Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

nie aż tak żeby zrezygnować z wyrobu ;)

robiąc kaszankę na krwi suszonej, rzadko kto odróżni od tej na "świeżej" - z blokiem podobnie

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312670
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Electro. Abratek ma rację, dla normalnego przeciętnego "kaszankożercy" nie do odróżnienia, ja też używam tylko suszonej no bo przecież innej możliwości u nas nie ma. Leży sobie poporcjowana w torebkach próżniowych w zamrażarce i spokojnie czeka na swoją kolej. Kaszanka z taką krwią jest super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312701
Udostępnij na innych stronach

Na kaszanke sie jeszcze nie porywam bo to za wysokie progi  :) A w rodzinie tylko tata jest smakoszem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312706
Udostępnij na innych stronach

Electra ja tez bardzo balam sie kaszanki, a teraz robie ja dosc czesto Moja mala Zuzia to sama sie o kaszanke upomina. Nie boj sie, tu wszyscy pomoga a warto swojska zrobic.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312708
Udostępnij na innych stronach

jak mi sie uda z blokiem ozorkowym to pomysle o kaszance  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312711
Udostępnij na innych stronach

Boczek rolowany bez skory z szynkowara 

peklowany 19 g/kg peklosoli -48 godzin

2 zabki czasnku w plasterkach

 

Witam.

 

Jeśli dobrze widzę, rolada miała około 1 kg. Elektra, czy sprawdziła sie regóła  1 cm przekroju = 10 min parzenia ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312736
Udostępnij na innych stronach

dyzio,nie potrafie Ci powiedziec bo ja parze wedlog termometu w srodku miesa ,ale nastepnym razem jak bede robic sprawdze czas

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312748
Udostępnij na innych stronach

Ach ten boczuś przepięknej urody Co do kaszanki możesz pominąć krew Zawsze robię bez krwi Golonkę nogę kości z 2 odkrojonych polędwic i karczku wraz ze skórami tłusty boczek czasem podgardle  gotuję do miękkości oddzielam mięsko od kości 3 serca około 0,5 kg wątróbki gotuję oddzielnie do tego 80dkg  kaszy jęczmiennej i 80dkg kaszy gryczanej 5 cebul uwierz jest luks kaszanka

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312766
Udostępnij na innych stronach

Krew można oczywiście pominąć, tylko pytanie po co ? skoro już ją mamy, a kaszanka bez krwi jest oczywiście smaczna, tylko że smakowo to niestety, absolutnie nie to samo co normalna tradycyjna kicha.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312769
Udostępnij na innych stronach

no krew mam suszona ,specjalnie byla zakupiona w PL  a wszystko w swoim czasie bo ja w takim tepie to z kuchni nie wyjde :laugh:

 

Dzis przyszla pora na "Piernik staropolski"

pierwsza faza - teraz niech sobie lezakuje i  dojrzewa

 

post-58387-0-33498000-1384337350_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312771
Udostępnij na innych stronach

Napisałam że krew można pominąć tak na przyszłość gdyby nam się chciało kaszanki a krwi by nie było 0 smaku dyskutować nie będę nie pamiętam jak smakuje kaszanka z krwią pamiętam że kaszanę zawsze lubiłam i lubię  porównania smakowego nie przetestuje zdaje się na opinie innych

Elektra a przepisik gdzieś znajdę na ten piernik ? Myślę że w kuchni czujesz się bardzo dobrze , więc po co z niej wychodzić :thumbsup:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312775
Udostępnij na innych stronach

@renesi, piernik robie z przepisu z tej strony http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski,

robie go juz nie pierwszy raz i zawsze mi wychodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312776
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi gdzie ty trzymasz ten piernik i czy mogę go wpakować w plastikową miskę ?

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312780
Udostępnij na innych stronach

ja mam taka zimna garderobe to trzymam tam ,ale u was jest dosc cieplo to mozesz na balkonie 

co do plastiku to raczej nie ,w szklana miske lepiej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312790
Udostępnij na innych stronach

Dam w szklaną miskę dziś go zrobię i postawię na ogródku a w nocy będę zabierać do domu  czasem w nocy jest 3C więc pewnie by zmarzł

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312791
Udostępnij na innych stronach

jak masz duza lodowke to mozesz i w lodowce trzymac,

to ciasto jak zrobisz jest dosc zadkie ale twardnieje jak dojrzewa,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312794
Udostępnij na innych stronach

a smakowo tez nie?

 

Nie odróżnisz ,ale możesz zrobić fanazję na temat i nie dodawać krwi.Będziesz wtedy masę miała białą a ozorki czerwone bo peklowane.Też ciekawie wygląda. Robiąc z krwią musisz dokładnie dobrać kolor ,żeby Ci nie wyszedł taki czekoladowy jak mnie a nie jest to łatwe

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-312869
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

zachcialo mi sie cos slodkiego ....

i natrafilam na ciekawy przepis  okazalo sie ze niestety nie posiadam wszystkich skladnikow wiec pozmienialam troche  a wyszlo calkiem niezle smakowo 

babeczki miodowe z cynamonem i zurawina

 

post-58387-0-12824100-1385129479_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-315229
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzis pierwsza niedziela Adventu 

postanowlam wiec polaczyc smaki szwedzko / polskie  i wyszedl zawijaniec szafranowy z jablkami szarlotkowymi  :)

post-58387-0-49614700-1385904451_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-317566
Udostępnij na innych stronach

Elecra co jest olskie a co szwedzkie w twoim przepisie. Ciekawie wyglada czy ciasto drozdzowe?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-317617
Udostępnij na innych stronach

ciasto jest drozdzowe, typowy szwedzki  warkocz z szfranem  zazwyczaj w srodku jest masa migdalowa 

a ja dalam powidla z jablek jakie zazwyczaj daje do szarlotki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-317620
Udostępnij na innych stronach

 

 

zawijaniec szafranowy z jablkami szarlotkowymi

Proszę podaj ten przepis na zawijaniec szafranowy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-318440
Udostępnij na innych stronach

Zawijaniec szafranowy z jablkami szarlotkowymi

Ciasto:

100 g masla

3 dl mleka

2 x 0,5 g paczki szafranu

25 g drozdzy 

1 dl cukru

okolo 1 litr maki pszennej

 

Nadzienie:

3 dl duszonych jablek na szarlotke

1 dl rodzynek

troche cynamonu

1- jajko do smarowania(rozbeltane)

cukier perlowy

 

1) Rozpusc maslo w malym garnku i wlej mleko. Odsun garnek od goraca aby temperatura byla w sam raz.

 

2) Rozkrusz drozdze w misce. 

 

3) Rozetrzyj szafran z lyzeczka cukru w mozdzierzu na proszek

 

4) Wsyp zproszkowany szafran do drozdzy

 

5) wlej rozczyn mleka z maslem do drozdzy z szafranen, dodaj cukier i make

 

6) Wyrób ciasto, niech rosnie 30 min 

 

7) Wyrób ciasto jeszcze raz, podziel na dwie czesci

 

8) Kazda polówke wywalkuj na dlugi prostokat, ulóz na blasze wylozonej papierem do pieczenia

 

9) wyloz uduszona mase jablkowa 

 

10) rozsmaruj ja na calej powierzchni

 

12) Posyp  rodzynkami, cynamonem ( jak lubisz)

 

13) Warkocz: Zawin ciasto w rulon , miejsce polaczenia pod spod ,a teraz nozyczkami nacinasz od gory i kazde naciecie przekladasz raz na prawo raz na lewo.

zalacznik filmik jak to robic http://youtu.be/Go6e_utujbs

 

14) Zostaw ciasto do wyrosniecia pod recznikiem 30 min

 

15) Posmaruj utrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlowym migdalami

 

16) Piecz 20 min 200 stopni C, pod koniec przykryj papierem aby sie nie spalilo, dogladaj

Zamrozic to co sie nie zje tego samego dnia bo smaczne swieze. Odmrozone nawet smaczniejsze bo jablka dodaja wilgoci

ciasto to mozna zrobic z masa migadalowa zamiast jablek  rownie pyszne

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-318445
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze podejscie do salcesonu ..moze nie taki profesjaonalny jakie tu widzialam no ale wazniejsze ze to moj  :)

i nawet mi smakuje ..ten moj "cwaniaczek" :tongue:

post-58387-0-96455500-1386697611_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/4/#findComment-319755
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.