mama lubi wiec czekam jeszcze na jej opinie 



#56 brumia

brumia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćRembertów

Napisano 01 lis 2013 - 07:20

Na zdjeciu widac tez super fajny mozdzierz, takiego wlasnie szukam  :)  gdzie taki mozna kupic ?



#57 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lis 2013 - 11:48

Brumia mozdzierz kupiony w Szwecji, jest od Jamie Oliver sadze ze w sklepach z jego kolekcja znajdziesz rowniez i w Polsce.



#58 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 lis 2013 - 18:42

wczoraj byl przeglad zamrazalki :-)

mialy byc pierogi z miesem ale ze okazalo sie ze w sumie nazbieralo sie tego za duzo, postanowilam zrobic pasztet:-)ale 

nie taki tradycyjny" nasz  "

do pasztetu uzylam miesa i warzyw "porosolowe " +karkowke i watrobke drobiowa 

Do jednego pasztetu dodalam  uduszonych suszonych prawdziwkow i suszonego lejkowca detego w postaci proszku,

Pasztet wyszedl znakomity ,zdecydowanie bedzie kolejny na swieta

 

tu przed pieczeniem:

Załączony plik  IMG_2009.JPG   76,84 KB   6 Ilość pobrań

po pieczeniu:

Załączony plik  IMG_2013.JPG   106,42 KB   6 Ilość pobrań

 a tak wyglada final ( z lewej z grzybami)

Załączony plik  IMG_2014.JPG   97,45 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik electra edytował ten post 07 lis 2013 - 18:48


#59 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1243 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 08 lis 2013 - 07:57

Electra super wyszedł, możesz podać technologię wykonania?



#60 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lis 2013 - 09:36

dziekuje:-) 

hmm technologie wykonania powiadasz...

mieso z kurczaka i wolowina i warzywa( pietruszka marchw i seler ) byly ugotowane bo z rosolu

karkowke obsmazylam zalalam resztka rosolu co zostal (w innym przypadku bylaby woda do tego wrzucilam 2 obrane cebule posolilam

dusilam do miekkosci 

watrobke obsmazylam na masle i zostawilam az wystygnie 

w pozostalym sosie  po duszeniu karkowki namoczylam bulke ,mialam akurat bagietke

naszaczona bagietke zmielilam 

pozniej zmielilam 2 razy mieso watrobke i warzywa 

polaczylam razem z bagietka i 8 jajkami wymieszalam wszystko bardzo dokladnie.

wszystko doprawialam do smaku galka  sol pieprz czarny i dodalam jeszcze zredukowany sos po duszeniu karkowki.podzielilam na 2 porcje .

 

 poniewaz czesc pasztetu miala byc z grzybami wiec osobno dusilam suszone prawdziwki staralam sie tak zeby prawie caly plyn sie zredukowal.

do jednej czesci masy dodalam pokrojo negrzyby i sos  z ich duszenia do tego  jeszcze ok  1 lyzeczki startych w mozdziezu suszonych lejkowcow.

farsze przelozylam do brytwanek wysmarowanych maslem i obsypanych bulka tarta 

pieklam w 200 stopniach ok 60 min.

po wyjeciu studzilam na kratce  a pozniej do lodowki ,nastepnego dnia wyjelam z brytwanki i ...juz polowa zniknela

 

 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych