Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

@Wirus, Wlasnie robimy degustacje i powiem ze juz zjadlam polowke rozkrojego , czuc lekki aromat dymu , skrzypi delikatnie , jeszcze tylko musza polezec zeby sol sie lepiej rozlozyla .

Powiem tak jestem zadowolona , myslalam ze nie beda takie smaczne.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679169
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 544
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zrobilam experyment i "uwedzilam"plynem wedzarniczym a'la oscypki , malowane 2-krotnie -zalezalo mi jedynie na aromacie a nie na kolorze .Po malowaniu wisialy w piecyku w temp ok 50st .Rozgrzalam piekarnik do 90 st powiesilam serki i otworzylam piekarnik , a zostawilam tylko zarowke .

Tak sie prezentuja dzis po jednym dniu lezenia w lodowce.

attachicon.gif20201001_180134.jpg

Piękniusie one są Electro, tak jak piszesz, poleżą i smak będzie cacy lala, mniam, mniam,  paluszki lizać. Wygodę ma z Tobą ten Twój TZ :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679174
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, dzieki , Moja mam sie dziwi ze ja mam taka cierpliwosc do tych wyrobow , raczej nie jest moja mocnas trona cierpliwosc ale wiem ze wyroby nie moga byc na wczoraj :)

 

Moj pies juz sie nie moze doczekac kiedy dostanie kawalek sera , on tak nie siedzi nawet jakmieso lezy , uwielbia ser , niestety oscypek slony wiec dostal tylko malenki okruszek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679181
Udostępnij na innych stronach

Czy to z mleka sklepowego ? A możesz podać przepis ? :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679262
Udostępnij na innych stronach

@JaGra, Tak sklepowego , ale takiego ekologicznego niskopasteryzowanego , u nas jest bardzo dobre mleko nawet to sklepowe , robilam tez z normalnego nie ekologicznego i tez wychodzily , napewno nie bedzie tyle samo sera co z prosto od krowy , ale jak to mowia jak sie nie ma co sie lubi...

Przepis , jest chyba wczesniej bo juz podawalam ,ale napisze jeszcze raz , nie moj tylko kogos z forumowiczow , niestety nie pamietam kogo , mentorem oscypkowym jest Andrzej_K

 

Podgrzewamy mleko (najlepiej swieze prosto od krowy) do temp. ok 30-40 st.C, nastepnie dodajemy podpuszczke rozrobiona w wodzie (ok 1 malej lyzeczki na 20 l mleka). Czekamy az mleko zacznie sie scinac *
 
*ja robie na mleku kupnym bo nie mam dostepu do innego , podpuszczka -ilosc w zaleznosci od producenta 
 
Cedzimy mleko na sitku i scierce do czasu az wszystko ladnie scieknie (najlepiej cala dobe)
 
Nastepnie kroimy ser na mniejsze porcje i moczymy go w cieplej wodzie aby nabral plastycznosci, delikatnie formujac ksztalt wyciskamy resztki wody. Pózniej formujemy oscypki. nie mam formy wiec uzywam sitki wedliniarskiej
Po formowaniu wkladamy nasz ser do solanki (soli powinno byc tyle aby serki sobie plywaly,  u mnie byla solanka 8% 12 h 
Po tym czasie,sery  do lodówki na kilka godzin.
Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni, do 5 godzin. czasem trzeba odwrocic do gory nogami zeby rownomiernie sie uwedzily .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679298
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni,

Jeśli w takiej temperaturze to wędzenie ciepłym dymem. A serki fajne. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679308
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, Masz racje ze to zimny nie jest, moje byly niestety tylko malowane , za zimno juz mamy zeby siedziec przy wedzarce , ale takie z lekkim aromatem smakuja bardzo dobrze , tylko kolorek blady. 

jak zrobie nastepne to poexperymetuje jeszcze zeby byl lepszy kolor a smak ten sam.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679309
Udostępnij na innych stronach

One całkiem ładnie wyglądają.Wcale bym nie zmieniał temperatury ,ale jak chcesz mieć mocniejszy kolor to ja bym tylko powędził nieco  dłużej

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679311
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, One nie sa wedzone tylko malowane plynem wedzarniczym , za zimno mam zeby wedzic , mialy byc na bialo , ale poexperymentowalam , braklo mi tej wedzonej nuty-

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679326
Udostępnij na innych stronach

Z takiego niewędzonego serka można zrobić pyszną sałatkę

Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki dodać pora i jajka  drobno posiekane.Doprawić majonezem.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679330
Udostępnij na innych stronach

 

 

nastepnie dodajemy podpuszczke

 

Dzięki elektra ale, jaką podpuszczkę. :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679371
Udostępnij na innych stronach

@JaGra, Ja mam akurat w plynie kupiona w narmalnym spozywaczym sklepie, na mojej napisane ze na 10 l dawac 1-3 lyzki* , ja dalam 20 ml na 5 l mleka.

 

 

*(15ml)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679377
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679384
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Moj twarozwk z 2 kg mleka zsiadleo , mleko podgrzane do 85 st , wymieszane odstalo w garnku do ostygniecia , zlane na aze, odciekal ca 14h wyszlo nieco panad 700 g

 

post-58387-0-88377100-1670938751_thumb.jpg

 

nie wiem czemu obrocilo :hmm:

post-58387-0-72618300-1670938758_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-802979
Udostępnij na innych stronach

Mleko podgrzewamy i owarzamy w temp. ok. 37- 40  stopni C. Electro. To co Ty zrobiłaś to podstawowy błąd, temperatura 85 stopni C jest zdecydowanie zbyt wysoka. Spójrz na to krupkowate i suche ziarno jakie uzyskałaś z tego skrzepu. Jest teraz w LIDL-u wspaniałe, pyszne świeże mleko, pełnotłuste nie homogenizowane i nie odciągane  3,8 - 4,5 % zawartości tłuszczu,  nazywa się "Świąteczne", w czerwonych kartonach. kosztuje 12,90 skr/litr. Ser biały twarogowy jest z niego kremowy i przepyszny. Wczoraj z 4 litrów otrzymałem równo 800g. wspaniałego sera. Identyczny wynik uzyskał mój brat :D.

 

7005329.jpg

post-49725-0-63678300-1670946682_thumb.jpg

post-49725-0-32598100-1670946697_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-803002
Udostępnij na innych stronach

Paszeko, w  Polsce sprawdzone jest mleko z Piątnicy, niskopasteryzowane z czerwoną nakrętką, ale Olga pisała też o innym mleku. Ważne jest aby mleko nie było homogenizowane, i powinno być niskopasteryzowane. Poza tym reszta zawsze wygląda podobnie :D. Tu masz podany przepis :thumbsup:http://pracowniaserow.pl/domowy-twarog/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-803017
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.